За нас је важна сарадња у региону

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је у Тивту, где се одржава самит Процеса Брдо-Бриони, имао прилику да разговара са свим гостима, са изузетком председнице привремених приштинских институција Вљосом Османи и нагласио да је важно да се у региону разговара и када нисмо сагласни о свим питањима.

Извор: ТВ Пинк

Председник Вучић је захвалио домаћинима на гостопримству и изразио уверење да ће процес Брдо-Бриони наставити онако како се до сада одвијао.

"Декларација је раније утврђена, додат је само овај параграф о Босни и Херцеговини и помоћи за поплављена подручја. За нас је важно да сарадња у региону буде за свакога од нас, да разговарамо и када смо сагласни по одређеним питањима и када нисмо сагласни по одређеним питањима", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да још није утврђено ко ће бити следећи домаћин процеса Брдо-Бриони.

"Верујем да ћемо у наредних месец или два донети одлуку и по том питању. Још једном велико хвала нашим домаћинима овде у Црној Гори на гостопримству", поручио је председник Вучић.

Додао је да је у Тивту изузетно добро организован скуп и изразио уверење да ће Србија имати прилике у будућности да то гостопримство узврати.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је у Тивту, где се одржава самит процеса Брдо-Бриони, имао прилику да разговара са свим гостима, са изузетком председнице привремених приштинских институција Вљосом Османи и нагласио да је важно да се у региону разговара и када нисмо сагласни о свим питањима.
Извор: Танјуг

 Не интересују нас избори у Црној Гори, већ да имамо поштовање као што Црна Гора има код нас

Председник Вучић одбацио је наводе појединих црногорских медија да се Србија меша у локалне изборе у Црној Гори и истакао да није ни знао ко је учествовао на тим изборима, да се нико у београдским медијима није ни бавио том темом и да Србију уопште не интересују локални избори у Црној Гори.

Председник Вучић је поручио да једино што Србију занима у односу према Црној Гори јесте да тамо ужива поштовање какво Црна Гора има код нас.

"Чиме смо се то умешали? Нико се у београдским медијима тиме готово није бавио. Хоћете да вас подсетим како су изгледали београдски избори на територији Црне Горе? Сваког дана по 10 прљавштина, у 10 новина и 10 телевизија, против СНС и мене лично", рекао је председник Вучић, где учествује на Самиту процеса Брдо-Бриони, одговарајући на питање новинара да прокоментарише наводе појединих медија да се званична Србија меша у изборе у Црној Гори.

Оценио је да сваки пут кад год неко у Црној Гори каже да се неко уплиће у њихове унутрашње политичке ствари, то у ствари раде ти исти црногорски медији.

"Уопште нас не интересују локални избори у Црној Гори, уопште нас не занимају. Не интересује ме да ли неко хоће да прогура једну коалциију, другу или трећу коалицију. Не занима ме и никога од нас то не занима. Једино што нас занима је да имамо поштовање какво имате и ви код нас. Зато покушавам да утичем на оне неодговорне медије у Србији и да их замолим да то не раде, када се баве прљавом кампањом против политичких такмаца у Црној Гори", рекао је председник Вучић.

Додао је да је само у једном тренутку указао на мржњу коју поједини политички чиниоци у Црној Гори исказују према Србији и српском народу.

"Ти који мрзе Србију и којима је једина политика то да мрзе Србију много више говоре о себи, а не о Србији и српском народу. Што се мене тиче, ми ћемо увек бити подршка српском народу, никада нећемо рушити Црну Гору, увек ћемо је поштовати и волети, све њене грађане. Али такође никоме нећемо дозволити да се иживљава над Републиком Србијом, само зато што је помислио да је то могуће", рекао је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је у Тивту, где се одржава самит процеса Брдо-Бриони, имао прилику да разговара са свим гостима, са изузетком председнице привремених приштинских институција Вљосом Османи и нагласио да је важно да се у региону разговара и када нисмо сагласни о свим питањима.
Извор: Принтскрин

Поручио је да се поноси тиме што је Србија слободна, слободарска и независна држава, којој "не шаљу мејл из Брисела како ће да гласа", већ која доноси одлуке самостално.

Ускоро ћу посетити Србе у Црној Гори, наставићемо да градимо добре односе

Председник Вучић најавио је да ће ускоро отићи у посету српском народу у Црној Гори и истакао да ће Србија да настави да гради добре односе са том државом, али да у тим односима, како је рекао, неће дозволити да буде џак за ударање.

"Ми ћемо да наставимо да градимо добре односе, али у тим добрим односима ми нећемо да будемо џак за ударање које можете да млатите како стигнете, а да вам нико никада ништа не одговара", поручио је председник Вучић у Тивту на питање новинара да прокоментарише то што је честа тема напада медија у Црној Гори.

Председник Вучић је рекао да га је председник Црне Горе Јаков Милатовић, као домаћин, замолио да му врати услугу за време када је боравио у Београду и када је мислио да је важно да сви буду заједно на окупу поводом Отвореног Балкана, и да не одговара, како је рекао, неким политичарима из прошлости.

