Бранимо нашу слободну и независну Србију

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је позиција Србије изузетно тешка и да није у стању ни да говори о резултатима које је постигао током разговора у Њујорку о резолуцији о Сребреници.

Извор: РТС 1

Председник Вучић је рекао да када и успе код малих земаља да их убеди и објасни им стварну слику, велике земље прете и притискају, па и ти који све разумеју, пређу у уздржане.

"За нас је и то важно. Покушавамо да имамо више земаља које ће да буду уздржане и против, него које ће да буду за. Ако то успемо, иако смо формално изгубили, то би био херојски политички успех. Ја се надам да то није немогуће", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да у тим покушајима Србија наспрам себе има неке најистакнутије западне земље - САД и Немачку која то највише гура, Енглеску, Француску.

"И онда видите једну малу Србију која покушава да каже да није добар ни тренутак ни начин да се резолуција доноси. Појединци су одговорни за злочине и кажњени су, а овим намећете колективну кривицу. Раде то да би покрили све што не могу да кажу око Газе и показаће да нису анти муслимански настројени", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао и да је, током боравка у Уједињеним нацијама, разговарао са преко 62, 63 одсто латиноамеричких и карипских и афричких земаља.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је позиција Србије изузетно тешка и да није у стању ни да говори о резултатима које је постигао током разговора у Њујорку о резолуцији о Сребреници.
Извор: Принтскрин

"То су за нас изузетно важни континенти и нације и они осећају забринутост Србије. Неке земље су ме запањиле јер неће да гласају како смо их замолили, али су чули нашу аргументацију. Морате да имате у виду да је то тешка тема и да је тешко супротставити се најмоћнијим земљама", рекао је председник Вучић.

После гласања о резолуцији о Сребреници имаћемо још више пријатеља

Председник Вучић поручио је да се делегација Србије неће обрукати већ да ће после 2. маја, када је предвиђено гласање Генералне скупштине УН о резолуцији о Сребреници, имати још више пријатеља и подигнуте главе отићи из Њујорка.

"Нећемо се обрукати и како год да буде и 3. маја ћемо моћи уздигнуте главе да изађемо одавде и видећете да кад изађемо одавде да ћемо да имамо још већи број пријатеља, јер многи који не смеју да буду уз нас, били би уз нас", рекао је председник Вучић.

Додао је да се то у политици не рачуна увек, али да јесте један додатни залог за будућност.

На питање како сад протичу његови разговори по питању нацрта резолуције о Сребреници, председник Вучић је рекао да сада има земаља које се понашају увек на изузетно одговоран и озбиљан начин, који имају директну комуникацију са својим председником и својим владом.

"Али имате и земље са којима сте већ три круга консултација обавили, а њихов амбасадор није добио никакву информацију. Зато је било страшно важно ово што смо данас овде радили. Ја ћу, уколико се уопште вратим у Београд на три дана, у Београду да поновим консултације са свим овим земљама. Макар са свим сталним представницима. Имамо девет афричких земаља које имају стално представништво у Београду, имамо пет јужноамеричких, латиноамеричких земаља, рачунајући и Кубу. Имамо највише азијских, мислим 21 земљу са сталним представништвима у Београду. И поново ћу са њима да разговарам", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да у предлогу резолуције није наведено име ни једног кривца за Сребреницу и таква резолуција подразумева колективну осуду целог народа, иако предлагачи говоре супротно.

"Зашто ви доносите ову резолуцију? Јел је доносите због поштовања, пијетета, кајања? Ја сам посетио (Сребреницу) и погнуо сам главу. Нисам погнуо главу пред каменицама, ударцима, флашама. Погнуо сам главу пред спомеником страдалима, положио цвет, иако сам био нападнут. Позвао сам их на разговор одмах после тога сматрајући да су то суштинске ствари", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је то додатни притисак на једну суверену и независну земљу у овом тренутку и упитао се да ли је то због не увођења санкција Русији, односа са истоком или због не решавања питања Косова, или, како је рекао, због тога што смо слободна и независна земља.

Председник Вучић је додао да 2010. године Србија није сама писала декларацију о Сребреници.

