Имао сам важне разговоре са Макроном и Урсулом фон дер Лајен

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је у оквиру Међународног самита о нуклеарној енергији имао важне разговоре са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен о Србији, као и да је са француским председником Емануелом Макроном разговарао дуго о геостратешким питањима.

Извор: Танјуг

Новинарима је, након самита, рекао и да је са Макроном разговарао о посети Француској и да га је позвао у посету Србији, као и да је разговарао са словачким премијером Робертом Фицом, чију брзу посету Србији очекује.

"Са многим другим сам разговарао, од хрватског премијера Андреја Пленковића до других и верујем да смо имали користан боравак овде. Очекујем сада Марију Шефчовић да дође. Онда долазе поново представници Европске комисије. Дуг је дан, али конструктиван. (Белгијски премијер Александар) де Кро очекује писмо новог премијера (Србије) где тражимо помоћ Белгије у Винчи. Мораћемо део људи да вратимо, део да увеземо", рекао је председник Вучић.

Такође, рекао је и да је на самиту поставио важна питања - како финансирати улагања у нуклеарну енергију.

"И како да направимо већи раст, јер ако тражите повећање војне производње, не може онда ништа друго да расте, да улажете у друге гране привреде. Има ту много проблема које морамо заједнички да решимо", рекао је председник Вучић.

Честитам Ани и поручујем да не дозволи да се краде из скупштине

Председник Вучић честитао је из Брисела председници Народне скупштине Републике Србије Ани Брнабић на избору и додао да је тежак посао пред њом, а поручио јој је и да не дозволи више "да се било шта краде из скупштине".

Председник Вучић је, коментаришући тродневну расправу у парламенту о избору за председника парламента, рекао да није могао све да гледа, али да је видео да је било оних који су насртали на председавајућег Стојана Раденовића и да су га вређали због година.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Imao sam važne razgovore sa Makronom i fon der Lajen
Извор: Принтскрин

"Срамота ме је да изговорим ту реч једног који је вређао Стојана Раденовића због година, који, не само да отац може да му буде, већ је толико пута паметнији и образованији од њега да је срамота да му се овај уопште обраћа без дубоког наклона и огромног поштовања", рекао је председник Вучић.

Додао је и да је видео да су "по старом маниру покрали тоалет папире".

"Нисте оно од куће доносили, да су бар платили па донели од куће. Не, него су покрали тоалет папир из скупштинских просторија и тим покраденим тоалет папирима гађали Ану и све остале тамо. Ако је то Србија коју предлажу грађанима ове земље онда ја верујем да никада неће доћи на власт", рекао је председник Вучић поводом тога што су посланици дела опозиције са листе "Србија против насиља" у парламенту током гласања о потпредседницима парламента гађали тоалет папиром новоизабрану председницу скупштине.

Некад су, како је рекао, "крали слике, а сад су дошли до тога да краду тоалет папире".

"То што вичу и лупају у клупе, то није много важно. А то да сам ја главна тема, то није спорно. Немам проблем. Од оног из партије француског држављанина Милоша Јовановића који каже да се Вучић договорио са Бакиром Изетбеговићем да га линчују у Сребреници до тога колико кошта дукс мог брата од милијардера Ђиласа. Шта ћете, одговорићу им већ сутра", поручио је председник Вучић.

Разговарао сам са Макроном о великом броју тема, ускоро идем у Париз

Председник Вучић изјавио је да је са Макроном опсежно разговарао о великом броју тема, као и да ће ускоро посетити Париз.

"Разговорили смо о свим геополитичким питањима. Говорили смо и о Украјини наравно, и о његовим изјавама. Говорили смо о нашим задацима на Европском путу, говорили смо о буквално свим питањима наше билатералне сарадње и његове могуће посете, али прво ћу ја да одем у Париз", рекао је председник Вучић у изјави новинарима у Бриселу.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Imao sam važne razgovore sa Makronom i fon der Lajen
Извор: Принтскрин

Додао је да је разговарао и са мађарским премијером Виктором Орбаном о великом броју тема, али да не може јавно о свему да говори о разговорима са Макроном и Орбаном.

На питање новинара о београдским изборима и тврдње опозиције о изборним манипулацијама, председник Вучић је запитао зашто не журе на изборе ако сматрају да их је неко покрао.

"А изгледа да им се не жури. Сутра ћу да вам саопштити и нове податке, пошто разлика више није само 5 одсто, као што је била. Сад је разлика значајно већа. Још мало да украду тоалет папира, још мало европских резолуција ићи ће на двоструку разлику", поручио је председник Вучић.

На констатацију новинара да су му многи замерили што је честитао руском председнику Владимиру Путину победу на изборима у Русији, председник Вучић је одговорио да је он председник Републике и да понаша у складу са нормама међународног јавног права, поштујући друге земље.

"Честитаћу коме ја хоћу у најбољем интересу Републике Србије и увек штитећи интересе Републике Србије. И то је мој посао и то ћу наставити да радим. Ја нисам слуга било чији, волим своју земљу највише на свету и понашам се као самостални и председник независне земље које доносе одлуке у најбољем интересу свом и својих грађана", рекао је председник Вучић.

Важно присуство Србије на самиту о нуклеарној енергији – потребне промене

Председник Вучић изјавио је да је веома важно што је Србија учествовала на првом самиту о нуклеарној енергији, јер је неопходно разумети шта се дешава у свету, пошто долази вештачка интелигенција и има много проблема у снабдевању струјом.

Због тога су нам потребне промене, поручио је председник Вучић и додао да индустрија великом брзином расте, да грађани хоће велики стандард - одређене температуре лети и зими, а да не постоји мрежа да се ти захтеви покрију.

