Увек ћемо штитити своју земљу

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, да је наша земља добро разумела поруку коју јој је Европски парламент послао постављајући Тонина Пицулу за известиоца Европског парламента за Србију.

Извор: ТВ Пинк

"Не журим са коментарима и разговараћемо са њим и радићемо са њим. Али смо добро разумели поруку Европског парламента", рекао је председник Вучић после трилатералног састанка са премијерима Словачке Робертом Фицом и Мађарске Виктором Орбаном у Комарну, на питање како коментарише постављање Пицуле.

Председник Вучић је рекао и да није проблем у томе што је Пицула Хрват, већ у његовим ставовима.

Председник Вучић је такође напоменуо да већину функција Европског парламента које имају везе са Србијом обављају Естонци.

"Знате да је Каја Калас, шефица за безбедност и спољне послове Европске уније. Главни човек је Матија Масикас, такође из Естоније. То је већ двоје њих из Естоније. Знате ко је главни човек, као известилац за такозвано Косово у Европском парламенту? Како чујем, управо сада биће постављен опет Естонац. А знате ли ко је шеф канцеларије Европске комисије на Косову? Опет Естонац. Много чудно, сложићете се. Али, добро, а нама дали Хрвата", констатовао је председник Вучић.

Увек ћемо поштовати права миграната, али ћемо штитити своју земљу

Председник Вучић изјавио је да ће Србија увек поштовати права миграната и њихово људско достојанство, али да ћемо увек штитити своју земљу, јер, како је истакао, ред и поредак морају да постоје.

Председник Вучић је, после састанка са премијерима Словачке и Мађарске Робертом Фицом и Виктором Орбаном, одговарајући на новинарско питање о ставу Србије према миграцијама, рекао да Србији не пада на памет да буде хот спот за мигранте, као и да му то нико од "већих играча" на европском континенту није тражио.

"Нико ме није питао да ли хоћемо да будемо хот спот за мигранте, нити сме. Не пада ми на памет да о томе разговарам", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је на трилатералном састанку било речи и о сукобу у Украјини, о којем сва тројица саговорника, како је навео, имају блиска гледишта.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Uvek ćemo štititi svoju zemlju
Извор: Принтскрин

"Ми не говоримо о великим победама, већ о миру као насушној потреби не само наше три земље, већ и читавог континента, па и света", нагласио је председник Вучић.

Додао је да је било речи и о економији, односно о потенцијалним инвеститорима заинтересованим за улагања у Србији, као и о америчким изборима.

"Читали смо најновије истраживање, али не бих да кажем ко га је наручио. Чекамо вести 5. новембра, иако мислим да до тада ипак неће бити све готово, већ да ће изборни процес бити завршен до 11. децембра", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је са двојицом саговорника договорио учестале трилатералне састанке и најавио да ће ускоро у Београд доћи премијери Мађарске и Словачке Виктор Орбан и Роберт Фицо.

Председник Вучић је навео да у посети Србији ускоро долази и чешки премијер Петр Фијала.

Србија суверена и самостална, нико јој ништа не наређује

Председник Вучић је поводом тврдњи председника Странке слободе и правде Драгана Ђиласа да је Србија "колонија", рекао да је Србија први пут од 1980. године потпуно слободна, суверена и самостална и да јој нико ништа не наређује.

"Србији нико не наређују као 2000. године да се одрекне континуитета старе Југославије. Србији не наређују да се одрекне заједничке државе, а затим и државне заједнице са Црном Гором. Србији не наређују како ће да се односи ни према КиМ као што су јој некад наређивали. Србији не наређују коме ће да се извињава и да трчи од једног до другог, да се извињава, да би је потапшали по рамену. Србији данас нико ништа не наређује", поручио је председник Вучић на питања новинара у Комарну.

Председник Вучић је то рекао на питање да прокоментарише Ђиласов ауторски текст у Данасу у коме тврди да је Србија колонија, напомињући да период од 1945. до 1980. не жели да коментарише.

Председник Вучић је истакао и да Србија има добру сарадњу са бројним земљама широм света и, како је рекао, наставиће да је има.

"Србија је шампион у привлачењу страних директних инвестиција. Србија није затворена, изолована. Србија је отворена, али Србија је пре свега слободна и слободарска земља. Тако ће и остати. А када имате такве коментаре, а сви знамо шта су од земље урадили и направили од 2000. до 2012. мислим да им је то најбоља препорука за наше грађане", рекао је председник Вучић.

На питање да прокоментарише тврдње Ђиласа да ће бити реконструкције Владе Србије, јер се неки министри не боре довољно за Рио Тинто, као и да ће Ивица Дачић сигурно остати у њој, председник Вучић је рекао да неки људи "живе у свом потпуно ирационалном и надреалном универзуму".

"Они стварно мисле да реконструкција владе има неке везе са Рио Тинтом. Ти људи везе са реалношћу немају. Верујте ми да ми напамет није пало, да ми ви то нисте рекли пошто ја не читам те глупости, да ми ви то нисте рекли, ја то никада у животу не бих помислио", рекао је председник Вучић.

Додао је да се министар унутрашњих послова Ивица Дачић, који је био присутан, само насмејао на то питање.

"Он ће четири пута, ако треба, да промени мишљење о Рио Тинту, али да размишља о томе да ли ће да напушта владу, неће. Какве су то бесмислене приче", оценио је председник Вучић.

Остале вести