БИА увек била уз Србију и бранила њену слободу

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, у Безбедносно-информативној агенцији (БИА) која обележава свој Дан и 22 године рада, да никада није био већи унутрашњи притисак различитих спољних служби које желе да скрену пут Србије и нагласио да је "пут Србије" једини добар пут.

Извор: ТВ Пинк

Председник Вучић је у обраћању рекао да никада није осећао толики притисак изнутра.

"Зато што су сви играчи различитих служби западних и источних притиснути да остваре резултате које спољне стране службе од њих траже. За мене је готово немогуће да издржим тај притисак. То је на дневном нивоу мојих колега и пријатеља, и са једне и са друге стране. Желећи да скрену пут Србије негде другде или како они то сматрају у правом смеру, а тај прави смер је или овамо, или онамо, а никако оно што смо ми уз подршку народа зацртали, а то је српски смер и наша политика и једнака еквидистанца према свима", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је поручио да је за нас само "пут Србије" добар пут и оно што смо зацртали, а то је наша самосталност, наша слободарска политика и оно што треба да донесе прогрес нашој земљи, а не неким другим земљама.

"Честитајући вам велики јубилеј од 125 година, то је изузетна ствар и показатељ значаја Безбедносне агенције, ма како да се она звала. Данас живимо у времену великих изазова. И увек, и у агенцији, и у МУП-у, свуда, где има и оружја, информација и новца, увек је било и биће различитих игара моћи, различитих оговарања, подметања и свега. Али оно због чега сам поносан на агенцију и на све вас, то је да сте увек, на почетку и на крају, били у својој Србији кад год је то било тешко, бранили њену слободу, њену државност, њен интегритет и борили се против свих оних који су хтели земљу да нам униште", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да када је полагао у БИА венац на месту где се обележава страдање њених припадника од пре 25 година осетио стид због тога што их нисмо снажније и јаче у претходном периоду штитили.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic BIA uvek bila uz Srbiju i branila njenu slobodu
Извор: Танјуг

"Што смо стављали мараму на очи, ћутали и стидели се свих њихових подухвата и подвига које су у име и за рачун отаџбине изводили у прошлости.

Почео сам нешто другачије да бих вам рекао колико је ваше јединство за нас данас најважније. Кад се налазите на месту председника Владе или председника државе, нема никакве сумње да сте изложени различитим притисцима, то вам је посао и ту нема кукњаве. Немојте да играте велику утакмицу ако мислите да ћете да играте без притиска. Немојте да водите земљу ако мислите да ћете да је водите без притиска", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да ће стране службе на сваки начин покушавати да испровоцирају Србију да би зауставили њен економски напредак, јер је, како је рекао, разлика између нас и неких других све већа.

Председник Вучић је рекао и да они нису рачунали на то да су хомогенизовали целокупан српски народ у региону.

"Толико су газили српски народ, толико су га понижавале домаће власти и пре 25, и пре 20, и пре 15 година да су људи схватили да морамо да збијемо редове. Да морамо да пружимо заједнички одговор који значи снажење економије", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да може да замисли колики притисак трпе и припадници БИА.

"Зато вас молим пре свега за јединство. За нас је само пут Србије добар пут и оно што смо зацртали, а то је наша самосталност, наша слободарска политика и оно што треба да донесе прогрес нашој земљи, а не неким другим земљима", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић се осврнуо на филм који је БИА направила о свом раду и у којем је приказано како се шеф хрватске службе састаје са премијером приштинских привремених институција Аљбином Куртијем у Приштини.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic BIA uvek bila uz Srbiju i branila njenu slobodu
Извор: Танјуг

"И шта очекујете после тога? Ми се бавимо својим послом, од кукњаве нема ништа. Морамо да радимо и морамо да се бавимо својим послом. Морамо да гарантујемо сигурност нашој деци. Притисци ће бити и спољни и унутрашњи све већи. Нервоза је све већа. Не постоји нико с ким можете рационално да разговарате и приметићете да сви људи постају хистерични по том питању. Сви", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, сви свакога дана нешто јављају против оне друге стране, само не говоре шта они сами раде.

