Најважнији посао за нас је да осигурамо енергетску безбедност

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, после потписивања уговора са представницима конзорцијума компанија "Hyundai Engineering" и "UGT Renewables" за изградњу самобалансираних соларних електрана, да ће Србија тим новим капацитетима моћи да надомести количине струје које увози зими када је она најскупља.

Извор: ТВ Пинк

"Предвиђени су овде капацитети од једног гигавата, наравно инсталисане снаге, јер није сваки дан сунчан, али је процена да ћемо просечно моћи да произведемо негде око 1,6 до 1,8 теравата. То је невероватно важно за наш систем, зато што је то таман онолико струје колико сваке године увеземо. И обично увеземо у тренуцима када је прилично скупа и када је најтраженија на тржишту Западног Балкана", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да је врло задовољан што данас присуствује потписивању тог уговора.

"Прво, ово је део онога о чему смо говорили као о најважнијем послу који морамо да завршимо пре 2027. године. А тиче се енергетске сигурности, безбедности и могућности да имамо струју у годинама које долазе. Желим да људи знају да ми годишње потрошимо стварних 30 теравата, али суштински потрошимо 34 теравата струје зато што на мрежи изгубимо најмање четири теравата, само да то имате у виду. То је због застареле мреже, неулагања у водове, неулагања у трансформаторе, неулагања у стубове, у све то што нисмо радили у претходних 60 и 70 година.

Соларним електранама обезбеђујемо струју и штедимо 120 милиона евра годишње

Председник Вучић изјавио је данас, након потписивања уговора са представницима конзорцијума компанија "Hyundai Engineering" и "UGT Renewables" о изградњи соларне електране, да је то најбржи и најбољи начин да Србија брзо обезбеди потребне количине струје и при томе оствари значајне уштеде од 120 милиона евра годишње.

Председник Вучић рекао је да сада предстоје разговори око начина финансирања пројекта и истакао да верује да услови финансирања могу да буду договорени до краја децембра.

Председник Вучић истакао је и да ће та струја припадати Србији.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Najvažniji posao za nas je da osiguramo energetsku bezbednost
Извор: Танјуг

"Може да иде у Европу, у Белгију или негде, може ако ми дозволимо. Ово је струја која припада овој земљи, која припада грађанима ове земље. И за нас је од пресудног значаја то што ћемо, само по једној рачуници, за време трајања пројекта од 30 година, моћи да уштедимо, по данашњим ценама, негде око 3,6 милијарди евра, што је 120 милиона евра годишње. Ми мислимо да ће то бити много више, јер ће цена струје драстично да скаче", поручио је председник Вучић.

Како је истакао председник Вучић, верује да ће цена струје драстично да скаче не само код нас већ и у целом свету, због пуњача за батерије за електрична возила, због вештачке интелигенције и због свега другог.

"Дакле, ми ћемо огромне уштеде да постигнемо због овога што радимо", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић најавио је да ће термоблок Б3 у Костолцу за 14 дана бити коначно пуштен у рад, али да је ово, сем тога, први пројекат који Србија ради у енергетици последњих 50 година и што је много важније, ради се о пројекту обновљиве енергије.

Председник Вучић истакао је да, када се говори о том пројекту, људи заборављају оно што је најважније.

"Важније од инсталисане снаге од једног гигавата је оно што ће бити инсталисана снага у балансирајућу енергију од 200 мегавата", рекао је председник Вучић и објаснио да сва струја не може да буде примљена у систем и зато је важно да може 200 мегавата да се ускладишти у батерије.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Najvažniji posao za nas je da osiguramo energetsku bezbednost
Извор: Танјуг

"Ово нам надокнађује неки део Бистрице. Ово је за нас фантастично решење, једино брзо и једино могуће решење, а да бисмо имали довољно електричне енергије", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да је то за Србију од изузетног значаја јер ће да мења проценат обновљивих извора енергије у односу на оно што добијамо из фосилних горива, угља пре свега, а који је данас 62:38 одсто и да ће то значити здравију животну средину, чистији ваздух за људе, што значи зелену енергију.

"Не заборавите да ће ово да значи да не плаћамо таксе или плаћамо мање таксе у Европи и на производњу многих производа, јер све фирме које желе да извозе у Европу или САД, мораће да имају сертификат да су те своје производе направили користећи зелену енергију. Што више имамо зелене енергије, то смо сигурнији и то су наши трошкови мањи", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је и да ће Србија на тај начин покушати додатно да привлачи инвеститоре.

"Да уђемо у корак са модерним временима, да добро разумемо шта је то што нас чека у будућности и да привлачимо даље и додатно инвеститоре, само у сфери енергетике. Видећете, запамтите моје речи, за пет година имаћете катастрофу у целом региону због електричне енергије. Погледајте стање данас у Украјини, има да се црпи електрична енергија и из Балтичких земаља, и из Пољске, и из Румуније, и из Молдавије. Са свих страна ће да иде у Украјину. Свуда ће цене да буде значајно више", оценио је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Najvažniji posao za nas je da osiguramo energetsku bezbednost
Извор: Танјуг

Председник Вучић додао је да је ово наш начин да себе обезбедимо и да гарантујемо сигурну будућност за своју земљу и за нашу децу.

"За мене је најважније у свему да смо коначно и са не само великим земљама, већ и са великим и значајним продукционим конгломератима почели да сарађујемо по овом питању", закључио је председник Вучић.

Председник Вучић је најавио у наредном периоду још оваквих пројеката, како би осигурали веће количине електричне енергије за нашу земљу.

"Имаћемо још оваквих пројеката јер сматрамо да су они од изузетног значаја за нашу земљу и уверен сам да ћемо у томе имати подршку наших корејских и америчких партнера", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да је за њега важно што је Србија по питању соларне енергије почела да сарађује са великим и значајним светским продукционим конгломератима.

"Гледаћемо да део индустрије ветра који је отишао у приватне руке откупимо, да бисмо додатно могли ми да трошимо, а не да то слободно буде извожено на европска и друга светска тржишта", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да ће овај пројекат соларних електрана бити озбиљна ињекција за сиромашније општине у Србији и да ће им ове додатне инвестиције представљати финансијску ињекцију.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Najvažniji posao za nas je da osiguramo energetsku bezbednost
Извор: Танјуг

Председник Вучић је директора ЕПС-а Душана Живковића замолио да раде на осавремењивању водова мреже, да више не буде дрвених стубова, већ да буду барем бетонски, како их не би рушио снег.

Председник Вучић позвао је представнике Хјундаија на даља улагања у Србију.

"Ово је још један сигнал свим инвеститорима да дођу", закључио је председник Вучић.

Председник Вучић сматра да би Србија бар код још две кредитне агенције могла да има повећање кредитног рејтинга.

"Верујем да ћемо у међувремену, од бар још једне агенције да идемо са двоструким скоком, са два степеника, а са једном агенцијом још један степеник, да бисмо имали потврђен инвестициони рејтинг, што ће нама омогућити да и за услове финансирања преговарамо лакше и на бољи начин", рекао је председник Вучић.

Остале вести