Грађани Србије увек могу да се ослоне на своје руководство

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да има више разлога зашто је за сутра сазвана седница Савета за националну безбедност, а не само поводом терористичког напада у Москви.

Извор: ТВ Прва

"Имамо ми више разлога, ово је непосредни повод. Пре свега желим да изразим грађанима Руске Федерације, руководству Русије, најискреније саучешће, у нади да ће терористи који су овако страшно злодело починили бити приведени правди, дакле, ухапшени или ликвидирани", рекао је председник Вучић гостујући на Првој.

Председник Вучић изразио је наду да се ово што се десило у Москви никада више неће поновити.

"То је нешто што смо говорили много пута, али мало ко је желео да чује, мало ко је желео и да верује, мало коме је падало на памет да сагледа чињенице. Још 7. марта је америчка амбасада позвала своје грађане да не иду у шопинг центре. То су урадили затим и Британци и још неко. То значи да су њихове специјалне службе пресреле одређене разговоре и дошле до информације и знале да ће то да се догоди", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да је то што се десило у Москви трагичан догађај који има своје несагледиве последице.

"Неко ће рећи да су то урадили радикални исламисти, неко ће рећи Кијев, Кијев ће рећи да је то Москва урадила да би могла да преокрене то у медијском смислу", навео је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да нема никакве сумње да ће бити даље ескалације сукоба у Украјини и даљег приближавања светском сукобу о коме је већ говорио више пута.

Председник Вучић додао је да смо свакога дана све ближе великом светском сукобу, највећем у историји, који ће однети више живота него чак Други светски рат.

Предузеће се мере ради безбедности

Председник Вучић је изјавио да је Србија једна од најбезбеднијих земаља на свету и да ће се предузети мере ради што веће безбедности.

"Свима осталима је важно да у шопинг моловима, стадионима и свим другим местима где има велики број људи урадимо све што је могуће да сачувамо становништво", рекао је председник Вучић за ТВ Прва.

Председник Вучић је рекао да је још јуче видео пропусте у безбедности, када је током пријатељске утакмице Русије са Србијом неко ушао на терен.

"Грешка на утакмици не сме да се догоди, да вам уђе неко на терен, нарочито ако сте земља у рату. Сигуран сам да ће руско руководство пронаћи и кривце и побољшати рад безбедносних служби", рекао је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Građani Srbije uvek mogu da se oslone na svoje rukovodstvo
Извор: Принтскрин

Председник Вучић је оценио и да смо близу светском сукобу и рекао да је синоћ било тешко у Украјини и да је вечерас кренуо најжешћи артиљеријски напад на Белгород, руску територију.

"Желим да кажем да све иде у све лошијем смеру. Када крену напади на белгородску област да би се олакшало трупама Украјине које бране своје области то се ради не јер верују да могу да постигну дубински успех, већ зато јер Руси морају да повлаче део снага и додатно уносе страх и панику у руско становништво", рекао је председник Вучић.

Како је рекао постоји једна велесила која није Америка и која је позната по томе.

"Видећемо резултате истраге вечерашњег напада у Москви ако су терористи из Дагестана или Украјине видећемо ко је организатор", рекао је председник Вучић.

Веће кривичне казне за оне који буду ухваћени са хладним оружјем

Председник Вучић најавио је да ће бити предложени нови закони којима ће се повећати кривичне казне за оне који буду ухваћени са хладним оружјем на било ком месту, додајући да ће се ускоро такви предлози наћи у парламенту.

"Желимо да обезбедимо да се наши људи осећају сигурно и да покушамо да направимо од Београда један од три најсигурнија града у целом свету. Ми смо данас у првих 10 одсто најсигурнијих градова у свету. Говорим о Београду, зато што је ту стопа криминала већа него што је у другим градовима. Само зато сам говорио о Београду. Мислим и на сваки други град у Србији", рекао је председник Вучић на ТВ Прва где је претходно говорио о терористичком нападу у Москви.

Председник Вучић приметио је и да постоји једна кампања у Београду и Србији која говори о томе колико је Београд тобоже небезбедан, а у ствари је, како је рекао, један од најбезбеднијих градова на целом свету.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Građani Srbije uvek mogu da se oslone na svoje rukovodstvo
Извор: Принтскрин

"Али ми свакако не смемо тиме да будемо задовољни, морамо да додатне мере предузимамо. Осим пропратних мера на апсолутној обавештајној заштити Републике Србије у којима морају да сарађују и БИА и ВОА са подацима из иностранства и ВБА. Све наше агенције морају да буду умрежене, и МУП такође", рекао је председник Вучић.

