Водимо одговорну политику, држава није играчка

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће на позив председника Русије Владимира Путина присуствовати обележавању 80. годишњице победе над фашизмом 9. маја, на Црвеном тргу у Москви.

Извор: RTS1

"Разговарао сам са председником Путином о осамдесетогодишњици обележавања победе над фашизмом, које ће се одиграти следеће године, и то ће бити, претпостављам, највећа представа у историји после Другог светског рата на централном тргу, на Црвеном тргу у Москви", рекао је председник Вучић гостујући на РТС.

Подсетио је да је заједно са Бењамином Нетањахуом био гост председника Путина и председника Медведева на 75. годишњици.
"И имаћу изузетну част да присуствујем и осамдесетогодишњици", рекао је председник Вучић.

Са Путином сам разговарао о гасном аранжману, обезбеђен гас за ову зиму

Председник Вучић изјавио је да је са председником Русије Владимиром Путином разговарао о гасном аранжман за нашу земљу и да је за ову зиму обезбеђен гас по веома добрим ценама, по формули: шест милиона кубних метара гаса дневно и плус два милиона за руске компаније у Србији, као и да је било реч и о додатним количинама од три милиона.

"Разговарали смо о гасном аранжману и очекујем да уз одређене компромисе за ствари из прошлости кренемо у разговоре о дугорочном аранжману са Руском Федерацијом. Успели смо за ову зиму да обезбедимо по следећој формули на дневном нивоу шест милиона кубних метара гаса плус два милиона за руске компаније које троше у Србији - Петрохемију, ТЕТО Нови Сад, ТЕТО Панчево и НИС. Истовремено смо разговарали о та три милиона додатних флексибилних количина кубних метара гаса", рекао је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће на позив председника Русије Владимира Путина присуствовати обележавању 80. годишњице победе над фашизмом 9. маја, на Црвеном тргу у Москви.
Извор: Принтскрин

Навео је да када је највећа потрошња зими потрошимо и 17 милиона кубних метара гаса које трошимо из наших резерви које имамо у Мађарској и Банатском двору.

"Имамо укупно 645 милиона кубних метара у резервама, тако да људи не морају да брину. Цене које смо успели да договоримо са руском страном су веома добре. Оне су биле фер за ову зиму, предвидели да ћемо тих шест милиона кубних метара да буде по цени за нафтну формулу. Да бих вам објаснио о чему се ради. Ако је данас цена 440 долара по кубном метру, на ТТФ холандској берзи, за нас је та цена данас 300, јуче је била 323, дакле свакога дана се то мења, али је то свакако драстично нижа цена од оне које је на ТТФ-у. За ова два милиона кубних метара такође, а за ова три милиона кубних метара идемо по формули 70 одсто ТТФ цена, 30 одсто нафтна формула, што је такође ниже од регуларне берзанске цене", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да је веома захвалан руској страни на тој врсти подршке и помоћи које су нам пружили.

Четворо министара ће представљати Србију на самиту БРИКС-а

Председник Вучић изјавио је вечерас да ће четворо министара представљати Србију на Самиту БРИКС-а у Казању.

Председник Вучић је рекао да је и дан када је добио позив председника Русије Владимира Путина рекао амбасадору Русије да је претходних дана договарао са Доналдом Туском и да је он потврдио долазак, али да ће да види са њим хоће ли доћи или не.

"Доналд Туск премијер Пољске је то прихватио и он долази прекосутра, сутра имам трилатералу са (Робертом) Фицом и (Виктором) Орбаном, као представник Србије, са Словачком и Мађарском у Комарну, у среду већ стиже Доналд Туск, али се њему придружује Киријакос Мицотакис наш грчки пријатељ. Вече касније стиже Урсула фон дер Лајен и ја сам био веома поштен према председнику Путину", рекао је председник Вучић за РТС.

Председник Вучић је рекао да је то пренео Путину.

"Ја сам био веома поштен према председнику Путину и рекао му, дакле, то је било заказано раније, али нисам крио и рекао сам му, поштовани господине председниче, и да нема ових посета, било би ми изузетно тешко да дођем због различитих ствари које ви добро знате и за које верујем да разумете Србију. Србија је једина земља у Европи која није, словима и бројем, једина земља у Европи која није приступила ни једној декларацији, а само у овој години их је било 44 против Руске Федерације", рекао је председник Вучић.

Како је додао, од 44 пакета различитих санкција које су само ове године донете, Србија се ни једној није придружила и он то високо цени.

"Ја сам му рекао да би и са тим, и да нема свега овога, било тешко, али да ћемо послати делегацију коју ће чинити четворо наших министара од потпредседника Владе Србије Александра Вулина, министра Братислава Гашића, министарке Адријане Месаровић и министра Ненада Поповића", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, они ће представљати Србију на Самиту Брикса.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће на позив председника Русије Владимира Путина присуствовати обележавању 80. годишњице победе над фашизмом 9. маја, на Црвеном тргу у Москви.
Извор: Принтскрин

Председник Вучић је навео и да је од огромног значаја за земљу посета Урсуле фон дер Лајен.

На питање да ли је могуће данас бити на самиту БРИКС-а, а да се то не узима као било какво скретање са рецимо евроинтеграција, председник Вучић је одговорио да није могуће.

Председник Вучић је претходно рекао да је његов телефонски разговор са Путином био много раније договорен.