"Ми морамо сачувати мир овде, да се постарамо да обезбедимо економску сигурност за наше грађане, јер то ће бити један од начина како ће земљу да нам туку. Ви то знате боље него било ко други у било којем другом државном органу. Одлично знате да се многи не радују економском успеху Србије и да желе да зауставе напредак Србије", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да ће измишљати на све начине не би ли нас представили као реметилачки фактор, отворено лажући о нашим намерама и да се то неће зауставити.

"Погледајте како су нам, уз подршку домаћих агентура правили афере. Сећате ли се воза за Косовску Митровицу? Били смо светски зликовци број један. Држава Србија је хтела да иде воз из Београда преко Краљева до Косовске Митровице. Замислите тај ужасни злочин, слободу кретања, слободу проласка возова, а највећи грех у свему томе је што је на возу писало Србија. И то је та страшна провокација", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да жели да инвестира у БИА толико да има најмодернију опрему на свету, а то може само ако имамо добре економске резултате и истакао да је, захваљујући раду чланова агенције, Србија постала успешнија, просперитетнија и има боље резултате.

Додао је да је данас стандард службеника БИА неупоредиво бољи у односу на онај који су имали 2012. године.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic BIA uvek bila uz Srbiju i branila njenu slobodu
Извор: Танјуг

"Захвалан сам вам што разумете економске потребе земље и шта је важно да урадимо да бисмо могли да идемо напред", рекао је председник Вучић.

Поводом ситуације на АП Косово и Метохија и претњама по безбедност, попут наоружавања безбедносних снага, што је у супротности са Резолуцијом 1244, Повељом УН и Уставом Србије, председник Вучић је рекао да је мали број људи, укључујући чланове БИА, успео да препозна "њихове игре".

"Као што чланови БИА разумеју колико је било тешко када смо се обрачунавали са кланом Звицера, Беливука и њиховог шефа у Србији и успешно их и заувек победили", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је захвалио припадницима агенције на труду и посвећености, као и породицама оних припадника који су дали животе за отаџбину.

"Колико год можемо, увек ћемо као држава да бринемо о вашем статусу и животном стандарду чланова ваших породица", поручио је председник Вучић.

Говорећи о ситуацији у свету, председник Вучић је оценио да рат у Украјини неће скоро да престане.

"Сви ће да излазе са стварним и лажним плановима за мир. Зато што је сад питање ко ће да глуми жртву и ко ће да глуми онога. Ако се тобож залаже за мир, небили оптужио оног другог да се залаже за рат. И зато ћете да видите план овакав, план онакав, у ствари плана нема. Чека се крај америчких избора да се види којом жестином који како да удари. На Блиском истоку мира нема.

Држаће американци под контролом колико год могу, до избора шта могу, сумњом да ће и то успети. Ту дугорочног мира такође нема", оценио је председник Вучић.

Председник Вучић је упозорио да ћемо "живети у све луђем свету у којем је све више ратничких порука", као и да нико не жели да чује глас разума.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic BIA uvek bila uz Srbiju i branila njenu slobodu
Извор: Танјуг

"Нико неће да прича о миру, сви би о победи. Ми ту морамо да се сакријемо испод камена, али да сачувамо образ, народ, здраву памет и рационалан приступ у решавању проблема. Ако то успемо, уз економски напредак, онда је БИА остварила циљ и умногоме допринела напретку Србије и једна је од најзаслужнијих за њен прогрес", навео је председник Вучић.

Српски народ разумео да само очувањем идентитета може да опстане

Председник Вучић је изјавио да резултати пописа становништва у Црној Гори показују да је српски народ добро разумео да само очувањем националног, културног, језичког идентитета може да опстане, али и да је то добра порука за Србију и све Србе у региону.

