Вучић обишао радове на обнови KЦС

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас радове на обнови Ургентног центра Kлиничког центра Србије и изградњи новог Центра за "Икс" нож, један од најсавременијих медицинских апарата.

У изградњу Центра за "Икс“ нож у KЦС и набавку опреме уложено је 800 милиона динара.

Предности Икс ножа су да је врло прецизан, и да се током интервенција на кичми тим ножем избегава оштећење кичмене мождине.

Vucic obisao radove KBC
Извор: Танјуг

 Апарат може да се примени на туморе свих локализација, који су величине пет до шест центиметара.

Овим апаратом може да се да већа доза зрачења него код класичне радиотерапије, па се период зрачења са три или четири недеље скраћује на само једну.

"Икс" нож омогућава прецизније зрачење самог тумора уз поштеду здравог ткива коју обични линеарни акцелератори не могу постићи.

Vucic obisao radove KC
Извор: Танјуг

 Омогућава и пласирање веће дневне дозе што повећава ефикасност самог зрачења, смањује број болничких дана за пет до шест пута, омогућава контролу прецизности на освнову скенера, а не обичног рендген снимка, а контрола се може вршити и током самог зрачења.

"Икс" нож омогућава да већи број пацијената буде третиран у току једног дана са једнаком или већом прецизношћу него што то може да уради било који други апарат за стереотаксично зрачење целог тела.

Vucic obisao radove
Извор: Танјуг

 Побољшава квалитет живота болесника који се лече радиотерапијом, и омогућава прецизно зрачење и оних тумора који су превише велики за гама нож.

Председник обилази и радове на обнови фасаде Ургентног центра.

Kако је наведено, радови на обнови фасаде, санацији крова, замени дела прозора и адаптацији таванског простора на објекту Ургентног центра почели су 24. маја и биће завршени до 22. октобра.

Са председником су Ургентни центар обишли и министар здравља Златибор Лончар и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Извор: Јутјуб

Остале вести