Режим у Приштини ствара неподношљиве услове живота за Србе

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је на седници Савета безбедности у Њујорку, на којој је представљен редовни шестомесечни извештај генералног секретара УН Гутереша о раду Мисије УН на КиМ, да је Србија испунила све тешке обавезе из Бриселског споразума, али да ни после 11 година формирање ЗСО није ни на видику.

Извор: РТС 1

"Дозволите ми пре него што пређем на извештај о коме данас говоримо, да вас подсетим да је 19. априла било тачно 11 година од када је у Бриселу усвојен најважнији споразум између Београда и Приштине на путу ка нормализацији односа. Један од потписника била је и Европска унија и 11 година касније иако су Срби испунили све тешке обавезе из поменутог споразума, ЗСО и њено формирање нису ни на видику", рекао је председник Вучић у свом обраћању, након што је специјална представница генералног секретара УН и шефица УНМИК-а Каролине Зијаде представила извештај.

Како је рекао, 11 година случајне или намерне неспособности Европске уније да као гарант тог споразума ствари помери са мртве тачке.

"Наравно, то је резултирало оним што данас можемо да назовемо континуираним правним насиљем и физичким малтретирањем српског становништва на Косову и Метохији", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је захвалио генералном секретару УН Гутерешу на посвећености да испуни мандат УНМИК-а као што је наглашено и истакнуто у Резолуцији 1244.

"И стога док овај извештај можда у потпуности не обухвата озбиљност ситуације на терену, он чињенично документује скоро све значајне догађаје током периода извештавања и ово је веома важно за државе чланице", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да ће, да би се стекло обухватније разумевање тог извештаја, указати на одређене критичне тачке које би могли да размотре.

Укидање динара на КиМ-кулминација етнички мотивисане кампање против Срба

Председник Вучић рекао је да мера укидања употребе динара на Косову и Метохији представља кулминацију етнички мотивисане, промишљене кампање, коју привремене приштинске институције воде против Срба на КиМ.
Председник Вучић је то изјавио у Њујорку током свог излагања на седници Савета безбедности Уједињених нација (СБ УН), након што је специјална представница генералног секретара УН и шефица УНМИК-а Каролине Зијаде представила извештај.

"Извештај о раду УНМИК-а који је данас пред нама разматра се месец и по дана од када је СБ УН 8. фебруара одржало посебну седницу о ситуацији на Косову и Метохији. Да подсетим, ова хитна седница одржана је по поднеску Републике Србије", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да је Србија Савету безбедности представила све радње којима су те институције спроводиле добро планиране, распрострањене и систематске нападе узнемиравања српских цивила, укључујући континуирано правно насиље, физичко насиље.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Režim u Prištini stvara nepodnošljive uslove života za Srbe
Извор: Танјуг

"Хитна седница Савета безбедности одржана је 8. фебруара захваљујући томе што су сви чланови Савета безбедности оценили да су наши аргументи у поднетој жалби засновани на чињеницама и у складу са тим су одобрили наш захтев. Посебно истичем да су већину која је прихватила нашу аргументацију овде чиниле земље које не поштују суверенитет и територијални интегритет Републике Србије, на начин предвиђен одредбама правно обавезујуће Резолуције СБ УН 1244", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да је важно што је баш таква структура чланица СБ УН уважила аргументе Србије и на седници узеле у обзир, како је рекао, етнички мотивисано, намерно стварање неподношљивих услова за живот Срба, као и кампању добро планираног, распрострањеног и систематског малтретирања српских цивила и њихов прогон од стране привремених приштинских институција.

"Посебан акценат стављен је на акутну меру укидања готовинског промета у динарима, при чему је приштински режим драматично и додатно отежавао свакодневни живот Срба и других неалбанаца с обзиром на то да су примања претежно примали у динарима. Разговарало се у контексту ускраћивања приступа чак и основним социјалним услугама као што су здравствена заштита, образовање", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да мера укидања употребе динара представља кулминацију етнички мотивисане, промишљене кампање, коју привремене приштинске институције воде против Срба на КиМ.

