Наша економска сарадња са САД значајно напредује

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је после састанка са подсекретаром САД за економски раст, енергетику и животну средину Хозеом Фернандезом, да ћемо у среду, следеће недеље потписати значајан енергетски уговор.

Извор: ТВ Пинк

"Ми ћемо следеће недеље потписати изузетно значајан енергетски уговор, испуњавање тог енергетског уговора ће у будућности значити много за нашу земљу и осигурати нам оно што је важно и оно због чега ћемо моћи да, буквално, неколико година имамо електричну енергију, а што није лако у савременом свету. У среду ће бити потписивање тог уговора", рекао је председник Вучић.

Захвалио је Фернандезу на посети наше земље.

"То је за нас и част и привилегија и прилика да разговарамо о најважнијем или једном од најважнијих аспеката наших односа са Сједињеним Америчким Државама. И имали смо добар и дуги садржајан разговор", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да економска и трговинска размена са Сједињеним Америчким Државама, без обзира на велику удаљеност између наших земаља, значајно напредује.

"Она је вишеструко увећана у односу на период пре само неколико година и очекујемо да ове године буде највећа у историји и пређе 1,4 милијарде долара, а према нашој рачуници у првих осам месеци она је износила готово 900 милиона евра", рекао је председник Вучић.

Додао је да су разговарали на састанку и о бројним важним пројектима.

Рекао је да је Фернандез са министром спољних послова у Влади Републике Србије Марком Ђурићем потписао билатерални споразум о стратешкој сарадњи у области енергетике и да је за Србију то "једна од кључних ставки".

Председник Вучић је рекао да је са Фернандезом разговарао и о даљем техничко-технолошком унапређењу и напретку Србије.

"Разговарали смо и о увођењу 5Г мреже у Србији, о томе како и на који начин да сви наши подаци буду заштићени, да грађани буду сигурни, а да истовремено обезбедимо технолошки напредак какав постоји у најразвијенијим земљама света", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Naša ekonomska saradnja sa SAD značajno napreduje
Извор: Танјуг

Како је рекао, са саговорником је разговарао и о коришћењу минералних сировина и о литијуму.

"Рекао сам да ћемо коначну одлуку донети када будемо сагледали све студије и да верујемо да је могуће да и уз америчку помоћ и подршку обезбедимо највише заштиту животне средине, потпуно заштиту људи и да видимо као велику прилику постојање минералних сировина на територији Србије за даљи економски успон и развој наше земље", навео је председник Вучић.

Додао је да је за то потребно да се испуне услови и да верује да је добио подршку од америчке стране.

Председник Вучић је истакао као важно и добру сарадњу Телекома и ЕXИМ банке.

"Експортна и импортна банка, већ је донела одлуку и иде у финансирање одређених пројеката у Телекому од 50 милиона евра", рекао је председник Вучић.

Истакао је да очекује да стопа раста у Србији у овој години буде већа од четири одсто, упркос суши која је погодила пољопривреду.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Naša ekonomska saradnja sa SAD značajno napreduje
Извор: Танјуг

"Да бисмо све то успели, да бисмо све то могли да направимо, управо је важно да идемо степеник по степеник напред, а не да само очекујемо да се све настави и да буде лепо, а да не морамо ништа ново да урадимо", рекао је председник Вучић.

Напоменуо је да је неопходно да радимо напорније како бисмо успели да поправимо своју позицију у свету и своју позицију на глобалном тржишту.

Србија конструктиван партнер

Подсекретар Сједињених Америчких Држава за економски раст, енергетику и животну средину Хозе Фернандез изјавио је да је Србија конструктиван партнер САД, као и кључни партнер по бројним важним питањима у региону, укључујући енергетику и регионалну економску интеграцију.

Фернандез је, након састанка са председником Вучићем, истакао да му је велико задовољство што је у Србији први пут и то у тренутку када је Србија добила инвестициони кредитни рејтинг и када се очекује њен двоструки раст у односу на Европску унију.

Поздравио је развој српске економије, као и њено кретање у правцу развоја модерних технологија, које ће, како је рекао, развијати и будуће генерације.

Фернандез је подсетио да су Србија и САД у септембру у Вашингтону потписале Споразум о стратешкој сарадњи у области енергетике, на основу којег ће америчке компаније много лакше улагати у енергетски сектор у Србији, додајући да се Србија придружила Форуму партнерства за минералну безбедност.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Naša ekonomska saradnja sa SAD značajno napreduje
Извор: Танјуг

"Србија ће радити са нама и нашим партнерима у целом свету - 14 земаља и ЕУ, како бисмо развили одрживе ланце набавке минералних сировина", рекао је Фернандез.