"И зато ћу ја, без обзира на своју намеру да неким политичарима из прошлости, попут Мила Ђукановића, жестоко одговорим, оставићу га овог пута у прошлости", додао је председник Вучић.

Председник Вучић је поновио да Србија нема никаквих територијалних претензија према тој држави и додао да је разлог што га нападају то што им недостају сопствене теме и да неки мисле да је то довољан разлог за напад на председника Србије или напад на Србију.

"Шта је то Србија или ико из Србије чинио против Црне Горе? Да ли је Србија узела 14 одсто територије Црној Гори? Је ли гласала негде за то да се узме 14 одсто територије Црној Гори? Колико знам, није. Јел Србија поштује међународне правне норме и све резолуције УН и Повељу УН? Поштује. А да ли Црна Гора поштује? Па што не поштује резолуцију 1244?", запитао је председник Вучић.

Додао је да из Црне Горе увек стижу оптужбе на рачун Србије за територијалне претензије што Србију уопште не занима.

"Сами сте донели одлуку да одете од нас 2006. године. Ми смо рекли у реду је, ваша слободна воља. Једино што нисмо очекивали то је да ћете само две године касније да признате независност Косова. И сад прошло је 16 година, па да се окренемо будућности. Да ли хоћете то да кажете Украјинцима сутра у Дубровнику?", питао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је сигуран да неће и да изгледа да су се спремили за то да до последњег Украјинца и до последњег метка бране Украјину, док Србији може да се узима територија и све друго.

"И опет сте ви нешто љути на нас. А око чега тачно? Да ли српска мафија убија у Црној Гори или је то обрнуто? Или то нико не сме да вас подсети и да вам каже у лице? Кавачи и Шкаљари су села одавде, а нису београдске месне заједнице. Можете да водите хајку против мене колико год хоћете. Истину да зауставите не можете. Чињенице да се зауставе не могу", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео и да пошто је видео одушевљење у црногорским медијима због посете хрватског председника Зорана Милановића Доња Власти и припадницима хрватског народа, да жели да обавести јавност да ће ускоро посетити Србе на територији Црне Горе.

"Сигуран сам да ћете поделити такву радост и одушевљење баш као што сте је поделили и посетом Зорана Милановића његовом народу. Уверен сам у то. Знам вас одлично, зато изражавам то уверење", поручио је председник Вучић.

Србија извози муницију само дозвољеним корисницима, не извози оружје

Председник Вучић изјавио је данас да је Србија неутрална и слободарска земља и да муниције произведене у Србији вероватно има свуда у свету где се ратује, али да Србија увек извози само дозвољеним корисницима и да на ратиштима нема оружја произведеног у Србији.

"Ми не извозимо ништа ни у Русију, ни у Украјину, има и на руској страни наше муниције, као што има, претпостављам, и на украјинској. И, док је ратова - има у Судану, Сирији, Израелу, има и на сваком месту где се ратови воде. Ми смо земља која и даље производи много муниције, али ми увек извозимо тзв. дозвољеним корисницима", рекао је председник Вучић одговарајући на тврдње једног од новинара да је са ратишта у Украјини видео фотографије на кома је оружје "Црвене заставе".
Истакао је да Србија извози муниције државама којима је то дозвољено и да не зна да ли те државе продају ту муницију даље.

Такође је нагласио да на ратиштима нема српског оружја.

"Србија је неутрална земља. Ми нисмо моћни и јаки као ви (Црна Гора), ми нисмо у НАТО-у. Ми смо мала земља, слободна, слободарска, која сама себе чува, своје небо чува, своју земљу чува на поносан и достојанствен начин", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да ће Србија љубоморно да чува своју неутралност, иако је то за њу много тешко и на то троши много новца, енергије, рада и труда.

Председник Вучић је нагласио да је српски народ увек кроз историју волео да сам чува своју територију, земљу и небо.

Не постоји "Република Косово", Косово и Метохија је део Републике Србије

Председник Вучић поручио је данас да не постоји "Република Косово", ни према међународном јавном праву, ни Повељи Уједињених нација, а ни према Резолуцији Савета безбедности УН 1244 и да је Косово и Метохија део Републике Србије.

Председник Вучић је после Самита Брдо-Бриони у Тивту то рекао новинару подгоричке Телевизије "Е" који је употребио речи "Република Косово" да му не смета што се радује и намерно провоцира, али да Србија став неће променити.

"Замислите да ја вама говорим о "Републици Гусињи" или "Републици Пљевља" или било шта друго. Нећу вам то говорити, јер то не постоји. Косово и Метохија је део територије Републике Србије", рекао је председник на питање да ли се може очекивати промена става Србије по питању КиМ и прихватање косовских институција и тамошњих закона на српско становништво.

Председник Вучић је навео да је установљено да тај новинар не подржава резолуцију 1244, нити повељу УН.

"Установили смо да подржавате цепање територије Србије и сецесионистичке покрете на нашој територији. То је прво што смо установили. Неће бити промене става Србије", поручио је председник Вучић.

По питању личних карата Срба на КиМ, председник Вучић је рекао да је задовољан што је то решено, наводећи да се залаже за слободну трговину и слободан проток робе, људи и услуга, али да то нема везе са државно правним статусом.