"И то је једини разлог зашто нисам желео да саопштавам вама или било коме другом пре него што у лице кажем ономе кога се то тиче, од кога сам добио веома љубазан позив да присуствујем самиту Брикса. И то је израз изузетног поштовања, одговорности и озбиљности једне земље. А не да неко од људи из мог тима јави било којем новинару који чезне да нешто ексклузивно објави, па да онда они излазе у јавност", рекао је председник Вучић.

Поновио је да је са Путином имао добар и садржајан разговор уз честитке за заједничку борбу и 80 година од ослобођења Београда, јер то јесте изузетно важан датум.

"Много важнији од онога како је представљен у свим нашим медијима, где се углавном причало о сервисним информацијама и колико ће аутобуси да касне на појединим линијама, понајмање о јунаштву српских и југословенских војника Црвене армије попут Кравцова и једном невероватном делу које учини ослобађајући зграду поште Србије. Дакле, осим тога, разговарали смо о свим другим темама", навео је председник Вучић.

БДП Србије по глави становника 12.461 евро, три пута већи него 2012. године

Бруто домаћи производ по глави становника у Србији сада износи 12.461 евро, што је три пута већи БДП него 2012. године, рекао је вечерас председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да би се такав резултат остварио, мора да се води на интелигентан и добар начин.

"Да ли знате колики је БДП био 2012. године? Данас је 12.461 евра, а био је 4.870 евра. Данас имамо три пута већи БДП по глави становника него што смо имали пре само 12 година", рекао је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће на позив председника Русије Владимира Путина присуствовати обележавању 80. годишњице победе над фашизмом 9. маја, на Црвеном тргу у Москви.
Извор: Принтскрин

Да бисте тако нешто урадили, ви морате да водите рачуна о сваком потезу, додао је председник Вучић.

У септембру и октобру сам разговарао већ са 71 државником

Председник Вучић изјавио је да је у септембру и октобру до сада већ разговарао са 71 државником из целог света и додао да верује да ће тај број у наредних месец дана порасти до 90.

Председник Вучић је рекао да наредних дана Србија треба да дочека председника Пољске Доналда Туска и премијера Грчке Киријакоса Мицотакиса, као и председницу Европске комисије Урсулу фон дер Лајен.

Оценио је да је један од ретких лидера у свету који, упркос свему, сме да разговара са председником Руске Федерације Владимиром Путином и напоменуо да га је после тог разговора јуче позвао и председник Француске Емануел Макрон.

"Разговор који смо имали са Ангелином Ајхорст и Џимом О'Брајеном, јуче, трајао је пет и по сати. Од 18 сати до 23.30", рекао је председник Вучић и навео да су га питали о разговору са Путином.

Председник Вучић је подсетио да је раније рекао да ће у септембру и октобру разговарати са преко 50 светских председника и премијера.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће на позив председника Русије Владимира Путина присуствовати обележавању 80. годишњице победе над фашизмом 9. маја, на Црвеном тргу у Москви.
Извор: Принтскрин

"Разговарао сам, већ до сада са 71 председником и премијером из целог света. До краја октобра, негде до 23. новембра, моћи ћете да видите, тај број ће прећи 90. И биће сталне посете лидера из наше братске Африке и разговараћемо са многим другима на различитим форумима, управо да бисмо позиционирали Србију и да бисмо је припремили за оно што нам предстоји", рекао је председник Вучић.

Оно што предстоји Србији, како је додао, је да се припрема за "EXPO" изложбу, оцењујући да ће та изложба да представља "изградњу" целе Србије.

"То је додатна промена лица Србије. Као што сам поносан на то што је СНС урадио у претходних 16 година, мењајући лице Србије. У наредне две и по године, до децембра 2026. године ми морамо то додатно да урадимо и много више него што смо до сада урадили", рекао је председник Вучић.

Говорећи о организацији БРИКС и о њеној перцепцији у нашој земљи, председник Вучић је навео да би озбиљна расправа о њој могла да се у Србији догоди у року од годину и по или две, ако БРИКС буде успео да садржајем попуни своје механизме.

"Уколико и кроз криптовалуте буду успели да постигну одређене успехе у заједничком или јединственом средству плаћања, јер заједничку валуту је немогуће да постигну. Али то ће свакако бити нижи ниво заједништва од онога који постоји у ЕУ", рекао је председник Вучић и додао да Србија мора да напредује на свом европском путу.

Нагласио је да се нико није више пута састајао са председником Путином, поред можда, како је навео, државника из Туркменистана, Узбекистана, белоруског председника Александра Лукашенка и турског председника Реџепа Ердогана.

Напоменуо је да му је Путин у телефонском разговору рекао да сматра огромном грешком Украјинаца што су ушли у Курску област, као и да му је Путин рекао да је уверен да ће Русија успешно да оконча специјалну војну операцију.

Председник Вучић је додао да га Путин није питао за мишљење о сукобу у Украјини, као и да је своје мишљење о томе већ више пута јавно рекао.

Према његовом мишљењу, у Русији знају да, уколико на власти буде неко други, да ће они изгубити утицај у Србији.

"Свако у Русији данас зна, да оног секунда када не буде Александра Вучића или онога који би наследио политику Александра Вучића, тог секунда Русије више неће бити у Србији. И то Руси знају, одлично знају", оценио је председник Вучић.

Рекао је и да нико у међународној заједници није јавно подигао глас због његовог разговора са Путином.

"Да ли су имали примедбе које су ми говорили овако, па наравно. Не једну, већ безброј. Али сам успео да то задржим, чувајући наше добре односе са Руском Федерацијом, са Народном Републиком Кином и са свима другима. И то је пут Србије, то је пут ка ЕУ, ка свему ономе што говорим да морамо да изградимо", закључио је председник Вучић.

