СНС и СПАС донели декларацију о приоритетима са 11 принципа

Најновије
Извор: Танјуг

Српска напредна странка и СПАС усвојили су данас Декларацију о приоритетима националне и државне политике са 11 принципа, која ће бити темељни политички документ напредњака за будућност.

Извор: Пинк

Лидер СНС Александар Вучић је, на Главном одбору СНС након што се СПАС Александра Шапића ујединио са СНС, изнео главне принципе декларације.

"СНС и СПАС доносе Декларацију о правцима и приоритетима државне и националне политике Србије", нагласио је Вучић.

Под један - очување мира и политичке, економске и друштвене стабилности за даљи развој.

Други принцип је очување независности, суверенитета и територијалног интегритета и самосталности у одлучивању Србије.

Трећи принцип је даљи економски раст и развој Србије, финансијска стабилност и виши стандард за грађане.

Четврти је очување и обнова демографске слике Србије - подршка породицама и деци и брига о младима и стварање услова за њихов опстанак.

"То је најважнији и најхитнији задатак", нагласио је Вучић.

Пет - неговање националног идентитета српског народа, неговање историје и наслеђа.

Шест - искорењивање организованог криминала и протеривање мафије и борба против корупције.

Седам - развој Србије уз поштовање животне средине и природних ресурса, уравнотежени развој.

Осам - у јавном деловању супротстављање поделама и мржњи у политичком и друштвеном животу Србије.

Девет - грађани Србије се позивају без обзира на порекло, националну и верску и страначку припадност да ове принципе подрже из љубави према својој отаџбини.

Десет - сви политички представници СНС и СПАС на власти своје политичко деловање заснивају на овим постулатима и њихово деловање ће бити процењивано.

Једанаест - уједињење СНС и СПАС подразумева приступање свим принципима и обавезује на њихово поштовање у политичком раду.

"То смо потписали Шапић и ја, ми смо га усвојили на седници Председништва", додао је Вучић.

Седницу је отворио председник Александар Вучић, који је предложио дневни ред, који су чланови одбора усвојили.

"Данас имамо доста посла и важно је да то покушамо да урадимо на ефикaсан начин", рекао је Вучић.

"Неки су преминули због срчаних обољења, неки због короне, неки из трећег разлога, али данас слабији јер нису ту Гојко, Браца, Тика Арсић, Славиша Живковић", рекао је Вучић и позвао чланове да им минутом ћутања одају почаст.

Највећа просечна плата у региону, Србија наставља да расте

Председник Александар Вучић истакао је данас, обраћајући се члановима Главног одбора СНС, да Србија данас има највећу просечну плату у региону, да су у односу на прошлу годину порасле и трговина и индустријска производња, те да ће наша земља наставити да расте и да се бори да поново буде у врху европских држава по стопи раста.

Вучић је рекао да је Србија у претходној години имала најбржи раст, који је био минус 0,9, али док су друге државе бележиле раст од минус 15 до минус пет, нико није био ни близу наше земље.

То је, како је рекао, постигнуто захваљујући великом труду, раду и енергији појединих чланова владе, али пре свега, грађана, уз захвалност на дисциплини и стрпљењу пензионерима, који су, каже, увек уз своју државу.

Додао је да су у земљи, уз ту стопу раста, значајно повећана примања грађана.

Вучић је указао да је 2014. године, Србија била 4. у региону по висини просечне плате, а испред су биле и Црна Гора, и то за око 180 евра, као и БиХ.

"Данас је Србија по висини просечне плате у региону убедљиво прва. Србија у марту бележи просечну плату 556 евра", истакао је Вучић, додајући да је то било веома тешко и готово немогуће направити, али је успех остварен захваљујући тешким реформама из 2014. године.

У годинама које долазе имаћемо још боље резултате, због тада предузетих мера, подвукао је Вучић.

"Имали смо рак у економији, тада су се отварали само банковни рачуни тајкуна. Успели смо да то променимо, да Србија буде земља која се гради и напредује", рекао је Вучић.

Истакао је да је у односу на април прошле године трговина напредовала за 47 одсто, а индустријска производња 42 одсто.

