Водимо српску политику и боримо се за нашу земљу

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас да се противи било каквој врсти подела у Србији када су у питању Европска унија или БРИКС.

Извор: ТВ Прва

Председник Вучић је гостујући на ТВ Прва оценио да се водила језива кампања против Немачке и поручио да се то не сме радити, уз подсећање да они запошљавају 83.000 људи, односно да 300.000 људи живи од тога.

"Оно што је сад важно, што желим само да људи знају, ви имате оштру поделу у Србији против које сам страховито и изричито ћу се противити таквој врсти поделе. То је та подела Европска унија, БРИКС. Језива је била кампања против Немачке, против Урсуле фон дер Лајен, против Анелене Бербок, што год ја мислим о Урсули фон дер Лајен, а мислим све најбоље, са Аналеном Бербок готово нисам ни у чему сагласан, али то не смете да радите, не зато што се некоме додворавате. Запошљавају 83.000 људи", подсетио је председник Вучић.

На питање да ли је то део одговора на питање ЕУ или БРИКС председник Вучић рекао је да није и да је његов одговор много сложенији од тога.

Председник Вучић је рекао да су се појављивала лажна истраживања јавног мњења везано за ЕУ и БРИКС.

Навео је да у 43 одсто који су за чланство Србије у ЕУ њих 50 одсто из странке чији је члан, а у 42 одсто који су за БРИКС су из СНС 54 или 55 одсто.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас да се противи било каквој врсти подела у Србији када су у питању Европска унија или БРИКС.
Извор: Принтскрин

"Хоћу да вам кажем да СНС увек представља Србију и све различитости у њој, зато што је "catch-all party", зато што обухвата све, и све што видите у самој Србији увек можете да видите и у тој политичкој партији. Није то баш све тако. Ово је под идеалним условима и ово је да се ја не изјашњавам директно. Моје директно изјашњавање за било коју од те две стране (ЕУ или БРИКС) јасно доводи до огромне предности за ту страну", навео је председник Вучић.

Такође, истакао је да је Србија постала поприште хибридног рата, не само у домаћим већ и у светским медијима.

"У том хибридном рату у којем и једна страна говори о оној другој и њеном учешћу у хибридном рату, а она друга о оној првој, а исте су по том питању, дакле истим се методама служе, истим техникама се служе, исте политичаре на сличан начин користе и једнима и другима су пуна уста слободе, и једнима и другима су пуна уста заштите интереса Србије, а у ствари једни и други раде за трећу страну. И то је нешто што за мене постаје све теже да толеришем и трпим, јер ја нисам незналица, политички сам ветеран", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да претходних дана ниједан разговор са светских званичницима није био лак, али да му је нешто лакше било са Робертом Фицом и Виктором Орбаном, али не са мање одговорности.

"А сви су били важни за земљу и пријатељски", рекао је председник Вучић.

Србија на европском путу, у немогућим условима чува пријатељство са Русијом и Кином

Председник Вучић изјавио је да се Србија налази на европском путу, али и да успешно, како је нагласио, у готово немогућим условима, чува своје пријатељство и са Руском Федерацијом, као и своје односе са Кином.

"Са Кином имамо изузетне односе. Кина је фантастично важан партнер нашој земљи", рекао је председник Вучић на ТВ Прва.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Vodimo srpsku politiku i borimo se za našu zemlju
Извор: Принтскрин

Говорећи о својој политици, председник Вучић је рекао да слуша само Србију, али не у смислу онога што људи желе да чују, већ да слуша потребе Србије.

Председник Вучић је рекао да је сагласан са резултатима истраживања Демостата, по којем би грађани Србије ишли тамо где их он поведе, било то ЕУ или БРИКС.

"Уколико бих сутра рекао БРИКС, била би убедљива победа БРИКС-а. Уколико бих рекао Европска унија, била би убедљива победа Европске уније", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да је својом политиком успео да сачува поштовање председника Русије Владимира Путина, али и да угости и сачува поштовање председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен.

Председник Вучић је поновио да се Србија налази на европском путу и да се политика Србије не мења преко ноћи, али и нагласио да људи у Србији нису у стању да разумеју до краја шта се око нас збива, већ траже да се определимо искључиво за руску или европску опцију.

Председник Вучић је навео пример тога што је председница Европске комисије отказала састанак са премијером Милошем Вучевићем, јер је он примио министра у Влади Русије.