Желим расправу о литијуму, свакога сам пажљиво слушао и позвао у тим

Председник Вучић изјавио је да жели да се одржи расправа о рударењу литијума у Србији, да је до сада на расправама пажљиво слушао свакога и да је позвао у државни тим представнике и једне и друге стране.

"Желим расправу, желео сам је и у Лозници, и у Љубовији, и у Малом Зворнику. И на свако место су долазили људи, и стручни људи које сам пажљиво саслушао и замолио их да уђу у тим који ће да доноси одлуку. И осим што сам слушао увреде на свој рачун, нисам изрекао ни једну увреду", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је свакога замолио да се прикључи тиму, да помогну да држава донесе одлуку о ископавању литијума, али да нико није желео.

"Зато што је реч о политичкој фарси. Ви имате штрајк, имате стварне пољопривреднике и имате лажне пољопривреднике који вам на конференцији за новинаре долазе са тим 'нећете копати' и ви онда разумете да имате посла са политичким покретима", оценио је председник Вучић.

Председник Вучић је најавио да ће са немачким канцеларом Олафом Шолцом ускоро ићи да види како се Немци припремају за рударење литијума.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће на позив председника Русије Владимира Путина присуствовати обележавању 80. годишњице победе над фашизмом 9. маја, на Црвеном тргу у Москви.
Извор: Принтскрин

"Цела Европа и цео свет хоће да ископава литијум, само ми нећемо", рекао је Вучић и оценио да је у Србији то погодна тема за обмане и теорије завере, какве су се у домаћој јавности појављивале током пандемије ковида-19 везано за штетност вакцинације.

Председник Вучић је истакао да компанији Рио тинто "не верује ништа", наводећи да верује домаћим стручњацима, за које каже да "проверавају сваку информацију, сваки папир који стигне".

Председник Вучић је рекао да је литијум за Србију економски насушна потреба, али да до ископавања може да дође уколико се обезбеде услови "и тек када се обезбеде".

"Литијум би драматично и драстично поправио нашу економску ситуацију, а најбоља нам је економија на Западном Балкану. И да бисмо напредовали још брже, морамо то да урадимо и морамо то да направимо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео и да су издвајања за ратарску производњу скочила са 13 на 55 милијарди и да је то четири пута више него раније.

Да признамо Косово и уведемо санкције Русији били бисмо одмах у ЕУ

Председник Вучић изјавио је да не може да се сложи са оценом да су евроинтеграције у Србији "заглављене", али да може да каже да иду споро, и нагласио да би Србија, када би признала независност тзв. Косова и увела санкције Русији била одмах примљена у ЕУ.

"Да, иде споро. И кад год бисте помислили да је то због правног система, владавине права или не знам чега, рећи ћу вам да није. Да признамо независно Косово и да уведемо санкције Руској Федерацији, сутра бисмо били чланице Европске уније, одмах", рекао је председник и нагласио да бисмо били у ЕУ одмах по хитном поступку и да бисмо били "најбоља земља на свету".

Председник Вучић је то рекао на питање о евроинтеграцијама уз констатацију да просечан грађанин може да мисли да смо "заглављени" и да се већ дуго не примећује помак, те да ли ће ту поруку пренети и председници ЕК Урсули фон дер Лајен када дође у Београд.

На констатацију да ћемо имати и регистрацију путовања, што имају и Британци, председник Вучић је оценио да то са регистрацијом није много паметно.

"Није то за нас, то је за све да људи не помисле да је то за Србију направљено. Није, то је за све са Западног Балкана и за све друге. А то је толико глупо да немам речи. И сви у Европи мисле да је то глупо", навео је председник Вучић и додао да је неко моћан у Европи одлучио да то уведе.

Председник Вучић је подсетио и на ситуацију са референдумом у Молдавији.

"Замислите да је тако у нашој земљи било гласање да буде 12 одсто против нечега, а онда током ноћи, када стижу гласови из дијаспоре, окрене се и буде 0,3 одсто за ону другу страну која њима одговора. И све је у реду, а овде кад победите са 40 одсто разлике, ваљда им ништа није у реду", приметио је председник Вучић.

Очекујем од Комисије за заштиту конкуренције да буде строга према трговинским ланцима

Председник Вучић изјавио је вечерас да очекује од Комисије за заштиту конкуренције да буде строга према четири највећа трговинска ланца у Србији против којих је покренут поступак.

Председник Вучић је рекао да је установљено да су у претходном периоду четири највећа трговинска ланца, од 2016. до 2023. године, подигли своју бруто трговачку маржу са 19 на 36 одсто.

"Готово дупло. И када видите да и цене померају на исти начин, онда видите да Комисија за заштиту конкуренцију реагује и очекујем да Комисија буде врло строга, озбиљна и одговорна. Ми поштујемо рад тих ланаца, три су са стране и један домаћи и никога нећемо да угрозимо, све ћемо да поштујемо. Али ви живите и радите у овој земљи и морате да водите бригу о грађанима ове земље", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да су тако ланци подизали марже и у време короне, када су људи теже живели, мање радили и имали мања примања.

