Желимо да јачамо и развијамо нашу земљу

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас да је са немачким канцеларом Олафом Шолцом имао срдачан састанак и да су разговарали о бројним темама, европском путу Србије, као и о ситуацији на АП Косово и Метохија.

Извор: ТВ Пинк

"Разговарали смо о одређеним питањима везаним за Косово и Метохију, изнели смо различите ставове, али и велику сагласност по питању бројних светских тема. Истовремено, наглашена је важност наше сарадње, захвалност нашим партнерима за огроман број фабрика и инвеститора који из Немачке запошљавају људе у нашој земљи и доприносе њеном развоју.

Да није било немачких компанија, тешко да бисмо дошли до оваквог инвестиционог рејтинга, на чему су нам немачки домаћини и канцелар Шолц честитали", рекао је председник Вучић.

Пренео је новинарима да су разговарали и томе што је Србија постала део глобалне иницијативе за батерије.

Разговор са Шолцом је окарактерисао као одличан и додао да верује да ће Србија наставити веома добру сарадњу са Немачком.

"Данас сам присуствовао и радном ручком са десет лидера из разних земаља, са којима сам разговарао томе како да изменимо нашу економску будућност и постижемо све боље резултате. Немачка је економски доминантна сила ЕУ и мотор њеног развоја, а за Србију је економски, трговински и сваки други партнер број један. Немачка размишља више година унапред, а на нама је да не каснимо", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да су Немци донели одлуку да се баве ономе што ће доћи за пет, 10 и 15 година, а не за годину или две.

"Окупљају све земље да виде откуд могу да увозе зелени водоник, откуд могу да увозе литијум или батерије. Шолц је био толико фер да је свуда говорио и рекао, шта год да радима хоћемо да тај део прераде буде сачуван у тим земљама. Дакле чак и за неке друге земље, пошто је са нама то већ договорено и постигнуто и кроз папире које смо потписали. Немачка је поуздан савезник по том питању, веома важан. И мислим да је ово било изузетно добро што смо овде", рекао је председник Вучић и додао да смо били једини из Европе.

Рекао је да су на Хамбуршкој конференцији о одрживости били присутни и представници из нашег региона, али у својству министара, што је, како је рекао, потпуно други ниво.

Ускоро ћу отићи са Шолцом да видим како изгледају немачки рудници литијума

Председник Вучић изјавио је да очекује да ће ускоро са немачким канцеларом Олафом Шолцом отићи да види како изгледају рудници литијума те земље, додајући да је уверен да ће Немачка обезбедити позив и представницима медија да посете руднике.

"А он (Шолц) ме је обавестио да му је чешки премијер Петр Фијала управо саопштио да Чешка креће у изградњу литијумског рудника. И они ће кренути у разговоре, да ли од тога да направе један велики, највећи у Европи, или ће да праве два, која би била у прва три највећа у Европи", рекао је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас да је са немачким канцеларом Олафом Шолцом имао срдачан састанак и да су разговарали о бројним темама, европском путу Србије, као и о ситуацији на АП Косово и Метохија.
Извор: Танјуг

Додао је да ће Србија наредних дана потписати важан уговор са америчком фирмом УГТР за изградњу више од једног гигавата инсталиране снаге соларних паркова, са, како је навео, балансирајућим капацитетима од 200 до 250 мегавата.

"То је за нас страшно важно, јер не можете без балансирања енергије да убаците у мрежу, макар и производили ту енергију, компликован је процес", додао је председник Вучић.

Разговор са Шолцом је окарактерисао као одличан и додао да верује да ће Србија наставити веома добру сарадњу са Немачком.

Вечерас ћемо одлучити да ли идемо на самит у Дубровник

Председник Вучић изјавио је да ће вечерас донети одлуку да ли ће у среду отићи у Дубровник на самит лидера Југоисточне Европе.

На питање новинара да ли ће отићи на тај самит где ће бити и председник Украјине Володимир Зеленски, председник Вучић је рекао да још не зна и да је за њега био најважнији данашњи састанак са Шолцом.