Председник Вучић је то рекао на питање Танјуга да прокоментарише резултате пописа становништва у Црној Гори, наводећи да је то порука и за оне који су хтели бруталним кампањама да руше не само позиције српског народа, него и његов идентитет и његово право на језик, ћириличко писмо и све друго.

"Показало се да смо успевали да ујединимо народ. Верујем да ћемо економским напретком и економским повезивањем и још ближим везама омогућити и тим људима да увек чувају своје интересе и обезбеде сигурнију будућност за своју децу", рекао је председник Вучић одговарајући на питања новинара после свечаности поводом обележавања Дана БИА.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic BIA uvek bila uz Srbiju i branila njenu slobodu
Извор: Танјуг

Председник Вучић је, истовремено, пожелео све најлепше Црној Гори, али и српском народу и свим осталим грађанима у тој земљи.

Преполовљен број грађана који су против експлоатације литијума и смањује се

Извор: Ало

Председник Вучић је изјавио да је број грађана Србије који су против експлоатације литијума преполовљен и да се даље смањује.

"Имали су у једном тренутку 83 одсто људи који су били изричито против ископавања литијума. Тај број се преполовио и биће још мањи. Јуче је био велики број грађана Србије из целе наше земље на том скупу, максимум 1.300, ако се не варам", рекао је председник Вучић одговарајући на питање новинара да прокоментарише јучерашњи протест у Лозници и тврдње председника странке Србија центар Здравка Поноша да је њихов највећи резултат тај што је сада све већи број људи против ископавања литијума.

Председник Вучић је додао да је толико било људи све заједно са припадницима служби безбедности и новинарима.

"Максимално је у једном тренутку, заједно са свим нашим припадницима, дакле полиције и осталих безбедносних снага, хитне помоћи и осталима и новинарима било све укупно 1.300 људи, то је било максимум. Али, то је велики број људи и ја им честитам на томе, окупили су их из целе Србије, понајвише из Шапца и Ваљева. Саслушали смо их, чули смо шта је то што имају да кажу, разумели смо садржај њихових порука, што не значи да смо сагласни с тим и водићемо рачуна да свим људима који слично мисле пружимо адекватан одговор", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic BIA uvek bila uz Srbiju i branila njenu slobodu
Извор: Танјуг

Нагласио је да ће тај одговор бити заснован на стручном знању и на потребама земље, као и на интересима грађана Србије.

"То је у сваком случају велики и важан скуп", приметио је председник Вучић.

На питање новинара како коментарише писање листа Данас, по коме он "вара" грађане и жели да замени њихове животе за компанију Рио Тинто и да чини све да овде обавља своје послове, као и наводе да "ваља људе и оружје" и да је манипулатор, председник Вучић је рекао да када је реч о "ваљању оружја" то види као похвалу.

"Ако сам вас добро разумео, то кад кажу - ваља оружје, они то желе да ме похвале. Желе да кажу да сам веома успешан, да сам пронашао тржиште за производе које прави 21.000 људи у овој земљи. Хвала им на томе. То је, између осталог, мој посао, да широм отворим врата нашим компанијама, да могу да зарађују новац, да могу да исплаћују плате својим радницима и да могу да планирају бољу будућност за своје раднике. Ја сам то тако разумео. Мало су користили улични или уличарски речник, али ништа необично", рекао је председник Вучић.

Додао је да су ти медији, како је рекао, слагали да Србија није осудила напад на УНИФИЛ мировне снаге УН у Либану и истакао да наша држава веома брине о припадницима Војске Србије који су ангажовани у тим зонама мировних операција.

"Чак смо се придружили у формалној декларацији, али невезано и за то имали сте две изјаве министра спољних послова који о томе говори. Али што би наш народ рекао - што је тиква празнија, то је безобразнија, баш их брига за чињенице. Кад су чињенице у нескладу са оним што они желе да кажу, тим горе по чињенице увек", навео је председник Вучић.