Наводећи да постоји тренд да се са лакоћом откривају они који носе ватрено оружје, те да постоји све већи број напада ножем, председник Вучић је најавио да ће бити повећане кривичне казне за оне коју буду ухваћени са хладним оружјем.

Председник Вучић је током емисије рекао и да је његов син у Москви, јер је ишао да навија за Србију.

"Јавио ми се. Прво ми се сат времена на јавља. Шта ћете..." рекао је председник Вучић.

Једна од могућности је да изађемо из Савета Европе

Председник Вучић рекао је да постоји могућност да Србија изађе из Савета Европе и да би пријем тзв. Косова у ту организацију де факто представљало избацивање Србије.

"Биће им веома, веома непријатно када се буду чули сви детаљи око тога како су лагали Србију око Савета Европе и све остале приче. Ви идите са тим, а онда ћемо да видимо хоће ли Србија да остаје или неће да остаје у Савету Европе. И ни то нећете сазнати пре него што ово урадите. Па да видимо, можда вам се више свиђа да имате Приштину у Савету Европе него да имате Београд и Србију", изјавио је председник Вучић гостујући на ТВ Прва.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Građani Srbije uvek mogu da se oslone na svoje rukovodstvo
Извор: Принтскрин

Председник Вучић оценио је да је то ионако организација која одлучује "још мало ни о чему".

Председник Вучић подсетио је да је Русија избачена из СЕ, пре него што су тзв. "Косово" ставили на дневни ред, и додаје да би улазак тзв. "Косова" де факто било избацивање Србије из те организације.

Имамо рекордан прилив инвестиција, неки би да нас увуку у ратове - хоћемо мир

Председник Вучић изјавио је да смо ове године до 20. марта имали рекордан прилив страних директних инвестиција у вредности од 1,172 милијарде евра и истакао да Србија иако неки хоће да је увуку у сукобе - неће ратове већ мир.

"И да вас обавестим, до 20. марта ми имамо милијарду и 172 милиона евра страних директних инвестиција, што је апсолутни рекорд свих времена за нашу земљу", рекао је председник Вучић на Првој.

Председник Вучић истакао је да је интересантно да смо сад имали у другој декади марта немачку инвестицију - Континентал, кинеску - Линглонг и једну америчку инвестицију.

То су нам биле три највеће инвестиције у другој декади марта, додао је председник Вучић.

"И то вам говори о томе да Србија успева у томе. Неки хоће да нас увуку у сукобе, нећемо да улазимо у сукобе. Нећемо ратове.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Građani Srbije uvek mogu da se oslone na svoje rukovodstvo
Извор: Принтскрин

Хоћемо мир. Али, да нас сви понижавате и да нам објашњавате да је добро за нас, оно што није добро ни за ког другог, да све што је лоше за Украјину је у ствари добро за Србију и обрнуто. Е, извините то да прихватимо нећемо", поручио је председник Вучић.

Све одлуке које Курти донесе уз подршку ЕУ и САД, биће само наметнуте

Председник Вучић је изјавио да нема договора око динара и да све што донесе премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти уз подршку ЕУ или САД, биће само наметнуто.

"Можете да донесете све против нас, нема договора око динара, све што донесете биће наметнуто и ми ћемо рећи у реду је, наметнуо је Курти уз подршку ЕУ, САД, видећемо кога још, ако још неко буде. Много сте велики, много јаки, ми ћемо да издржимо", рекао је председник Вучић за ТВ Прва.

На питање новинара да ли ће тзв. Косово бити примљено у Савет Европе 27. марта, председник Вучић је рекао можда не тог дана, али "неког 27. хоће".

"Неког 27. хоће, шта их брига", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је поручио да ће цео свет видети изненађења тада, и да ће "цео свет да сазна какви су лажови".

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Građani Srbije uvek mogu da se oslone na svoje rukovodstvo
Извор: Принтскрин

"Ако анализирате европску мапу, 200 најгорих против Србије више никада неће видети тај Европски парламент. Од Виоле фон Крамон и многих других", рекао је председник Вучић.

Могу да будем слуга само српског народа, немам другог газду

Председник Вучић рекао је да он жели да ради само за Србију и да он може да буде слуга само српског народа.