"Ми смо доведени у тешку ситуацију и сви су у Србији запрепашћени. Нико не разуме како је тешко разговарати са Европљанима, са Русима и са свима другима. Европљани неће да виде да ми разговарамо са Русима", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је објаснио да није проблем у Вучевићу, већ у томе што неко у Бриселу не може да поднесе да се на друштвене мреже окачи да је премијер Србије прво разговарао са руским министром, а сат времена касније са председницом Европске комисије, док је то за нас потпуно нормално.

Што се тиче тога како је то њему успело, председник Вучић је рекао да имају поштовање према њему зато што знају да његова реч нешто значи, а са друге стране мисле да је много тежак човек и знају да би свака таква одлука довела до другачијих односа.

Како је рекао председник Вучић, на прес конференцији ништа није слагао, као што није слагао ни председника Русије Владимира Путина.

"Је ли ми било лако да председнику Путину саопштим да нећу стићи у Казањ? А знате ли шта бих све угрозио да сам отказао ове састанке и да сам отишао у Казањ?Питање је како бисмо опстали у наредну годину и три месеца. И само немојте ме учити, ако Бога вас молим, ни о спољној политици, ни о односима у свету, јер их знам боље него било ко. И сачувао сам поштовање и председника Путина и примио и сачувао поштовање председнице Фон дер Лајен", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је Србија мала земља и да мора да води рачуна како ће сваког госта дочека. "Мала смо земља. Ми се понашамо неретко као да смо Индија и Кина, па можемо да се бијемо са сваким и да радимо све што нам падне на памет. Нисмо. Нећемо то ни бити, 2050. имаћемо 5,2 милиона становника уколико нешто епохално у међувремену не урадимо и уколико не будемо збрисани у светском сукобу. А даћемо све од себе да се то не догоди", упозорио је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да се Србија налази на европском путу јер за то постоје акти Владе Републике Србије и Скупштине Србије.

Изашли смо на изборе са том политиком. Хоћеш да промениш ту политику, изађи на изборе и није проблем. Можда ће је неко променити за 2027. Ко зна шта ће све у свету да се догађа? Али тада изађи на изборе и реци људима истину. Реци људима шта да очекују, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је замолио све оне који му, како је рекао, тобож помажу јер се определио за једну или другу страну, да му не помажу.

Немојте да ми помажете више, ни једни ни други. И молим народ да ми верује да одлично знам шта радим. Одлично знам шта радим. Најдуже сам на власти. Имам толико контаката, марљив сам, борим се. Гледам да извучем, да сакријем земљу под камен када су у питању проблеми, када су у питању ратови и сукоби, рекао је председник Вучић и додао да покушава земљу да прикаже у светлу "EXPO 2027" и напретка наше економије.

Како је рекао председник Вучић, биће све већа медијска хајка да се Србија определи за руску или европску страну, а да се он пита ко је за Србију.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Vodimo srpsku politiku i borimo se za našu zemlju
Извор: Принтскрин

Председник Вучић је рекао да Србија није свемоћна, већ да је све што има заслужила радом Владе, државе, премијера Вучевића и свих осталих.

Што нисмо заслужили то 2011? Па смо сад заслужили и путеве и пруге, и неупоредиво веће плате и тако даље. До тога да нам најављују штрајк упозорења у СМАТС-у, зато што имају плату од само 750 хиљада динара, 7000 евра имају плату, па штрајкују, рекао је председник Вучић.

Стопа раста Србије 4 одсто, растемо пет пута брже него земље ЕУ

Председник Вучић је изјавио данас да ће крајем године просечна стопа раста српске привреде износити 3,9 до 4 одсто, што значи, како је рекао, да привреда Србије расте пет пута брже него у земљама ЕУ.

"Просечна стопа раста у еврозони је 0,6, биће ове године. А у Европској унији биће максимално 0,85, у Еу ван еврозоне. Дакле, просечан раст ће бити 0,75-0,8. То је просечна стопа раста. У Србији ће стопа раста бити 3,9-4,0. Била би она много већа, да нисмо имали сушу. Дакле, ми растемо петоструко већом брзином него земље Европске уније", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да Србија заостаје за Европом већ јако дуго, али је истакао и да српска привреда много брже напредује.

Председник Вучић је упоредио резултате српске економије и са резултатима руске економије и навео да је изненађен жилавошћу руске економије у условима санкција, али оцењује и да је руска економија ратна економија и да врло тешко функционише.

Председник Вучић је подсетио да је Русија јуче подигла референтну каматну стопу са 19 на 21 одсто.

