Нуклеарна енергија потребна за веће стопе раста

Најновије
Извор: Принтскрин

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је на првом Самиту о нуклеарној енергији у Бриселу, који организују Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) и Краљевина Белгија, да је тај скуп веома важан и за Србију и цео европски континент.

Извор: Танјуг

Свима је потребно више енергије како бисмо могли да остваримо веће стопе раста и да реализујемо велике планове у будућности.

"Не можемо научити пуно од Србије по овим питањима, зато што након распада бивше Југославије нисмо имали искуства са нуклеарном енергијом, али верујем да је овај самит од истинске важности за будућност моје земље, као и за будућност целог европског континента", рекао је председник Вучић, који је био међу првим говорницима на првој сесији Самита који је предвиђен за говоре националних лидера.

Председник Вучић је истакао да је тај самит важнији од многих других форума и састанака на којима су европски лидери.

"Зашто верујем да је ово веома важан самит? Зато што смо сви спремни да дискутујемо о великим плановима, великим стварима у будућности и које су добре за будућност, али не знамо како да их спроведемо. Као прво, рекли смо себи да морамо барем да удвостручимо производњу наоружања и пратеће опреме. Затим морамо да побољшамо наш раст, јер су на европском континенту стопе раста тако мале", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је поручио да треба видети како да се дође до већег броја малих модуларних реактора за употребу нуклеарне енергије.

Како је рекао, на том путу имамо три проблема.

"Први проблем јесте да, барем у мојој земљи, немамо потребно знање о коришћењу нуклеарне енергије и не знамо како ћемо обезбедити то знање и те људе. Друга ствар јесте како ћемо финансирати све ове пројекте. И могу вам рећи унапред да смо ми заиста заинтересовани да добијемо бар четири мала модуларна реактора који ће заменити 1200 МW. Не знамо како ћемо то урадити, како ћемо то финансирати зато што је то око 7,5 до осам милијарди евра", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да ће Србија у сваком случају бити спремна да значајно учествује у томе, али да морамо да добијемо неку врсту подршке од водећих држава Европске уније.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Nuklearna energija potrebna za veće stope rasta
Извор: Принтскрин

"Трећа ствар јесте да ће нам увек бити потребно да променимо став наших људи. То није једноставно, али спремни смо да то урадимо, што значи да се нећемо само прилагодити, већ да ћемо морати и да променимо наш законодавни оквир и урадићемо то. На крају, ако будемо имали наставак ужасних безбедносних ситуација, то јест различите врсте ратова у свету, моје питање је - ко ће то финансирати, како ћемо обезбедити веће стопе раста и производити више војне опреме него што смо то пре радили", нагласио је председник Вучић.

Истакао је да је зато уверен да је употреба нуклеарне енергије корисна, али и изразио уверење да ће земље попут Србије добити доста подршке на том путу.

"Нарочито по питању знања када је реч о Србији, подршку од домаћина скупа ИАЕА, али и од свих других. Господине (директоре Међународне агенције за атомску енергију Рафаел Мариано) Гроси, молим вас посетите Београд што је пре могуће - увек сте добродошли и хвала вам што сте ме саслушали", рекао је председник Вучић.

Остале вести