"Да вам објасним да је то писала Турска заједно са нама. Јел можете да верујете? Ја као председник то знам и имам белешке о томе из тог периода. Ми нисмо у свом парламенту могли да донесемо сами нешто. Ми смо морали да имамо посреднике за то. Али, променила се Србија", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да ће се Србија борити у УН онолико колико може.

"И дан после тога идемо да радимо, још снажније, да се боримо још више, да припремамо "EXPO", да додатно подижемо углед Србије у свету", рекао је Вучић.

Председник Вучић је рекао да ће се видети у УН колики је углед Србије и колико земаља глобалног југа цени Србију.

Истакао да је да ће сутра имати разговор и са представницима Народне Републике Кине, који су страшно важни за нас.

"Разговарао сам са министром из Индије, то су највеће земље света. Сутра ћу да имам и очекујем да буде преко 30, можда и 35 азијско-пацифичких земаља. Само на Пацифику имате 15 земаља. Сада вам ја не објашњавам да је лоше за нас што су у Вануату неки други дошли на власт па су зато као спонзори, а да је негде добро што се променила власт", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да је веома важно што су на нашем пријему јуче били и Тајланд и Филипини, што су могли по први пут да чују нашу аргументацију.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је позиција Србије изузетно тешка и да није у стању ни да говори о резултатима које је постигао током разговора у Њујорку о резолуцији о Сребреници.
Извор: Принтскрин

"Размишљамо да у том делу Индокине и отворимо нашу амбасаду, упркос свим трошковима који нису мали. Ви сте видели колика је наша посвећеност, мисија је мала, ту састанци трају по четири сата. Вика и дрека, али узбуђење је позитивно, и - нећемо се обрукати", нагласио је председник Вучић.

Имамо међународно право и истину на својој страни

Председник Вучић рекао је да Србија на својој страни има међународно право и истину и да само на то може да се позива у својој дипломатској борби.

"И даље само на то можемо да се позивамо и ни на шта друго. Ако ми ви кажете да мислите да је могуће да ми будемо снажнији од Немачке, Америке, Енглеске, Француске, Италије и од свих њих у било чему другом, ја ћу вам рећи - дајте људи будите озбиљни. Ово је једино што можемо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је тако одговорио на питање новинара шта Србија има на својој страни осим међународног јавног права.

Председник Вучић је оценио након сусрета са другим делегацијама у УН да су веома забринути, без обзира како ће гласати за предлог резолуције, јер, како је истакао, дипломате су веома забринуте због недостатка инклузивности, недостатка консултација и због тога што не желе да повреде Србију.

"Видео сам то код бар 70-80 земаља, неки од њих ће гласати у прилог резолуција, неки против. Највећи део ће бити уздржано од њих", додао је председник Вучић.

Председник Вучић је приметио да неке делегације не разумеју зашто се сада резолуција подноси и зашто не могу да добију одговор од подносилаца текста резолуције, зашто то чине овом тренутку.

"Нико не може да добије одговор на то питање. Па како да га добију? Како да га добију кад би морали да уђу у дубину, у корен онога зашто то раде против Срба у овом тренутку. Ја знам одговор и мислим да сам га представио, али не могу они то да кажу међународној јавности", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је поновио да ће доношење резолуције отворити Пандорину кутију.

Додао је да ће, колико сутра, разговарати са председником Сијера Леонеа.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је позиција Србије изузетно тешка и да није у стању ни да говори о резултатима које је постигао током разговора у Њујорку о резолуцији о Сребреници.
Извор: Принтскрин

Навео је да је видео и да су на пријему после седнице заједно са Вјосом Османи били представници САД, Словеније, Малте, Јапана, Швајцарске.

За резолуцију немају сагласност ни унутар Босне и Херцеговине

Председник Вучић одговорио је на питање новинара да прокоментарише то што Председништво Босне и Херцеговине није постигло сагласност по питању подршке пријему тзв. Косова у Савет Европе, да сагласност није постојала ни за резолуцију о Сребреници, па то није спречило амбасадора БиХ у УН Златка Лагумџију да ради на нацрту резолуције.

