Наш европски пут од кључног значаја за наш напредак

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас да, док је он председник Републике, Србија неће мењати своје главне циљеве спољне и унутрашње политике, а то су наш европски пут и наше залагање за чланство у ЕУ.

Извор: РТС 1

На заједничкој конференцији за медије у Председништву Србије са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, која је у дводневној посети Србији, председник Вучић је рекао да је европски пут од кључног значаја за наш напредак, да ће Србија посвећено радити на том путу и да се нада резултатима.

Истакао је да је са фон дер Лајен имао веома дуг, изузетно отворен и искрен разговор и да постоје ствари које Европска унија замера Србији, али да је председница ЕК увек била спремна да саслуша нашу страну и да нас чује.

Како је рекао, разговарали су о опредељењима Србије.

"Ја сам њој рекао оно исто што сам вама рекао и јуче, и пре неколико дана, оно што сам рекао јуче чак и на скупу који је одржан у Вршцу. Ма како и ма колико и колико год неки другачије размишљали, председник сам Републике са највишим легитимитетом у земљи, биран директно од грађана два пута за редом у првом изборном кругу, што се никада није догодило у нашој историји, и док сам председник Републике, ми главне циљеве наше спољне и унутрашње политике нећемо мењати. То значи да је наш европски пут и наше залагање за европску Србију од кључног значаја за наш напредак, да ће Србија посвећено радити на том путу и да се надамо резултатима", истакао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Naš evropski put od ključnog značaja za naš napredak
Извор: Танјуг

Председник Вучић је честитао Урсули фон дер Лајен на реизбору на функцију председнице Европске комисије и захвалио на подршци коју је пружила Србији у претходном мандату, додајући да се нада да ће то чинити и у овом мандату.

"Постоји једна ствар коју људи у Србији изузетно поштују. Када код нас долазе гости, готово сви долазе у Београд када је реч о високим делегацијама и званичним посетама. Ви сте неко ко је на највишој функцији у Европи, а два пута сте долазили у нашу земљу и ишли далеко од Београда, далеко од урбаних средина, и то је нешто што наши грађани, наш народ изузетно поштује и изузетно цени. Хвала вам на подршци и помоћи коју сте нам пружили у претходном периоду", рекао је председник Вучић.

Украјинске власти дале агреман, ускоро отварање амбасаде Србије у Кијеву

Председник Вучић изјавио је да су украјинске власти дале агреман нашем амбасадору и да се ускоро очекује отварање амбасаде Србије у Кијеву.

"Могу са задовољством да констатујем да су украјинске власти дале агреман нашем амбасадору за отварање наше амбасаде у Кијеву и верујем да ће и господин Ђурић присуствовати отварању амбасаде, ако се не варам, ускоро у главном граду Украјине", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Naš evropski put od ključnog značaja za naš napredak
Извор: Танјуг

Председник Вучић је рекао да су разговарали и о Косову и Метохији.

"За разлику од неких других нећу да користим ову прилику да пребацујем кривицу на било кога другог, нити да замарам председницу Фон дер Лајен у јавности оним што сам говорио, а детаљно сам и темељно изнео позицију Србије и детаљно и темељно говорио о неопходности компромиса, разговора и будућности целог региона", рекао је председник Вучић.

Додао је да је са председницом Фон дер Лајен разговарао о геополитичкој ситуацији и да ју је обавестио о томе каква је политика Србије, од поштовања повеље Уједињених нација и поштовања међународног јавноправног поретка.

Србија има све боље економске резултате, ЕУ је партнер број један

Фон дер Лајен је изјавила да је Европска унија број један трговински партнер Србије која има све боље економске резултате и истакла да је на добром путу да од следеће године постане део јединствене зоне за плаћање у еврима, што ће олакшати трансфере новца и учинити их бржим, безбеднијим и јефтинијим.

Фон дер Лајен је истакла да партнерство Европске уније и Србије јача.

Подсетила је да је Европска унија број један трговински партнер Србије и инвеститор у нашој земљи, констатујући све боље економске показатеље наше земље.

"Честитам Вам јер је Србија први пут достигла инвестициони рејтинг, што је сјајан успех", истакла је Фон дер Лајен.

Посебно је нагласила три иницијативе, међу којима је План раста за Западни Балкан који, како је рекла, треба да приближи привреде региона привреди ЕУ и да интегрише регионално тржиште са европским јединственим тржиштем.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас да, док је он председник Републике, Србија неће мењати своје главне циљеве спољне и унутрашње политике, а то су наш европски пут и наше залагање за чланство у ЕУ.
Извор: Танјуг

"Принцип је врло једноставан. Ми отварамо врата за српске компаније у конкретним секторима. За узврат, потребне су реформе зарад фер услова на тржишту, које ће бити подржане додатним улагањима из ЕУ. Прошло је годину дана од када смо почели са применом овог плана. Земље Западног Балкана су припремиле реформске агенде и, драги Александре, желим Вама и Вашем тиму да се захвалим на сјајном послу када је реч о агенди. То је сјајна реформска агенда. Сада треба да почнемо са имплементацијом 1,6 милијарди евра које ће Србија добити у оквиру Плана раста", поручила је Фон дер Лајен.