"То значи да су кредити код њих око 30 одсто камате. А замислите да су код нас кредити на 30 одсто камате. Код нас је референтна стопа 5,75, код њих је 21 одсто. Код њих је инфлација прошле године дупло већа него код нас, 8,2, а код нас 4,2", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је оценио да је гувернерка руске централне банке Елвира Набиулина геније, али истиче да руска економија спорије напредује него српска и пропорционално по броју становника је слабија него наша.

"Само хоћу да то људи знају, пошто је све туђе увек боље и све туђе је сто пута јаче. Србија се наоружава брже него сви други. Србија гради путеве више него било код други у Европи. Србија гради пруге брже и више него у Европи", закључио је председник Вучић.

Додао је и да ће кредитна агенција "Мудис" наредне године Србији дићи кредитни рејтинг за два степена.

Чекамо одлуку Комисије, марже не могу бити 36 одсто, а камате 29

Председник Вучић изјавио је да с пажњом чека одлуку Комисије за заштиту конкуренције поводом маржи трговинских ланаца од 36 одсто, а навео је и да ће бити донет Закон о банкама којим ће камате бити смањене.

Председник Вучић је рекао да држава неће дозволити никоме да се игра са њом и поручио банкама и трговцима да не искоришћавају гостопримство наше земље и да "мисле да смо будале".

"Па ћу да питам онда и меркаторе и све друге хоће ли да поступају у складу са одлукама државе или не. Ја ћу да вам кажем него шта ће", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да банке у Србији људима којима, примера ради, код приватника плата касни три дана, узимају 28-29 одсто камате на дозвољени минус.

"Ко то да плати? Ко то да издржи? То нису зеленашке, то су лудачке камате", рекао је председник Вучић.

Говорећи о маржама трговинских ланаца, председник Вучић је рекао да треба сачекати одлуку Комисије за заштиту конкуренције, односно да се види какве су мере и хоће ли бити казни.

"У реду је да буде маржа 18, 19 одсто, али не да буде 36 одсто. Немојте да искоришћавате гостопримство ове земље. А мере ће морати да буду "силази доле с тим ценама". Па да видимо хоће ли да слушају, или не. А ниси заинтересован за то? А што ниси то урадио у неким другим државама, него само овде? Е сад лепо има да слушаш ", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је то од велике важности за грађане и да држава показује бригу, те да нико не сме "да се игра са државом".

Председник Вучић је рекао да банкама нико не брани да имају профите, нити да их држава тера да финансирају нешто што не морају, па да имају проблематичне (ненаплативе) кредите.

"Ништа од тога држава не ради. Пошто је тако, покажите поштовање према држави. А не да узимате 28 и 29 одсто на дозвољене минусе, где то има? Сад више не може. Сад ћемо да донесемо закон", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Vodimo srpsku politiku i borimo se za našu zemlju
Извор: Принтскрин

Председник Вучић је рекао да држава мора да држи повољан амбијент за банке и да не сме да улази у сукобе јер је ту, како је рекао, део наше финансијске снаге и свега онога што хоћемо да понудимо свету, инвестициони рејтинг, као и "EXPO 2027".

Разматраћемо нашу политику у случају победе Харис, односно Трампа

Председник Вучић најавио је да ће се следеће недеље организовати састанак на којем ће се разматрати политика Србије у случају победе републиканског, односно демократског председничког кандидата у САД Доналда Трампа и Камале Харис.

"Ми сад имамо две непознате које долазе из САД. Једну мање непознату и једну више непознату. Већина грађана Србије навија за Трампа, али из емотивних, не рационалних разлога. То не говори лоше о нама, али онај ко се бави политиком и доношењем одлука не може тиме да се руководи", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да су оба председничка кандидата имала изванредну кампању у последњих седам дана.

"Камала се труди да извуче женско бирачко тело, да оставимо по страни све расне, националне и друге разлике. Трамп хоће што више мушкараца да извуче, да би гласали за њега и да би осигурао победу", рекао је председник Вучић.

Говорећи о рату у Украјини, председник Вучић наводи да и запад и Русија желе победу, али да би он највише волео да се рат оконча.

"Да буде како је Трамп рекао, ако он дође на власт, да ће завршити тај рат пре него што ступи на дужност", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да нема сумње да Трамп има утицај на председника Украјине.

"Зеленски ће морати да послуша Трампа, уколико он победи", оценио је председник Вучић.

Председник Вучић је пренео да му је председник Руске Федерације Владимир Путин рекао да је највећа грешка украјинских снага напад на Курск.

