Васкрс је наш извор снаге да дамо најбољи одговор великим изазовима

Најновије
Извор: Председништво Србије

Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је честитку Његовој светости патријарху српском господину Порфирију, свештенству и монаштву, као и свим православним верницима, који Васкрс славе по Jулијанском календару.

У честитки се наводи:

"Ваша Светости,

Искрено Вам честитам Васкрс, највећи хришћански празник.

Васкрс је дан када се сабирамо и промишљамо о вечности, духовно се обнављамо и радујемо са породицом и пријатељима јачајући тако исконске врлине међусобне љубави и праштања.

Верујем да ће и овај Васкрс бити непресушни извор снаге за наше слободарске напоре да дамо најбољи одговор великим изазовима који се постављају пред нашу државу и пред наш српски народ. Наставићемо да се снажно и одлучно боримо за очување територијалног интегритета Републике Србије са нашом светињом над светињама Косовом и Метохијом као њеним саставним делом. Као што хришћани вековима сведоче истину Васкрса, наставићемо да се сложно залажемо за истину о нашем поносном народу.

Са осећањем најдубљег поштовања, желим да нагласим неуморно деловање Ваше Светости и Српске православне цркве у мисији очувања нашег духовног, културног и историјског наслеђа, у решавању важних друштвених питања и неговању хармоничних међуверских и међунационалних односа. Захвалан сам Вам на постојаној служби и подршци за очување душе нашег националног бића: Косова и Метохије.

Дубоко верујем да ће даљи развој конструктивне сарадње између државних органа и свих традиционалних цркава и верских заједница бити значајан фактор у намери да у млађој генерацији ојачамо и очувамо осећај родољубља, љубав према нашој култури и историји и оданост високим идеалима слободе, правде, пожртвованости и саосећања. Васкрс нас на то трајно сећа подстичући племените мисли и добра дела.

Честитајући празник над празницима, желим да сва искушења и изазове којима је бременито наше доба, уједињени превазиђемо у вери у тријумф живота, доброте, слободе и правде.

Ваша Светости, желим Вам обиље успеха у племенитој и одговорној служби првојерарха Српске православне цркве и честитам Вам Васкрс традиционалним поздравом:

ХРИСТОС ВАСКРЕСЕ! ВАИСТИНУ ВАСКРЕСЕ!"

Остале вести