Пољска партнер од изузетног значаја

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас после састанка са премијером Пољске Доналдом Туском који борави у званичној посети Србији да је та држава партнер од изузетног значаја за нашу земљу, не само због европског пута већ и када је реч о билатералним односима и трговинској размени.

Извор: ТВ Пинк

Председник Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре у Палати Србија рекао да су му и Туск и грчки премијер Киријакос Мицотакис пренели веома значајне поруке по питању чланства у ЕУ и отворили неке нове видике и нову наду да је могуће да очекујемо у будућности другачији однос, уз све оно што је потребно да ми урадимо.

"Синоћ и јутрос сам имао част да на озбиљан и одговоран начин разговарам са Доналдом Туском, једним од најважнијих европских лидера, почаствован, јер је посетио Београд",

Председник Вучић је рекао да жели да му се посебно захвали, јер је и као председник Европског савета долазио у Београд и често доносио најбоље поруке за Србију још 2018. године, када су, како је рекао, постојале бројне сумње око европског пута и да ли Европа жели Србију.

"Он је донео охрабрујуће поруке, али је такође желео да чује ставове Србије и да саслуша позицију наше земље", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Poljska partner od izuzetnog značaja
Извор: Танјуг

Наводећи да је Пољска партнер од изузетног значаја, Вучић је рекао да је 2023. године трговинска размена била око две милијарде евра, ове године се очекује већа бар тако показују подаци у прва три месеца.

Председник Вучић је рекао да је Пољска пре 10 година била на 27. месту као партнер, а данас је на седмом, осмом или деветом месту, што показује скок утицаја Пољске у Србији пре свега што се тиче економије.

"Замолио сам Туска да нам помогне да се у сфери иновација и стартапа где је Пољска успешна, али и биотехнологије и кампова да почнемо да сарађујемо, јер мислимо да и Србија има знање да понуди Пољској", рекао је председник Вучић.

Туск и Мицотакис пренели значајне поруке о чланству у ЕУ и напретку Србије

Председник Вучић је изјавио да су му премијер Пољске Доналд Туск и премијер Грчке Киријакос Мицотакис пренели веома значајне поруке по питању чланства Србије у Европској унији и могућег убрзања тог процеса.

"Пренели су ми веома значајне поруке по питању чланства у Европској унији, напретка Србије и ја верујем да су, а ви знате колики сам ја скептик и више скептик него реалист, отворили неке нове видике и неку нову наду да је могуће да очекујемо у будућности, не бих да кажем убрзање, али неку врсту нешто другачијег односа уз све оно што је потребно да ми урадимо", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Poljska partner od izuzetnog značaja
Извор: Танјуг

На заједничкој конференцији за новинаре у Палати Србија са председником Владе Пољске Доналдом Туском, који борави у дводневној званичној посети Србији, председник Вучић је захвалио премијерима Туску и Мицотакису који су, како је рекао, најснажнији премијери који долазе из Европске народне партије, којој припада и СНС.

Додао је да су синоћ разговарали више од четири, четири и по сата, а да су разговор наставили и јутрос и да су разговори од изузетног значаја за нашу земљу.

"Говорили смо о свим важним политичким питањима. Ја сам говорио и замолио сам Доналда Туска да ме саслуша, пре свега, по питању Косова и Метохије. Изнео сам му чињенице и замолио га да слободно провери тај чињенични след који сам му пружио.

Ја нисам давао своје политичке оцене, већ сам износио оно што сматрам чињеничним стањем и захвалан сам премијеру Пољске Доналду Туску на томе што ме је саслушао и што је желео да чује нашу страну", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да су разговарали и о глобалним, геополитичким и европским питањима, укључујући рат у Украјини и на Блиском истоку.

Председник Вучић је рекао да су гледали колики је ниво њихове сагласности по тим питањима и додао да је захвалан Туску што га је саслушао, као и да је слушао он њега.

"Разумео сам позицију Пољске, а пошто је он крив што ја нисам у Казању на Самиту БРИКС-а, онда је и он желео да ме саслуша. Наравно, нећу да кријем, дакле, премијер Туск би желео да види пуно усклађивање са европским декларацијама, односно у погледу санкција против Руске Федерације. Ја сам се трудио да позицију Србије објасним, да укажем на то колику смо подршку у хуманитарном и финансијском смислу пружили Украјини и у томе како и на који начин говоримо о поштовању Повеље УН и изнео сам позицију Србије", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да је веома захвалан Туску на посети, истакавши да не долазе пољски премијери и пољски председници често у Београд.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Poljska partner od izuzetnog značaja
Извор: Танјуг

"За нас је ово велика част, за мене је ово лична привилегија. Увек сам имао много тога да научим од вас, много тога да чујем од вас и надам се да ово није последњи пут да сте током свог мандата дошли у Београд и дошли у Србију. Верујем да сте могли да видите и бројне промене у односу на оно што сте видели 2018. године", рекао је председник Вучић.

Замолио је Туска да што чешће долази у Србију да би развијали сарадњу Србије и Пољске у свим сферама друштвеног живота.

"Када разговарамо, онда сам сигуран да ћемо једни друге боље разумети. Радујем се нашој убрзаној сарадњи и хвала вам за подршку на европском путу Србије и да кажем да ми нисмо обећавали Бог зна шта један другом, али сам сигуран, познајући Доналда Туска,знам да ће подржати Србију на европском путу, много више него неки који се заклињу у то, а он у тако нешто не мора ни да се заклиње, не мора чак ни да обећава", поручио је председник Вучић.

Поздрављам економски успех, велики утисак оставља развој Србије и Београда

Председник Владе Пољске Доналд Туск изјавио је, да Пољска поздравља економски успех Србије и оценио да је економски јака Србија добит за Европску унију, као и да је под великим утиском због тога колико се Србија и Београд брзо развијају. Туск је, у обраћању медијима након састанка са председником Александром Вучићем, истакао да се у Београду види развој и напредак Србије и честитао Вучићу на успесима које је, како је рекао, постигао у борби да Србију учини бољом, модернијом, европском земљом. "Сваки пут кад долазим у Београд, ширим очи од одушевљења колико се Србија и Београд брзо развијају. И нема тих речи, нема тих чланака у новинама ни пропагандних слогана који могу да замене оно што се види рођеним очима", рекао је Туск.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Poljska partner od izuzetnog značaja
Извор: Танјуг

Он је навео да свако ко дође након неког времена у Београд, ко се врати у Београд, заиста је под великим утиском онога што се овде дешава. "Од срца ти честитам за све што си постигао, колико си срца и труда уложио у то да овај Београд буде један модерн, савремен град. Говорим то као човек, као неко ко се поноси кад му долазе гости из целог света, долазе у Гдањск и Варшаву и кажу како се Пољска развила, како све ово лепо изгледа, како је ово невероватно. А ја данас могу то исто да кажем о Београду и о Србији. Заиста имате све разлоге да будете поносни и да вас као партнере третирају све политичке силе, чак и оне највеће у свету", истакао је Туск.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Poljska partner od izuzetnog značaja
Извор: Танјуг

Он је рекао и да српски понос није само историјско питање, није само питање емоција, већ је заснован на чињеницама и делима. "Нама није била потребна никаква преломна тачка у нашим односима, али чини ми се да смо и сад направили један огроман корак напред у блиској пријатељској сарадњи Пољске и Србије, зарад добра читаве Европе и света, али, пре свега, за добробит пољског и српског народа", истакао је Туск. Он је додао да је Вучић увек радо виђен гост у Варшави и упутио му позив да посети Пољску.

Остале вести