Након више од 20 година имамо 10 авиона МиГ-29

МУП, одбрана, правосуђе
Извор: Српска напредна странка

Са компанијом "Airbus" из Немачке уговорена је набавка 9 хеликоптера Н145 од којих 5 комада за МО и 4 комада за МУП.

Руска Федерација је донирала Србији шест авиона, уз подршку за ремонт четири наша авиона. Уговорена је донација још четири авиона истог типа из Белорусије, као и њиховог ремонта и модернизације и набавке модерног ваздухопловног наоружања, тако да ће Војска Србије, након више од 20 година,располагати ескадрилом од 14 авиона МиГ-29 са способношћу за контролу и заштиту ваздушног простора у наредних 12–14 година. Са компанијом Airbus из Немачке уговорена је набавка девет хеликоптера Н145, од којих пет комада за МО и четири комада за МУП.

Ивршена је набавка два нова средња транспортна хеликоптера Ми-17В-5 из Руске Федерације и уговорена је испорука додатне количине транспортних (три комада Ми-17В-5), каои борбено-транспортних хеликоптера (четири комада Ми-35) са припадајућим системима невођеног и вођеног наоружања, логистичким пакетом и обуком летачког и техничког састава РВ и ПВО. Број авиона типа Орао у ресурсу повећан је са три на осам, а планира се 10 летелица до краја године. Планирана је модернизација авиона Орао и Г4 у домаћим развојним капацитетима. Створени су услови за опремање јединица ВС са шест борбених оклопних возила ЛАЗАР, првом батеријом (шест оруђа) самоходног артиљеријског система НОРА и обезбеђена је испорука 30 модернизованих борбених извиђачких оклопних возила БРДМ-2М и 30 модернизованих тенкова Т-72Б12.

Поново станови припадницима снага безбедности

Усвајањем новог закона, припадници снага безбедности моћи ће да добију станове попосебним условима и субвенционисани мценама. До 2020. године биће изграђено укупно 8.086 станова, а њихова изградња почиње крајем 2018. године.

Специјалистички тимови за спасавање

Формирано је девет регионалних специјалистичких тимова за спасавање и рад на води, са припадајућом специјалистичком опремом: у Београду, Чачку, Јагодини, Шапцу, Ваљеву, Пријепољу, Ужицу, Бору и Зајечару. Формиран је и један специјалистички тим за спасавање из рушевина, са припадајућом опремом и специјално обученим псима у Крушевцу.

Нове униформе и возни парк

Континуирано од 2015. године вршена је набавка теренске униформе за припаднике Војске Србије (преко 45.000 комплета), од чега је у овој години набављено више од 22.000 комплета теренских униформи. У истом периоду испоручено је више од 62.000 пари чизама.

Пројекти 1.500 и 1.500+

Извршено је опремање снага за реаговање Војске Србије најсавременијим пешадијским наоружањем и оптоелектронским средствима кроз пројекат 1.500 чиме су значајно унапређене способности и за осматрање и задејства у ноћним условима. Планиран је наставак опремања осталих јединица Војске Србије по пројекту 1.500+ средствима наоружања и војне опреме за војника из домаћег развоја.

Побољшан животни стандард

Припадницима Војске значајно је побољшан животни стандард повећањем зарада и накнада. Спроводи се стамбено збрињавање у МО и ВС, а решено је 3.768 стамбених питања. Води се и брига о породицама погинулих ПВЛ. Деца погинулих припадника Војске Србије имају право на накнаду у току редовног школовања и на остале накнаде у вези са школовањем – за набавку књига и школског прибора и за групну рекреативну наставу, односно екскурзију.

Извор: Српска напредна странка

Од јануара 2014. до јуна 2018. исплаћене су укупно 14.233 месечне накнаде за школовање деце погинулих припадника Министарства одбране и Војске Србије, 829 накнада за књиге и 87 накнадаза екскурзије.

Опоравак одбрамбене индустрије

Cа параметрима пораста извоза НВО-а и броја запослених у предузећима ОИС-а, обимом инвестиција у унапређење производних капацитета и усвајањем законске регулативе, омогућено је даље унапређење одбрамбене индустрије у Републици Србији.

Извор: Српска напредна странка

Укупан извоз наоружања и војне опреме из Републике Србије у 2017. години достигао је вредност од 569,2 милиона долара. Током 2014. године, у осам привредних друштава ОИС-а укупан број запослених и радно ангажованих лица по свим основама износио је око 8.500. На дан 31. 5. 2018. укупни број запослених и радно ангажованих лица по свим основама јесте 11.780. Очекивања су да ће до краја године овај број достићи цифру од 12.000. У периоду од 2014. године до данас привредна друштва ОИС-а су сопственим средствима инвестирала око 110 милиона евра у развој производних капацитета.

Поред тога, Влада је током 2017. године дала сагласност на директна инвестирања Републике Србије у девет привредних друштава одбрамбене индустрије и четири установе Министарства одбране и Војске Србије, у укупној вредности од око 49,9 милиона евра. Акционим планом усвојеним у септембру 2017, предвиђена су даља улагања у одбрамбену индустрију у периоду 2018–2020. године у износу од око 60 милиона евра годишње.