"Уколико се сећате, Аљбин Курти је причао пред свима вама да је Србима давао тромесечни прелазни период, током ког ниједно право Срба неће бити злоупотребљено. Нико у Приштини, нити у међународној заједници није ни поменуо тромесечни прелазни период и све мере против Срба у вези са динаром почеле су да се примењују одмах. Због тога Срби на Косову и Метохији су и даље онемогућени да добијају своје пензије, плате, социјална примања, дечји додатак и сва друга примања", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Režim u Prištini stvara nepodnošljive uslove života za Srbe
Извор: Танјуг

Председник Вучић додао је да је због тога рад школа, обданишта, медицинских, социјалних и других институција практично онемогућен.

"Запослени у тим институцијама које још увек раде, суочавају се свакодневно са страхом од неоснованог хапшења које Куртијев режим масовно спроводи под лажним оптужбама. Ова ситуација у великој мери утиче на децу у обдаништима, пензионере, самохране мајке и тешко оболеле људе у руралним срединама, али наравно и на све друге", рекао је председник Вучић.

Зијаде да предузме хитне мере због прогона Срба - потребно више УНМИК-а на КиМ

Председник Вучић поручио је на седници Савета безбедности у Њујорку, на којој је представљен редовни шестомесечни извештај генералног секретара УН Антониа Гутереша о раду Мисије УН на КиМ, да је неопходно да специјална представница УНМИК-а Каролине Зијаде примени своја овлашћења и надгледа привремене институције самоуправе Приштине, предузме хитне акције, у сарадњи са Кфором, као и да буде више, а не мање УНМИК-а на КиМ.

"Али такође да предузме хитне акције у сарадњи са Кфором усмерене ка гарантовању безбедности и људских права свим становницима КиМ", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић поручио је да су нам на КиМ хитно потребна решења која значе више УНМИК-а, а не мање.

Председник Вучић претходно је указао да су Срби били изложени отвореном прогону годинама, а Приштина одбила да испуни и даље своје најважније обавезе из дијалога.

"Та обавеза се односи на потребу успостављања Заједнице српских општина, што је уговорено споразумима из 2013. и 2015. као механизмом заштите појединачних и колективних права Срба у Покрајини, као основе комплетног процеса нормализације и свих других постигнутих споразума", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да је инсистирање Београда на ЗСО без икаквог довођења у питање статуса Косова и Метохије, пошто се ради о институционалном решењу које би предвидело и онемогућило прогон Срба који се спроводи у последњим годинама.

"ЗСО је осмишљена да омогући безбедан живот на терену, економски развој и заштиту елементарних политичких права Срба.

Да је ЗСО била успостављена у протеклих 11 година, уверен сам да бисмо имали повољне услове за прави дијалог и историјско помирење између заједница. Међутим, ово је управо оно што они који су власти у Приштини, не желе. Разлог је тај да су вођени примитивном етничком мржњом према Србима, коју користе за распиривање међународних тензија као изговор. Слично је да је то изговор за финализовање прогона и етничког чишћења Срба", рекао је председник Вучић.

Зато је, додаје, једини разлог зашто су против формирања ЗСО у складу са споразумима 2013. и 2015. надајући се да ће постепеним укидањем права и стварањем неподношљивих услова за живот и опстанак српског народа, они отићи и напустити Косово и Метохију, при чему би идеја ЗСО била бесмислена.

Како је навео, нажалост очигледно није очигледно у овом извештају.

"Заиста је крајње време да схватимо да становништво на Косову и Метохији не може да се ослони ни на Уједињене нације као на објективног арбитра и некога ко ће да спречи Приштину у лукавом етничком инжењерингу. Бојим се да ће нас то довести до могућности непредвидивих сценарија са огромним последицама. Како би се елиминисала и најмања могућност да дође до таквих дешавања, сматрамо да је неопходно да специјална представница примени своја овлашћења и надгледа привремене институције самоуправе", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић напоменуо је да док сви говоре и месецима извештавају о ситуацији на Косову кроз погрешну интерпретацију догађаја у Бањској, на терену имамо ситуацију континуираног, отвореног и несанкционисаног прогањања Срба у формално-мирнодопским условима.

