Краљевина Есватини била уз нас у тешким временима

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србија никада неће заборавити пријатељство и лојалност коју јој је Есватини указао тиме што је, како је истакао, подржавајући Повељу УН имао храбрости да буде уз Србију када су предлагане резолуције УН које нису ишле нама у прилог.

Извор: РТС 1

"Пријатељи се препознају када је тешко. Ми ћемо знати да узвратимо ту и такву врсту пријатељства и лојалности према овом дивном афричком народу и овој дивној афричкој земљи", рекао је председник Вучић након размена докумената о сарадњи у различитим областима између Србије и Краљевине Есватини.

Председник Вучић је додао да је срећан што ће краљ Есватинија Мсвати III током посете Србији обићи и Нови Сад и Крагујевац.

"Његова је велика жеља да, осим да се упозна са нашим научно-технолошким парковима, попут овог у Новом Саду, Биосенсом, суперкомпјутерима и дата центру, да упозна и нашу наменску индустрију", навео је председник Вучић.

Додао је да ће у Крагујевцу покушати да представи и део наше наменске индустрије.

Председник Вучић је изразио задовољство доласком краља Есватинија у Србију и поручио му да се осећа као код куће.

"За оне који не знају, Есватини је земља на југу Африке, окружена Јужноафричком Републиком и Мозамбиком, дивна земља и диван народ. Слободарски, који је показао у не лаким тренуцима, подржавајући Повељу УН и правне норме УН, подржавајући и Србију у тешком тренутку, када је мали број земаља желео да покаже солидарност, смео да се испрси у заштиту међународног јавно правног поретка када је у питању територијални интегритет Републике Србије, и када су у питању резолуције које су биле предлагане и доношене против интереса нашег народа и наше земље", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је зато његова захвалност краљу Мсватију Трећем безгранична.

"Никада нећемо заборавити то пријатељство, а пријатељи се познају у невољи. Појачаћемо сарадњу од области техничке сарадње до сарадње у области едукације младих, јер ћемо повећати број стипендиста из Есватинија који ће боравити у нашој земљи", рекао је председник Вучић и додао да ће студенти из Есватинија бити мост између двеју земаља.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Kraljevina Esvatini bila uz nas u teškim vremenima
Извор: Танјуг

Председник Вучић је навео да му је краљ Есватинија пренео да свих 54 или 55 земаља у Африци имају уговор о слободној трговини између себе.

"Оно што ми још нисмо успели овде у региону да постигнемо, они јесу на читавом афричком континенту. То је за нас веома значајно у будућности и за нашу привреду и наше привреднике, за многе ствари које ми овде производимо и које смо у стању да направимо, ако желимо да пласирамо на афричко тржиште, биће нам важно да пронађемо неколико стратешких партнера и у саобраћајном, али и у сваком другом логистичком смислу", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је зато захвалан краљу Есватинија што нам је објаснио предности те земље и шта је то што заједнички можемо да урадимо у различитим сферама друштвеног живота, од пољопривреде, преко науке, софтверске индустрије и других области.

Африка је за Србију континент пријатељства и поштовања Повеље УН

Председник Вучић је изјавио да је Африка за Србију један од кључних континената пријатељства, поштовања повеље УН и братски континент, будући да су бројне афричке земље, укључујући Краљевину Есватини, показале пријатељски однос према нашој земљи, поштујући њен територијални интегритет.

Председник Вучић је, после састанка са краљем Есватинија Мсватијем III и размене докумената о сарадњи две земље, рекао да је партнерство са том афричком државом од великог значаја за Србију и њене привреднике.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Kraljevina Esvatini bila uz nas u teškim vremenima
Извор: Танјуг

Председник Вучић је најавио да ће министар без портфеља за међународну економску сарадњу Ненад Поповић крајем године предводити делегацију са већим бројем министара која ће посетити Краљевину Есватини, како би се договорили бројни послови од обостраног економског интереса.

"Важно је да пронађемо неколико стратешких партнера у саобраћају и логистици, пољопривреди, науци, софтверској индустрији, војно-техничкој сарадњи, едукацији младих и размени студената који ће бити мост између наше две земље", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је током састанка са краљем Есватинија отворено много тема, али да ће тек у наредних неколико дана моћи да се сумира све договорено.