Смањена стопа криминалитета

У последњих нешто више од четири године број укупно извршених кривичних дела је за 9,6% мањи у односу на исти временски период пре тога. Такође, извршено је и 17,6% мање кривичних дела против имовине грађана, 18,6% мање убистава, а значајно су повећане заплене наркотика.

Полиција је у том периоду одузела више од 15,5 тона наркотика, што је за чак 59% више него у истом периоду пре тога. Прошле године откривена је прва лабораторија екстазија у Србији, а заплена синтетичких дрога је значајно повећана. У последње четири године одузето је више од 1.840.000 таблета, што је три пута више него раније.

Пријем нових полицајаца и ватрогасаца

Одлуком министра унутрашњих послова др Небојше Стефановића, значајно је повећан пријем полазника у Центар за основну полицијску обуку, што јасно показује и податак да је од 2014. године до данас обуку завршило 1.407 полазника, који су примљени у Министарство унутрашњих послова, док је тренутно на обуци још 712 полазника. Министарство унутрашњих послова је у јуну ове године расписало конкурсе за пријем 900 нових полазника ЦОПО-а, а они ће до краја 2019. године бити велико појачање за полицију. Такође, у последње четири године Министарство унутрашњих послова је примило и 630 студената који су завршили Криминалистичко-полицијску академију. У 2018. МУП је примио и 96 нових ватрогасаца-спасилаца, а у току је оспособљавање још 57 полазника, који ће бити распоређени у ватрогасно-спасилачке јединице у Београду. У јуну ове године расписан је конкурс за пријем нових 100 полазника за попуну радних места у ватрогасно-спасилачким јединицама на територији Србије.

Извор: Српска напредна странка

Набавка нових возила и униформи

Извор: Српска напредна странка

Министарство унутрашњих послова је током 2017. и 2018. године значајно унапредило возни парк набавком нових патролних возила, транспортних возила,„марица“, теренских возила, ватрогасних возила и модернизацијом борбених оклопних возила.

У претходних нешто више од годину дана, Министарство унутрашњих послова је кроз капиталне пројекте и остале набавке обезбедило више од 1.000 нових патролних возила, 65 теренских возила, 72 „марице“, 56 комби возила, већи број возила за потребе криминалистичке полиције, а модернизовано је и потпуно реконструисано више од 40 борбених оклопних возила. Министарство унутрашњих послова је набавило и нова оклопна возила типа „Лазар“ и „Милош“.

Пре набавке нових патролних аутомобила просечна старост возила у МУП-у била је 14 година, а полицијски службеници су користили аутомобиле од којих су многи прешли више од 250.000 километара. Такође, Министарство унутрашњих послова је за потребе Сектора за ванредне ситуације већ набавило 14 нових ватрогасних возила, док ће до краја следеће године бити набављено укупно 60 ватрогасних возила. Током ове и следеће године очекује се и испорука четири нова хеликоптера. Такође, МУП је набавио и више од 30.000 нових униформи за припаднике Дирекције полиције, као и за припаднике Сектора за ванредне ситуације

12/12

Извор: Српска напредна странка

.

Урадили смо за нашу кућу, за безбеднију будућност!

Извор: Српска напредна странка

Безбедносно-информативна агенцијаје током 2017. и 2018. године извршила капиталне радове на изградњи нових пословних објеката, као и на реконструкцији, надоградњи, адаптацији и одржавању постојећих.

У седишту Агенције изграђена је нова капија са техничким улазом. Стара капија је реновирана. Након неколико деценија, реконструисани су и унапређени различит инфраструктурни системи. Реконструкцијом постојећих пословних просторија, обезбеђени су нови Ситуациони центар и нова гаража. Осмишљена је и постављена нова музејска поставка, а обезбеђен је и простор за сувенирницу. Више пословних просторија је реновирано и опремљено новим намештајем.

Завршена је и опремљена нова зграда у Краљеву. Обезбеђени су нови пословни објекти у Крагујевцу и Бору, као и нове пословне просторије у Нишу, Александровцу, Баточини, Бачкој Паланци и Рачи.

После више деценија сређен је по свим правилима и стандардима гаражно-диспечерски центар.

Извор: Српска напредна странка

Изграђено и реновирано више од 30 објеката
правосуђа

Изградњом потпуно нових и реновирањем постојећих објеката, обезбеђени су знатно бољи услови за рад правосудних органа. Сређено је преко 75.000 м2 простора у више од 30 објеката широм Србије, што је рекорд у претходних неколико деценија. Значајно је побољшана и затворска инфраструктура. Изграђен је нови затвор у Панчеву површине 24.000 м2.

Увођење предмета
"Основи безбедности деце"

На иницијативу потпредседника Владе Србије и Mинистра унутрашњих послова др Небојше Стефановића, Министарство унутрашњих послова је, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја, током школске 2017/2018.