Следеће среде уговор са компанијом УГТР за добијање једног гигавата струје

Председник Вучић изјавио је да ће следеће недеље, у среду, бити потписан уговор са америчком компанијом УГТР који ће Србији обезбедити добијање једног гигавата новоинсталисане снаге кроз соларне панеле.

"Ми ћемо следеће недеље потписати уговор са УГТР. Ја сам о томе разговарао све време и са председником Бајденом. И он је лично говорио колико је то значајна компанија и колико је важно да наставимо са улагањем у енергетику, јер ми нећемо имати струје ако не пожуримо. Тај пројекат би требало да нам донесе један гигават новоинсталиране снаге кроз соларне панеле", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да при томе пројекат мора да има 200 мегавата балансирајућих батерија.

"Јер без тога нам то не вреди, не можемо да примимо енергију у систем, зато што још немамо мрежу изграђену и све друго. То је за нас од кључног значаја и то морамо да пожуримо да бисмо стигли до 2028. да убацимо у систем. То је, рецимо, један од пројеката, а тај пројекат није пројекат од 1,6 милиона, већ пројекат од 1,5 или 1,6 милијарди. Реч је о огромним и стратешким пројектима за нашу земљу, а биће их још", рекао је председник Вучић.

Рекао је да се нада да ће раст БДП Србије до краја године износити 4,1 одсто, док ће у просеку у ЕУ то бити око 0,7 или 0,8 одсто.

"Најмање пет пута је већа стопа раста у Србији него у ЕУ, а не само два пута. Али Фернандез иде у земљу (Шпанију) која је једна од четири са највећом стопом раста у ЕУ", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је, говорећи о инвестиционом рејтингу који је добила Србија, рекао да је кредитни рејтинг наша слика, као пасош у који погледа свако ко у ту земљу долази.

"Када хоће да гледа податке у Србији и види да је "Standard & Poor's” дао инвестициони рејтинг земљи, а ја верујем да ће "Moody's" или "Fitch" то ускоро и са своје стране да потврде, онда ти људи знају нешто више о тој земљи, знају да има сигурне јавне финансије које су под контролом, знају да нема великог проблема са јавним дугом или да нема било каквог проблема, тако да су то велике ствари за нашу земљу и за долазак инвеститора", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да ми када причамо о сарадњи са САД никада не говоримо о финансијским инвеститорима, а Американци су једни од највећих финансијских инвеститора.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Naša ekonomska saradnja sa SAD značajno napreduje
Извор: Танјуг

"Јер ми кад изађемо на тржиште обвезница, па не јави се вама само Дојче банка, него вам се јаве компаније попут "Franklin Templeton" и "BlackRock". Па ви морате Американцима да покажете да имате добре јавне финансије, да би они учествовали у нашим аукцијама. Само људи заборављају колико је важан тај финансијско-инвестициони део", рекао је председник Вучић.

Додао је да у Србији никоме не значи, како је рекао, неки "Franklin Templeton" или "BlackRock", али да значи свим земљама у свету, јер су то неки од највећих финансијских инвеститора на свету.

"И зато је, између осталог, важно да имамо и инвестициони рејтинг, али је зато и важно да имамо добру сарадњу са њима. Тиме нам паре постају јефтиније, тиме нам паре постају доступније. Тиме ми можемо да уложимо у наше инфраструктурне програме и све друго", рекао је председник Вучић.

Истакао је да је целој Европи страшно потребан мир и да размишља о томе хоћемо ли у миру који имамо успети да завршимо све своје обавезе до 1. децембра 2026. године, када предајемо кључеве за "EXPO 2027".

"Јер се плашим неког додатног лудила у свету. А то додатно лудило неће нас заобићи. То као па десило се негде. Ок, није само питање да физички сачувате главе, што хоћемо, већ је питање и како ће то све да се односи и како ће то све да утиче на нашу економију. И зато је ова врста сарадње од изузетног значаја за нас и зато хвала господину Фернандезу", рекао је председник Вучић.

Додао је да је та сарадња важна за све који планирају да раде са нама и инвестирају у Србију, било да је реч о финансијском инвестирању, изградњи фабрика или изградњи енергетских и других инфраструктурних објеката.

Остале вести