"Чак и угаљ немамо, имамо проблема са тим, не смемо да се играмо, јер када из угља будемо производили струју мораћемо да плаћамо таксе Европи и другима. Зато је важно да променимо законодавни оквир, за мораторијум на нуклеарну енергију и да разговарамо са свима, од Белгијанаца, Француза, са Енглезима смо кренули у те разговоре са Ролс Ројсом, Американцима, са Русима смо кренули у нешто, вероватно сам ја крив што смо то раније прекинули управо због тог закона о мораторијуму", рекао је председник Вучић.

Како је додао, мораћемо да мењамо закон и да кренемо пре свега за мале модуларне реакторе, али и да размишљамо о традиционалним нуклеаркама које су најбољи извор електричне енергије.

"Та четири мала модуларна реактора вам замењују 1.200 мегавата електричне енергије. Нуклеарна енергија вам је најсигурнија и најбоља енергија и спада у зелену енергију, много, много би нам то помогло, али су то огромне инвестиције и улагања. За само четири оваква реактора морамо да платимо око 7,5 милијарди евра најмање", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, зато је поставио питање финансирања, како да се издржи долазак вештачке интелигенције, које буквално "срчу струју".

Као пример навео је Холандију где грађани траже да се укидају електрична возила, јер имају проблем са напоном електричне енергије.

"Најразвијенији у земљи Европе де факто. Тако да има безброј проблема. Шта да радимо у Крагујевцу, где имате дата центар, супер компјутер, Стелантис за производњу електричних аутомобила, [у реду] је данас, а шта ћемо сутра кад се повећа потражња, како ћемо да обезбедимо да Крагујевац има довољно струје, како ћемо да урадимо да сви други имају довољно струје", рекао је председник Вучић.

Додао је да морамо да гледамо у будућност и да пожуримо, јер ће нам то бити неопходно за пет и шест година.

"Да градите традиционалну нуклеарку не можете испод девет, 10, 11 година, макар вам они рекли да може за осам", закључио је председник Вучић.

Што пре видети студије за употребу нуклеарне енергије

Председник Вучић изјавио је да треба што пре да видимо студије за употребу нуклеарне енергије у нашој земљи, јер ћемо једино тако моћи да обезбедимо довољно струје у будућности.

"Није питање шта нам фали данас када је реч о струји, већ је питање шта ће нам недостајати сутра. Данас ми можемо да преживимо, али не можемо сутра", рекао је председник Вучић одговарајући на питања новинара.

Рекао је да пре неку годину нисмо имали гасоводе, али да сада имамо и да то нисмо урадили не бисмо имали довољно струје.

"Не заборавите да без гасних електрана у ТЕ-ТО Нови Сад и ТЕ-ТО Панчево не бисмо имали струје ни прошле ни ове зиме. Само да то имате у виду. А нисмо имали гасоводе кроз Србију. Имали сте оно што им је дошло до Панчева кроз Војводину, преко Берегова што је долазило. Морамо сад да пожуримо са градњом нафтовода. Морамо да видимо шта ћемо са гасним складиштима", рекао је председник Вучић.

Навео је да је јутрос имао разговор са министарком рударства енергетике у Влади Републике Србије Дубравком Ђедовић како би видели шта ћемо бити са нафтом.

"Како ћемо да обезбедимо и како ћемо много веће складиште да имамо, као и много веће резерве да направимо. Морамо да видимо шта ћемо и како са струјом. Неће бити струје у пола европских земаља. Уколико се не изграде ови мали нуклеарни реактори, уколико то не направимо. Ми, наравно, од седамдесетих година прошлог века нисмо озбиљно направили студију нити било шта. Било је некад паметних људи, а онда су дошли они који су се додворавали народу све време и причали глупости", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да зато морамо сада да радимо брзо и узмемо студије за употребу нуклеарне енергије, како бисмо у будућности имали струју.

"У супротном, нећемо моћи ништа да имамо, нећемо моћи да пратимо свет", навео је председник Вучић.

Рекао је да пола европских земаља неће имати довољно струје ако се не буде тиме позабавила.

Председник Вучић је рекао да Француска има велике планове за улагање у 15 гигавата нове нуклеарне енергије, иако већ има своје нуклеарке.

"Белгијски премијер Александар де Кро је био највећи противник нуклеарне енергије, а данас је највећи заговаралац - паметан човек, само се магарац не мења. Види човек где свет иде, види како ствари иду, види да мора да има струју, види да иде вештачка интелигенција, види све друго. Да ли се нешто није променило? Променило се време. Дошла друга времена. Знате, имате рат у Украјини, а долази и вештачка интелигенција", навео је председник Вучић.

Истакао је да угаљ више нико неће да копа и додао да је критиковао због тога министарку Ђедовић јер у ЕПС-у имамо више административних него производних радника.

"Ако будемо производили било шта из угља, тај производ нећемо моћи да продамо нигде на западу, нећемо моћи да имамо тржиште или ћемо морати да платимо високе таксе", рекао је председник Вучић.

Честитаћу коме ја хоћу, нисам било чији слуга

Председник Вучић изјавио је, поводом тога што је честитао победу на изборима председнику Руске Федерације Владимиру Путину, да ће честитати коме год хоће, јер није било чији слуга, као и да све ради у најбољем интересу Србије.

Председник Вучић је, на коментар новинара да су му многи замерили што је честитао руском председнику победу на изборима у Русији, рекао да је он председник Републике и да се понаша у складу са нормама међународног јавног права поштујући друге земље.

"Честитаћу коме ја хоћу у најбољем интересу Републике Србије и увек штитећи интересе Србије. И то је мој посао и то ћу наставити да радим, ја нисам слуга било чији, волим своју земљу највише на свету и понашам се као самостални и председник независне земље која доноси одлуке у најбољем интересу свом и својих грађана", рекао је председник Вучић.

Остале вести