"На Западу су врло озбиљни стратези и паметни људи, они знају да је то грешка и у психолошком и у сваком другом смислу и зато размишљају о периметру од 200-300 километара од украјинске границе да туку складишта муниције и све друго што припада Русији. То знају и Руси", рекао је председник Вучић и додао да руске снаге не гарантују благу реакцију.

Председник Вучић истиче да руски одговор може бити ударац на територију Украјине, коришћење нове врсте наоружања или удар на трећу територију.

"Зато сам забринут. Све оно што сам говорио, нажалост, се испоставило као тачно. И молим их све, размислите људи, направите мир", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да Руси имају искуство Срба из Крајине са Хрватском и да зато неће прихватити примирје без икаквих закључака.

Пицула мора да се извини за тешке оптужбе да би разговарали

Председник Вучић изјавио је данас да нови известилац Европског парламента за Србију Тонино Пицула може да дође у Србију и да је добродошао, али да мора да се извини за све оно што је говорио и да о Србији говори са много више поштовања.

"Мораће много лепше да говори о Србији, са много више поштовања да говори о Србији, да би испунио услов да се квалификује да дође до мене. Дакле, да говори истину, а не да лаже као што је лагао. И да се извини за ове тешке и лажне оптужбе, а онда ће моћи да разговара са мном", рекао је председник Вучић на питање шта ће радити ако Пицула дође у Београд, са обзиром на то да је говорио да је он епицентар српског свет, који дестабилизује Црну Гору и Босну и Херцеговину.

Председник Вучић је нагласио да се увек сусретао са свима који дођу у Београд, али да Пицула мора да испуни одређене захтеве које суверена држава поставља пред неке људе.

Подсетио је да је Пицула тражио санкције против Србије, да се обуставе преговори са ЕУ.

"Тај човек је оптужио и нашу цркву за тероризам. Назвао делом неке "црне руке". Човек који је свашта говорио против наше земље. Човек који је говорио против резолуције о Јасеновцу, а позивао на усвајање резолуције о Сребреници. Увек је имао антисрпску политику", подсетио је председник Вучић.

Додао је да он нема ништа против његовог избора али да је то за нас јасан сигнал.

"Немам ништа против што је урадио Европски парламент. Тонино Пицула, ево ја вам сад кажем, никада неће водити политику Србије. Још сто живота да живи, неће водити политику Србије. И то је оно што гарантујем грађанима Србије. Неће водити до маја 27. године", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да са њим не мора уопште да разговара.

"Никакав проблем. Има он својих невладиних организација и опозиционих странака, које се слажу са њим да је суштина проблема у Српској православној цркви и Вучићу зликовцу. А жив нисам од страха од његових извештаја у Европском парламенту", рекао је председник Вучић.

Додао је да му је све то помало забавно.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Vodimo srpsku politiku i borimo se za našu zemlju
Извор: Принтскрин

"Није проблем у томе што ми ви не дозвољавате да посетим Јасановац, што не дозвољавате председнику једне земље да се слободно креће и да само положи цвеће или венац у Јасановци, него ми ти држиш предавање о нечему. Тако да, мене је забавна ова прича. А иначе, не можете да верујете колико бих се радовао о том сусрету", закључио је председник Вучић.

Не постоји ниједан КК у Европи са већом подршком државе од Звезде и Партизана

Председник Вучић изјавио је да не постоји ниједан кошаркашки клуб у Европи који има већу подршку државе од кошаркашких клубова Црвена Звезда и Партизан.

"У спорту смо ми успешни, наша два кошаркашка клуба су у првих 12 у Европи. Без обзира што они имају највећу подршку државе у целој Европи. Не постоји ни један клуб у Европи који има већу подршку од КК Црвена Звезда и КК Партизан. Ни један", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је и да је држава пребацила фудбалском клубу Партизан два милиона евра да би могли да играју у европским такмичењима, а новој управи Партизана је пожелео све најбоље.

"Даћемо им још новца, само што није то бесконачни ћуп. Даћемо им више него Црвеној звезди. ФК Црвена звезда је исплатила све порезе, 7 милиона евра, честитам им на томе", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је и да је кошаркашки клуб Партизан исплатио све своје пореске дугове, око 7 милиона евра и додао је да ће им држава такође помагати.

Председник Вучић је оценио да би приватници много више новца дали клубовима у Србији да ти клубови не представљају удружења грађана, па терет помоћи пада на државу.

Немам разлога да бринем око рејтинга, брига ми је судбина и будућност Србије

Председник Вучић изјавио је да нема ниједан разлог за бригу око политичког рејтинга, као ни око унутрашње политике и економије, већ да му је разлог за бригу судбина и будућност Србије.

