Научно-технолошки парк на Звездари

Инвестиције и наука
Извор: Српска напредна странка

У Научно-технолошком парку Београд послује 65 технолошко- развојних компанија (35 стартап компанија и 30 растућих компанија) које радно ангажују више од 600 инжењера.

Остварени приход ових компанија у 2017. години износио је 16.400.000,00 евра, од чега из извоза 8.000.000,00 евра, а повраћај у буџет износио је 2.400.000,00 евра. Почела је изградња Научно-технолошког парка у Новом Саду. Набављена је капитална опрема за научну заједницу Србије укупне вредности 14,5 милиона евра, као и материјал за истраживачки рад у вредности од 21 милион евра. У плану је проширење научно-технолошког парка у Београду, вредно 4,5 милиона евра. Изградњом новог комплекса од 16.000 м2 створили би се услови за запошљавање нових 1.200 инжењера.

Завршени су реконструкција, проширење, изградња и опремање Истраживачке станице Петница и решено је питање власништва и укњижбе. Отворена је нова Научно- истраживачка станица Тршић за истраживаче у области друштвено-хуманистичких наука, а почела је и градња научно-технолошког парка у Нишу. 

Извор: Српска напредна странка

Отворен центар за истраживање у области националних наука у Тршићу

У септембру 2017. отворен је образовно-културни центар „Вук Караџић“ у Тршићу који је намењен истраживањима и развоју у области националних наука и само је један од центара изврсности који ће бити формирани у Србији.

Предвиђено је да ова истраживачка станица посвећена филологији по принципу изврсности окупља ученике завршних разреда основних и средњих школа како би допринели свеукупном бављењу науком и истраживачким радом. У оквиру програма који ће се спроводити у овом истраживачком центру, биће организовани сусрети слависта из целог света и учење српског језика и културе за младе из дијаспоре, као и други скупови у области образовања, науке, културе и уметности.

Извор: Српска напредна странка


Индустријски парк у Борчи

Пројекат изградње индустријског парка на левој обали Дунава, непосредно поред Пупиновог моста, а који ће се простирати на око 300 хектара. Према студији изводљивости, предвиђени су привлачење 1.000 компанија и отварање 10.000 директних и 15.000 индиректних нових радних места, са ефектом на БДП од 2,5 млрд. евра.

Подршка развоју иновација

Буџет за подршку развоју иновација у Републици Србији повећан је пет пута.


Индустријски парк у Смедереву

Потписани су иницијални документи о изградњи индустријског парка: кинеску инвестицију у Железару Смедерево треба посматрати и у контексту Иницијативе „Појас и пут“ и кинеских планова за изградњу индустријског парка и луке на Дунаву. Изградњом индустријског парка планиран је развој сектора добављача/подизвођача и сектора пласмана у оквиру индустрије челика, уз његову постепену трансформацију у велику и утицајну производну базу која ће бити усмерена ка европским тржиштима.

Извор: Српска напредна странка

Улажемо у научно-иновациону инфраструктуру

Извор: Српска напредна странка


Фаза II Научно-технолошког паркa Нови Сад – 20 милиона евра

Представља наставак изградње зграде од 29.000 м2 чијих је 10.000 м2 намењено Факултету техничких наука Универзитета у Новом Саду. Ово ће омогућити развој иновативних и стартап компанија у Новом Саду и представљати прави замајац за ИТ индустрију у Новом Саду.


Дата центар – 30 милиона евра

Извор: Српска напредна странка

Изградња Државног дата центра у Крагујевцу који ће имати око 5.000 м2 са око 2.500 м2 корисног простора за смештај информационо-комуникационе опреме државне управе и локалне самоуправе проглашена је за пројекат од значаја за Републику Србију. Пројекат вреди око 30 милиона евра.


БиоСенс институт у Новом Саду – 14 милиона евра

БиоСенс је један од водећих европских научноистраживачких института посвећен савременим примењеним и тржишно оријентисаним истраживањима у области пољопривреде и хране. За пројекат „Антарес“ БиоСенс институт је освојио прво место у Европи у оквиру позива „Хоризонт 2020 – тајминг“ намењеног стварању европског центра изврсности у научним истраживањима. Буџет пројекта Антарес је 28 милиона евра, од чега 14 милиона представљају бесповратна средства ЕУ, док је 14 милиона евра обезбеђено из пројекта „Истраживање и развој у јавном сектору“.Институт за физику у Београду – пројекат Верокио – пет милиона евра

Верокио пројекат Института за физику у Београду има за циљ да заједно са стратешким партнерима – водећим светским центрима као што су CERN, INFN (мрежа националних института Италије) и DESY (највеће научно постројење Немачке), као и Истраживачком станицом Петница поред Ваљева – повеже постојеће експертизе на пољу суперрачунарства; моделирања комплексних система; прикупљања, визуелизације и анализе великих скупова података; развоја и примене нових неинвазивних мерних система и да те експертизе фокусирају на решавање конкретних проблема везаних за развој нових генерација акцелератора и детектора, односно за решење друштвених изазова у додиру са областима као што су археологија, социологија и биомедицина.

Извор: Српска напредна странка

Научно-технолошки парк Ниш – 10 милиона евра

Изградњом Научно-технолошког парка Ниш добиће се простор од око 11.000 м2 за обуку студената за коришћење напредних технологија и учење кроз праксу. Простор ће садржати и бизнис инкубатор за око 30 стартап компанија, док ће постојати и одвојен простор за истраживање и развој производа већих компанија.

Сличне вести