Истовремено председник Вучић је поручио да нема другог газду и да га не интересују други.

"Ја не могу да будем ничији агент, ничији слуга, осим слуга српског народа и грађана Србије. И нећу да радим ни за Американце, ни за Енглезе, ни за Русе, ни за кога од њих. Хоћу да радим за Србију. И то је суштинска разлика између мене и свих оних који ме нападају", изјавио је председник Вучић на ТВ Прва.

Председник Вучић је то навео одговарајући на оптужбе како је "човек једне стране", истакавши како је поносан што води независну земљу.

"Мене изабрали грађани Србије, њима одговарам. Ови други размишљају како некоме да се додворе", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић подсетио је на коментаре неких људи да не сме да честита победу председнику Русије Владимиру Путину, па је то ипак урадио, навевши да је то ствар поштовања.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Građani Srbije uvek mogu da se oslone na svoje rukovodstvo
Извор: Принтскрин

На коментар новинарке како је након тога са француским председником Емануелом Макроном причао у Бриселу, председник Вучић је одговорио да његови сусрети са европским лидерима значе стабилност за Србију.

"Наравно да ћу седити са председником Макроном, којег сматрам великим европским лидером, као што и председник Путин свакако има огромну подршку свога народа, што морате да поштујете. А зар то није нешто добро? Јер ја када разговарам са председником Макроном, када разговарам са (председницом Европске комисије) Урсулом фон дер Лејен, када разговарам са Шарлом Мишелом, када разговарам са свима њима, то значи стабилност у Србији. То значи више инвестиција за Србију", прецизирао је председник Вучић.

Морају све што пре да заврше јер ће им Путин испоставити рачун око Косова

Председник Вучић оценио је да се од премијера привремених институција Аљбина Куртија може чути свашта јер је, и како оцењују страни аналитичари, постао нервозан из више разлога - није сигуран како ће се завршити све у Украјини, а ни амерички избори.

Председник Вучић је гостујући на ТВ Прва нагласио да морају некако да пробају све да заврше, јер на крају знају да ће им Путин испоставити рачун око Косова.

"И у складу са тим би он желео што пре да се нешто догоди, не би ли НАТО могао да интервенише против Србије, где би он могао да добије некаквог ратног победника", рекао је председник Вучић гостујући на ТВ Прва на питање да прокоментарише наводе медија око могућности рата на КиМ и то да Курти тврди да су на граници примећене јединице Војске Србије, као и на питање да ли се Београд спрема за рат.

Тим поводом је председник Вучић поновио реченицу "Србија неће срљати у ратне сукобе у које би неки да је уведу, Србија неће да ради оно што од ње очекују, Србија мења свој приступ и чекаће повољан тренутак за политичку акцију", у којој, како Курти наводи, види претњу.

"Ви мене питате да ли се ми спремамо за рат. Баш вам хвала на питању. У Приштини то никада не би питали. Не, не спремамо се. И као прво, не препознајем ту никакву границу. Видим административну линију. А тај снимак који је показао, он је из копнене зоне безбедности коју ми и по војно-техничком споразуму и по Резолуцији 1244 имамо право да чувамо, штитимо", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да ту борави значајно мањи број војника него што је то био случај раније, и да ту бораве врло добро обучени војници Војске Србије који раде свој посао у складу са интересима ове земље.

Председник Вучић рекао је да и они врло добро сарађују са припадницима КФОР-а и да нисмо видели никакве проблеме.

"Нама није потребан рат. Нама је потребан мир. Нама је потребно паметно понашање. Србија неће да срља у ратне сукобе у које би неки део веровао. Србија неће да ради оно што неки очекују. Србија мења свој приступ и чекаће повољан тренутак за своју политичку акцију", поновио је председник Вучић.

Председник Вучић подсетио је да је и амерички званичник Џејмс О'Брајан рекао да српски председник зна да Вашингтон сматра неприхватљивим коришћење силе против Косова.

"Апсолутно нам је то познато. Као што и Јамес О'Брајан зна колико је неприхватљиво било све то што су користили силу против Србије и супротно нормама међународног јавног права. Он данас каже да је то било неопходно", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да зна да су они јаки и велики, а ми мали.