Додао је да држава брине о нашим људима у мировним операцијама.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic BIA uvek bila uz Srbiju i branila njenu slobodu
Извор: Танјуг

"Они имају веома висока примања, иначе је увек велика борба у Војсци Србије ко ће да иде на такве позиције, управо због веома високе зараде. Они раде свој посао, дисциплиновани су, одговорни су. Бринемо о њима и у складу, и заједно са свима осталима који учествују у УНИФИЛ-у и заједно са Уједињеним нацијама консултујемо се око наших наредних потеза. А наравно да смо осудили - нико нема право да напада снаге у УН и то ћемо увек и да чинимо, упркос нашим пријатељским односима са државом Израелом", рекао је председник Вучић.

Одлуку о томе да ли ћу ићи на самит БРИКС саопштићу 20. или 21. октобра

Председник Вучић је изјавио да ће одлуку о томе да ли ће отићи на Самит БРИКС-а у Казању следеће седмице саопштити 20. или 21.октобра и додао да га до тада очекује много важних састанака.

"Будем ли рекао да идем у Казањ, обелоданиће да је то крај европског пута Србије и да се Србија коначно определила и уништила себе, а будем ли рекао ово друго рећи ће да сам издао Русе и урадио не знам шта", рекао је председник Вучић после свечаности обележавања Дана Безбедносно-информативне агенције (БИА) на питање новинара да ли је коначно преломио да ли ће прихватити позив председника Русије Владимира Путина и појавити се следеће седмице на Самиту БРИКС-а у Казању.

Додао је да ће шта год да уради, увек бити крив и то оним истим који, како каже, немају никакву идеологију и ни за шта се не залажу, а само траже разлог да би могли да га нападну.

Председник Вучић је рекао да очекује много важних разговора 20. октобра, да у недељу долази краљ Есватинија, али и други гости и да ће наредна седмица бити једна од најзанимљивих.

"У сваком случају, Србија није у једноставној позицији, али је у таквој ситуацији да може сама да се бори за своју будућност и да бира своју будућности на најбољи могући начин", поручио је председник Вучић.

Србија ће најкасније следеће године добити инвестициони рејтинг и од Фича и Мудиса

Председник Вучић је изјавио да верује да ће наша земља најкасније следеће године добити инвестициони кредитни рејтинг и од агенција Фич и Мудис.

"Ја сам данас код Јапанаца (на пословом форуму Србија-Јапан) направио једну грешку. Ја верујем да ћемо ове године почети, а најкасније следеће године завршити са добијањем кредитног рејтинга ( и код агенција Фич и Мудис)", прецизирао је председник Вучић у изјави новинарима на обележавању Дана БИА најаву коју је изнео раније данас током обраћања на пословном форуму да ће Србија добити инвестициони рејтинг од те две агенције до краја године.

Наставићемо да улажемо у БИА, очекујемо озбиљне резултате

Председник Вучић је изјавио да ће држава наставити да улаже Безбедносно-информативну агенцију (БИА) и животни стандард њених припадника и истакао значај улоге Агенције која, како каже, чува позицију Србије од свих оних који би да је разарају.

Председник Вучић је рекао да треба имати у виду сложене околности у којима ради БИА и да је неопходно да се технички осавремени како би пратила све оне који би, како каже, да разарају и униште земљу са различитих позиција.

"Важна је улога БИА да се чува наш пут, пут Србије који је јасно означен оним што су усвојили Народна скупштина, председник Републике и Влада Србије као наш план, нашу позицију и наш програм", рекао је председник Вучић на констатацију новинара да је ребалансом буџета за БИА-у издвојено око 10 милијарди динара и да је то дупло више него 2017.године и питање због чега је неопходно толико повећање.

Додао је да ће држава наставити да улаже у војску, полицију, БИА очекујући, како каже, озбиљне резултате.

"Све то чега се ви стидите ми се тиме поносимо и наставићемо да се поносимо тиме, али улагање у све сфере друштвеног живота су неупоредиво веће", навео је председник Вучић и додао је да су значајно више повећана издвајања за пољопривреду, а највише за здравство за које, каже, укупно издвојено више од пет милијарди евра.

Остале вести