Председник Вучић навео је да ће се две земље на међународном плану увек и на сваки начин консултовати, како би доносиле одлуке које су у интересу и једне и друге стране.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Kraljevina Esvatini bila uz nas u teškim vremenima
Извор: Танјуг

"Хвала Вам на посети и пријатељству које ће Србија да узврати. За све оне који мисле да је важно само када нам дођу велики европски лидери поносан сам што сам у прилици да угостим афричке лидере. Африка је за нас један од кључних континената, континент пријатељства, поштовања повеље УН, братски континент и ја се тиме поносим", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да је циљ посете да се покаже колики је значај Есватинија за Србију и колико поштујемо њихову земљу.

"Верујем да ћемо умети да негујемо наше пријатељство и братство. Хвала Вам на посети и осећајте се као код своје куће", рекао председник Вучић краљу Есватинија Мсватију III.

Потписани споразуми темељ за јаче билатералне односе

Краљ Есватинија Мсвати III изјавио је да су меморандуми о сарадњи у различитим областима између Србије и краљевине Есватини, који су потписани, потврда и темељ за успостављање јачих билатералних односа две земље и додао да једни од других можемо много да научимо.

Краљ Есватинија се захвалио на срдачној добродошлици и гостопримству које је у Београду указано њему и делегацији из Есватинија.

"Ми смо заиста задивљени изузетним напретком и растом када је реч о развоју инфраструктуре коју смо видели у Србији. То показује да је земља под снажним лидерством", рекао је краљ Есватинија.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Kraljevina Esvatini bila uz nas u teškim vremenima
Извор: Танјуг

Краљ Есватинија је истакао да две земље заједно могу да граде будућност и додао да је Есватини позициониран као конкурентно производно чвориште у јужном делу афричког континента.

"Захвални смо на чврстим темељима наших односа које одликује потписивање општег оквирног споразума, уз успостављање заједничких билатералних комисија за сарадњу. Тај споразум служи као кров у који се смештају различити договори, а који ће се развијати за више области попут трговине, ИКТ, туризма. То показује нашу посвећеност, јачање веза које се заснивају на узајамном поверењу", рекао је Краљ Есватинија.

Краљ Есватинија нагласио је да је ово савршен тренутак за српске компаније да истраже инвестиционе могућности, јер ће имати приступ регионалним и глобалним тржиштима укључујући и зону слободне трговине на афричком континенту и моћи ће да шире партнерства.

Краљ Есватинија је додао је да су две владе разговарале и о могућностима да српски инвеститори буду присутни у овој земљи кроз директна страна улагања.

Краљ Есватинија је подсетио да је супруга председника Србије, Тамара Вучић боравила у посети Краљевини Есватини и да је рекла да ће помоћи у изградњи кућа за породице које су угрожене.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Kraljevina Esvatini bila uz nas u teškim vremenima
Извор: Танјуг

Према његовим речима, делегација Есватинија је охрабрена изузетним достигнућима Србије у дигиталној трансформацији.

"Ово је у складу са визијом Есватинија да унапреди јавне услуге кроз иновативне технологије. Србија је основала технолошке институције од којих Есватини може да учи. Ми смо разматрали могућност партнерства између технолошких института у Србији и нашег краљевског научно-технолошког парка, нарочито када је реч о умрежавању дата центара. Наша стратегија за дигитализацију има за циљ да децентрализује услуге и да сви грађани имају једнак приступ", навео је Краљ Есватинија.

Краљ Есватинија додао је да је разговарано и о томе како савремене технологије могу да се искористе када је реч о проблему климатских промена.

"Заиста треба да учимо од Србије да бисмо испунили ове циљеве, јер је то земља која је изузетно добро развијена и у сектору пољопривреде", рекао је краљ Есватинија.

Краљ Есватинија додао је да је разговарано и о узајамној подршци на међународној сцени и да су две владе потврдиле узајамну подршку када је реч о важним питањима.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Kraljevina Esvatini bila uz nas u teškim vremenima
Извор: Танјуг

Србија у 50 највећих светских извозника у ИКТ сектору, регионални лидер

Извор: Танјуг

Председник Вучић је изјавио да је наша земља једна од 50 највећих светских извозника високотехнолошких производа у ИКТ сектору и да је то трасирало пут Србије као регионалног лидера у иновационим технологијама.