"Зато сам ја је рекао, бићемо довољно стрпљиви, довољно паметни, довољно мудри и чекати другачију политичку прилику", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је, везано за Куртијеве приче појединих западњака о дешавањима 1999. године, рекао да је боље да ћуте него то што говоре.

"Много је боље да ћуте него све ово што причају претходних дана. Али добро, немам никакав проблем са тим, пошто ће они да наставе то да правдају, јер како да не правдају. Морају некако да пробају све да заврше, на крају знају да ће им Путин испоставити рачун око Косова и рећи ће им ви имате једно Косово, ја ћу да имам четири Косова, или пет", рекао је председник Вучић.

Европљани се плаше пада украјинских дефанзивних линија

Председник Вучић је изјавио, поводом најаве француског председника Емануела Макрона да Москва неће стати у Донбасу и Криму, да се Европљани плаше колико би далеко могли да оду Руси ако пробију украјинске дефанзивне линије, као и да нажалост не види крај руско-украјинском сукобу.

"Ставите се у ципеле Макрона. Човек реагује рационално. И рекли бисте исто то што је и Макрон рекао. Чекајте, ако ће Путин да иде даље да ли је боље да пробам да се супротставим на територији Украјине или на територији Еуропске уније", рекао је председник Вучић истичући да Русија има супротан угао и да зато и постоји ратни сукоб пошто постоји огромно неразумевање.

Навео је да Европљени мисле да су украјинске дефанзивне линије угрожене, што је недвосмислено.

"Украјинци су изузетно храбар народ, али су њихове дефанзивне линије у овом тренутку угрожене. Пробију ли Руси те линије, неће да падне линија на километар и на два", рекао је председник Вучић.

Казао је да онда постављају питање где ће да их зауставе.

"Оно што је страх у Европи, што нисам чуо од Макрона, али довољно сам разумео, то је да претпостављају да би Руси, пошто имају проблема са поморским снагама у Црном мору, као што их имају и у Калињинграду, јер су много слабији на мору, ишли копном", рекао је председник Вучић.

Додаје да се Европљани плаше јер не знају докле би Руси могли да иду, иако то можда уопште није руски план.

"Воз је кренуо низбрдо из станице, нема краја томе, нико жив не може да га заустави. Воз пун проблема и сукоба и нисам вам случајно рекао да ја не видим како ово може да се заустави. Ја овоме краја не видим", рекао је председник Вучић.

Поновио је да се плаши да ће да се заврши са највећим светским сукобом икада.

"Не могу да видим мотив зашто би Путин сада пристао на преговоре. Да Путин има мотив да пристане на преговоре, надао бих се кинеско-америчком мешању и прекиду ватре", рекао је председник Вучић.

Укинућемо мораторијум, нуклеарна енергија је чиста зелена енергија

Председник Вучић изјавио је да ће мораторијум на нуклеарну енергију бити укинут и да је нуклеарна енергија чиста зелена енергија.

"Укинућемо мораторијум, морамо да преживимо и имамо струју. Француска хоће да повећа капацитет нуклеарки. Традиционална нуклеарна електрана би нам решила све проблеме. То су огромне паре, а све мора да буде безбедно. То је чиста зелена енергија и зато нам треба добра економија. Ове године морамо да почнемо и изградњу нафтовода", рекао је председник Вучић за ТВ Прва.

Председник Вучић истакао је и да ће Србија морати да мења законе који су донети још у периоду СФРЈ.

"Трошићемо четири пута више струје до 2050. године, а ми данас једва крпимо ово, јер су потребе и привреде и приватника много веће. Морамо да градимо нафтовод, да идемо са новим конекторима, обезбедимо додатна складишта за гас и молим Русе да нам дају могућнист да се прави где су били нафта и гас. Морамо да идемо са нафтоводом ка Мађарској, али да правимо већа складишта", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је и да је Војсци Србије рекао да на 100 одсто попуњености дода још 50 одсто и истакао да струје неће бити у пола европских земаља.

"Радимо соларне панеле са Американцима где ће бити 1000 мегавата капацитета, радићемо Бистрицу која ће имати струју и батерије. Завршава се први велики комплекс у Костолцу да бар тај угаљ користимо, али све што будемо производили, наплаћиваће нам таксе и зато струју морамо из зелених енергија да стварамо. Најбоље би било да изградимо традиционалну нуклеарку, али за то немамо пара. Потребно је бар 20 милијарди и да траје изградња 10 година", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да је у Бриселу током Међународног самита о нуклеарној енергији разговарао са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен о стварима од изузетног значаја за Србију.

