Београдски избори биће одржани 2. јуна

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, после састанка са лидерима владајућих странака у Председништву Србије, да ће листа "Србија не сме да стане" у наредних неколико дана доставити име мандатара за састав нове владе.

Извор: РТС 1

"Као што знате после успешно окончаних избора 17. децембра у складу са Уставом и Законом о председнику одржао сам консултације са свим политичким странкама и листама које су учествовале и које су то желеле", рекао је председник Вучић.

Нажалост три изборне листе од којих је једна мањинска нису желеле да учествују, док сам са свима осталима обавио консултације и у складу са тим прихватио информацију да листа "Србија не сме да стане" има већину која је довољна за формирање скупштинске већине и владе, те да ће ми у наредних неколико дана доставити име мандатара за састав нове владе, навео је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да се Србија налази у не лакој политичкој ситуацији, пре свега због геополитичких прилика, због онога што се збива на истоку Европе.

"Због, рекао бих, немоћи великих сила да проблеме реше мирним путем, и због тога Србија као земља која је војно-неутрална и у потпуном је окружењу или НАТО земаља или НАТО аспираната, и са друге стране земља која једино у Европи није увела санкције Руској Федерацији, се налази под јасним и недвосмисленим притиском", рекао је председник Вучић.

Додао је да је у таквим условима разумљиво да поједине земље и преко својих представника покушавају да утичу и на унутрашње политичке прилике у Србији, што ништа није ново и необичајно.

Одложићемо конститутивну седницу од сутра за седам дана

Председник Вучић изјавио је да ће седница парламента бити одложена од сутра за тачно недељу дана, да би се припремили избори потпредседника, председника и свих скупштинских одбора у складу са добијеним гласовима на изборима.

Председник Вучић је рекао да се то ради како би се скупштина Србије следеће недеље у потпуности конституисала и припремила за избор нове Владе.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Beogradski izbori biće održani 2. juna
Извор: Танјуг

Председник Вучић је рекао да је на састанак вечерас позвао оне који су се изјаснили да желе у већину и да би им указао на тешкоће и задатке који су пред Србијом.

"Говорили смо и о унутрашњополитичкој ситуацији која је не компликована колико неки желе да је представе, али је важно како се постављамо пред проблемима", рекао је председник Вучић.

Београдски избори биће одржани 2. јуна, остали избори биће одржани у складу са уставним и законским роковима

Председник Вучић изјавио је да је предложио да се београдски избори одрже 2. јуна.

"Моја идеја је следећа, да имамо београдске изборе 2. јуна и ти избори ће бити одржани 2. јуна, јер су се моји пријатељи са том идејом сагласили, а ја ћу вам рећи зашто. Сви остали избори биће одржани у складу са уставним и законским роковима, јер нико не жели да подноси било какве оставке било коме за било шта и то је било једногласно одбијено од стране свих присутних", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић навео је да ће те изборе расписати Ана Брнабић, као изабрана председница скупштине, 3. априла да би био максималан рок 60 дана.

"Морам да кажем да никаквог страног притиска није било. Напротив, Ана Брнабић је обавила разговоре са представницима Квинте. Ја сам обавио разговар са пријатељима нашим са Истока. Наши пријатељи са Истока никада нису имали никакав проблем. Увек поштују српску демократију и указују велики респект. И захвалам сам им на томе. Ана је имала задатак да разговара са људима из Квинте. Нико из Квинте није желео да подржи било какав бојкот, нити било шта. Ни са каквим проблемом се по том питању нисмо суочавали", навео је председник Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Beogradski izbori biće održani 2. juna
Извор: Танјуг

Како је рекао председник Вучић, одржавање београдских избора 2. јуна била је његова жеља.

"Овде се постављам као председник Републике, као неко ко добро зна колико проблема ћемо да имамо. Као неко ко је председник Републике, а не само члан Српске напредне странке. Сматрам да је за земљу најбоље да покушамо да умиримо страсти, ма како били бесмислени разлози (опозиције), од тога да иду на празник, на холидаy, на одморе. Пошто су они богати, а сиротиња ваљда не може да иде", додао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да треба да имамо изборе за које ће сви на крају рећи - да, то је тај резултат.

"Рекао сам својим пријатељима из странке чији сам члан, боље је да понекад изгубите изборе, него да нечасно формирамо власт и да добијемо изборе. Немојте да радимо оно што су они урадили, немојте да будемо Драган Ђилас који је био на власти па је приморавао социјалисте да погазе своју реч, а и они погазили своју реч и преварили људе", рекао је председник Вучић.

Позвао је МУП да веома рестриктивно тумаче закон о промени пребивалишта, посебно приликом промене пребивалишта, односно добијања пребивалишта на територији града Београда до датума закључења изборног списка.