"Показали смо да дижемо земљу. Изградили смо путеве, пруге, изградићемо више него генерације пре нас. Успели смо, јер верујемо у себе и нисмо се освртали на оне који су нам добацивали и гађали каменчићима док смо гурали велики камен ка врху. Јер смо очували јединство странке, борили се против свих различитих утицаја, а на цивилизован демократски начин превладамо проблеме унутар своје организације", рекао је Вучић.

Поручио је да ће Србија наставити да расте и покушати да буде у самом врху Европе по стопи раста.

"Да виде грађани да парадигму губитника можемо да преокренемо", рекао је Вучић.

Док је СНС-а Србија ће да се пита

Лидер СНС и председник Србије Александар Вучић поновио је данас да неће потписати независност Kосова и поручио да док је год СНС-а Србија ће да се пита.

Вучић је у обраћању на седници Главног одбора странке указао да ће Србија бити изложена тешким притисцима, бројним проблемима и мукама.

Подсетио је да ће средином јуна бити настављен дијалог везан за KиМ, те да ће и пре и после тога Србија бити изложена великим притисцима.

“Немојте имати илузија да се разговара на начин да имамо шансу да неку идеју предочимо на другачији начин“, рекао је он истичући да је Србија данас у ситуацији која је изузетно тешка после једностраног проглашења независности Kосова, изузимања разговора изван УН, као и одлуке Међународног суда правде и постављања границе на Јарињу.

“Девет година смо се борили и изборили за документа које сам већ тада рекао да ће бити проблем за Албанце. Зато нису испунили ЗСО. Мислите ли да се и они који су потписали са запада узбуђују због тога? Ако би изашли из разговора ми би били криви због напуштања дијалога и не настављамо да причамо, ни сам не знам о чему. Морамо да учествујемо у дијалогу, да будемо део света“, нагласио је Вучић.

Рекао је да је зато важна Скупштина странке, на којој ће бити могуће да се размишља о кандидатима, јер ће он као председник странке и државе бити изложен највећем притиску.

“Србија је део света, али ако неко мисли да постоји тај притисак могу да поручим нећу да им потписујем признање независног Kосова“, подвукао је он.

Указао је да због тога њега нападају.

Пренео је да је донета посебна стратегија, а на којој раде и неки Срби, у којој су написали да је Вучић зликовац који неће да потпише независност, и према којој ће извршити притисак на храбре земље, посебно истичу храброст Грчке.

Тиме, објашњава, они желе да те земље дођу скоро до нивоа признања, па онда уласка, преко других Kосова у Нато, те би Срби разумели да је готово када Kосово постане чланица НАТО.

Наставиће, додао је, и са криминализацијом његове породице.

"То су радили и уз подршку појединих наших чланова који су помислили да ће добити неки пехар или медаљу од неког из иностранства, или устоличе их на власт. Могли сте да чујете у декларацији коју смо усвојили да је суштина вођења земље у томе да самостално доносите одлуке. Да разговарамо са свим амбасадорима, светским и европским лидерима, али да увек смете да кажете да неће одлуке у име Србије доносити ниједан странац, ниједан амбасадор, ниједан светски лидер, већ ми грађани Србије“, подвукао је он.

Рекао је да је поносан што је СНС водила такву политику, те указао да му се гаде људи, па тако и они у сопственој странци који мисле да ће их амбасадори довести на чело странке или на функцију да управљају Србијом.

"Људи хоће да се наш народ пита, а не странци, амбасадори, тајкуни, не они који не желе Србији добро. Док је СНС-а Србија ће да се пита, Србија ће да доноси одлуку“, подвукао је Вучић.

Нисам ја рекао ко да буде митрополит

Председник Србије Александар Вучић каже да је јутрос оптужен да је наводно извршио државни удар у Црној Гори и указао да није он рекао ко треба да буде митрополит, нити извршио удар на цркву.

"Јутрос сам оптужен да сам извршио државни удар у ЦГ и да се то неће променити све док ме не смене овде, што ваљда није државни удар. Зашто? Јер је неко нешто рекао са владикама око тога ко ће да буде митрополит или епископ", истакао је Вучић на седници Главног одбора СНС.