Поновио је и да ствари нису лаке, али да људи у Србији имају добру будућност.

"Ово је најсигурнија земља и биће у будућности, позивам људе да се врате", рекао је председник Вучић.

Верујем да ће у року од седам дана бити саопштено име мандатара

Председник Вучић је изјавио да ће влада бити изабрана много пре 6. маја, када истиче рок за избор владе и додао да верује да ће у року од седам дана бити саопштено име мандатара.

Председник Вучић очекује да ће влада бити изабрана врло брзо.

"Нисам стигао да гледам скупштину био сам у Бриселу, па постављао камен темељац за фабрику у Инђији. Радио сам напорно и мало шта сам гледао да будем сасвим искрен", рекао је председник Вучић на ТВ Прва.

Каже да је чуо да је пропустио много увреда на свој рачун, пре свега његове породице.

На коментар да је опозиција гађала тоалет папиром председницу Скупштине Ану Брнабић и потпредседнике, председник Вучић је оценио да је то "врхунац промоције њихове идеологије".

"Хоћу да им захвалим зато што су једина тема биле моја деца, деца мога брата, иако опет ни у тој расправи нико није поменуо њихову децу. Ако мислите да не бих имао шта да одговорим, запрепастили бисте се. На памет ми не пада да будем као они. На памет ми не пада да у њихову бару безидејности, у њихов муљ, сопствене политичке пропасти, убацујем њихову децу и децу њихових најближих", рекао је председник Вучић.

Како каже, то је нешто на шта је навикао, а да крађа тоалет папира из скупштине говори о њиховој подсвести и потреби, готово клептоманској, да украду све што стигну.

Листа Београд не сме да стане освојила би у Београду 55 мандата

Српска напредна странка би данас, када би самостално са овом листом Београд не сме да стане изашла на београдске изборе, освојила 55 мандата, рекао је председник Вучић.

"Самостално, без СПС били бисмо ближе 55 мандата" рекао је председник Вучић гостујући на ТВ Прва и нагласио да се опозицији не жури на изборе.

Опозиција би била у паду, рекао је председник Вучић и додао да се и даље на његову жалост високо држе Несторовић и посебно, како је рекао, Јовановић који је његово највеће разочарање у политици.

"То је то. СНС би имао најмање 5 мандата више", рекао је преседник Вучић и додао да би и листа Србија против насиља имала мање мандата, тачније, како је додао, три.

Председник Вучић рекао је и да ће Српска напредна странка да победи у Београду на предстојећим изборима, и да се зато, како је нагласио, "опозицији не жури на београдске изборе".

"У Београду ће СНС много лакше да победи него у бар два града у Србији, притом нису Ниш и Нови Сад, већ је комбинација градова. Али, у Београду је ситуација данас прилично јасна, и прилично је убедљива предност за оне који воде Србију напред", рекао је председник Вучић за ТВ Прва.

О утакмици Црвена Звезда-Зенит: Птица неће моћи да пролети, да угрози госте

Председник Вучић рекао је да сутра на утакмици Црвена Звезда - Зенит, која је високог ризика, ни птица неће моћи да пролети и да гађани могу да буду мирни.

"Сутра имамо Звезда - Зенит и ви знате, видели сте, и то је утакмица за нас високог ризика, због много ствари и због много фактора. Ја желим да кажем да ћемо ми дати не све од себе, птица неће моћи да пролети да угрози било госте наше, било домаћине, било кога", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић нагласио је да о томе треба да размишљају они који су мислили да било шта ураде.

"Бићемо немилосрдни према свакоме ко покуша да угрози безбедност било ког грађанина", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да је сит многих којима смо пружили гостопримство, а који мисле да су много паметни, па да треба да угрожавају безбедност ове земље.

Председник Вучић додао је да ће и то бити тема у наредном периоду.

На питање о коме говори, председник Вучић рекао је - о разнима који су, бежавши од рата, дошли овде да нам соле памет како треба да изгледа безбедносна и сигурносна ситуација у Србији.

Експо је прилика да променимо своје навике, да будемо изванредни домаћини

Председник Вучић нагласио је да Експо није само прилика да се гради, већ и да се сами променимо, да променимо навике и да будемо изванредни домаћини.