"Ово је мој покушај, никога никада нисам позивао или терао да разговарам са неким јер они за разговор нису спремни и знам ја да је ово можда моја грешка. Ана је рекла - то је бацање бисера пред свиње. Ја мислим да је потребно да покушамо да ко год да победи, после тога имамо пуну стабилност, да обавимо све друге локалне изборе на начин на који је то потребно у складу са уставом и законом и да завршимо све приче", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да је веома важно да се поштују препоруке ОДИХР-а и о обуци и броју бирача на једном бирачком месту.

Пред будућом Владом пуно посла, зато покушати да се формира пре 1. априла

Председник Вучић рекао је да је пред Скупштином Србије и владом која ће у наредном периоду бити формирана пуно обавеза и посла и позвао будућу председницу Скупштине Ану Брнабић да да све од себе како би важне одлуке о функционисању парламента, будуће извршне власти и организацији избора могле да буду донете на време и како би покушали да нова влада буде формирана пре првог априла.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Beogradski izbori biće održani 2. juna
Извор: Танјуг

"Ми морамо да негујемо своју демократију, да верујемо у своје капацитете, да градимо Србију. Много посла имамо и морамо да покушамо пре 1. априла да изађемо у са новом владом, јер нас чека и "ЕXPO 2027" и много обавеза", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да нико не жели да слуша кампању о локалним изборима која ће трајати три месеца и када су локални избори у питању, људе она занима само последњих петнаестак дана, и позвао будућу председницу Скупштине Србије Ану Брнабић да до тада напорно ради како би важне одлуке о функционисању парламента, будуће извршне власти и организацији избора могле да буду донете на време.

"Ја сам поносан на странку којој припадам, а која је прихватила нешто што мислим да је разумно, што мислим да је лековито за наше друштво. Јер после овога добили су и оно што су тражили, као у фонтани жеља", рекао је председник Вучић и оценио да су представници опозиционих партија добили све шта су тражили у својим захтевима.

Председник Вучић је истакао да ће, уколико Српска напредна странка изгуби на локалним изборима, честитати победу онима који освоје више гласова, али да ће дати све од себе да помогне људима у чију снагу, рад и енергију верује.

Испитаћемо "феномен" промене пребивалишта студената на изборима у Немачкој

Председник Вучић изјавио је поводом писања немачких медија да немачки универзитети плаћају студентима да промене пребивалиште како би отишли у покрајину где Алтернатива за Немачку има највеће поверење бирача, да верује да ћемо испитати тај "феномен" и како је то "богоугодно" у Немачкој, јер је то важно за наше будуће европско усмерење.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Beogradski izbori biće održani 2. juna
Извор: Танјуг

"Ја се не бавим ситуацијом у Немачкој тако помно и детаљно као што се они баве ситуацијом код нас. Али Ана Брнабић, као председник парламента, верујем да ће исказати интересовање за овај "феномен" промене пребивалишта и боравишта и како се то студенти шаљу из једне у другу средину и како је то "богугодно"", рекао је председник Вучић одговарајући на питање новинара како коментарише та писања немачких медија.

Председник Вучић је истакао да је то важно за наша будућа европска усмерења, како бисмо сазнали како се то на европском путу спроводи.

"Који је то део и ког "акија" је то део и зашто нас нису онда похвалили за, рецимо - из Мале Крсне биће чак један бирач који је прешао у Београд. Па да му посебно дамо неку захвалницу јер се он једини понашао у складу са европским правилима. Верујем да ће то Ана да уради, није мој посао", рекао је председник Вучић.

Моја саветница је позвала Аиду Ћоровић да јој помогне, јер се жалила

Председник Вучић рекао је да његова саветница јесте позвала активисткињу Аиду Ћоровић са намером да јој помогне када се она у јавности жалила да нема од чега да живи, па да су тако наводи Ћоровић да је на тај начин неко хтео да је "купи" или "ућутка" - нетачни и бесмислени.

Одговарајући на питање новинара да прокоментарише изјаву Ћоровић да ће га на крају "убити криминалци са којима су сарађивали" и да је био покушај да се Ћоровић "купи", председник Вучић је рекао да они који хоће да га убију, да пожуре јер ће их, како је рекао "победити опет".

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Beogradski izbori biće održani 2. juna
Извор: Танјуг

"То што ћете мене да убијете, о томе сањате већ годинама, још нисте спровели у дело, пожурите, победићу вам опет. То је мој одговор. И помоћићу свим мојим пријатељима, политичким саборцима, те људе сматрам пријатељима, пре свега политичким саборцима за које знам колико вредно и напорно раде за ову земљу, да победе поново. И не можете да ме спречите ни по Уставу, ни по законима ове земље", рекао је председник Вучић.

Што се тиче наводног његовог односа са криминалцима, председник Вучић је указао на то да те који то говоре око те теме пушта да говоре и да ће то бити тако још неко време, а да ће онда у јавност изаћи са стварним подацима.