Србија се никада није огрешила о Црну Гору нити ће се мешати у унутрашње ствари

Председник Вучић изјавио је да му не пада на памет да се меша у унутрашње ствари у Црној Гори уз поруку политичким актерима у тој земљи да праве коалиције какве желе, али да им Србија не буде крива за све.

''Правите ви овде коалиције какве хоћете, само немојте да вам Србија буде крива за све. Србија није ништа учинила против Црне Горе, а ако се неко о некога огрешио, онда је то обрнуто'', рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је то рекао на констатацију новинарке телевизије Вијести да је навео да не зна ко је учествовао на изборима у Црној Гори, али да је непосредно пре самита у Тивту изјавио да у Црној Гори не знају да саставе коалицију уз питање да ли је то мешање у политичку ситуацију у тој земљи?

''То што сам рекао да у Црној Гори не знају да саставе коалицију, ја се тиме мешам и претим, јел тако? И зато што сам рекао да не знају, зато се мешам и претим. Као што сте питали неке друге. Читам ваше новине. Тако сам прочитао на целој страни или две данас текст против себе, као и сваки дан. Уз много лажи о томе како нам је настајала партија, ко је финансирао и тако даље. Јел вас бар мало стид због тога'', упитао је председник Вучић.

Нагласио је да много воли Црну Гору, али да не разуме оне којима је Србија једина мета и једина тема и узвратио да ли је мешање то што су, како је рекао, сваки дан лобирали за противнике власти на београдским изборима.

Председник Вучић је рекао да ниједном није позвао било кога у Црној Гори да гласа чак и за његове пријатеље, те ни да данас не каже да треба или да формирају власт, нити га то интересује.

''И ја сам погрешио, и ја претим, и ја се мешам, а ви се не мешате. Јесте ли озбиљни? Уопште ми не пада на памет да се мешам у било какве унутрашње ствари. Правите ви овде коалиције какве год хоћете. Само немојте да вам Србија буде крива за све'', поручио је председник Вучић.

Додао је да ниједном није позвао било кога у Црној Гори да гласа чак и за његове пријатеље, те ни да данас не каже да треба или да формирају власт, нити га то интересује.

Како је рекао, Србија није ништа учинила против Црне Горе и да је, ако се неко о некога у тим односима огрешио, онда је то обрнуто.

''Србија се свакако није огрешила од Црну Гору. И никада ништа против Црне Горе није учинила. Ни стратешки, ни тактички. И поносан сам на ту чињеницу. И зато могу да кажем да ми волимо Црну Гору и да поштујемо све грађане Црне Горе. Као и све политичке чиниоце. Макар ја о некима мислио да су политичка прошлост'', рекао је председник Вучић.

На питање зашто Србија не размењује податке о двојним држављанима са Црном Гором и да су и у БиХ писали о изборном туризму, председник Вучић је рекао да је држављанство Србије ''једна величанствена и лепа ствар и да је поносан као држављанин Србије и да му не треба ниједно друго држављанство.

''Да ли Срби из региона желе да имају држављанство Србије, претпостављам да већина жели. Некима смета то. Зашто им смета, не знам, а то је опет ваша унутрашња ствар. Договорите се ви овде. Не смета вама ни америчко држављанство, ни албанско ни хрватско држављанство, вама смета само српско држављанство'', рекао је председник Вучић.

Додао је да су и у Београду говорили да је била крађа избора, а да су на поновљеним изборима изгубили са дупло већом разликом.

''И у БиХ сваки пут то кажу, посебно говоре за Сребреницу и сваки пут све убедљивије изгубе. Овог пута су изгубили са 4 или 5 према 1. Прошли пут је било 2 према 1 или 3 према 1. И сваки пут све убедљивије. Много туриста ми Срби имамо. Чудо једно. Само код вас нема туриста'', рекао је председник Вучић.

Поменуо је случај извесне Иљме Прекази, Пуљмани која је, каже, дошла из Бруклина да гласа за независност Црне Горе.
'

'Никад видела Црну Гору није, добила држављанство и дошла овде да гласа за независност Црне Горе. Тај вам туризам није сметао, али вам сметају Срби који желе да имају српско држављанство'', рекао је председник Вучић.

На констатацију новинарке да за две године застарева казна Светозару Маровићу у Црној Гори и да ли мисли да ли ће Маровић након тога остати у Србији или ће доћи у Црну Гору, председник Вучић је рекао да су то правничка питања, те ''замолио'' да мање шаљу Кавчана и Шкаљара у Београд, а да ће се око других правних процедура лако договорити.

''Имали бисмо некад око 120 мртвих мање у Београду, мање би било нарко бизниса и свега другог. Те вас молим да у будуће мало упутите те људе да им не буде Београд главна дестинација и главно место њиховог деловања. Нек раде тамо где су настали, како год хоће и док им ви дозволите. А сигуран сам да нећете да им дозволите, сигуран сам да ћете да се изборите против тога, само немојте да иду у Београд", рекао је председник Вучић.

Остале вести