"Експо није само прилика за изградњу објеката и то како ће Београд изгледати лепше, како ће изгледати лепше наши градови и села, то је прилика да променимо себе, своје навике, да будемо и изванредни домаћини онима који у наш град долазе", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да се на простору где ће бити Експо већ много ради, да људи треба да знају да ће ту бити национални стадион, пруга која ће ићи до аеродрома до центра града, метро.

Председник Вучић навео је да му је жао што се мало пише о тим радовима, а гради се метро на Макишу, Експо комплекс, радови напредују.

Једва сам преживео линч у Сребреници, а говоре да сам договорио са Бакиром

Председник Вучић је рекао, одговарајући на наводе Ненада Томашевића из коалиције НАДА, да је "линч у Сребреници договорен", када је председник тамо нападнут 2015. године, као и да је "ишао да се клања и примио цвет од мајке Сребренице и онда се са Бакиром Изетбеговићем договорио да га линчују", да Томашевић то говори много више о себи, него о Вучићу.

"Када вам неко каже - договорили сте се са Бакиром Изетбеговићем, ја сам тамо једва преживео. Никоме на свету не бих пожелео то кроз шта сам прошао. У тренутку када сам положио цвет, схватио сам шта се збива и то је као стампедо кренуло са свих страна према мени. Помирио сам се са животом и рекао - буди поносни Србин који неће своју земљу да унизи, немој да спустиш главу. И нисам. Ако неко хоће да каже да је то било намештено, тај је или покварен или луд", рекао је председник Вучић.

Додао је да може да исприча колико је тог дана било, како је рекао, "намештених" ствари.

"Имам велике сумње и у Давутоглуа да је знао, не организовао, него да је знао шта ће да се догоди, чудно је било понашање Изетбеговића, али и многих других. Такође, не мислим да је он то желео тако. Данима су ме позивали да дођем, инсистирали и када сам дошао, као "ђаво од крста" су бежали када су ме видели, склањали се од мене", рекао је председник Вучић.

За свакога кажем - помозите све што је у складу са законом

Председник Вучић изјавио је, поводом разговора министра финансија Синише Малог и Небојше Шурлана који се појавио у јавности, да увек за свакога каже - помозите све што је у складу са законом.

"Објавили су Шолакови медији стварни или тобожњи разговор Синише Малог и Небојше Шурлана. Снимао је Небојша Шурлан, директор једног од јавних предузећа који је добио велико поверење државе да се бави железницом, да се бави паметним стварима, а он се понашао као најгори бедник. Јер то само нечасни људи могу да раде. Замислите да сам ја дошао вечерас да вас снимам, док ви разговарате са власником телевизије или са неким другим, па да то сутра пуштам", рекао је председник Вучић на Првој.

Како је рекао, то само најгори људи на кугли земаљској могу да раде.

"Али у свему томе што су они објавили, ничег посебног нема. Била је прича да се помогне око неког преградног зида (на стадиону Црвене звезде). И Синиша Мали каже - сасвим сигурно је да је став главног шефа да се помогне и каже - помози ти, знаш да ће ти главни шеф увек рећи помози", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је запитао шта је лоше у томе.

"За сваког од њих увек кажем, помозите ако можете. То је мој посао. Сваког дана дневно на 500 места кажем. Он (Мали) чак каже - ти знаш да би ти он (Вучић) то рекао. Јер ја хиљаду пута дневно кажем, помозите", рекао је председник Вучић и истакао да је поносан на то.

И за свакога кажем помозите све што је у складу са законом, нагласио је председник Вучић.

"Све што ме Партизан молио, Војводина, Ниш, Крагујевац. Па ја кажем помози сад. Мора се помоћи Звезди, помози Звезди.

Мора се помоћи Партизану, помози ако можете. Нема, држава, толико помозите. Крај приче. Па шта је ту проблем? Ја сам тај зликовац, главни шеф, тако да је то тешко кривично дело?", нагласио је председник Вучић.

Честитам Стојану Раденовићу на свему што је издржао

Председник Вучић рекао је да жели да честита Стојану Раденовићу на свему шта је издржао док је био председавајући Народне Скупштине Србије.

"Честитам Стојану Раденовићу, шта је све издржао. Он је диван човек. Један диван човек који је својом топлином и својом пристојношћу придобио огромне симпатије народа у Србији. А бескрајно му хвала што нас је задржао на Шангајској листи. Без његових радова ми ту одавно не бисмо били", изјавио је председник Вучић гостујући на ТВ Прва.