"А онда ћете да видите чудо невиђено. Да видите о каквим је лажовима реч, око неких ствари око којих инсистирају последња три, четири дана. Ја сам стара чекалица и волим да их пустим, да се иживљавају и да мисле "ето, напипали смо меко ткиво", а онда следи ударац. Што се тиче криминала, ту је већ аутопројекција", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да је он председник Србије, посвећен напретку свог народа и да све одлуке које се доносе па чак и оне као вечерас о изборима, доносе се искључиво у интересу народа.

"Нисам се руководио страначким интересима. Ми смо буквално викали једни на друге, онако како се то није догодило и опет смо дошли до заједничког решења", рекао је председник Вучић.

Србија се наоружава да би чувала своју земљу, а не да би угрозила друге

Председник Вучић рекао је да се Србија наоружава како би чувала себе, а не да би некога у региону угрозила и поручио да су коментари о томе да је наоружавање Србије претња миру у региону "мантра оних којима никада ниједна Србија није довољно мала и довољно унижена да би таквом Србијом били задовољни".

"Србија кад се наоружава, наоружава се пре свега из домаће индустрије. Наоружава се да би чувала своје име, своје презиме, да би чувала своје небо, своју земљу. Да разни патуљци не би умислили да поново могу да јој отимају територију, као што су то много пута чинили раније. А Србија никада никога и ни на који начин није угрозила", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је тако реаговао на изјаву босанско-херцеговачког војног аналитичара Неџада Ахатовића, који је рекао да је наоружавање Србије претња региону и да Србија глуми "малу Русију" желећи да обједини српски свет у региону.

Председник Вучић је навео да је разлог таквих коментара о Србији то што некима смета што економија Србија данас чини половину укупне економије Западног Балкана.

"Кад причате о економији Западног Балкана, 50 одсто је Србија, 55 одсто извоза са Западног Балкана је Србија, 62 одсто је Србија та која привлачи стране директне инвестиције. А о каквом онда Западном Балкану говорите, а да не говорите о Србији? Пошто је таква Србија постала и земља која тренутно има највећу плату просечну у региону, а при томе веома ниску стопу јавног дуга, а да је чланица Еуростата", рекао је председник Вучић.

Додао је да такву Србију желе да сруше најгорим лажима и да је у протекле две године објављено више од десет хиљада текстова у разним западним и регионалним медијима о томе да ће Србија да нападне некога у региону.

"Да смо ми мали Руси који ћемо, не знам шта да направимо, да слушамо наређења нечија. Зашто то говоре? Два су разлога. Један је тај да нанесу директно штету Србији, а други је тај што полазе од себе. Знају какви су они послушници, знају какви су политички патуљци", поручио је председник Вучић.

Додао је да такви људи знају да њима њима управљају на жицу или на конопчићу као у неком позоришту, па рачунају да такви морају да буду и други.

"Не могу да науче да Србија не слуша никога сем свој народ. Да Србија има своју политику независне, слободарске и самосталне земље. То је њихов проблем", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је поручио да Србија мора да буде довољна јака колико сви у региону заједно, да би могла да опстане.

"Да бисмо могли да будемо своји на своме. И никада никога нисмо угрозили. И то нам причају политичке битанге са запада, најгоре могуће. Које говору о томе како ћемо ми да угрозимо некога и причају нам о територијалном интегритету. Они који су угрозили територијалну интегритет Србије и из њихових разлога и из њиховог угла одцепили део територије Србије", рекао је председник Вучић.

Просечна плата 2027. 1.400 евра, зато очекујем већи повратак људи у Србију

Председник Вучић рекао је да ће просечна плата у Србији 2027. године достићи 1.400 евра и да зато очекује да се већи број људи који су напустили Србију врати у њу.

Председник Вучић је тако одговорио на питање новинара да прокоментарише тврдње покрета "Крени-промени" да он манипулише бројем младих људи који желе да се врате у Србију и да би се млади вратили када би просечна плата била 166.000 динара.

Председник Вучић је рекао да је тај износ у еврима управо оно што ће Србија обезебедити као просечну плату 2027. године, а која ће за Београд бити, како је навео, много већа од тога.

"Просечна плата на Врачару у децембру је била 1483 евра, а 1400 евра ће бити просечна плата у Србији 2027. године, баш у складу са програмима, у складу са свим оним што смо рекли грађанима Србије. И управо зато очекујемо што је могуће већи повратак", изјавио је председник Вучић.

Председник Вучић је навео и да је данас у посети селу Памбуковица срео две жене које су се вратиле из Аустрије.

"И свуда те људе видите. Брже нам се враћају високо образовани, најстручнији људи, мање нам се враћају бравари, возачи, металостругари, месари, тесари, зато што је за њима потреба на западу највећа и плаћају их сада много више. Али и на томе радимо и враћаћемо их у земљу", рекао је председник Вучић.