Србија има велике снове и понашаће се као поуздан партнер

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, на Пословном форуму Србија - Јапан: сусрет са Јапанском организацијом за спољну трговину Џетро (Јетро) да ће Србија до краја године добити инвестициони кредитни рејтинг и од агенција Фич и Мудис.

Извор: Танјуг

"Ово је највећа пословна јапанска делегација која је икада посетила нашу земљу", истакао је председник Вучић на форуму, у коме учествује више од 100 јапанских компанија.

Председник Вучић је рекао да постоје ствари којима можемо да се хвалимо, а то је да је Србија коначно добила инвестициони кредитни рејтинг од агенције "Standard & Poor's".

"Добићемо потврду од још две компаније, Фич и Мудис и то ће бити до краја године, веома брзо, али има још неких добрих ствари", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да јавни дуг Србије у односу на БДП износи 46,5 одсто, што је заправо половина просечног јавног дуга у односу на БДП-а у ЕУ.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Srbija ima velike snove i ponašaće se kao pouzdan partner
Извор: Танјуг

"Угостио сам Шинзо Абеа пре пет и по година, верујем да смо успешно унапредили наше односе и да је то била посета изузетног визионара и био сам веома почаствован да га упознам и угостим у Србији. Заправо, после тога урадили смо доста доброг посла, укључујући и нове јапанске инвестиције у нашој земљи, од компанија Нидек до "TOYO Tires", рекао је председник Вучић.

Напоменуо је да сада треба да завршимо процес одсумпоравања у Обреновцу са компанијом Мицубиши и друге ствари са још неким компанијама, када је реч о сектору енергетике и када је реч о квалитету јапанске опреме и комплетно новог пројекта за изградњу реверзибилне хидроелектране "Бистрица" који ће бити 100 одсто у рукама јапанских компанија и Јапанске агенције за међународну сарадњу.

Како је рекао, од фирми које ће то градити до оних које ће обезбедити адекватну опрему за наше капацитете и постројења.

"То јесте добар сигнал за будућност. И ово није једина ствар до које би требало да нам је стало", нагласио је председник Вучић.

Директан лет на линији Београд-Токио биће успостављен у наредних шест месеци

Председник Вучић је изјавио да ће компанија Ер Србија у наредних шест месеци успоставити директан лет на линији Београд-Токио и истакао да је повезивање са Јапаном од највећег значаја за Србију.

"Ми ћемо дати све од себе да успоставимо ову линију у наредних шест месеци'', рекао је председник Вучић на Пословном форуму Србија - Јапан: сусрет са Јапанском организацијом за спољну трговину ЏЕТРО (Јетро) и позвао представнике јапанских компанија да чешће посећују Србију.

Додао је да је са министром Синишом Малим разговарао о увођењу три нова директна лета из Београда, а да је један од њих директан лет до Токија.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Srbija ima velike snove i ponašaće se kao pouzdan partner
Извор: Танјуг

Председник Вучић је рекао да Србија у последњих 12 година, по први пут у историји, има стабилан курс динара, као и да по подстицајима и субвенцијама јапанских компанија може да се упореди са најбољим земљама не само у Европи, већ и у ширем региону.

"Наравно, постоје и питања којима морамо боље да се посветимо и надам се да ћемо моћи то и да урадимо, као што је владавина права и систем судства и правосуђа", рекао је председник Вучић.

Додао је да није истовремено лака геополитичка ситуација, али да може да се преокрене у предност са инвестиционог гледишта када је реч о онима који би можда улагали у нашу земљу и нагласио да ће Србија одржавати мир и стабилност у региону и одржавати добре везе са свима.

"То не значи да ми подржавамо сваког, знамо шта осуђујемо, шта подржавамо, а са друге стране не прекидамо везе са свима", рекао је председник Вучић.

Истакао је да је амбасадор Јапана у Србији Акира Имамура константно доследан у покушајима да Јапан приближи Србији додајући да трговинска размена две земље мања од 350 милиона евра, али да ће бити прилика да се увећа у будућности.

Председник Вучић је рекао да је много научио када је био у посети Јапану пре 13 година и да је вероватно један од ретких политичара у свету који зна више о јапанској историји и географији од политичара из суседних земаља Јапана.

"Много сам научио о вашем моралу, историји, вашем вредном, посвећеном раду и напретку ваше земље. Посетио сам неколико компанија, укључујући Тојоту, близу Нагоје, али и у другим местима. Ишао сам у Хирошиму и видео да је Мазда најпопуларнији аутомобил у том делу Јапана, зато што су сви за своје локалне произвођаче'', рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Srbija ima velike snove i ponašaće se kao pouzdan partner
Извор: Танјуг

Присетио се и посете компанији Тојота када се, каже, уверио у то колико су посвећени јапански радници.

"Нису ме ни погледали, нису желели ни да ме виде, јер су толико били посвећени свом послу. И чекао сам 20 минута, само да им уграбим поглед, а то се није десило. Користио сам и вашу дивну железничку мрежу и онда сам себи рекао: 'Ови људи су непобедиви, не можете ништа урадити против ове земље. Они имају нешто што ми никада нећемо имати", рекао је председник Вучић.

Додао је и да су Срби увек били фрустрирани чињеницом што Србија нема излаз на море, али да је срећан због тога јер, како каже, наши људи не чекају природу да им да и донесе плодове.

"Они су почели да схватају да морају да раде напорно, да се понашају одговорно да би земља напредовала. А ми напредујемо нешто боље и нешто брже од осталих. А уз веће јапанско присуство небо је граница. Можемо да постигнемо и остваримо све своје циљеве, можемо да достигнемо да постигнемо и остваримо све наше снове", рекао је председник Вучић.

Навео је да ће пројекат РХЕ "Бистрица" да донесе више искуства јапанским компанијама у Србији и додао да је срећан што је Србија добила кредит, оцењујући то као сигнал од јапанске владе и од саме Џајке.

"Шта год да вам је потребно у овој земљи, ми ћемо дати све од себе да се докажемо као поуздан партнер и ми нећемо да се понашамо неодговорно, имамо велике снове", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да би волео да посети Експо у Осаки идуће године, наводећи да неће да подноси "захтеве и молбе" за састанке на високом нивоу, већ да делегација Србије жели да посети ту манифестацију и да научи из њиховог искуства.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Srbija ima velike snove i ponašaće se kao pouzdan partner
Извор: Танјуг

"Ми смо већ послали делегацију, као што знате, доста су научили, донели су та искуства назад са собом у Србију и мислимо да доста можемо да научимо из свега што сте ви већ постигли", рекао је председник Вучић и подсетио да је Србија подржала кандидатуру Осаке.

"Надам се да ћете имати значајно присуство и овде на Експу 2027 у Србији. Сви смо помало нервозни зато што морамо да завршимо доста тога пре краја 2026. године, а знате како то може да буде тешко зато што морамо да буквално променимо изглед земље, да донесемо доста инфраструктурних објеката овде у земљу. Надам се и претпостављам да ћемо успешно то да урадимо уз велико присуство и подршку јапанских компанија", истакао је председник Вучић.

Остале вести