"Док се никаква акција не предузима да се то спречи, Савет безбедности је међу ретким телима где можемо да разговарамо отворено о ситуацији на Косову. Право да вам кажем, све мање је прилика да се то учини, зато што представници привремених институција у Приштини уз свесрдну политичку саветодавну и логистичку подршку својих међународних спонзора, правећи мале кораке и намећу као савршен чин нешто што није нормално и што је недопустиво са становишта међународног права, нешто што мора да се мирно прихвати", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да УН, као последња инстанца и упориште одбране међународног права, не могу да дозволе двосмислену флексибилност у процени драматичних злочина против одређеног становништва, јер тако подривају свој ауторитет.

"Данас су нам потребне снажне и принципијалне УН више него икада, а ситуација на Косову и Метохији добра прилика је за светску организацију да ојача свој међународни ауторитет. Поред инсистирања на јасној осуди и прекиду прогона Срба, Република Србија још једном истиче да је у потпуности посвећена дијалогу Београда и Приштине као једино мирном начину за прелажење ових неспоразума и решавање проблема", навео је председник Вучић.

Председник Вучић истиче да доследно одбијање Приштине да примени било који од укупно 52 постигнута политичка договора је додатни доказ да Приштина прогони Србе са јасним предумишљањем.

"Другим речима, ти споразуми су осмишљени и постигнути баш да би се односи између Београда и Приштине могли нормализовати временом и да сви људи током овог политичког процеса могу да живе нормално свој живот у реалности", нагласио је председник Вучић.

Уместо да буде санкционисан Куртијев режим је стално награђиван

Председник Вучић рекао је да је од ванредне седнице Савета безбедности УН о стању на Косову и Метохији, 8. фебруара 2024. до данас одржано пет рунди разговора у Бриселу, а њихов једини резултат је био да се виде прави мотиви Приштине, док су брутална репресија и прогон Срба и других неалбанаца додатно ојачани.

"Главни преговарач Приштине, (Бесник) Бисљими, Куртијев заменик и његов партнер у прогону цивилног становништва потврдили су да њихове једностране и ескалаторне одлуке да ефикасно укину динар на Косову и Метохији јесу у дубокој мери утицале на људе, за разлику од Куртијевих уверавања које је он изнео пред овим уваженим телом, да су оптужбе Србије лажне и да нико, укључујући Србе, није погођен овом одлуком", рекао је председник Вучић на седници СБ УН на којој је представљен извештај Унмика.

Председник Вучић истакао је да је Бисљими остао посвећен Великој Албанији и хегемонистичким аспирацијама и да се његово вођење процеса дијалога, карактерише стратегијом саботажа кроз присуство и да је уместо да буде санкционисан Куртијев режим стално награђиван.

"Истовремено је брутална репресија у прогону Срба и других неалбанаца додатно ојачана након ванредне седнице и десило се 16 нових етнички мотивисаних напада. Они обухватају оружани напад против Срба у Грачаници, пуцњаве и застрашивање све мањег броја српских повратника на западу КиМ, као и континуирани и неоправдани притвори, затим насилно уклањање табли од стране полиције са називима имена на српском језику у чисто српским општинама на северу Косова", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да су се континуирани напади у оквиру прогона Срба продубили после упада 8. фебруара параполицијских снага у српске апотеке у Косовској Митровици и Зубином Потоку где су прогонитељи Срба запленили велике количине медицинских средстава.

Председник Вучић оценио је да извештају Унмика недостаје повезивање догађаја који су се дешавали током овог времена, а да тек ако се они заједно анализирају праве праву слику на терену.

Према његовим речима, чула су се површна објашњења и како је рекао, зато је његово да чланицама СБ УН понуди свеобухватнији увид у догађаје о целој ситуацији.

Председник Вучић оценио је да ванредна седница Савета безбедности није представљена у извештају као неки догађај од посебног значаја.

"Погрешно је написано да је она била одржана на захтев Србије да се разговара о последицама о новим прописима за динарску валуту. Ова тврдња је чињенично нетачна зато што је захтев Србије за ту ванредну седницу заснован на жалби која је подржана документима о угрожавању мира од стране Приштине, а нелегално укидање динара је било стављено само као део жалбе против органа у Приштини", рекао је председник Вучић.

