Србија се понаша одговорно и озбиљно

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да је билатерална сарадња Србије и Сједињених Америчких Држава, и политичка и економска, све боља, али да су по питањима Косова и Метохије, као и по питању Сребренице ставови две земље различити.

Извор: РТС 1

"Када је у питању Косово и Метохија, у мало чему смо сагласни. Сагласни смо у томе што је веома важно да морају бити очувани мир и стабилност. И са српске стране, ја сам обећао да ће се Србија понашати одговорно и озбиљно", рекао је председник Вучић на конференцији за медије након састанка са помоћником секретара Бироа за европске и евроазијске послове Стејт департмента Џејмсом О'Брајаном.

Председник Вучић додао је и да постоји добра сарадња и са командантом КФОР-а Осканом Улуташем и као и са целим КФОР-ом.

"У свему другом имамо различите ставове, када је реч о Косову и о Сребреници. Захвалан сам господину О'Брајану што је рекао да је страховито важно и да је изузетно снажна обавеза коју Приштина мора да испуни - стварање Заједнице српских општина (ЗСО). Та обавеза је велика и снажна већ 11 година. Већ 11 година је мртво слово на папиру. Више од 4.000 дана нас лажу сви заједно и Приштина и Европљани који су потписали то заједно са нама", рекао је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да је билатерална сарадња Србије и Сједињених Америчких Држава, и политичка и економска, све боља, али да су по питањима Косова и Метохије, као и по питању Сребренице ставови две земље различити.
Извор: Танјуг

Председник Вучић додао је да је за разлику од Приштине, Београд спровео све оно на шта се обавезао Бриселским споразумом, па чак неке ствари и из Охридског споразума.

"Њих ништа од свега тога није интересовало, ништа их није обавезивало. Наметнули су нове проблеме српском становништву попут укидања динара и нас довели у позицију да ми предлажемо решење како ћемо да исплаћујемо евре", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да се на Косову и Метохији свакодневно хапсе и пребијају Срби.

Председник Вучић додао је и да је једна од тема његовог данашњег састанка са О'Брајаном била и резолуција о Сребреници и истакао да је посебно забринут због ње, јер зна шта то значи и како ће резолуција да поремети односе у региону.

"Не заборавите да је то донето као одлука једног народа против другог народа унутар саме Босне и Херцеговине. Не заборавите да је то питање измештено из Савета безбедности у Генералну скупштину противправно, јер то питање припада Савету безбедности, а не Генералној скупштини. Не заборавите да је то питање покренуто, гле чуда, на једну округлу годишњицу, веома важну, 29. годишњицу, чули сте да су 29. годишњице обично најважније у свету, е то је покренуто баш за 29. годишњицу и није то наравно уперено против Срба, већ је то онако", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да, пошто ми нисмо разумели да није уперено против Срба, супроставићемо се у УН онолико колико можемо.

Председник Вучић истакао је да је лично веома срећан што је разговарао са гостом из Америке и навео да од њега није ништа тражио и ни за шта га молио, јер како је рекао, зна ставове Америке.

"Надам се да ће неке млађе генерације у Србији бољу политику да воде, да имају мање разочарања него што имам ја. А оно што је моја обавеза и када будемо изгубили у Савету Европе и формално изгубили у Уједињеним нацијама, где ћемо суштински да победимо, а они ће опет својим лажима да објаве да су победили, јесте да ћемо и тада морати да дигнемо главу и да се боримо за економски напредак Србије", навео је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да када је економија у питању заједно са Сједињеним Америчким Државама, Србија реализује бројне пројекте.

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да је билатерална сарадња Србије и Сједињених Америчких Држава, и политичка и економска, све боља, али да су по питањима Косова и Метохије, као и по питању Сребренице ставови две земље различити.
Извор: Танјуг

"Ми имамо велике економске пројекте. Америчке компаније нам граде ауто-путеве. Америчке компаније ће градити неке од највећих хидроенергетских објеката у нашој земљи. Америчке компаније инвестирају све више у нашу земљу", рекао је председник Вучић и додао да су то ствари које померају земљу у напредак и које много значе.

