Наше је да се боримо и чувамо сопствене интересе

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је у Њујорку да ситуација око нацрта резолуције о Сребреници није једноставна, да је остало још много посла да покушавамо и да се боримо да уздигнуте главе изађемо из ове ситуације.

Извор: ТВ Пинк

Председник Вучић рекао је да сматра да су људи свесни, да како год гласали, да знају да ово нема везе са правдом и међународним правом, већ геополитичким односима.

"Наше је да чувамо сопствене интересе. Добро је што смо провели овде доста времена", рекао је председник Вучић и додао да ће амбасадор Србије у САД Марко Ђурић остати у Њујорку до 2. маја како би разговарао са земљама са којима нису разговарали.

Председник Вучић је појаснио да ће Ђурић имати састанке са 20 земаља, пре свега из пацифичког региона до којих нису успели да дођу.

"Хвала тиму који је радио напорно и свима који се боре за Србију, којима је то посао и којима није. Данас смо наставили билатералне састанке", рекао је председник Вучић .

Председник Вучић је, на питање на који начин Србија кроз разговоре и објашњавање свог става може да пробије притиске и уцене, имајући у виду да је до касно синоћ имао разговоре са званичницима, амбасадорима, представницима земаља чланица УН, одговорио да је тешко, али да се ради снажно.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је у Њујорку да ситуација око нацрта резолуције о Сребреници није једноставна, да је остало још много посла да покушавамо и да се боримо да уздигнуте главе изађемо из ове ситуације.
Извор: Принтскрин

"Имали смо састанак са пет европских земаља за које сматрамо да је могуће да су пријатељске и за које сматрамо да је могуће да не гласају онако како је наређено. Наставили смо јутрос, наставићемо да радимо и чим се вратимо у Београд, правићу план или за повратак или како и на који начин да делујемо у Београду. Желео бих још једанпут, посебно сталне представнике у Београду, дакле то је девет афричких земаља, пет латиноамеричких земаља, мислим, немојте ме држати за реч, 21 азијско-пацифичка земља, да њих све позовемо, да их све угостим и да још један пут изнесем ставове Србије", рекао је председник Вучић.

Како је додао, то је оно што може да се уради.

"И као што видите, велику нервозу смо произвели многима овде, од њихових новинара до њихових политичара. Неко је јуче рекао од азијских представника да никада УН нису биле у таквом нереду и да се не зна шта се тачно збива пред изгласавање резолуције 2. маја, него што је то случај сад. Ми смо успели да ствари мало закомпликујемо, наравно свесни смо ми да не можемо ми да победимо, Америка буквално подигне обрву, њих 70 трчи да гласа тако како Американци кажу, а овде су Немци били и Американци су, морам да будем сасвим фер, они ће гласати за резолуцију, увек ће гласати против нас на такав начин, али нису они били коловође овде и некако су се повукли. То су потпуности преузели Немци и Немци су ти који директно воде глас", рекао је председник Вучић.

Грађане занима хоће ли Србија успети да сачува национални понос

Председник Вучић оценио је да грађане Србије занима хоће ли држава успети да сачува национални понос и како ће се односити према притисцима којим је изложена, а да тренутно грађани не размишљају о томе хоће ли део опозиције бојкотовати предстојеће изборе или не.

На питање новинара да прокоментарише наводе да ће део опозиције бојкотовати изборе, председник Вучић је рекао да није ништа о томе читао и да не зна ко ће изаћи на изборе и додао да се људи у Србији интересују за друге ствари.

"Људе интересује могу ли пре празника да приме плату и пензију, људе интересује шта је то ново што ћемо да донесемо за земљу у будућности, шта ћемо за ЕКСПО да донесемо", рекао је председник Вучић.

Говорећи о изборима, оценио је да ће грађани изабрати оне који гарантују напредак, и тежак и озбиљан рад и додао да се неће укључити у кампању пре средине маја, јер, како је истакао, тренутно има много важнијих послова од страначких ствари.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је у Њујорку да ситуација око нацрта резолуције о Сребреници није једноставна, да је остало још много посла да покушавамо и да се боримо да уздигнуте главе изађемо из ове ситуације.
Извор: Принтскрин

На питање да прокоментарише изјаву лидера Покрета слободних грађана Павла Грбовића да треба прихватити резолуцију о Сребреници, председник Вучић је рекао да свако има право на мишљење и на политички став.

"Они мисле да Србија треба да призна тзв. Косово, они мисле да Србија треба да прихвати резолуцију о геноциду без борбе. Ми не мислимо тако. Нека народ процени ко његове интересе боље штити", изјавио је председник Вучић.

Оценио је да у Србији постоји много људи који навијају против своје земље и да то није појава од јуче.

Жене са Османи су ушле у договору са Енглезима и Американцима

Председник Вучић изјавио је да су жене у пратњи председнице привремених приштинских институција Вјосе Османи ушле на седницу Савета Безбедности УН у договору са Енглезима и Американцима и да је заседање каснило, управо зато јер се чекало да неко позове и омогући им улаз.