Евентуални пријем тзв. Косова у СЕ биће награда за спровођење прогона

Председник Вучић упозорио је да ће уколико тзв. Косово буде примљено у Савет Европе (СЕ), институцију чији је смисао и циљ промовисање владавине права и слобода, за режим премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија то бити награда за спровођење прогона над српским народом на КиМ и стварање система апартхејда у срцу Европе.

Председник Вучић је то изјавио у Њујорку током свог излагања на седници Савета безбедности Уједињених нација (СБ УН), након што је специјална представница генералног секретара УН и шефица УНМИК-а Каролине Зијаде представила извештај.

"Иако је данашња седница посвећена конкретном шестомесечном извештају о раду УНМИК-а, морам да вас упозорим не само на опасност која проистиче из ревитализације политике мржње коју спроводи Приштина, већ и на опасност коју пред међународни правни поредак носи препорука тзв. Косова за чланство у Савету Европе (СЕ)", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић подсетио је да је изјашњавање о чланству тзв. Косова у СЕ, које је назвао "финалом изругивања међународног права", планирано за средину маја.

"Зато се лако можемо наћи у ситуацији да шовинистички режим који спроводи прогон над читавим народом буде награђен за своје поступке и то управо од организације чији је смисао и прокламовани циљ промовисање и заштита владавине права и заштита људских права и слобода", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је током свог говора подсетио на неке од некажњених злочина почињених на КиМ, а за које је рекао да су се догодили у присуству и пред очима међународних снага УН.

"У јулу 1999. албански терористи су масакрирали 14 српских пољопривредника из села Старо Грацко ​​код Липљана. У фебруару 2001. године дигнут је у ваздух аутобус који је превозио Србе расељене са Косова и Метохије да обиђу гробове својих најмилијих", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић подсетио је са говорнице СБ УН да је у том нападу погинуло 12 Срба, а да их је 43 рањено.

"Албански терористи у Гораждевцу су 2003. године пуцали на српску децу која су се купала у Високим Дечанима и тада је убијено двоје деце, а неколико их је тешко рањено. Врхунац зла био је погром над српским народом у марту 2004. године, када је убијено 16 Срба. Стотине је повређено, око 4.000 протерано", навео је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да је током погрома шест градова и девет села етнички очишћено од Срба, а да је уништено или тешко оштећено више од 800 објеката, укључујући 35 православних цркава и манастира.

"Биланс тог наводног двадесетпетогодишњег мира је протеривање скоро четврт милиона Срба и других неалбанаца. Они, изгледа, немају право на одржив повратак, јер су креатори привидног мира оценили да је лакше интегрисати те људе у средине у којима се налазе против своје воље, него створити функционално мултиетничко друштво на Косову. Ако ово преведемо на свакодневни језик, очигледно је да је албанском екстремизму све толерисано у протеклих 25 година и то на начин да идеолози и извршиоци политике зла и прогона Срба не буду изоловани и кажњени, већ награђени", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да за те злочине није нико приведен правди и да је на 20. годишњицу мартовског погрома режим у Приштини поново понудио исту неистиниту причу о утапању три дечака која је покренула талас насиља, убистава, пљачки и протеривања.

Курти слагао СБУН, доказ дијалог у Бриселу о динару

Председник Вучић истакао је да је бриселски дијалог од пре неколико дана на коме је тема била како да се реши проблем укидања динара који је погодио српско становништво доказ да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти слагао СБ УН на седници у фебруару тврдећи да уредба неће спречити Владу Србије да пружа финансијску помоћ косовским Србима.

"Чврст доказ је такође чињеница да је специјални изасланик САД за Западни Балкан изјавио 14. марта у Приштини, нешто више од месец дана пошто је Курти слагао Савет безбедности, да је питање динара било хитно хуманитарно питање којим морамо одмах да се позабавимо. Господин Ескобар је рекао да је био дирнут причама обичних Срба, који су били најдиректније погођени укидањем динара", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да је амерички изасланик том приликом рекао да је Аљбин Курти одбио његов план за решавање овог хуманитарног питања.