"Ајде сад лепо, зарађујте доста, плаћате порезе, хвала вам на томе али мало да се умерите и да грађани Србије имају могућност по нижим ценама да набављају основне животне намирнице", поручио је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће на позив председника Русије Владимира Путина присуствовати обележавању 80. годишњице победе над фашизмом 9. маја, на Црвеном тргу у Москви.
Извор: Принтскрин

На питање да ли ће проћи ти ланци само са опоменом или ће бити кажњени са 10 одсто годишњих прихода, као што то предвиђа закон, председник је рекао: "Када бих сад рекао - биће сигурно кажњени, рекли би - ето га диктатор, он зна шта ће Комисија да каже. Оставићемо то Комисији, они ће да раде свој посао и доносиће мере", навео је председник Вучић.

Борићу се да Србија добије власнички удео у пројекту Јадар

Председник Вучић рекао је да ће се борити да Србија добије власнички удео у пројекту Јадар и да верује да ће успети, као и да ће се одговор знати до краја године.

Председник Вучић је на питање да ли би Србија могла да има сувласнички удео у копању литијума у пројекту Јадар, рекао да никада никога медији нису питали да ли ће имати Србија власнички удео.

"Изненадићу вас одговором, надам се да ћемо се чак и за то изборити. Да, урадићемо све што можемо иако у овом тренутку ми немамо право због свега што су они потписали. Верујем да ћемо успети и верујем да ћете до краја године добити одговор. Пре краја године добићемо више информација и о томе", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да је био у Лозници и у Малом Зворнику и слушао људе осам или девет сати и трудио се да пронађе решење и саслуша све аргументе против и за ископавање литијума.

"Не могу да слушам аргументе, ако ми кажете да ће сумпорна киселина да кључа на 250 степени и то ставите у предлог закона и кажете да су то експерти написали. Онда сами кажете, па лагали смо, мало неће на 250, него на 90 степени. И тако лажете све време. И тако обмањујете јавност све време. Немам тај проблем да говорим истину", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је спреман да разговара са свима и да је био спреман да иде и у Народну Скупштину и да чује свако мишљење, па и увреде.

"Видите, нису хтели да ме виде. Бежали су ко ђаво од крста. Од мог појављивања тамо. Па рекли, може да дође горе да их гледа. Желео сам по сваку цену да одем тамо. А они су по сваку цену желели да не разговарају. Зато што су знали, како би прошли у тој расправи. Зато што су знали и зато што знају да немају ниједан једини аргумент. Ни један једини аргумент. И људи то почину да препознају у Србији", рекао је председник Вучић.

На питање да ли има стрепњу да ли ће наше институције моћи да контролишу копање литијума, додао је да ће довести најбоље компаније за батерије из света и да ћемо ми да контролишемо све, а да ако виде нешто лоше истог тренутка ће да прекину пројекат.

"Ја верујем у наше институције, али није то питање. Ми ћемо да доведемо најбоље компаније, најбоље фабрике за катодне активне материјале, за батерије, најбоље из целог света, дакле Јапанце, Кореанце, Французе, Немце, Холанђане, Кинезе, све могуће ћемо да доведемо. Све оно што је најбоље, све оно што је "крем де ла крем". Они знају, ако ми не знам. Али ћемо ми на крају да контролишемо све, и да водимо рачуна о сваком поступку", нагласио је председник Вучић.

Уколико, како је навео, пројекат буде лош и доноси лоше последице, сваког тренутка ће се прекинути.

Председник Вучић је додао да у сваком процесу, у производном, у рударењу, у свему, има много ризика и много ситуација.

Осврнуо се и на наменску индустрију, као и на текстилну и додао да и тамо постоје ризици.

Добијање инвестиционог рејтинга значи долазак нових инвестиција

Председник Вучић рекао је да је то што је Србија добила инвестициони рејтинг од огромног значаја, јер то значи и долазак нових инвестиција.
Председник Вучић је истакао да је то један од историјски важних резултата који је влада постигла.

"Ја им честитам на томе и поносан сам на све то што смо радили од 2014. године, откада смо кренули у тешке реформе. Тако већ данас када Влада Србије изађе са својим обвезницама може да добије значајно јефтинији новац, а то је уштеда за грађане Србије и може да се потроши на нешто друго", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да већ многи, примера ради, из Чешке и Словачке најављују долазак инвеститора управо, поред осталог, и због тога.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће на позив председника Русије Владимира Путина присуствовати обележавању 80. годишњице победе над фашизмом 9. маја, на Црвеном тргу у Москви.
Извор: Принтскрин

"Јапански инвеститори неће да долазе у неку земљу, ако она нема инвестициони рејтинг и зато морамо да даље дижемо тај рејтинг и не треба да бацамо паре, иако имамо новца, зато што морамо да бринемо о дефициту, јавном дугу и о много тога још", поручио је председник Вучић.

Боље је него што је било, али камиони са робом из Србије данима чекају

Председник Вучић изјавио је поводом тога што роба из Србије поново улази на територију КиМ преко једног административног прелаза, да је боље него што је било, али да камиони чекају данима да уђу.

На питање шта значи политички, а шта економски што роба из Србије поново улази на територију КиМ, председник Вучић је рекао да то значи да су Немци и Американци натерали Аљбина Куртија да нешто прихвати и он је то прихватио про форме, а камиони чекају данима да уђу и углавном су то наши производи.

"Има и наших српских произвођача, али и оних који су на томе инсистирали и који највише иду су производи наших фабрика које су у страним рукама, од Хенкела до свих других. Један административни прелаз је отворен и видећемо како ће то да функционише. У сваком случају боље је овако него што је било, а да ли је добро, далеко је од доброг", рекао је председник Вучић.