Надам се да ћемо до краја године отворити Кластер 3, то би био значајан сигнал

Председник Вучић изјавио је после састанка са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, да се нада да ће Република Србија до краја године отворити Кластер 3 истичући да би то био значајан сигнал да Србија напредује на свом европском путу.

"Важно је да у међувремену чувамо мир иако ја, као што знате, што се светске ситуације тиче, нисам претерани оптимиста", рекао је председник Вучић на заједничкој конференцији за медије.

Председник Вучић је пренео да је Фон дер Лајен тражила од Србије много већу усаглашеност са спољнополитичким декларацијама ЕУ и усаглашености по неким другим питањима.

"Пошто знам да би она то вероватно прескочила, али ја не желим да било кога обмањујем у Србији, само хоћу да знате да ми јасно знамо и шта су захтеви и шта су очекивања и ја сам покушао у свим питањима да са позицијама Србије упознам председницу Фон дер Лајен", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић навео је да је ЕУ највећи спољнотрговински партнер Србије и да је размена у трговини робама и услугама са ЕУ у прошлој години била готово 51 милијарду евра, од чега је трговинска размена била 39,1 милијарду евра.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас да, док је он председник Републике, Србија неће мењати своје главне циљеве спољне и унутрашње политике, а то су наш европски пут и наше залагање за чланство у ЕУ.
Извор: Танјуг

Председник Вучић је рекао да верује да ће размена у овој години бити већа и додао да готово четвртину укупне размене са ЕУ чини размена са Немачком 24 одсто, а да следе Италија, Мађарска, Румунија, Бугарска, Пољска, Чешка, Француска.

"Оно што је веома важно, то је да смо говорили о реформској агенди, знамо какав је наш посао и шта је то што је потребно да урадимо по питању владавине права, посебно по питању правосуђа, суђења у одговарајућем року и завршавања поступака у одговарајућем року."

Председник Вучић нагласио је да су за Србију изузетно значајни инфраструктурни пројекти које ради са ЕУ истичући као најзначајнији пројекат пругу Београд-Ниш, а да се ради и пруга Ниш-Димитровград, као и да ће се радити Ниш-Брестовац, све до Прешева и границе са Северном Македонијом.

"Дакле, то је жила куцавица за нашу земљу и верујем да ћемо у наредних неколико година тај пројекат од огромног националног значаја са ЕУ завршити", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је председницу Фон дер Лајен упознао са напорима да за "EXPO 2027" учинимо све што можемо како би то, како каже, била манифестација снаге и моћи српске економије, али и пријатељства у Европи и свету.

"То није за нас сасвим једноставно, јер су рокови кратки, али да се боримо, трудимо и да ћемо покушати да све своје обавезе завршимо на време уз подршку ЕУ", рекао је председник Вучић.

Захвалио је за све грантове које је Србија добила од ЕУ и за новац који ће добити од Европе у оквиру Агенде раста.

Председник Вучић је рекао да са председницом Фон дер Лајен није разговарао о литијуму, минералима, сировинама, али да верује да ће касније током вечери разговарати о томе.

"Овде мисле да смо ми само о томе причали, али десило се да нисмо ни поменули, веровали или не. Тако да ћу да искористим вечеру да замарам Урсулу о тим питањима за које, иначе, мислим да Србији могу да донесу много тога доброг у будућности, да донесу убрзани, страховито убрзани економски развој Србије уколико бисмо били у стању уз европску помоћ и подршку да гарантујемо здраву, чисту животну средину и сигурност за наше људе који у том региону живе", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић захвалио је председници ЕК на посети и позвао да чешће долази у Србију уз уверење да ће Србија у наредном периоду имати и додатне резултате којима може да се похвали.

Председник Вучић рекао је да се очекује да ће Србија привући око 64 одсто укупних инвестиција са Западног Балкана, као и да ће бити друга или трећа у Европи.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас да, док је он председник Републике, Србија неће мењати своје главне циљеве спољне и унутрашње политике, а то су наш европски пут и наше залагање за чланство у ЕУ.
Извор: Танјуг

Председник Вучић је рекао и да је стопа јавног дуга Србије дупло нижа од просечне у ЕУ, 46,4 одсто.

"Али и у те реформе смо ушли, могли смо да их направимо захваљујући инвестицијама које смо имали из ЕУ и уз вашу финансијску помоћ и подршку", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да је замолио Фон дер Лајен да део новца из Агенде раста, Србија искористи за образовање, наводећи да је образовање темељ свега.