"Када су га медији питали зашто је Курти одлучио да настави са укидањем динара и забраном динара, знајући да ово питање може да се реши кроз успостављање Заједнице српских општина, господин Ескобар је одговорио да је то било питање за Куртија", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је и да је Курти лагао пред Саветом безбедности када је говорио о увођењу тромесечних прелазних периода када је реч о динару, што се није десило.

"Уместо тога уследиле су нове забране и репресије. И опет уместо да га казне, Куртијев режим стално бива награђен. Тако да све чињенице потврђују да Приштина и Курти никада нису говорили истину, али да су Срби на Косову и Метохији мета добро планираног систематског и широко распрострањеног малтретирања од стране приштинских институција у смеру ка њиховом прогону. После хитне седнице Савета безбедности ове чињенице би требало јасно да буду наглашене у извештају, заједно са недвосмисленом осудом насиља Приштине", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић навео је да Србија не очекује да Унмик направи своје извештаје како би одговарали политичким жељама и аспирацијама било које од укључених страна, већ насупрот томе заговара извештавање које су темељене на чињеницама.

"Ми очекујемо од Умника да даје јасан и прецизан извештај државама чланицама који се тиче стања на терену. Такође кредибилно извештавање не обухвата неутралност и недвосмисленост кад је реч о догађајима који су директно угрожавали популацију на Космету. Таква неутралност је неприхватљива, с обзиром да је Умник обавезан и да му је дат мандат од овог тела да се јасно и гласно противи било каквом покушају да се прети цивилном становништву", истакао је председник Вучић и подсетио да међународно цивилно присуство има обавезу да обезбеди нормалан живот на Косову и Метохији, по ставу 10 резолуције 1244.

Председник Вучић навео је да Србија очекује од специјалног изасланика Зијаде да наведе у извештају конкретне мере које је предузела да се спречи могући етнички мотивисани прогон становништва, у складу са резолуцијом 1244 или да барем, додаје председник Вучић, понуди објашњење зашто није успела да такве мере предузме, уколико је то случај.

Председник Вучић навео је да је хитна седница Савета безбедности у извештају поменута само једном, а напади на цивиле и њиховом прогону нису једном, трагични догађај у Бањској од 24. септембра поменути су укупно осам пута, истиче председник Вучић.

"Због тога морам да поновим оно што сам рекао на ванредној седници Савета безбедности и што се односи на закључак, да та дешавања нису била узрок, већ последица Куртијеве репресије и прогона цивила. Србија је недвосмислено осудила насиље у Бањској баш те вечери и због тога нећемо дозволити да се ова трагедија користи као алиби за прогон Срба као ни за скретање пажње са чињеница да се овај прогон дешава", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић подсетио је да је више од годину дана пред трагичне догађаје у Бањској Србија јавно упозоравала све међународне представнике да Срби на Космету доживљавају систематске и широко распростањене нападе и насиље, како је истакао Куртијевог шовинистичког режима.

Председник Вучић истакао је да су од јесени 2021. Срби потпуно искључени из политичког и економског система такозваног Косова.

"Српска полиција, предвиђена чланом девет Бриселског споразума, замењена је Куртијевом моноетничком парамилитарном формацијом која малтретира, пребија и хапси. Нико није хтео да саслуша наше молбе да се заустави тај терор", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић упозорио је да на све потезе привремених институција самоуправе у Приштини којима су Срби на Косову и Метохији директно погођени, што је назвао кампањом напада на Србе и истакао да режим премијера привремених институција Аљбина Куртија не само да није кажњен, већ континуирано бива награђен.

"Уместо да буде санкционисан, Куртијев режим у Приштини и даље бива награђен", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић изнео је да је и на седници у фебруару делегација Србије изнела конкретне податке и чињенице о кампањи напада од стране Приштине против српске популације.

"Поменуо бих конкретне ствари - илегална експроприација преко једног милиона квадратних метара српског земљишта за изградњу нелегалних база специјалне полиције на северу Косова, онемогућавање слободе кретања за Србе бесмисленим заустављањима, понижавањима, пребијањима и другим чиновима насиља, пунктовима за провере, арбитрарно хапшење на десетине истакнутих Срба без икаквих оптужби и дуги притвори. Бесмислено пуцање од стране приштинских специјалних снага и готово стално присуство оклопних возила у мирним урбаним срединама", рекао је председник Вучић.