Председник Вучић је то рекао на питање новинара да ли је бар њему јасно како су жене ушле на седницу СБ УН на којој је разматран извештај УНМИК-а и чија је то намера била.

"Јасно ми је, договорили су са Енглезима и Американцима и лепо ушле унутра. Мислите да тамо имате неки протокол који је неко стварно поштовао од почетка до краја. Па чекали смо их, седница је каснила, јер неко ко је био савестан није хтео да их пусти, а онда је уследио позив", рекао је председник Вучић.

Тај позив сигурно није из Србије ни из Бангладеша, Перуа, само размислите одакле је могао да стигне тај позив да се пусте да уђу, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је онда Вјоса Османи слагала да су жене чланови њеног кабинета, а нико од њих није био.

"Са друге стране говорили су да нико није осуђен за злочине над Албанцима и све им је тако, лаж до лажи, али баш их брига", рекао је председник Вучић и додао да су у ЕУ покренули механизам да се Приштини укину санкције које нисмо ни видели.

"Погледајте тај одвратни трик којим се служе стално. Албанци донесу противправну одлуку, коју сви критикују, а то је укинућемо динар, после месец дана када Срби не пристану да кажу живело укидање динара, кажу нема сагласности, воље нема спремности за споразум и компромис", рекао је он и додао да у таквој ситуацији "можете да скочите са неке зграде или да се борите".

Председник Вучић је рекао да се из свега тога види како моћан свет намеће своју вољу.

"Али већ 16 година нам је нису наметнули до краја. Мала се земља бори за своју слободу и територију свим могућим политичким средствима и наставиће то да чини", поручио је председник Вучић.

Американци и Немци су у Бечу бројали гласове и правили листу за притисак

Председник Вучић рекао је да су се данас у Бечу састали представници САД-а и Немачке где су пребројавали гласове оних земаља које ће подржати резолуцију о Сребреници и правили листу за притисак и додао да је важно наставити са дипломатским радом, све једно какав исход гласања о резолуцији на крају буде био.

"Ми чинимо више од онога што је реално. Американци и Немци су се данас састали у Аустрији и бројали гласове и правили листу за притисак. Састали су се, сели и бројали гласове. Радили кампању против једне мале Србије. И то су они радили данас из Беча. Они су се тамо нашли... И то вам говори нешто. Лепо су се данас скупили у Бечу, састали, направили свој штаб. Али знате кад би то урадили, да Србија није правила добар посао овде. То нешто говори, и поносан сам", рекао је председник Вучић.

Додао је да је важно наставити са борбом све једно какав исход гласања о резолуцији на крају буде био.

"Знате, на крају можете да изгубите, али је важно колико сте се борили. Ваше је да урадите свој посао, да се борите за своју земљу, да направите све што можете, а више од тога не можете. Да је ово расправа око Косова било би много лакше за нас, да вам то отворено кажем. Много лакше", закључио је председник Вучић.

Додао је да се током јутра састао са још неколико троје светских лидера, а да ће и када се врати у Србију наставити са разговорима са светским лидерима како би их упознао са ставовима Србије по питању резолуције у Сребреници и да су уз Србију данас многе државе које схватају геополитичку ситуацију у којој се свет налази.

"Некада би нама сада коректне земље, Саудијска Арабија, Пакистан биле жестоки противници, али они разумеју геополитичку ситуацију сада. Ми данас идемо поподне, а Марко (Ђурић) и Вук (Јеремић) ће имати састанак са Организацијом исламске конференције. Ми смо њих већ све видели, али је добро да још једанпут потврдимо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да део међународне заједнице Србију проглашава фактором дестабилизације када год она неће да прихвати нечије уцене, а да је једини начин да Србија буде добра да се одрекне себе, Косова и Метохије и Републике Српске.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је у Њујорку да ситуација око нацрта резолуције о Сребреници није једноставна, да је остало још много посла да покушавамо и да се боримо да уздигнуте главе изађемо из ове ситуације.
Извор: Принтскрин

"Када год постоји нешто у нашем региону и када нећете да прихватите нечије уцене, ви сте фактор дестабилизације. Када год сте спремни да штитите интересе свога народа, ви сте им проблем. Ја сам им постао највећи проблем на кугли земаљској само зато што им не дозвољавам да Србију и Србе газе", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је указао и да се резолуцијом о Сребреници за коју нема сагласности сва три народа у БиХ, крши Дејтонски споразум на најгори начин, као и да то и Американци знају.

"И они знају да је то брутално кршење Дејтонског споразума, и зато су пустили Немце да гурају резолуцију. За такве одлуке морате да имате сагласност сва три народа и сва три члана Председништва, а тога нема", рекао је председник Вучићи додао да се тиме прави велика грешка, али да их за то није брига.

Председник Вучић је рекао и да би ако би одустали од тога да смо Срби, од свог имена и презимена, да се одрекнемо КиМ, да се одрекнемо Републике Српске и наше Србије, наше независности и суверености, добио три Нобелове награде до сада.

Остале вести