Извор: Српска напредна странка

у све основне школе увело предмет Основи безбедности деце. Овај предмет је у школској 2017/2018. био намењен едукацији ученика четвртог и шестог разреда о безбедносним ризицима и претњама којима су изложени, начинима превенције и вештинама остваривања безбедносне заштите, са циљем развоја њихове безбедносне културе.

У школској 2017/2018. години, програм је реализован у 1.140 основних школа, у којима је одржано укупно 49.013 предавања, на којима је за сваку тему у просеку присуствовало 54.815 ученика четвртог разреда и 56.150 ученика шестог разреда. Тематски садржај програма предвиђа осам наставних јединица: 1. Безбедност деце у саобраћају, 2. Полиција у служби грађана, 3. Насиље као негативна друштвена појава, 4. Превенција и заштита деце од опојних дрога и алкохола, 5. Безбедно коришћење интернета и друштвених мрежа, 6. Превенција и заштита деце од трговине људима, 7. Заштита од пожара и 8. Заштита од техничко-технолошких опасности и природних непогода. У школској 2018/2019. години, настављено је са реализацијом програма, а поред ученика четвртог и шестог разреда, биће обухваћени и ученици првог разреда основних школа, кроз четри тематске области: Шта ради полиција, Заједно против насиља, Безбедност деце у саобраћају и Заштита од пожара, поплава и земљотреса.

Закон о спречавању насиља у породици

Усвојен је у новембру 2016. године, а почео да се примењује 1. 6. 2017. Закон има превентивне механизме, који нису раније постојали у борби против насиља у породици. За 16 месеци примене Закона, државни органи су размотрили 60.340 случајева породичног насиља, судови су изрекли више од 21.600 хитних мера, а групе за координацију су израдиле скоро 15.000 индивидуалних планова заштите и подршке жртвама насиља.

Извор: Српска напредна странка

Закон о заштити права на суђење
у разумном року

Грађани добијају приоритет за решавање судског спора који траје годинама, а суду ствара обавезу приоритетног решавања таквих предмета и обештећења странке, ако је право у великој мери повређено, уз уједначавање праксе у погледу одређивања износа накнаде. Зато се смањио број уставних жалби и представки пред судом у Стразбуру.

Законом су уведене нове хитне мере заштите жртве и обавезна
координација државних органа.

Израда радног текста уставних измена
у области правосуђа

Акциони план за Поглавље 23 предвиђа измену Устава у области правосуђа у циљу јачања независности и одговорности судства, а у складу са европским стандардима. Министарство правде је на пролеће 2017. покренуло широк, транспарентан консултативни процес у вези са израдом амандмана. Након другог круга јавне расправе и уз уважавање достављених коментара са јавне расправе, усаглашени текст нацрта измена Устава у области правосуђа, који је усвојила и Влада РС, прослеђен је 13. 4. 2018. Венецијанској комисији на мишљење. Она је детаљно размотрила текст уставних амандмана и на одређене одредбе дала коментаре и препоруке. Министарство правде је 11. 9. 2018. објавило нови Радни текст предлога уставних амандмана, који је у потпуности усаглашен са препорукама Венецијанске комисије и поводом новог нацрта организовало још један округли сто, на којем су присуствовали представници свих релевантних правосудних институција и организација цивилног друштва, као и међународних институција. Министарство је 15. 10. 2018. објавило четврту верзију Нацрта уставних амандмана у области правосуђа, који је унапређен коментарима стручне јавности. 

Венецијанска комисија је у оквиру своје 116. седнице, одржане у октобру 2018, дала мишљење да су уставни амандмани у области правосуђа усаглашени са препорукама ове институције. Влада Србије је поднела Народној скупштини Предлог за промену Устава у делу који се односи на правосуђе.

Закон о повраћају имовине жртвама Холокауста

Република Србија је доношењем Закона о повраћају јеврејске имовине без наследника, фебруара 2016, постала прва земља бившег социјалистичког блока у Европи која је на свеобухватан и потпун начин регулисала сложено питање враћања јеврејске имовине. Девет година након доношења Терезинске декларације (2009), Европска унија, САД, Израел, Немачка, Велика Британија и друге европске државе узимају Србију као пример не само за регион – Хрватску и Словенију – већ и за неке од највећих европских држава (Пољска) као модел за решавање питања реституције.

Извор: Српска напредна странка


Закон о заштити узбуњивача

У тренутку усвајања – 2014. године – био је један од четири у Европи. Пружа ефикасну судску заштиту лица која указују на корупцију. За четири године примене преко 400 лица је заштићено од одмазде послодаваца.


Јавнобележнички систем

Од септембра 2014. остварен је виши степен сигурности правног промета, што је довело до побољшања инвестиционе климе, растерећења судова од несудећих послова и елиминисања надриписарства.

Од 1. 3. 2018. у примени нови сет антикоруптивних мера и прописа

У примени су нови Закон о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције, реформисан Кривични законик, када су у питању кривична дела са коруптивним елементом, реформисан Закон о одузимању имовине стечене кривичним делом, а припремљени су Нацрт закона о лобирању и Нацрт закона о спречавању корупције (нови назив Закона о Агенцији за борбу против корупције).

Сличне вести