Томе је додао доношење одлука Приштине о конфисковању зграда које су у власништву српских институција преко једног века, увођење деветомесечног нелегалног ембарга на српску робу и заплену легалне робе коју у власништву српских трговаца, као и насилно одузимање имовине Српске православне цркве, чиме је Приштина, истиче председник Вучић, нарушила специјалне заштитне зоне око објеката Српске православне цркве, док је неке преименовала у албанске цркве.

"Преоравање и уништавање српских гробаља, наоружавање тзв. косовских безбедносних снага, који у складу са ставом 9Б, став 15 и чланом 6 анекса 1 резолуције 1244 би требало да буде демилитаризована и распуштена. Онемогућавање исплата 60 946 плата и пензија Србима на Косову и Метохији, 2430 стипендија за студенте и ученике, средства за финансирање народних кухиња за око 2000 социјално најугрожених као и других прихода за Србе", навео је председник Вучић неке од потеза Приштине.

Председник Вучић подсетио је на 470 несанкционисаних етнички мотивисаних напада против Срба, 75 напада на верске објекте Српске православне цркве, 25 напада на српску децу, укључујући покушај убиства једанаестогодишњег српског дечака од стране представника нелегалних тзв. косовских безбедносних снага на Божић 2023. као и његовог рођака који је 21 годину стар.

"Не можемо да набројимо колико пута је догађај у Бањској био поменут од стране међународних званичника, медија и чак и пред овим Саветом, а с друге стране чак ниједан мали проценат те загрижености енергије није искоришћен да се потегне питање ужасног злочина који је учинио војник овде присутне Вјосе Османи и униформисани војник тзв. косовских безбедносних снага, док је на дужности користио службену пушку и уочи српског Божића хладнокрвно пуцао на једанаестогодишњег дечака Стефана Стојановића и његовог рођака Милоша Стојановића, старог 21 годину", истакао је председник Вучић.

Захтевамо пуштање свих политичких затвореника које држи Приштина

Председник Вучић изјавио је да Србија захтева моментално пуштање свих политичких затвореника које држи приштински режим.

"Не може бити помирења без ослобађања свих политичких затвореника", изјавио је председник Вучић у обраћању на седници Савета Безбедности УН, на којој је представљен шестомесечни извештај Унмика о Косову и Метохији.

Председник Вучић подсетио је да је Србија раније доносила законе о амнестији, према којима је на хиљаде терориста ОВК ослобођено, укључујући и премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија.

Председник Вучић истакао је да Приштина спроводи арбитрарна хапшења као и друге врсте физичког институционалног насиља.

Председник Вучић подсетио је да је последње такво хапшење Срећка Софронијевића, Србина који је 2021. године једва преживео рањавање од стране приштинских снага.

"Софронијевић је једва преживео пуцњаву, за коју нико од припадника специјалних снага Приштине није одговарао, а камоли да је био кажњен. Уместо тога, Софронијевић је био ухапшен пре неколико дана и пребачен у притвор под оптужбом кршења тзв. уставног поретка лажне државе тзв. Косова. Он је човек који никада није имао никаквих прекршаја, никакво дело и који је све време приштинског терора провео у свом родном граду, у својој кући", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да Србија добија извештаје о даљем физичком злостављању Срећка Софронијевића и истакао како је министар у Куртијевој влади Љибурн Алију изјавио како је тзв. држава Косово привремени пројекат и да тзв. косовска нација не може бити створена.

"Тако да је невини и упуцани Софронијевић у затвору због наводног кршења неког уставног поретка, а Аљију је даље слободан и на некој високој позицији у Приштини", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истиче да су пријатељи Приштине једини који верују у овакву владавину права.

Говорећи о владавини права, председник Вучић је истакао да највећи противник тзв. Устава Косова није Београд већ Курти, јер он и његови сарадници одбијају да примене одредбе Бриселског споразума који је ратификован двотрећинском већином у тзв. косовском парламенту.