На констатацију водитеља да на северу КиМ готово да нема институција Србије, а да министар за локалну самоуправу Алберто Краснићи најављује да ће у наредних неколико месеци и у другим општинама бити укинуте и на питање да ли се то може спречити, председник Вучић је прокоментарисао да је констатација нетачна.

"Видите, поштовани грађани како то изгледа, уместо питања добијете прво констатацију, а онда питање. Констатација је била да на северу КиМ нема институција Србије. Реч је о ноторној лажи. Најважније институције функционишу на територији целог КиМ, а то су институције здравства, просвете, оно што значи живот. Да ли је ситуација добра, наравно да није и није никада била и последица је свега што се збивало у претходних неколико деценија, али пре свега што се догађало од 1999. до 2008. године", рекао је председник Вучић.

Све после, како је рекао, је "наше мучење и покушај да сачувамо народ на КиМ и наш жилав и тврд отпор да им признамо независност и кршење повеље УН и резолуције 1244 и то настављамо да радимо".

Председник Вучић је рекао да се бори за те људе и да се из године у годину улаже све више, али да у овом тренутку због неких других ствари не може да каже тачну цифру.

"Али је то апсолутни рекорд у историји Србије колико новца улажемо у наш народ на Косови и Метохији. Је ли то довољно? Па никада није. А хоће ли нам овде бити довољна плата од 1.000 евра? Некад смо сањали да нам буде 400 или 500 евра. Па неће. Кад буде била и 1500 евра, неће бити довољна. Кад буде била и 2.000 евра, неће бити довољна. То је природно. То је људска особина", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је поручио да Србија као једна мала земља успева да се бори против највећих и најмоћнијих западних сила када је у питању Косово и Метохије.

"Они су сви признали независност Косова не 2018. и не 2024. већ 2008. године. Немојте да вам говорим колико су све оне приче о таблицама и о свему другом, све је потписивано још 2011. године. Нико на свету није учествовао у толико разговара о Косову и Метохији колико сам ја учествовао. То је тако жилава и тешка борба за очување било чега српског на Косову и Метохији", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да ће се док год има било какав утицај на власт у Србији, до последњег тренутка, до последњег издисаја у животу борити за Косово и Метохију у Србији, за компромисна решења, а не за наметнута решења, какво су они учинили још пре 16 година.

На питање да ли је песимиста када је реч о формирању ЗСО, председник Вучић је одговорио да није песимиста, већ реалан човек, па сматра да Курти то неће да уради "ни за живу главу".

Упитан шта је перспектива Срба на Косову и Метохији у наредном периоду, председник Вучић је одговорио да је то снажнија Србија, још јача економски и политички, другачија геополитичка ситуација у свету и враћање основним принципима Повеље Уједињених нација на које Србија може да се позива.

Додао је да 28. или 29. октобра треба да буду представљене мере о Косову и Метохији у Народној Скупштини, које су најављене у септембру.

Верујемо да би наредне године раст Србије могао да иде и више од пет одсто

Председник Вучић изјавио је да Србија има најнижу стопу незапослености од 8,2 одсто и да је већ у проблему због недостатка радне снаге пошто би наредне године могао раст да буде и већи од пет одсто.

Председник Вучић је истакао да је сада најнижа и стопа незапослености младих од око 20 одсто и додао да је 2012. године била 53 одсто.

"Већ сада имамо проблем у занатима, јер не можете да нађете довољан број ни бравара, заваривача ни водинсталатера, који сад зарађују више него икада. Тржиште је такво и то је заслужено. Они као и механичари зарађују више, јер то тражи тржиште", рекао је председник Вучић.

На питање како ће бити остварен раст ако нема довољно радне снаге, председник Вучић је рекао да ће наредне године Србија имати раст, који ће ММФ и Светска банка да пројектују на више од четири одсто.

"ММФ пројектује сада то на 4,3 одсто, а Србија на 3,8 одсто, али ће померати на више. Ми верујемо да можемо да идемо на преко пет одсто", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да ће просечна плата у јавном сектору у децембру бити већа од 900 евра у Србији, на Врачару 1.500 евра, а у Београду у просеку 1.200 евра.

У Београд стижу премијери Пољске и Грчке, председница Европске комисије и руски министар

Председник Вучић изјавио је да у Србију наредних дана стижу премијери Пољске и Грчке Доналд Туск и Киријакос Мицотакис, као и председница ЕК Урсула фон дер Лајен која долази са новим пакетом и новим идејама.

У Београд ће наредних дана стићи и руски министар економије, додао је председник Вучић и нагласио да сви они доносе Србији много тога важног.

Председник Вучић је нагласио да је Туск један од највећих и најважних европских лидера и да је та посета од изузетног значаја за Србију.

Према његовим речима, Туск и Мицотакис стижу у Србију због једне додатне ствари.

"Мали би се број људи тога сетио. Њих двојица су тренутно уз Мерца, из ЦДУ-а, лидери Европске народне партије. То су тројица Мерц, Мицотакис и Туск најважнијих лидера Европске народне партије", рекао је председник Вучић.

Они, како је рекао, долазе и код председника Србије да би разговарали о Европском путу Србије.

"Долазе зато што неки у Европи кажу да Србија има најбоље, највеће капацитете, има најбољу економију и најбрже напредује. Србија је агенду раста и реформску агенду најбоље урадила, али немамо довољно поверења да Вучић жели да уђе у Европу. Они се питају какве су моје стварне жеље и зато их шаљу на разговоре са мном да би то дубински испитали, да би могли да разговарају и да бисмо могли да причамо о будућности Србије", рекао је председник Вучић.