На питање новинарке да прокоментарише увреде које је посланик Милош Парандиловић упутио Раденовићу, председник Вучић је то оценио као велику непристојност.

На пирање новинарке да прокоментарише наводе новинара Динка Грухоњића да је кампања претњи против њега наручена са Андрићевог венца, председник Вучић је истакао како је он у Србији "свакоме крив за све".

"Ако је претњи било, ти људи треба буду ухапшени и одговорни. Никоме немате право да претите, чак ни овима који овакве гадости изговарају", рекао је председник Вучић за људе који прете Грухоњићу.

Председник Вучић се осврнуо на коментар Грухоњића, који је рекао да "има лепо име" као што је име Динка Шакића, подсећајући грађане да је Динко Шакић био управник логора смрти у Јасеновцу.

"Динко Шакић је одговоран за убиства десетине хиљада Срба. И да се ви клиберите и да говорите како је то нормално, 'баш је лепо име Динко Шакић'. Ништа ми није смешно", навео је председник Вучић.

На коментаре људи који желе да га ухапсе, јер им се не допада, председник Вучић је рекао да нема проблем и да ће и из затвора да их победи.

"Јер ви моју снагу, моје срце, моју енергију, моју главу, мој мозак да победите, не можете. Моју идеју и моју идеологију. Моја идеја је Србија", закључио је председник Вучић.

Тиршова 2 радови крећу у априлу

Председник Вучић изјавио је да ће радови на Тиршовој 2 почети у априлу и да ће они бити завршени у најкраћем могућем року.

Председник Вучић је за ТВ Прва рекао да ће нам то дати додатну енергију и истовремено поручио онима који су пребацивали што радови на Тиршовој 2 нису почели, да се стиде, јер то раде, а да сами ништа нису урадили.

Председник Вучић је најавио и отварање радова на обилазници око Ниша следеће недеље и истакао да ћемо имати изузетно добру пругу до Димитровграда.

"Затим иде изградња пруге Београд-Ниш. Пругу Београд-Суботица завршавамо до краја септембра и стизаћемо за сат и 10 минута од центра Београда до центра Суботице. Са мађарским премијером Виктором Орбаном сам разговарао да и они убрзају радове да идемо до Будимпеште за два сата и 40 минута. Молим људе да се сконцентришу јер пред нама нису лаки дани", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић позвао је људе и да у недељу дођу у Прокупље, где ће бити одржана централна манифестација обележавања 25 година од НАТО агресије на СРЈ.

"Претходно ћу посетити породицу најмлађег страдалог детета Бојане Трошовић која је имала свега неколико месеци. Њена сестра ће говорити. Посетићу и фабрику, биће скупова у Нишу. То ће подићи емоцију. Морамо уз то што последњих 10 година обележавамо, јер пре нисмо смели, да имамо и рационални поглед у будућност и гледамо како ће деца да нам живе", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је прочитао и писмо шефа мисије ММФ-а у Србији који је похвалио српску економију као отпорну и поручио да је за Србију изазов да тако настави, јер има одржив раст и висока јавна улагања.

"Само да прођемо још годину две и знаћу да је Србија успешна земља. Ово са ММФ-ом значи да имамо све добре показатеље.

Највеће резерве и резерве злата имамо. Чим злато и бакар расту значи да нам предстоји рат. Односно значи или смо у великом рату или се приближава. Тако берзе кажу", рекао је председник Вучић.

Опозиција свесна колико је упрскала ствари и да то народ не жели у Србији

Председник Вучић оценио је да је опозиција и након дешавања у парламенту претходних дана, свесна колико је "упрскала ствар" и додао да је његова порука Ани Брнабић и Милошу Вучевићу да представницима опозиције дају све што треба везано за бирачке спискове.

"Моја је порука госпођи Брнабић и Милошу Вучевићу, свима њима, њему као председнику највеће странке у земљи - позовите их. Траже вам бирачке спискове, знају да ту нема ничега. Дајте им шта год траже око бирачких спискова. Дајте им све што може, све, само немојте кршити директно законе. И оно што је на ивици закона, дајте им и то - протумачите да може", рекао је председник Вучић на ТВ Прва.

Председник Вучић је нагласио да у бирачким списковима нема ничега и да су то бесмислене приче.