"Вечерас и сутра јутро имамо важан панел на којем желим много тога да видим, много тога да научим. Неке нове људе из Африке да упознам. Онда летимо за Тиват. У Тивту имамо састанак Брдо Бриони, после тога ћу ваљда донети одлуку. Вечерас ћемо се консултовати и са другим људима у Београду да видимо шта је то што је у интересу Србије да направимо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је документ који треба на том скупу да се усвоји прављен тако да би била једна земља која мора да каже да не може да прихвати, јер се тражи увођење санкција Русији.

"И да би они рекли, ето сад смо видели, ухватили смо и као отприлике да ми нешто кријемо или не знам шта, па сад ето, коначно су показали наше право лице. Али ништа не очекујемо, дакле, да читате, то је стилски рогобатно, то је бесмислено, пет синонима за неке најодвратније придеве које су користили", рекао је председник Вучић.

Додаје да за неке речи није било довољно што су их једном рекли него пет пута понављали исто.

"Да је тако грозна, ужасна, језива и не знам каква још агресија Руса. Па онда зликовци, злочинци, криминалци, убице, овакви, онакви и тако даље, а онда дођу до санкција, па онда није довољно, подржавамо све оне који су увели санкције, него захтевамо да сви морају да уведу санкције и тако даље. Ово што ви описујете, то нас је баш брига, описујте шта хоћете. Али где ви нама заповедате шта ћемо ми да радимо, е то не можемо. Тако да, то ћемо да видимо", рекао је председник Вучић.

Приштина ће се служити триковима да и даље зауставља српску робу

Председник Вучић изјавио је у Хамбургу да ће Приштина и даље дати све од себе да заустави српску робу, да ће се служити и триковима, али је нагласио да ће Немци, колико их познаје, наставити да инсистирају на слободном протоку робе и услуга.

Председник Вучић је на питање новинара да прокоментарише упозорење Берлина да ће Приштини, ако не одблокира пласман српске робе на територији АП КиМ бити блокиран пријем у ЕУ и данашњу одлуку Приштине да ће српски производи моћи да улазе на КиМ под одређеним условима и само преко Мердара, рекао да је сваки човек препознао намере Приштине, али да, знајући Немце, зна да ће наставити да инсистирају на слободном протоку робе и услуга.

"То је важно за српску привреду. А да ли ће они дати све од себе да то зауставе? Па да", рекао је председник Вучић додајући да зна да ће Приштина сада измислити скенере које ће чекати 11 месеци, па 22 месеца.

Навео је да ће премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти стално нешто да измишља, али да он ипак зна да, када се ствари дешавају по правилима, Србија може да остварује своје интересе.

"Јер он (Курти) зна, на крају крајева, да када се ствари догађају по правилима, уз поштовање основних слобода које подржава и ЕУ и цивилизовани свет, не само ЕУ, да онда Србија, а имајући у виду чињеницу да има доминантну економију на Западном Балкану, свакако може да остварује своје интересе", истакао је председник Вучић.

Додао је да и даље очекује да ће Курти посегнути за триковима.

"Трећи дан зауставиће некога због не знам чега, четврти дан затвориће цео прелаз, пети дан ће рећи зато што смо нашли два метка калибра 7,62 који ће сами да поставе или не знам шта све, онда ће да каже сад затварамо за наредних 11 месеци док не нађемо скенере и такве трикове", рекао је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас да је са немачким канцеларом Олафом Шолцом имао срдачан састанак и да су разговарали о бројним темама, европском путу Србије, као и о ситуацији на АП Косово и Метохија.
Извор: Принтскрин

Председник Вучић је додао да је ипак добро да прође било шта од робе, али да нема никакво поверење у жељу Приштине за спровођењем Бриселског или било ког другог споразума.

"Шта год да прође, како год да прође, увек је боље него да ништа не прође. А да ли имам поверење у њихову жељу за провођењем Бриселског или било који другог споразума, немам никакво поверење и то се неће променити зато што их добро познајем", навео је председник Вучић.

Остале вести