Поводом доласка председнице ЕК рекао је да је Урсули фон дер Лејен бескрајно захвалан због тога што је једина жена од великих лидера која је два пута ишла у села око Ниша заједно са њима и показала да не мора увек да "долази у свилу и кадифу у Београду".

"Она иде далеко по унутрашњој Србији, да би показала да је то значајно", рекао је председник Вучић и нагласио да председница ЕК долази са новим пакетом, са новим идејама, са новим стварима.А већ у суботу примам руског министра економије, (Максима) Решетникова.

"Он долази овде, затим имамо и Мешовити комитет и много других важних ствари које са њима треба решавати", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је претходно рекао да је раније најавио да ће у септембру и октобру разговарати са више од 50 светских председника и премијера.

"До сада сам разговарао већ са 71 из целог света, до 23. новембра тај број ће прећи 90", навео је председник Вучић.

Листе чекања за катаракту решавамо до јануара, за кук и колено до јесени 2026. године

Председник Вучић изјавио је да очекује да више нико не буде на листама чекања за операцију катаракте до јануара наредне године, док ће листе чекања за операцију кука и колена бити решене, како очекује, до септембра или октобра 2026. године.

"Ми ћемо увести допунски рад суботом у две смене. То у бројевима, значи додатних 680 операција месечно, односно између 1.500 и 1.700 до краја године. Рачунамо да до октобра 2026. године, можда и раније, више не постоји нико на листама чекања (за кук и колено). Катаракту ћемо да решимо до краја јануара", рекао је председник Вучић.
Председник Вучић је нагласио да је потребно највише времена да се елиминишу листе чекања за ортопедију, односно за кукове и колена и додао да ће држава покушати те листе и раније да елиминише, али то, како је рекао, захтева огроман новац.

"Укупно имамо 62 000 људи који су на такозваним листама чекања. Највећи део су кук и колено. Већ имамо за 6.314 лица мање у односу на 10. септембар, то је пре свега због ЦТ скенера и магнетних резонанци које смо значајно убрзали. Од 30. септембра су направљене норме за операцију кука и колена у редовном раду. И то је 433 недељно. Укупно је у том првом делу, од планираних 1.277 урађено 1.177, што је било 92,7 одсто испуњење. До краја године биће још 4.600 операција", рекао је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће на позив председника Русије Владимира Путина присуствовати обележавању 80. годишњице победе над фашизмом 9. маја, на Црвеном тргу у Москви.
Извор: Принтскрин

Према његовим речима, шта вреде Србији све болнице које се граде, од Ниша до Кикинде, ако 32 или 33 хиљаде људи чека на операцију кука осам или девет година.

"Што се тиче листе чекања, ја мислим да је то срамота за све нас. За мене као председника, пре свега. Трудио сам се у ових 12 година да сагледам све проблеме", рекао је председник Вучић.

Ако се допунски рад у две смене током викенда организује током целе године, додао је председник Вучић, могуће је урадити 10.000 операција мимо рада у редовном радном времену.

"Што значи, да бисмо могли да урадимо 16.000 до 18.000 операција кука и колена на годишњем нивоу. Дакле, нема никакве сумње да до септембра месеца 2026. године можемо да завршимо тај посао", рекао је председник Вучић.

Указао је да Србија на годишњем нивоу троши 5,3 милијарде евра на здравство, а од тога само на ретке болести стотине милиона евра.

Србија ће наставити да сарађује што ближе могуће са Црном Гором

Председник Вучић поручио је да ће Србија наставити да сарађује са Црном Гором што ближе могуће и да су то наши партнери.
"Ми имамо добре односе са Црном Гором, ми ништа нажао и ништа лоше никада Црној Гори нисмо учинили. То су наши партнери, наставићемо да сарађујемо, што ближе могуће, то боље", рекао је председник Вучић на питање какав утицај може да има резултат пописа у Црној Гори.

Председник Вучић је указао и да је број Срба на попису порастао за 15,3 одсто.

"А да би људи разумели зашто кажем 15,3 одсто, са 28,56 одсто на 32,93 одсто је тачно 15,3 одсто - то је у индексним поенима готово пет, али у проценту броја самих Срба је 15,3 одсто више", објаснио је председник Вучић.

Нагласио је да је српски језик доминантан у Црној Гори.

"И смејао сам се јуче када сам видео у црногорским медијима који су једним делом свакако антисрпски, а има и оних који нису, када каже неки политичар из неке партије која није баш од нарочитог угледа и чак и није позната та партија као просрпска, када је рекао да је за то да српски језик буде службени језик.

И сад замислите, он је проказан и нападнут и од самог медија и свих других као да је отприлике рекао да свахили треба да буде службени језик у Црној Гори, а не језик којим говори највећи део грађана Црне Горе", рекао је председник Вучић.

Истакао је да највећи број грађана Црне Горе говори српским језиком, али да се води таква кампања против Србије и српског народа, у целом региону већ 30 година.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће на позив председника Русије Владимира Путина присуствовати обележавању 80. годишњице победе над фашизмом 9. маја, на Црвеном тргу у Москви.
Извор: Принтскрин

"Да само ако си анти Србин, ти си демократа, ти си грађанске оријентације, ти можеш да будеш успешан, можеш да будеш фенси, можеш да будеш урбан и све друго. Тако да, наравно, Срби знају шта је њихов посао и шта они желе да ураде, али ми је важно да су сачували свој национални идентитет и поносан сам на српски народ у Црној Гори. Ми ћемо радити са њима на најнормалнији начин, ни на који начин нећемо да вршимо притисак за било каквим политичким стварима које они од нас у ствари очекују", нагласио је председник Вучић.