"Како неко може два пута да гласа, или ако га нема у списку. Како је то могуће људи? Пустите глупости око миграција. Али ми објасните како је могуће да гласа неко ко не може", рекао је председник Вучић и додао да не постоји нико ко то зна боље од њега, јер је, како је рекао, политички ветеран.

Председник Вучић позвао је све представнике СНС да опозицији никада не узвраћају на исти начин како су се они понашали у Скупштини током избора председнице парламента, већ да покажу да пристојна Србија мора да побеђује.

Оцењујући да опозиција зна колико је упрскала, председник Вучић је рекао да су то исти они који нису дошли на консултације код њега, а ни код Стојана Раденовића, иако им је то била обавеза.

"И ја мислим да је важно да им се постави питање, без обзира на то што они нису желели да дођу на разговор код мене, без обзира што нису желели да дођу на разговор код Стојана Раденовића иако су им то обавезе у складу са уставом и законима ове земље, што никада нису желели разговор, али су зато желели разговор чак и са Аљбином Куртијем, иако им то није обавеза", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић подсетио је да је његова обавеза да разговара са Кутијем и да он мора да разговара са њим, а не они.

"Они не морају, али су разговарали. Нису њега гађали тоалет папиром, већ Раденовића и Брнабић", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је изразио и жаљење што опозиција не разуме то што се у Београду ради и гради, што метро није бајка, да људи вредно раде сваки дан на томе.

"И зато ови који бацају тоалет папире, не разумеју. Жао ми је што они не разумеју потребе грађана, не овог града само, већ целе наше земље", рекао је председник Вучић.

Никад нисам имао скај телефон, нисам учествовао ни у чему

Председник Вучић изјавио је да никад није имао скај телефон и да није могао ни да учествује у било каквој комуникацији преко тих уређаја, као и да се у преписци криминалаца преко тих телефона која се појавила у јавности спомињу и име "Оскар" и име "Вучић" и да још није разјашњено на кога мисле.

"Наравно, ја сам од почетка извештаван када сам својевремено био шеф свих служби итд, да су то неки посебни скај телефони.

Део тих телефона имали су и неки представници власти. Ја никад у животу, ни тај, нити било коју неку другу мрежу, осим ових уобичајених нисам користио. Чак немам ни вибер, нити било шта такво. Тако да нисам учествовао ни у чему. И не кажу они чак ни да је Оскар учествовао", рекао је председник Вучић на Првој.

Председник Вучић је тако прокоментарисао наводе неких медија да се у скај преписци функционера СНС и чланова клана Дарка Шарића, под кодним именом "Оскар" спомиње неко ко доноси све одлуке, али да још увек није откривено ко стоји иза њега.

"Међутим, ми нисмо сто процентно сигурни, иако је изгледало да причају о мени, зато што говоре на много места и о Вучићу. Чак имате у порукама и у телефонским разговорима које су обављали и директно где говоре и о Вучићу и о Оскару. Али и ви морате да разумете шта је садржај тих порука. Па они све најгоре говоре - псују мајку понекад Оскару, а чешће Вучићу, говоре да је најгори олош", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додаје да се у преписци каже како "не смеју без тог ђубрета, јер се плаше да ће то ђубре да их ухвати".

Председник Вучић је објаснио да су криминалци све време говорили у шифрама.

"Али нигде нема ништа похвално и лепо ни о том Оскару, нити о Вучићу још мање. Говоре Вучић, овде говоре Оскар, овде опет говоре Вучић. Негде крију, негде не. Међутим, кажу - болестан је овај Вучић, тешко ђубре, патолошки случај и тако даље", навео је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да су наше службе мислиле, према тим комуникацијама, да је он, Вучић, требало да буде "Оскар" пошто је наводно припремано његово убиство.

"Као да сам Оскар. Међутим, када су они испитани, прихватили су у затвору и тај њихов главни шеф је прихватио да иде на полиграф и прошао је на полиграфу. Зато ми имамо делић сумње и даље. Нема ту ништа против Оскара, нема ту ништа компромитујуће за Оскара. Напротив, јер је ваљда лепо када криминалци овако лоше говоре о том човеку. Ми смо мислили да ја јесам тај Оскар, али су ти људи прошли полиграф. Има ужасних псовки што не може ни да се прочита, углавном су псовке.

Толико воле и Вучића и Оскара, макар била иста особа", рекао је председник Вучић.

Остале вести