Председник Вучић подсетио је да је Приштина организовала у већински српским општинама изборе које су Србији бојкотовали због кршења њихових права и због угрожавања њихове безбедности, те је нагласио да је само 0,029 одсто Срба гласало на тим изборима.

"Нове албанске општинске власти су биле потврђене и именоване уз потпуно одсуство било каквог легитимитета. Онда су дошли у седлишта тих српских општина као прави окупатори, који су били праћени тешко наоружаним косовским специјалцима. Оно што је следило јесте брутални терор против Срба", навео је председник Вучић.

Упркос декларативним међународним позивима да се оконча ова ситуација, додаје председник Вучић, Приштина и даље наставља са окупацијом на северу, после лажних објашњења да ће да позове те званичнике да траже петицију од Срба за смену органа, како би организовао референдум за њихов опозив.

"Да би тај референдум био успешан, потребна је излазност од преко 50 одсто регистрованих гласача, а Срби су иницијално пристали да организују потписивање и окупили више од потребних 20 одсто за опозив. Како би се спречило опозивање, Приштина је изненада повећала број регистрованих гласача. Зато сада има 46.249 гласача на списковима у оне четири општине, што је 5,7 одсто више него 2021", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да је тако 2498 нових гласача додато, а број албанских гласача је био вештачки повећан за 12,42 одсто.

"Ако се томе дода онемогућавање гласања поштом за протерана лица, а такође и кампања застрашивања и уцена усмерена против Срба, да не учествују на таквом референдуму, очигледно је да Приштина намерава да финализује прогон Срба уз подршку илегалних општинских власти. И због тога недавна одлука коју су Срби донели да бојкотују тај референдум је прилично разумљива и једина могућа, зато што су онемогућени да остваре одређени цензус од 50 одсто", закључио је председник Вучић.

Ми нисмо могли да доведемо Марицу Мирић која је силована и заклана

Извор: РТС 1

Председник Вучић оценио је да је излагање председнице тзв. Косова Вљосе Османи у СБ УН личило на политички театар и упитао да ли неко стварно верује да Српкиње нису биле силоване током сукоба на КиМ.

"Довели сте људе којима није овде место", нагласио је председник Вучић и показао слику Марице Мирић из Белог Поља код Пећи, која не само да је силована неколико пута, већ је и заклана.

Нисам могао да је доведем, рекао је председник Вучић реагујући на то што је Османи на седницу довела четири жене које су, како је тврдила, биле силоване или су преживеле тешке злочине.

"Молим вас, следећи пут барем нас обавестите као једног од оснивача Уједињених нација, да ће неки грађани, неки држављани који ће бити присутни на овој седници, довести више људи, како би кривицу сваљивали на другу страну зато што смо овде да разговарамо о извештају и о могућим последицама политичких активности и свега другог", нагласио је председник Вучић на седници СБ УН у реплици Османи.

"Што нас нисте обавестили ко ће бити члан сваке делегације и да ли стварно верујете да није било силованих Српкиња у том периоду", питао је председник Вучић и додао да је све изгледало као нека врста политичког театра и као нека намештаљка за српску делегацију.

"Као да је неки судски процес - суђење шта се десило пре 25 година, ниједна реч о извештају у последњих шест месеци", рекао је председник Вучић и нагласио да је био потпуно фокусиран на извештај УНМИК-а и Каролине Зијаде.

Председник Вучић демантовао је тврдње Османи да је Србија пре неколико дана недалеко од Косова приказала иранске дронове.

Тим поводом председник Вучић рекао је да мора да постави питање - "да ли је икада ико видео да Србија има иранске дронове" и нагласио да је важно да сви чују истину.

"Да ли сте чули да је Србија приказала неке иранске дронове у Србији, ја никада нисам видео никакав ирански дрон, нико у Србији никада није видео ирански дрон, то се није десило", рекао је председник Вучић.

На КиМ етничко чишћење спроводе они који тврде да им је демократија циљ

Извор: РТС 1

Председник Вучић упозорио је на Седници Савета безбедности УН да на КиМ спроводе етничко чишћење они који тврде да је демократија њихов једини циљ и да је до пре две године било више од 7,5 одсто Срба на КиМ, док сада Вјоса Османи сама каже да их има између три и четири одсто.