Навео је да је наш посао да нам економија иде напред и да ми гурамо своју земљу да иде напред.

"Што је јача Србија, то ће и српски народ у региону бити снажнији, осећаће снажнију подршку своје матице и мислим да је то од кључног значаја", рекао је председник Вучић.

Реконструкција владе између марта и јуна, избори 2026. или 2027. године

Председник Вучић изјавио је да очекује да би реконструкција владе могла да буде спроведена између марта и јуна идуће године и нагласио да ће премијер Милош Вучевић имати његову пуну подршку.

"Знате, имате неке људе који су умислили да ту могу да буду и да обављају више ствари за себе, а не за грађане и друштво у целини. Људе који мисле да су несмењиви, људе који мисле да могу све", рекао је председник Вучић, као и да би избори могли да буду у децембру 2026. године или на пролеће 2027. године.

Према његовим речима, анализа рада мора да се уради и по градовима и општинама, на покрајинском и републичком нивоу.

То је, како је рекао, увек добро.

"Добро је да дође и нека нова крв", казао је председник Вучић и нагласио да ће премијер Вучевић имати његову подршку.

На тему избора, рекао је ће они бити одржани у децембру 2026. године или на пролеће 2027. године и оценио да ће опозиција проћи много лошије него раније.

"Желим да кажем да ћемо да наставимо да градимо и радимо. Нико нас неће зауставити. Избори ће бити, и то можемо да разговарамо са представницима опозиционих партија, кад год хоће, или у децембру 2026. године или на пролеће 2027. године", рекао је председник Вучић.

На констатацију да опозиција изборе тражи сада, председник се сложио да је тако али је додао да ипак "моле Бога да их не добију".

На питање да ли то значи да не размишља уопште о ванредним изборима председник је рекао не.

"Не интересује ме то, осим ако баш буду инсистирали, онда могу и да их добију. Али ће, одмах да вам кажем, као што сам вам то рекао и за београдске изборе, проћи много лошије него што су прошли на претходним", рекао је председник Вучић.

Припремамо мере о трајној заштити грађана од превисоких камата

Председник Вучић најавио је да је у припреми неколико важних законских решења на основу којих би биле донете мере о трајној заштити грађана од превисоких камата.

Председник Вучић је рекао да се то односи на кеш кредите, на такозване личне кредите и на стамбене кредите.

"Међутим, то се односи и на другачије понашање банака, на коришћење кредитних картица, а посебно на смањење интересних стопа када је у питању дозвољени и недозвољени минус, који иде чак и до 29 одсто, а сада би максимална могућа стопа ишла до 19,75, а то су огромне уштеде за људе који неретко улазе у минус", нагласио је председник Вучић.

Према његовим речима, максимална ефективна каматна стопа на кредитне картице биће 17,75 одсто, а досад је била 22,22 одсто.

"Што се тиче готовинских кредита, стопа ће бити максимално до 15,75", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је циљ да се ограничавањем ефективне стопе помогне и људима који су узимали такозване хипотекарне кредите, као и стамбене кредите сваке врсте.

"И када се види да они то не могу да отплаћују, банке бити у обавези да им нуде олакшице, али и када се заврши тај процес и пре него што се дође у извршни поступак наплате и одузимања имовине, оном ко је дужан мора да се остави рок од неколико месеци, да тај човек сам може да прода ту имовину и да измири те обавезе, а не да се наврат-нанос продаје по најнижој цени, па да се људи на тај начин уништавају", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је најавио још једну новину у 2025. години када је реч о максималним каматним стопама.

"У разговору са гувернерком Јарогованком Табаковић разматрали смо могућности да у том предлогу закона максимална каматна стопа буде пет одсто, када је реч о стамбеним кредитима. Након те 2025. године не може да буде већа од просечне пондерисане стопе, која тренутно износи 5,44, а сада неће моћи да буде већа од пет одсто и то рачунајући и оне који имају кредите са променљивим стопама", најавио је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да ће зато банке морати да раде са фиксним стопама, за шта ће да добију посебне подстицаје државе.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће на позив председника Русије Владимира Путина присуствовати обележавању 80. годишњице победе над фашизмом 9. маја, на Црвеном тргу у Москви.
Извор: Принтскрин

"Банке ће и даље да имају велике профите и биће задовољне, али наш посао је да штитимо наше грађане", нагласио је председник Вучић.

Верујем да напредњаци могу још много да учине за Србију

Председник Вучић честитао је председнику Српске напредне странке Милошу Вучевићу и свим члановима 16 година постојања странке и нагласио да је још много важних и добрих резултата пред њима.

"То је странка народа, уз све своје проблеме, уз много кукоља којег је било, којег има, убедљиво најснажнија политичка организација, најбоља организација која је подигла Србију на ноге, променила лице Србије и верујем да још много тога може да учини у будућности", рекао је председник Вучић.

СНС је, истакао је, политичка организација јасног демократског опредељења, чији је циљ спровођење државотворне политике, заштита виталних националних интереса, унапређење људских права, реалан и убрзан економски развој.

Коментаришући колумну члана СНС Владимира Ђукановића у којој оптужује државне функционере да су се на незаконит начин обогатили од када су дошли на власт, председник Вучић је рекао да уколико су злоупотребили владајућу позицију, надлежне институције ће то испитати.

