Морамо да се фокусирамо на будућност

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, на панелу "Преговори о новој алијанси - одговоран и кружни ланац снабдевања батеријама", који се одржава у оквиру Хамбуршке конференције о одрживости, да је приступање Глобалној алијанси за батерије велика шанса за све у будућности.

Извор: Танјуг

Јер се ту не ради само о рударењу већ и о употреби литијума, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да морамо да се фокусирамо на будућност и нове изазове.

"Ово је одлична прилика за све нас који смо се придружили овој глобалној алијанси. Ако говоримо о добрим приликама увек је добро разговарати о великим и важним изазовима који предстоје", навео је председник Вучић.

Истакао је да је то важно не само за Немачку, већ за цео свет, као и за нашу земљу.

"То није само питање литијума, то је питање и батерија, то је питање фабрика које производе батерије. Да ли имамо више средстава, више сировина, више руда, а сви ћемо се ускоро суочавати са мањком електричне енергије и то није само проблем Србије, већ и проблем свих земаља", рекао је председник Вучић, који је био први главни говорник на панелу.

Истакао је да ће због вештачке интелигенције бити повећана потрошња струје.

"Веома је важно за нас да се придружимо овој глобалној алијанси и савезу, када говоримо о сјајним шансама и великим приликама морамо да причамо и о веома важним изазовима који су испред нас. Када говоримо о рударству, минералима, све оно што имамо, морамо и да причамо о визији и о подршци народу", нагласио је председник Вучић и додао да је о томе недавно разговарао са немачким канцеларом Олафом Шолцом.

Нагласио је да је циљ свих учесника Хамбуршке конференције о одрживости да имају више сировина и руда, јер ће се сви ускоро суочавати са мањком електричне енергије.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Moramo da se fokusiramo na budućnost
Извор: Принтскрин

"Зато треба све економске ствари да дефинишемо на начин да то све функционише. Да се боримо против сиромаштва и да наш народ направимо знатно богатијим него што је био. Да направимо боље окружење за све политичке разговоре и да избегнемо будуће конфликте", рекао је председник Вучић.

Захвалио је свима, посебно канцелару Шолцу на организацији конференције у Хамбургу.

Поручио је да ће Србија увек бити поуздан партнер и да посебно очекује сарадњу са афричким земљама које су пријатељи Србије.

"Мислим да смо ми можда највећа проафричка земља у целој Европи. И усуђујем се да кажем да ћемо бити веома расположени да сарађујемо са вама на различитим нивоима у будућности. Али, само да још додам за наше немачке домаћине да ћемо рачунати и на вашу подршку. Не само економску, већ и политичку подршку јер се суочавамо са различитим изазовима", рекао је председник Вучић.

Додао је да питање рударења није увек популарна тема, као и да ће Србија обезбедити све заштитне мере за очување животне средине и да ће то бити веома успешан пројекат.

"Морамо да гледамо и у будућност. Морамо и да се фокусирамо на будућност, не само на наше дневне проблеме и верујем да ћемо заједно успети да решимо све проблеме. Хвала вам пуно и знамо да знате да можете да рачунате на Србију и да Србија увек може да рачуна на вас", поручио је председник Вучић.

Придружили смо се Глобалној алијанси за батерије, припремамо се за будућност

Извор: Танјуг

Председник Вучић је изјавио да се Србија данас у Хамбургу придружила Глобалној алијанси за батерије како бисмо се на време припремили за будућност.

Председник Вучић је на панелу "Преговори о новој алијанси, одговоран и кружни ланац снабдевања батеријама", који је одржан у оквиру Хамбуршке конференције о одрживост, предао писмо о приступању Министарства привреде Србије Глобалној алијанси за батерије директорки те алијансе Инги Петерсен.

"Задовољни смо што смо данас предали материјале нашег министарства и придружили се Глобалној батеријској алијанси или како се то већ назива и задовољни разговором са министарком за економски развој Немачке Свењом Шулце. Наставићемо да радимо и важно ми је да смо данас истакли да Србија уколико буду гарантоване све мере еколошке заштите и сигурност за здравље људи, не очекује да главни тон приче буде на рударењу већ на целокупном вредносном ланцу, што значи огромну предност и огромну добит за наше грађане", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Moramo da se fokusiramo na budućnost
Извор: Принтскрин

Нагласио је да мисли и на фабрику катода, фабрику батерија и фабрику електричних аутомобила.

"Али за нас је важно да улазимо у те глобалне асоцијације, глобална друштва која се баве будућношћу. Видели сте да у Африци више од 60 одсто људи нема електричну енергију или има проблем с електричном енергијом", напоменуо је председник Вучић.

Како је рекао, када су сушне године као што је ова била, онда постоје велики проблеми са струјом и у Замбији и у многим другим земљама.

"Нажалост, само Србија о томе говори, други не говоре, а који су у много лошијој ситуацији од нас. Али они ваљда не воле да причају о томе, воле да живе у својим балонима неистина. Ја добро знам са коликим и каквим проблемима ћемо се суочавати, зато морамо да гледамо будућност, како да решимо проблеме електричне енергије и како да правимо и да обезбеђујемо финансирање нуклеарних модуларних реактора, како и на који начин да гарантујемо постојање електричних возила у нашој земљи, коришћење вештачке интелигенције, јер то буквално поједе толико електричне енергије да ми нисмо у стању да произведемо", навео је председник Вучић.

Због тога је на Хамбуршкој конференцији о одрживости било безброј ствари на столу, јер морамо да гледамо будућност и да се припремимо за будућност.

У Тивту ћу актерима медијске и политичке сцене у Црној Гори дати адекватан одговор

Председник Вучић је изјавио данас у Хамбургу, пред полазак у Тиват, где ће учествовати на самиту Брдо-Бриони, да је уобичајена ствар да се у Црној Гори Србија и он виде као кривци за проблеме са коалицијама у тој земљи, као и да ће актерима са тамошње медијске и политичке сцене рећи у лице све што има.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Moramo da se fokusiramo na budućnost
Извор: Принтскрин

Председник Вучић је, после учешћа на панелу "Преговори о новој алијанси, одговоран и кружни ланац снабдевања батеријама", навео да ускоро има лет за Тиват, где ће учествовати на самиту Брдо-Бриони са лидерима из региона и где ће, како је рекао, политичари из Црне Горе добити адекватну реакцију.

"Добиће одговор какав заслужују на лицу места, да не бих то чинио из Хамбурга. То ћемо радити тамо где то најмање очекују", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да га у Титву очекују на ручку, као и да ће после ручка "бити занимљиво" јер је, како је рекао, Србија главна тема свих напада у Црној Гори, и кад не знају како ће решавати питање коалиција, то да је Србија за све крива.

"Неки мисле да могу да се иживљавају. Ево ме, долазим и у лице ћу им саопштити све што мислим о многима са њихове политичке и медијске сцене", рекао је председник Вучић.

Остале вести