"Иза тога стоји домаћа памет, образовање, али и одлучност државе и њених институција да пруже истрајну подршку", рекао је председник Вучић на округлом столу "Србија и Есватини – Иновација као покретач раста" који се одржава у Београду.

Председник Вучић је истакао да је краљ Есватинија Мсвати III, који борави у посети Србији, препознао значај научно-технолошког напретка као камена темељца стратегије Есватинија, баш као и Србија.

"Заједничким радом и нашег образовног система, Владе Републике Србије, као и саме индустрије, развијамо и српски стартап екосистем који је достигао вредност од једне милијарде долара и који данас броји преко 750 компанија, од којих је 40 одсто створено само у последње две, односно три године. За кратко време смо израдили четири научно-технолошка и један индустријско-технолошки парк, 23 регионална иновациона стартап центра, 15 мејкерс лабова и 14 иновационих инкубатора", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је основан и фонд за иновациону делатност и да смо изградили најмодернији у региону државни дата центар у којем је инсталиран суперкомпјутер најновије генерације са платформом за развој вештачке интелигенције.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Kraljevina Esvatini bila uz nas u teškim vremenima
Извор: Танјуг

"Србија је прва земља у региону источне и јужне Европе која се прикључила глобалном партнерству за вештачку интелигенцију којем ће председавати идуће године. Први смо у региону усвојили развојну стратегију, у тој области још 2019. основали истраживачко-развојни институт за вештачку интелигенцију као и националну платформу за вештачку интелигенцију", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да Србија има БиоСенсе институт који је европски центар изврсности за агротехнологију, а гради се Био4 кампус, јединствени мултидисциплинарни комплекс за истраживање и развој у природним наукама који треба да постане једно од кључних биоекономских чворишта у Европи, чиме ће се Србија још снажније позиционирати као земља иновација.

"Прихватањем нових технологија и развијањем система образовања које је стављено у функцију потреба националних економија градимо бољу будућност за нашу земљу и све њене грађане", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је подсетио да су пре три године у програме основних и средњих школа уведене основе разумевања вештачке интелигенције и да је Србија једна од тек 11 земаља која се одлучила на тај корак.

"Када је реч о високом образовању, капацитети техничких факултета повећани су за око 20 одсто и мислим да оно што ћете сутра видети у Научно-технолошком парку у Новом Саду не би никада постојало да немамо Технолошки факултет у Новом Саду, који је дао и базу и темељ за формирање Научно-технолошког парка", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да су са Есватинијем потписани важни документи којима се утире пут интензивне будуће сарадње у областима интернет комуникације, технологија, вештачке интелигенције, пољопривреде, иновација, дигиталне трансформације, предузетништва и стартапа, унапређења капацитета образовања, трговине, инвестиција, туризма, али и којим непосредно повезујемо наше научно-технолошке паркове, институте и универзитете.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Kraljevina Esvatini bila uz nas u teškim vremenima
Извор: Танјуг

"Иновациони екосистем Краљевине Есватини са неколико десетина активних стартапова има потенцијале за развој у областима као што су агротехнологија, дигиталне финансије и здравство, а ми смо спремни да поделимо своја искуства како би он наставио да расте и развија се. Такође желим да кажемо да можемо да помогнемо да Краљевина Есватини учврсти своје капацитете за истраживање и развој, да се промовише предузетништво и да се додатно запосли млада радна снага", рекао је председник Вучић.

Када је реч о пољопривреди, председник Вучић је указао да она има важну улогу и да Србија може да понудимо извоз семена и пољопривредне механизације, као и трансфер знања у коришћењу модерних технологија, преради и складиштењу хране.

"Спремни смо да пружимо експертску подршку и у изградњи капацитета у вези са успостављањем Националног универзитета примењених наука и технологија, како би помогли бржој трансформацији привреде пријатељске Краљевине Есватини. Уверен сам да заједничким напорима, разменом искустава, знања, стручњака, студента, ђака, свих оних који желе да се унапреде и који желе да уче можемо да учинимо све да наше две земље буду неупоредиво успешније", истакао је преседник Вучић.

Остале вести