Он је указао да није он посећивао патријарха и да не зна о чему причају.

"Нити сам знао да они (из Црне Горе) посећују патријарха нити сам ја рекао ко треба да буде митрополит или епископ, нису они извршили државни удар или удар на цркву, него сам ја, који појма нема о чему причају. Зашто је то тако, јер Србија мора да буде крива увек и неће бити крива само ако се не буде питала за 29 одсто свог становништва у ЦГ. А у Северној Македонији Албанци којих има 24 одсто имају много већа права. И ако питамо за права 29 одсто свог становништва, то је ваљда државни удар", запитао је Вучић.

Kаже да га и у Србији опозиција оптужује за свакакве глупости, па је тако, како је навео, један од "стручњака" рекао како "Вучић тера Грчку да призна независно Kосово, а Грчка неће".

"Лаж је постао основни мото њихове политике", додао је Вучић.

Идемо на све изборе да убедљиво победимо

Лидер СНС Александар Вучић поручио је данас на Главном одбору странке да напредњаци иду на све изборе да убедљиво победе.

"Знате да сам увек скептик и песимиста, али идемо на све изборе да победимо, победимо убедљиво“, истакао је Вучић.

Он је указао и да СНС излази на изборе да победи са великом разликом.

Исказао је уверење да ће на изборе изаћи сви, а да ће СНС показати шта је то што народ мисли, да народ зна ко су ти који Србију могу да воде напред.

"На сваком месту, на KиМ, свуда у Војводини, да убедљиво победимо у Београду, свуда да победимо за добро и будућност Србије“, закључио је обраћање лидер СНС.

Ниједан нон-пејпер нисам подржао, јер су за независност KиМ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србију чекају велики притисци и да ће за све бити крива, као и да ниједан нон-пејпер није подржао пошто сви предвиђају независно Kосово.

"Навикао сам на то да сам постао персонификација за све. ББЦ два дана држи текст о нон-пејперима, за које сам ја крив. Ни лук јео, ни лук мирисао. Ниједан нон-пејпер нисам подржао, јер је у сваком од њих Kосово независно. И опет сам због нечег крив, а ко ће други, када они то сами пуштају и раде да би уносили додатну нервозу и да би могли да нађу кривца", рекао је Вучић на седници Главног одбора СНС.

Kаже да је опет он кривац, јер нико од тих земаља још од независности Србије прокламоване 1878. године на Берлинском конгресу није желео снажну Србију.

Додао је да су увек правили премештање становништва, мешали се у све и свашта, контрoлисали манастире још с краја 19. века до данас.

"Увек су видели Србију као реметилачки фактор", рекао је Вучић и истакао да је циљ тих земаља увек био да се Србија смањи у сваком смислу и оптуживали је за хегемонизам кад год је јачала.

Добио сам оставку Стефановића

Председник Александар Вучић потврдио је да је добио оставку Небојше Стефановића на место председника Градског одбора СНС у Београду.

"Ми ћемо наше односе да решавамо унутар странке", поручио је Вучић, у обраћању у отвореном делу седнице Главног одбора.

Он је истакао да у СНС никада неће бити скидања глава, ма колико би неки, како каже, то волели.

"Биће поштовања које се показује према свима, али и процењивања свачијих грешака и полагања рачуна, као у свакој политичкој демократској странци", рекао је Вучић.

Он је додао да ће у наредном периоду Главни одбор овластити Председништво странке да донесе одлуку ко ће до скупштине странке водити највећи одбор у Србији.

Није власт због власти и да бисте остали дан дуже

Није власт због власти и да бисте остали на власти дан или годину дуже, већ да видите шта можете да урадите за своје грађане и земљу и по чему ће људи да вас памте, поручио је данас лидер СНС Александар Вучић на седници Главног одбора странке.

Вучић је рекао да шта год сада противници власти буду говорили да ће сви када буду ишли од Београда до Пожеге ауто-путем знати ко је то урадио, као и пругу од Београда до Новог Сада, јужно ка Прешеву и Димитровграду.