Председник Вучић рекао је да ћемо морати да се боримо и за привредни раст, за бољи живот наше деце у будућности и да идемо уздигнуте главе, без обзира на то што су покушали силом да нам спусте главу.

"И нема шта, мораћемо ту да се ослањамо и на Американце и на све друге наше партнере, и на Западу, и на Истоку, да се поносимо даљим својим економским напретком и свим другим стварима. Што се наше економске сарадње тиче, могу да кажем да је изузетна. Ја сам имао састанке са више америчких компанија претходних 15 дана, она напредује и верујем да ће у будућности бити још боља", истакао је председник Вучић.

Супротставићемо се усвајању резолуције о Сребреници свом снагом

Председник Вучић изјавио је по питању усвајања резолуције о Сребреници и става Сједињених Америчких Држава, да иако када, како је рекао, "Америка подигне два прста, иза једног стоји 70 држава", Србија ће се свом снагом супротставити.

Председник Вучић рекао је, одговарајући на питање новинара да ли разговори са америчким званичницима, као данашњи, могу да утичу на намеру Србије да спречи усвајање тог документа, да ће се Србија снажно борити.

"Ја све кажем у лице, не кажем све оно што сам у разговору имао са О`Брајаном, али све што је важно за грађане кажем у лице. Не кријем колико нам тешко пада све ово што се дешава. Што се тиче борбе око Резолуције, ми знамо да Америка када подигне два прста, један прст има 70 земаља за себе. Ми смо сами, и такви сами супротставићемо им се по питању резолуције, колико год можемо свом својом снагом", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић захвалио се О`Брајену на посети и рекао да се нада да ће билатерални односи ићи узлазном путањом.

О'Брајан: Међународна заједница ће учинити све да Приштина оснује Заједницу српских општина

Помоћник секретара Бироа за европске и евроазијске послове Стејт департмента Џејмс О'Брајан изјавио је у Београду након разговора са председником Србије Александром Вучићем да ће међународна заједница учинити све да Приштина оснује Заједницу српских општина, као што се обавезала, и да Срби на Косову и Метохији буду заштићени.

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да је билатерална сарадња Србије и Сједињених Америчких Држава, и политичка и економска, све боља, али да су по питањима Косова и Метохије, као и по питању Сребренице ставови две земље различити.
Извор: Танјуг

О'Брајан је истакао да је са председником Вучићем разговарао и о добром партнерском односу Сједињених Америчких Држава и Србије.

"Косово је обећало да ће спровести обавезу да оснује Заједницу српских општина и то је од кључног значаја за Србе. Ако постоји забринутост да међународна заједница не испуњава своје обавезе, надам се да ћемо радити на томе да испунимо обећано и помогнемо", навео је О'Брајан.

О'Брајан је поводом Резолуције о Сребреници рекао да је као адвокат био део првог правног тима који је истраживао убиства у тој области.

"Многи починиоци су били у истражном поступку и осуђени су. Сећам се и тога да је најтежи део истраге био када су нам војска Републике Српске и званичници Републике Српске гарантовали безбедност. И тада и сада морамо да се суочимо са истином. И сада је тема како Сједињене Америчке Државе и Србија да буду партнери", рекао је О'Брајан.

Према његовим речима, председник Вучић је главни заговорник да Србија има добре односе са САД и ЕУ.

На питање о брзој реакцији Стејт департмента, НАТО-а и других међународних институција на задржавање Албанаца од стране српске полиције и зашто изостаје реакција на хапшење Срба, на њихово вишемесечно задржавање и неретку употребу силе, О'Брајан је рекао да САД као представници међународне заједнице треба да испуне своја обећања, а то значи да желе да виде да се према људима у притвору добро поступало.

"И ми ћемо се постарати да то тако буде, али шире говорећи, наглашавам да оно што се тиче нашег партнерства са Србијом, значи да ствари које нас деле стварају утисак да ствари не изгледају добро, а ми се налазимо у тренутку фантастичних могућности и када је у питању економија", навео је О'Брајан.

Остале вести