Председник Вучић је рекао да по најновијим резултатима истраживања јавног мњења СНС, уз његову подршку, има рејтинг од 48,3 одсто, СПС има 7,1, ССП 5,4, а покрет Крени-промени 4,9 одсто.

"Мислите да ми је то разлог за бригу? Није. Други су разлози у питању, нема везе са унутрашњом политиком. Разлог за бригу ми је судбина Србије и будућност Србије", навео је председник Вучић.

Најавио је да ће говорити на састанку Европске политичке заједнице 7. новембра у Будимпешти, на коме ће бити присутни сви европски лидери.

"Имаћу прилику да говорим на пленарној седници први пут после много времена. Не само на панелима, већ и на пленарној седници, пред свима. Нас шест говорника ће бити, (председник Украјине Володимир) Зеленски, (премијер Мађарске Виктор) Орбан, (председник Турске Реџеп) Ердоган, (председник Француске Емануел) Макрон, ја. Не знам ко је још шести, да ли ће (премијерка Данске) Мете Фредриксен или неко имати прилику да говори", рекао је председник Вучић.

На питање о резултатима истраживања Демостата према којем је две трећине грађана задовољно животом у Србији, Вучић је одговорио да људи не треба да се брину и да ће живети још боље.

Све ће то бити уређено у реконструкцијама, сит сам уцењивача

Председник Вучић рекао је поводом наступа функционера СПС Бранка Ружића на Н1 да је увек презирао људе који немају свој став, који желе да се додворе оним другима и да је сит уцењивача, као и да ће све то бити уређено у реконструкцијама.

"Тај Вучић је створио систем који ви никад нећете да створите. А јесте ми смо увек тражили подршку јер нам је била потребна Ружићева памет, јер ми своје памети немамо, нису они тражили да буду део Владе. Све ће то бити уређено у реконструкцијама Владе и верујем да ће донети много тога доброг грађанима Србије", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Vodimo srpsku politiku i borimo se za našu zemlju
Извор: Принтскрин

Председник Вучић је то рекао после емитовања снимка Ружићеве изјаве за Н1, а у којој је између осталог, Ружић рекао "кажу да Ђилас има 619 милиона, па што га не ухапсе", а на питање шта мисли о председнику Вучићу како управља земљом, да је то "један успостављен систем са јасном субординацијом који функционише да даје резултате", те да је улога СПС увек била круцијална.

"Помало тужно", рекао је председник Вучић.

"Он то каже, у жељи да им се додвори, пошто је увек имао потребу да им се додворава и нећу превише ствари да изнесем, осим да сам увек презирао људе који немају свој став, а који глуме да имају свој став у жељи да се додворе оним другима, али је за мене најсмешније, кажу Ђилас 619 милиона. Немој да лажеш каже Ђилас. Не кажем ја, већ је Ђилас написао у свом извештају, а ово друго што мислиш о нама, колико нас не волиш пошто Вучић није човек него је то један систем који је не знам ни ја шта", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је поручио да је сит уцењивача и из СНС и из СПС, али и малих партнера.

На констатацију да и критичари кажу за њега да је успешан у вођењу политике, и спољне и унутрашње, али да му замерају мањак демократије, председник Вучић је прокоментарисао да "не могу да га туку бејзбол палицама сваки дан".

Потом је коментарисао изјаву Весне Малишић уреднице недељника Радар, која је, у делу који је емитован, рекла да "ћемо сигурно направити путеве, болнице, доћи ће те паре можда, али оно што смо срушили у међувремену, то је демократија".

"Ето, направићемо путеве, али она и њени нису направили путеве, али она и њени нису направили ни километар пруге, а демократије што смо имали убило се. У међувремену нам оде Косово, па 85 признало независно Косово, па ми морамо да враћао то све, а што је демократије било све секунде имао Ђилас, сву креативу Шапер, све под једном капом било. Није било ни Н1, Нове С", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић прокоментарисао је и изјаву функционера Странке слободе и правде Борка Стефановића који је рекао да у неким од значајних земаља БРИКС-а била би незамислива оваква ТВ (Н1), а да би он био у затвору.

"Лепо је што је похвалио нашу земљу да је код нас демократија. Не би њега нико у затвор, овакви су увек корисни свима. Никог тај не угрожава и никад неће да угрози, нити је икоме битан, али је лепо да је своју земљу похвалио, додуше, ненамерно, излетело му је", рекао је председник Вучић.

Остале вести