Председник Вучић је рекао новинарима да је током посете компанији ХТЕЦ, са Фон дер Лајен, искористио прилику да је замоли за помоћ у области образовања, јер он сматра да Србија има много талентованих младих људи, а да је потребно довести људе који могу да их обуче и науче.

Како је навео председник Вучић, Фон дер Лајен је обећала да ће лично да се ангажује по том питању.

Србија ће дати све од себе да убрза свој европски пут

Председник Вучић изјавио је да ће Србија дати све од себе да убрза свој европски пут и да уради све што може у сладу са неопходним реформама које мора да изврши.

"Ја сам рекао, Урсули (председница ЕК Фон дер Лајен), вероватно сам и сам крив. Можда лично нисам био толико посвећен због других ствари, због тога што није лако бити у нашим ципелама, и због Косова и Метохије и због свега другог, али ћемо дати све од себе да убрзамо свој европски пут", рекао је председник Вучић после састанка са Фон дер Лајен, одговарајући на питање да ли је са председницом ЕК разговарао о динамици пута Србије ка ЕУ и конкретним препрекама са којима се Србија суочава.

Председник Вучић рекао је да ће и ЕУ морати да донесе и неке стратешке одлуке о томе колико ко заслужује да буде њен део.

Председник Вучић је додао и да је његово мишљење да колико је добро и важно за нас да будемо део ЕУ, толико је једнако, односно тек само мало мање, важно и за њих да овај део Европе буде у оквиру ЕУ.

Председник Вучић се још једном захвалио Фон дер Лајен на посети и на изузетно отвореном разговору, додавши да када се земља води, онда мора да се води рачуна о свим детаљима и да се рачуна како ће и колико пензије, плате да се исплаћују, колико ће да расте приватни сектор, али и како да се повећа извоз.

"Политика вам дође као резултат свега тога, а не обрнуто. Не могу наше жеље да усмеравају оно што су објективни фактори и у складу са тим морамо да се понашамо. На жалост многих, ја не могу да испуњавам жеље које произлазе из нечијих емоција увек, већ је мој посао да донесем корист нашим грађанима и то ћу наставити да радим", истакао је председник Вучић.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас да, док је он председник Републике, Србија неће мењати своје главне циљеве спољне и унутрашње политике, а то су наш европски пут и наше залагање за чланство у ЕУ.
Извор: Танјуг

Председник Вучић је рекао да је стално понављао став да је Србија на европском путу, а да ће чувати традиционално добре односе са пријатељима на истоку и да је са тим ставом два пута убедљиво победио на председничким изборима.

На питање новинара упућено председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен да ли је са Вучићем разговарала о односу Србије и Русије и како коментарише присуство делегације Србије на самиту БРИСК-а у Казању, после Фон дер Лајен је одговорио и председник Вучић, који је рекао да она може да посведочи да се често сам борио против некада и 20 или 25 шефова држава и влада када су говорили о српској неусклађености са спољном политиком ЕУ.

"Трудио сам се да објасним нашу позицију. Сигуран сам да ће вам и Урсула рећи, шта год мислила о мени, да то захтева одређену храброст. Али сам исто тако био у стању да кажем лице у лице, где хоћу и где мислим да је Србији место. И поновићу вам, победио сам на изборима два пута говорећи људима да се налазимо на европском путу и да ћемо чувати традиционално добре везе са другим пријатељима", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да он нема две приче.

"То је значило да сам ја јуче отишао у Вршац на годишњицу или на рођендан Српске напредне странке и рекао да се Србија налази на европском путу и да ће да буде на европском путу. Имам исту причу и јуче и прекјуче и данас", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да би они који су наводно забринути за европску будућност Србије сваки његов одговор који би ишао против Руса, Кинеза или било кога другог на истоку одмах искористили и једнако би били против његове изјаве која не би ишла у прилог нашим пријатељима на истоку.

"Овде се поставља само питање како и на који начин треба да се нападне власт у Србији. Тако су измислили данас текст у лондонском Тајмсу, потпуно измислили, апсолутно фалсификовали моје речи", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је о томе разговарао са Фон дер Лајен и да има праве резултате истраживања јавног мњења у Србији, према којима је 43 одсто грађана за ЕУ, а 42 одсто за БРИКС.

Како је рекао председник Вучић, његова политика се није и неће руководити истраживањима јавног мнења, ма колико неко веровао да је супротно.

"Познајете ли икога у овој земљи ко је волео или ко је подржавао смањење плата и пензија? Ја не познајем никога. Ја сам то урадио. И зато је Србија данас овако снажна и овако економски јака", истакао је председник Вучић.

Остале вести