Србија слободна држава привржена међународном праву

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, отварајући изложбу поводом 80 година од ослобођења Београда, да је та изложба део политике коју Србија води и да је представљен само мали део пута у борби за слободу.

Извор: Танјуг

"Данас смо сведоци покушаја ревизије догађаја из Другог светског рата, одлучно смо против покушаја ревизије и умањивање жртава", рекао је председник Вучић на свечаности у Председништву Србије.

Председник Вучић је истакао да не постоји важнија мисија од очувања тешко стечене слободе.

"Борићемо се да истина опстане и зато је и уприличена ова изложба", рекао је председник Вучић и истакао да ће у историји главног града истакнуто место заузимати сви они који су дали своје животе у борби за слободу.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Srbija slobodna država privržena međunarodnom pravu
Извор: Танјуг

Председник Вучић је рекао да је данас дан који је од великог значаја и за Европу и за Србију и за Русију и да се обележава 80 година од ослобођења фашистичких освајача.

"Од срца вам честитам празник који је уписан у заједничку историју наших победа", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је указао да је Београдска битка тада постала важна етапа на путу ка великој победи, истичући да су тада тријумфално бачени окови угњетавања након што је Србија кроз народноослободилачки покрет током три и по године пружала снажан отпор окупаторима.

Председник Вучић је рекао да је Србија стала на страну свих слободољубивих народа света, који су устали против нацистичког терора.

Председник Вучић је подсетио да је Србија била једна од ретких у региону која је изабрала страну победника и платила високу цену за то.

"Нисмо дочекали окупаторске тенкове са цвећем као неки у региону", рекао је председник Вучић и подсетио да је Београд бомбардован, али и да је Србија остала на страни права и правде заједно са другим народима.

"Увек на страни права и правде, заједно са другим народима, борили смо се храбро и несебично против фашизма", рекао је председник Вучић.

Указао је на значај подршке Црвене армије под командом генерала Жданова и са друге стране Пеке Дапчевића који су, како је рекао, заједно ослобађали улицу по улицу, зграду по зграду често борбама "прса у прса".

Београдску операцију не бисмо могли да изведемо без подршке Црвене армије и наших совјетских пријатеља, рекао је председник Вучић и додао да је скоро 3.000 бораца дало живот за овај град и ову земљу.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Srbija slobodna država privržena međunarodnom pravu
Извор: Танјуг

Борци су, како је истакао, дали своје животе за најсветији циљ и поручио да ће њихове жртве служити као вечни подсетник да слобода није дата већ извојевана уз огромне жртве.

"Србија је победила и јасно показала свету шта значи непоколебљив дух народа", рекао је председник Вучић и оценио да је битка симбол савезништва између руских и српских јединица уједињених под заставом антифашистичке борбе.

Председник Вучић је навео да славно ослобођење Београда треба да буде путоказ за све генерације и доказ да борба за слободу не познаје границе.

Председник Вучић је рекао да Србија неће заборавити братску руку која је пружена, нити ће променити свој однос према злу против које се борила.

Путин у разговору поручио - оно што је добро за Србију, добро је за Русију

Председник Вучић пренео је новинарима да је данас имао веома дуг и пријатељски разговор са председником Русије Владимиром Путином који му је поручио да оно што је добро за Србију је добро и за Русију.

Извор: Танјуг

На питање новинара да ли очекује замерке и нападе због тога што је разговарао са Путином, председник Вучић је рекао:

"Па када ме неко не би нападао сваки дан, онда би изгубили смисао постојања, а неки ће да ме нападају због тога, неки због нечег другог, али Србија је суверена и независна земља и она доноси своје одлуке".

Председник Вучић је додао да је Путину данас поновио да сада може да каже да Србија неће уводити никакве санкције против Руске Федерације.

Председник Вучић је такође захвалио заменику председника Савета Федерације Русије Константину Косачову и потпредседнику државне Думе Петру Олеговичу Толстоју за очување територијалне целовитости Србије јер су, како је рекао, увек били са Србијом када је била у тешкој ситуацији и захвалио им се за сваку помоћ коју су пружили српском народу и држави.

Председник Вучић је нагласио да је разговор између њега и Путина био пријатељски.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Srbija slobodna država privržena međunarodnom pravu
Извор: Танјуг

"Разговарали смо као људи који се дуго познају, као пријатељи и разговор који је трајао десетак минута обележила је лична нота, а разговарали смо и о томе ко су слаби лидери, ко су какви и онакви лидери. Веома сам захвалан Путину на томе што је ту дозу личне ноте унео", рекао је председник Вучић на питање новинара о чему су разговарали.

Председник Вучић је истакао да му је Путин два пута у разговору поновио: "Оно што је добро за Србију, добро је за Русију, оно што је добро за Србе добро је за Русе".

Председник Вучић је додао да је правио белешке током разговора и да ће тек, како је рекао, радити на тим белешкама.

"И председник Путин, као што је господин Косачов рекао - не морамо увек о свему да мислимо исто, али председник Путин више него сви руски политичари, што се не односи на присутну двојицу наших пријатеља из Србије, разуме позицију и тежину позицију Србије", рекао је председник Вучић.

Додао је да је то све што о томе може да каже.

"Када бих вам рекао како то сада изгледа када 25 председника или председника влада се окрене у правцу само једног човека и једног председника и каже - зашто нисте увели санкције, ви сте овде једини уљез? Замислите само у каквој се ситуацији у том тренутку налазите, а то није било само једном већ десетине и десетине пута", приметио је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да позиција Србије није једноставна, али да смо успели да сачувамо своју независност и сувереност у доношењу одлука, што је изузетно тешко.

"Да ли ће бити много тешкоћа у будућности, немам никакве сумње у то", додао је председник Вучић.

Путин ме позвао да присуствујем 80. годишњици победе над нацизом 9. маја

Председник Вучић рекао је да га је председник Русије Владимир Путин позвао да следеће године 9. маја као председник присуствује обележавању 80 година од победе над нацизмом.

Председник Вучић је рекао новинарима да га је у данашњем телефонском разговору Путин унапред позвао да присуствује том догађају.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Srbija slobodna država privržena međunarodnom pravu
Извор: Танјуг

"Путин ми је унапред упутио позив, пошто је данас 80 година ослобођења Београда, да 9. маја присуствујем на 80. годишњици победе над нацизмом као председник Републике Србије", рекао је председник Вучић.

Остале вести