НАЈНОВИЈЕ

Ана Брнабић добила мандат за састав владе

Председник Александар Вучић поверио је Ани Брнабић мандат за састав нове владе.

Извор: Танјуг

Вучић је рекао да није било лако донети ту одлуку, те да то није пораз за СНС, нити за било кога другог, већ идеја да се пронађе најбоље решење, а да ће СПС, иако је СНС доминантнија на основу поверења грађана на изборима, имати значајнију улогу у влади.

Будући премијер мора обезбедити даље јачање угледа земља и даље реформе, рекао је председник Србије на прес конференцији.

Како је рекао, Брнабић га је обавестила да може да обезбеди већину посланика у парламенту за избор владе коју предлаже.

Вучић је истакао да је Брнабић вредна, да поседује стручне и личне квалитете, да је уверен да ће показати поштовање према партијама од којих очекује подршку и да ће радити на бољитку за нашу Србију.

Председник је објаснио да је одлуку о предлогу кандидата за састављање нове владе донео на основу Члана 112, став 1, тачка 127, став 1 Устава Републике Србије, после саслушаног мишљења представника изабраних листа.

"Није било лако донети одлуку и донео сам је у складу са интересима Републике Србије, циљевима прокламованим, са идејом да радом и енергијом наставимо да доносимо добре резултате, како за нашу земљу тако и грађане", рекао је он.

Вучић је изразио уверење да је у наредном периоду важно обезбедити јачање угледа Србије у међународној заједници, како на западу, тако и истоку, у односима са ЕУ, Руском Федерацијом, Кином, САД, арапским земљама и другим земљама.

"Србија мора слику о себи још више да поправи. Своју независност и сувереност никоме више не мора да доказује, али Србија заслужује још боље место и да грађани Србије буду још поноснији", казао је председник.

Пред Србијом је, како је додао Вучић, даље јачање фискалне стабилности, односно да је неопходно да се сачува пуна дисциплина у трошењу новца, али и да грађани више осете до сада постигнуте резултате и успехе.

"Дошло је време, после тешких реформи које су донеле веома добре резултате, да грађани Србије боље и више осете напредак који смо остварили, а који ће на најбољи начин осетити повећањем плата у јавном сектору и пензија", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да будући премијер мора да допринесе даљем смањењу стопе незапослености, односно расту стопе запослености и подсетио да је пре пет година стопа незапослености износила 25,9 одсто, а да је данас између 13,5 и 15 одсто.

"Још нисмо задовољни и циљ нам је да спустимо ту стопу испод десет одсто", рекао је Вучић.

Председник је рекао да је неопходно завршити објекте јавне намене, за које је покренуто јавних набавки за 297 објеката.

"Сигуран сам и да је у другим областима, попут здравства, неопходно много тога да се уради", рекао је Вучић.

Он је нагласио да је неопходно да се обезбеди и континуитет у политици Владе Србије, јер Србија више није земља која води другачију политику из године у годину и да се мења како се то коме допадне.

"Зато је Србија обезбедила поштовање са свих страна света и зато људи могу да очекују бољи живот него што су имали до данас", рекао је Вучић.

Извор: телеграф.рс

Ми смо ослобођена, независна и суверена земља, која хоће да се бави собом и да ради, напредује и развија се
Нећемо улазити у туђе двориште и бићемо отворени још више за свакога ко дође као пријатељ
Хоћемо јаку развијену државу Србију која ће и свима другима бити гарант мира и стабилан и поуздан партнер
Ова земља је наше двориште, које смо ослободили својом крвљу
Дигли смо главу, нећемо сукобе, хоћемо мир и будућност
Никоме не претимо, ништа туђе нећемо, само не дамо више никоме да некажњено убија Србе

Остале вести