Формирање ЗСО најважнији предуслов за све

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да верује да ће се наставити процес дијалога са Приштином и да ће ЕУ успети да наметне нешто што су нам гарантовали 11 година, а што су све три стране потписале, а то је споразум из 2013. године и најважнији предуслов - формирање ЗСО.

Извор: РТС 1

Председник Вучић је на пријему делегације Србије при УН рекао да се нада да ће то остати предуслов за чланство Приштине у Савету Европе.

Како је нагласио председник Вучић, Србија је као оснивач Уједињених нација била посвећена Повељи УН и да верује да су то главни принципи света сутрашњице.

"Када неко каже да нам треба мање УН, ми кажемо да нам треба већа улога УН, јер је то једини начин да повратимо стабилност и мир у свету. Ко год прекрши међународни поредак ми то кажемо и ко год је жртва ми смо на његовој страни", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић поновио је да је Србија на европском путу и да верује да је у претходном периоду остварила добре резултате у погледу стопе раста и животног стандарда.

"Захваљујући вашим гласовима, победили смо за "ЕXPO 2027" и позивам вас све у Београд и да учествујете на изложби посвећеној младости и спорту. Верујемо да такав дух, заједно са новим идејама и енергијом младости, може да донесе добре резултате", закључио је председник Вучић.

Подношењем резолуције без консултације Срба, игнорисане институције БиХ

Председник Вучић је рекао да подношење резолуције о Сребреници без консултовања представника српског народа у БиХ представља потпуно игнорисање институција Босне и Херцеговине, њеног устава и њених закона.

Председник Вучић је то изјавио на пријему делегације Србије при УН, након завршетка седнице СБ УН на којој је представљен шестомесечни извештај УНМИК-а о Косову и Метохији.

Говорећи о нацрту резолуције о Сребреници, председник Вучић је рекао да о том питању у Босни и Херцеговини није било разговора нити договора било које врсте и да је то одлука која дубоко дели етничке заједнице.

"На начин на који је представљен нацрт резолуције, он представља чин представника једне заједнице против друге. БиХ је још увек осетљиво подручје на коме међународне мировне снаге остају присутне због нивоа етничких тензија и унутрашњих политичких проблема. Супротно свим очекивањима, подношење ове резолуције извршено је упркос активном противљењу легитимно изабраних представника српског народа и уз потпуно игнорисање институција Босне и Херцеговине и њеног устава и њених закона", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је оценио да такве иницијативе, ако заиста желе да допринесу помирењу и изградњи поверења у региону морају бити инициране од државе на коју се односе.

"Друго, није било регионалних консултација, јер доношење одлука у Генералној скупштини УН које могу променити стање регионалне стабилности мора бити донето консензусом. У овој ситуацији доноси се резолуција против виталног интереса једног народа", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је Резолуција ГС УН о геноциду у Руанди из 2003. године, која је усвојена много пре опште Резолуције ГС УН о геноциду из 2015. године, усвојена на препоруку Афричке уније, што само говори о томе да је донета након регионалних консултација пре подношење ГС УН.

"Желим да нагласим чињеницу да се СБ УН бави ситуацијом у БиХ и ово би могло бити задирање у питања СБ УН. Преношење расправе од СБ УН до ГС УН није прикладно, посебно не у овом тренутку", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је додао и да Република Србија континуирано и доследно осуђује страшни злочин у Сребреници.

Председник Вучић је рекао и да је посетио Сребреницу и одао почаст жртвама, а да је то пре њега урадио и некадашњи председник Србије Борис Тадић.

"У Народној скупштини Србије 2010. године усвојена је декларација којом се осуђује злочин у Сребреници. Србија је своју приврженост принципима међународног права показала испуњавањем својих обавеза према међународним институцијама правде", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је оценио и да би политички циљ доношења резолуције могао да буде и борба против независности и процеса одлучивања једне суверене државе као што је Република Србија, која није прихватала ултиматуме било које велике силе у геополитичкој арени.

"ГС УН је 2015. године консензусом усвојила резолуцију Међународни дан сећања и достојанства жртава злочина геноцида, којом је 9. децембар установљен као општи дан обележавања жртава геноцида кад год и где год да су почињени широм света", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да је нацрт предлога резолуције уског оквира, односно да је усмерен на означавање једног кривца и једног злочина који се догодио у рату који је трајао од 1992. до 1995. године.

Навео је да је трагични сукоб у Босни и Херцеговини обележен бројним цивилним жртвама свих народа, уз починиоце који су долазили из свих народа.

Поручио је да би усвајање представљеног нацрта резолуције довело до отварања старих рана и допринело јачању нестабилности читавог региона.

"Желимо да верујемо да то није циљ никоме, а ни онима који предлажу нацрт резолуције. Усвајање резолуције отвориће Пандорину кутију и унети додатну неизвесност у УН", рекао је председник Вучић.

Не само да наведена резолуција неће учврстити мир и залечити ране из прошлости, додаје Вучић, већ ће додатно продубити јаз међу народима и створити нове тензије на Западном Балкану.

"Зато тражимо да се резолуција повуче овако како је предложена. А ако то не би био случај, позивамо земље чланице да гласају против нацрта резолуције", рекао је председник Вучић.

Поручио је да је Србија отворена за све разговоре и за било какву врсту преговора и додао да нико о том процесу доношења резолуције није обавестио Србију, као ни један део Босне и Херцеговине.

"То је рађено делом тајно, делом иза завесе, али нам је потребна инклузивност, потребни су нам прави разговори и потребно нам је више разумевања између свих нас. И надам се да ћемо успети да превазиђемо све ове потешкоће и да се фокусирамо на економски развој и да видимо како да ојачамо регионалну стабилност, регионалну сарадњу, економске везе и како да премостимо јаз у степену развоја развијених земаља, ЕУ и региона Западног Балкана", закључио је председник Вучић.

Остале вести