"То је велико признање њихово и достигнуће њихове сјајне политике зато што је било чак и пре две године више од 7,5 одсто Срба који живе на Косову", рекао је председник Вучић на крају седнице.

Председник Вучић истакао је да и ти подаци говоре о спровођену етничког чишћења на КиМ.

"Чисто да видите како се спроводи етничко очишћење од стране свих оних који тврде да је демократија њихов једини циљ", нагласио је председник Вучић.

"Србија ће да уради свој посао чак и по случају и по питању случаја Бањска. Али никада нећемо чути ништа о протеривању Срба са целокупне територије Косова. И ја се прилично бојим да ћете следећег пута чути неке још искрене речи од госпође Османи, зато што је говорила да има три до четири одсто Срба који живе на Косову.

И то је велико признање и достигнуће њихове сјајне политике, зато што је било чак и пре две године више од 7,5 одсто Срба који живе на Косову. Чисто да видите како се спроводи етничко чишћење од стране свих оних који тврде да је демократија њихов једини циљ", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да војна акција НАТО против Србије није била легитимна.

"Пре свега ваше екселенцијо, амбасадоре САД, акција против Србије није била легитимна. Она је била у потпуности нелегитимна. То је била агресија против суверене и независне државе, која је изведена без сагласности и било какве одлуке Савета безбедности и УН. Али, оно што је још важније, данас сам чуо барем од осам представника СБ вашу забринутост за случај Бањске, али нисам чуо осим два представника СБ забринутост за седам рањених Срба", рекао је председник Вучић.

Како је рекао председник Вучић, у међувремену нико није заинтересован за судбину двојице Срба Ненада Стојановића или Драгишу Гаљка, који је два пута упуцан.

"Али нико од вас за то није ни чуо. Зато смо слушали приче и бајке о прекиду кретања неких аутобуса и задржавању докумената два сата, што је редовна процедура сваког дана, која се дешава у било којој земљи у Европи, а да не помињем у свету. Када је реч о другим стварима, неки од вас су говорили да би требало дозволити приступ међународним организацијама за Косово, а заборавили сте да кажете да пре тога, укључујући и УН и њихове агенције, нешто мора да се догоди, а то је формирање Заједнице српских општина, што је договорено са канцеларом Шолцом, Емануелом Макроном, Ђорђом Мелони и свима другима из ЕУ са којима смо о том питању разговарали", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је на КиМ од 1. јануара ове године отишло 65.000 људи са КиМ.

"Када је реч о изборном процесу, хтео сам да објасним амбасадору УК, зато што верујем да се сви претварате, да не знате шта се дешавало и зашто су Срби донели одлуку. Позвао ме је председник Макрон и канцелар Шолц у Кишињев да разговарамо о питању избора после тих "сјајних, демократских, изузетних избора са 3,4 одсто излазности на северу Косова". Они су ми рекли - ти људи ће поднети оставке, зато што нико од нас у Европи никада неће да прихвати такве изборе. То би требало само да кажеш српским заједницама да би требало да учествују на наредним изборима, а ми ћемо да одрадимо свој посао са Приштином", навео је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да су нам затим, 20 дана после тога рекли да би требало да покренемо ту петицију.

"И ми смо је и покренули и ти људи су заправо сакупили више од 20 одсто укупног броја гласова и потписа на целом Косову. Чак ни то није било довољно. Онда су почели да се користе најгорим триковима против демократије додајући нове људе на бирачким списковима који не постоје на северу Косова. Осим тога 12,47 одсто њих су Албанци који никада нису ни живели у том делу Косова. И тако функционише демократија", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић показао је фотографију бирачког места у Лепосавићу на којој се виде потпуно отворени столови и додао да се види да нико није могао слободно да гласа у складу са "Fridom haus" правилима.

Председник Вучић захвалио је свим земљама које поштују Резолуцију 1244, које поштују независност, суверенитет и територијални интегритет Србије.

Увек ћемо се држати резолуције Савета безбедности и Повеље Уједињених нација, поручио је председник Вучић.

Остале вести