"Па није постојало ни за ову резолуцију, па кога брига? Пошто претпостављам да је бошњачки представник и у Савету Европе (Харис Башић), што је њих брига? Они ће онако да гласују како њима падне на памет и баш их брига. Тако вам је исто и овде. Је ли добио Лагумџија сагласност за ово? Па није. Па није ни питао, наравно. Они немају сагласност унутар Босне и Херцеговине", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је објаснио да не постоје тзв. "state ownership" из Босне и Херцеговине за резолуцију о Сребреници, већ само једног дела државе, истичући како таква ситуација ствара поделе у самој БиХ.

Навео је да је поносан на то што је, како је рекао, државни врх Србије сада пружио много више борбе него руководство Србије 2008. године, када је једнострано проглашена независност тзв. Косова.

"Ми се боримо до крајњих физичких граница, ако то смем да кажем, и наставићемо то да радимо. Ми немамо веће светиње од Србије. Када браните највеће светиње, онда од борбе никада нећете да одустанете", поручио је председник Вучић.

Додао је да га сутра у УН очекују сусрети са азијским и пацифичким земљама, оценио је да Србија лоше стоји код пацифичких земаља, али је обећао даљу борбу.

На СБУН најмање о извештају УНМИК-а, унапред припремљена замка за Србију

Председник Вучић изјавио је да се на седници Савета безбедности УН у понедељак најмање говорило о извештају УНМИК-а што је била тема, и да је, како је рекао, унапред била припремљена замка за Србију.

Председник Вучић рекао је да су неки желели да чују када је на седници говорио о неподношљивом положају Срба на КиМ, а да су се други понашали навијачки и да су, како је рекао, "хранили своје чедо муницијом за нападе на Србију".

"И то је једино што их интересује. Ја нисам могао да верујем. Британски представник је изузетно паметан човек, озбиљан човек. Кад је почео да прича о референдуму и о изборима, то је увреда за здрав мозак", оценио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да је цела игра организована против делегације Србије.

Рекао је да му је представница Малте, која председавала седницом СБ УН, рекла да много тога не може, као и да нашој делегацији нико није јавио да ће доћи жене које су биле жртве силовања.

"Не желим да кажем наводног, не желим да верујем да је могуће да неко тако нешто измисли, али ја нисам случајно рекао да сам могао целу салу да напуним и Српкињама и Србима жртвама који су изгубили неког од својих најближих или који су били сами жртве албанског терора, али нам нико није рекао да је тако нешто могуће", рекао је председник Вучић.

Додао је да је онда председница привремених приштинских институција Вјоса Османи слагала да су то чланови њеног кабинета, а да је Марко Ђурић данас објавио списак чланова њеног кабинета и да ниједна од тих жена није чланица њеног кабинета.

"И сви су они за то знали. И зато је каснио почетак, јер протокол није хтео да их пусти, али онда је нека од великих сила интервенисала, зато су их пустили. И мени су хтели да направе замку, о којој ништа нисам могао да кажем јер би рекли: "Вучићу, ти ниси човек и нећеш да клекнеш пре женама које су силоване"", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је морао да брани интересе своје земље и да има много убијених, силованих и код Срба, али да је косовска делегација направила политичко позориште од свега тога у коме се уопште није причало о Извештају УНМИК-а.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је позиција Србије изузетно тешка и да није у стању ни да говори о резултатима које је постигао током разговора у Њујорку о резолуцији о Сребреници.
Извор: Принтскрин

"Али какве везе то све и те жене и све што се догодило 1999. године има са извештајем УМНИК-а? Па наравно никакве. И нико их није прекинуо ни једног секунда. Ја сам се све време везивао на извештај УНМИК-а и говорио о њему и о одговорности и Каролине Зијаде и свих осталих, о ономе што је добро и ономе што је лоше у извештају УНМИК-а. Због тога смо овде, то је била тема", поручио је председник Вучић.

Додао је и да је он могао да прича о лепом времену или нечем другом.

"Али то вам говорио о томе како и на које све начине се припремају не би ли победили Србију. Захвалан сам јуче многим представницима, захвалан сам, да будем искрен, чак и француском представнику, без обзира на то што је имао потпуно различит приступ решавању косовско-метохијског проблема, на коректном приступу и наступу", навео је председник Вучић.

Рекао је да је захвалан и Кинезима, Русима, Алжиру, Сијера Леонеу и Мозамбику.

Остале вести