"Они који су се обогатили на законит начин, а њих има много више међу политичким противницима него унутар СНС-а, ја им честитам - боримо се за такво друштво. Ја немам ништа против тога што неки од њих имају по 55 станова и по 35 аутомобила, само ако је то на законит начин стечено", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да има проблем ако је то стечено у време обављања власти, јер то онда није "чист начин", већ је злоупотребљен новац грађана.

"Иначе презирем људе који се тиме баве, уместо да се баве својим послом и бригом за грађане. И ја верујем да и Милош Вучевић зна одлично као председник странке о чему говорим. И нису то неке велике тајне, али наравно увек то морате добро да проверите, десет пута да мерите да бисте један пут пресекли", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да је Ђукановић "талентован млад момак", али да мора да се научи трпељивости и стрпљењу и да мање жучи избацује на површину.

"Али као што видите код нас свако има право да изговори шта жели, свако има право да одговори што жели, код нас за то последице не постоје", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је коментарисао и увреде које су упућене његовој мајци, истичући да не постоји ни једна друга мајка у Србији која мора да чује оно што његова мора.

Председник Вучић је додао да је увреде упутио човек који је био хапшен, а да су тада скочили сви да кажу да је то човек који се бори за слободу говора, мисли, речи.

"Ништа од тога није случајно. Као ни то да неки људи говоре лоше о мени, мојој породици, те сте имали случајеве од Јовањице па надаље, желећи да купе нешто за себе, нечију подршку споља, нечију подршку изнутра и неке друге ствари. И то је све у реду, то је све политика. Али морају да постоје одређене границе", рекао је председник Вучић.

Срећно Звезди сутра против Монака, Партизану неопходне темељније промене

Председник Вучић пожелео је Црвеној Звезди срећу у сутрашњој утакмици против Монака, а прогнозирао је да ће резултат бити 2:2.

"Али није то баш искрено прогноза, али ако сте рекли храбро, онда нека остане 2-2", рекао је председник Вучић где је говорио између осталог и о улагањима у спорт.

Пожелео је срећу сутра играчима Црвене звезде против Монака.

"Партизан је донео велики промене, видим бројна звучна имена. Дали смо им паре пре три дана, да могу да опет играју у Европи, али је то сумануто то што ми радимо...Није проблем што вичу Вучићу, без везе и то што дајемо, што бацамо паре огромне. Они морају да изврше озбиљне реформе. Морају расходи да се спусте, не 10 него 50 одсто", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је и једном и другом клубу у кошарци дато по милион и по евра пре неки дан.

"У кошарци постижу добре резултате и Партизан и Звезда, ово са фудбалским клубом Партизан ми је жао што је врло лоше стање, али то мора да се промени. Верујем да хоће, видим да је Расим са много енергије кренуо у то и надам се да хоће, али мора да разуме да мора да буду темељније промене од оних који је најавио иако је то изузетно тешко", рекао је председник Вучић.

Што се тиче репрезентације, они имају важне утакмице 15. и 18. новембра у Швајцарској, у Цириху и у Лесковцу опет, само ће сад терен бити идеалан, рекао је председник Вучић.

"Желим им своју срећу, колико ја разумем, и Душан Влаховић се одазвао позиву или ће се одазвати позиву и Иван Илић, и Гудељ, и Младеновић, сви наши играчи који нису били, тако да ћемо комплетни да играмо", рекао је председник Вучић.

Рекао је и да је срећан што ће Светислав Пешић остати селектор кошаркашке репрезентације.

"Оно једино где стварно можемо да будемо задовољни, то је кошаркашка репрезентација Србије, која је заслужила златну медаљу на олимпијским играма. Не бронзану, него златну. И то искрено мислим не као навијач. Пошто су нам украли златну медаљу, поносни смо на наше момке. Имамо добру Звезду и Партизану у кошарци. Фудбал да поправимо. Надам се да Звезда може још да напредује у фудбалу, да Партизан може све да промени и да се обнови", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да мисли да ће до јануара да заврши факултет за кошаркашког тренера и да ће онда имати више времена током летњих месеци да нешто научи децу од 10 до 12 година.

Имамо добру комуникацију са људима оба председничка кандидата

Председник Вучић рекао је поводом председничких избора у САД да Србија има добру комуникацију и са људима из окружења Доналда Трампа као и са табором Камале Харис.

Председник Вучић је на питање шта би за нас значила победа Трампа рекао да је бесмисленом да се тако изјашњавамо.

"Ја мислим да имамо добру комуникацију и са једнима и са другима. Можда и још нешто ближу комуникацију са људима из Трампова окружења, али бесмислено се изјашњавати на такав начин, јер имамо врло добру комуникацију са многим људима из окружења госпође Харис. Рецимо, имао сам одличан разговор са Билом Брнсом, за кога очекујемо да буде на једној од највиших и најважнијих функција", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је оценио и да је већина грађана Србије јасно на страни једног кандидата, али да ми као држава не смемо на такав начин да се изјашњавамо.

Председник Вучић је рекао и да зна да су у овом тренутку избори ко би победио, али да не може да каже шта ће бити до 5. новембра.

Председник Вучић је рекао да мисли да је Трамп водио успешну кампању у последњих десет дана и то веома успешну.

"Мислим да би у укупном броју гласова, свакако изгубио од Камале Хариси и да ће се то свакако десити, али мислим да ће у "Swing states" он да буде јачи, али то је моје мишљење", рекао је председник Вучић.

Остале вести