НАЈНОВИЈЕ

Дијалог увек, али и друга страна да је за компромис

Председник Србије Александар Вучић вечерас је у Софији изјавио да је у разговору са шефицом дипломатије ЕУ Федериком Могерини поновио да је Србија спремна за дијалог у сваком тренутку, али да су предуслов за то да се спроведу потписани споразуми из Брисела и формира ЗСО.

Извор: Танјуг

"Да, долазимо на дијалог, можете да га закажете кад хоћете, али прво да се заврши започети процес и формира ЗСО, а други је услов да је друга страна спремна на компромисне разговоре. А да долазимо на разговоре и да нам држе придике о територији, а само их територија занима... то су ствари које смо поставили на јасан начин", поручио је Вучић.

Упитан да ли је разговарао с косовским председником Хашимом Тачијем, који је такође имао сусрет са Могерини, Вучић је рекао да је разменио неколико куртоазних реченица "то је то".

Вучић је рекао да је Могеринијевој рекао да је Србија увек спремна на дијалог, да не постоји тема о којој Србија не може да разговара, али да смо много времена провели у разговорима на раду на Бриселском споразуму.

Да је Србија спремна на дијалог пренео је, каже, и председнику Европске народне партије (ЕПП) Џозефу Долу, са којим је раније данас разговарао.

Разговор са Долом, напоменуо је, веома је важан, јер је ЕПП скуп партија које владају у највећем делу Европе - немачка ЦДУ, аустријска Народна партија, мађарски Фидес, шпанска Народна партија премијера Маријана Рахоја.

Kако је рекао, Самит у Софији веома је важан, јер је то први пут после 15 година да се организује на овакав начин, од 2003. у Солуну, те да је у Софији присутно много људи и из региона и из Европе.

"Ту сам могао да видим нешто што није увек повољно по нас, иако смо показали да имамо много пријатеља - и Себастијана Kурца, Виктора Орбана, Бојка Борисова, Румуне, и Тајанија из Италије. Показало се да имамо много пријатеља који јесу за проширење, што се пре свега односи на Србију и Црну Гору, али има много оних који су против проширења, из различитих земаља и то људи у Србији треба да знају", рекао је председник.

Његов став и говор, додао је, били су засновани на свему што је Србија урадила и постигла, уз опаску да су представници Србије били веома поштовани.

"Рекао сам да их не молимо ни за шта. Сви остали су, чини ми се, кукали и молили - погледајте нас, примите нас. Ја сам рекао - то је ваша одлука", подвукао је председник.

Поручио је да је обавеза Србије да ради и учини све да грађани живе боље, да имамо економски раст, уређену правну државу, да грађани живе у слободи и демократији, а одлуку доносе земље чланице.

"Да вам не причам о тумачењима око 2025. године, мене је заболела глава, могу да мислим како би заболела глава грађане, како то неко тумачи, да ли је то стварни или индикативни датум, ко се са тим саглашава, а ко не", рекао је Вучић и приметио:

"У сваком случају, на месту смо где се одлучује. ЕПП је, када је реч о партијама, кључна, јер су левичарске партије у Европи начисто пропале, и јавља се нови систем партија које тобож нису партије и политички покрети, већ су против политички. Тако да је ЕПП остала стуб нормалности у Европи, као СНС у Србији".

Зато је, истакао је, било важно да Србија буде у Софији, где је данас био састанак ЕПП, јер је, додао је, наше да "гурамо" нашим путем, путем реформи, ка ЕУ, а на земљама чланицама је да донесу одлуку хоће ли нас прихватити или не.

Вучић је рекао да се у Софији срео и са комесаром Јоханесом Ханом, известиоцем Европског парламента за Србију Дејвидом Мекалистером који му је пренео да је јучерашњи боравак привредне делегације Србије Северној Рајни Вестфалији оставио веома добар утисак што је, сматра Вучић, веома важно и вредно за нашу земљу.

Извор: ТВ Пинк

Ми смо ослобођена, независна и суверена земља, која хоће да се бави собом и да ради, напредује и развија се
Нећемо улазити у туђе двориште и бићемо отворени још више за свакога ко дође као пријатељ
Хоћемо јаку развијену државу Србију која ће и свима другима бити гарант мира и стабилан и поуздан партнер
Ова земља је наше двориште, које смо ослободили својом крвљу
Дигли смо главу, нећемо сукобе, хоћемо мир и будућност
Никоме не претимо, ништа туђе нећемо, само не дамо више никоме да некажњено убија Србе

Остале вести