"Где год кренете људи ће деценијама да памте да смо то урадили ми. То не може нико да обрише, нема тих лажи које то могу да обришу", нагласио је Вучић.

Додао је да данас на градилишту Моравског коридора ради 1.200 радника, да смо 75 година слушали о ауто-путу од Београда до Чачка, док се сада иде и на градњу ауто-пута до Пожеге, Дуге Пољане и границе са Црном Гором.

"То су наши циљеви, веће плате и пензије. То ћемо уз већи раст успети да остваримо, да створимо бољи живот и да људи виде да земљи иде добро. Али, да чувамо своју земљу и да не продајемо тенкове за 1.000 евра већ да их чувамо, јер тиме одвраћамо сваког потенцијалног агресора од наше земље. Да штитимо и бранимо своју земљу, а не да испуњавамо било чије налоге. И то мора да буде основна разлика између нас и свих осталих", поручио је Вучић.

Не трошите енергију у међустраначким обрачунима

Председник Александар Вучић рекао је да од 1. септембра крећу изборне радње у сусрет Скупштини странке крајем октобра, уз поруку чланству а, пре свега функционерима, да не троше енергију на међустраначке обрачуне, јер ће у супротном бити искључени из СНС, и да слушају грађане, који су, истиче, најважнији.

"Од 1. септембра идемо у изборне радње пред Скупштину странке. То мора да буде разговор пристојних људи. Нећу више да чујем да је неко снимао оног ко му је председник у Општинском одбору и да то шаље оним најгорима у Србији и да њих користи у политичким обрачунима унутар странке", поручио је Вучић на седници Главног одбора.

Он је истакао да је СНС огромна породица, да нема породице, па ни мале, без проблема, али да те проблеме морају да решавају демократски.

Приметио је да се месним изборима, који су готово сваке недеље, највиши страначки функционери ни не баве, да СНС готово свуда побеђује, али да тамо где то није случај, мора да се поведе рачуна да се види шта не ваља.

"Или нас победе независне групе грађана или СВМ у мађарским срединама, што није проблем, то су наши партнери са којима градимо будућност. Али, морамо да извлачимо, јер не може да се деси да тамо где ја као председнички кандидат освојим 80 одсто гласова, изгубимо на локалу. Значи да су људи на локалу лоши и да морамо да их променимо", рекао је Вучић.

Мора се, каже, разговарати са људима који имају нешто против локалне политике СНС, а ту је, додаје, потребан рад.

"И зато немојте да трошите енергију у међустраначким обрачунима. Гадим се свих акција ваших ПР-ова, стручњака за медије који ће једној или другој новини, ТВ, или порталу да проследе нешто против другог из странке, да би себе сачували и добили простор следећи пут", поручио им је Вучић.

Он их је упозорио да ће сваки такав покушај бити санкционисан искључењем из странке, јер, како је рекао, такви људи, породици СНС не треба да припадају.

"Ако мислите да не могу да сазнам ко је то урадио... Немојте да сте деца, ваљда ме толико познајете, да знате да је тако нешто немогуће сакрити. Kако мислите да је то могуће да страначке колеге олајавате, а ћутите ''ко заливени'' кад треба одговорити онима који су уништили Србију", рекао је Вучић.

Додао је да му се највише гаде они који примају налоге из страних амбасада, а онда они који нападају страначке колеге.

"Kо хоће то да ради, место му је у некој другој странци, а не у домаћинској, која жели да окупи највећи број грађана. Оговарање, напади на породицу, децу, не сме да буде манир СНС, то су манири неких других", рекао је Вучић.

Он је навео и да ниједан општински одбор није добио налог како да се изјашњава по било ком питању, али су, каже, први пут људи почели да говоре, а да их нико није питао.

"Министри, да ли сте погледали записнике да видите шта су људи рекли?", упитао је Вучић.

Он је поручио да одлуке неће доносити на Председништву, нити ће их доносити он сам, већ чланство странке и грађани, који су најважнији.

"То је мој захтев, спремајте се за Скупштину, следе темељне промене", указао је Вучић.

Рекао је и да због тога нико не треба да се плаши или брине, јер странка има најбоље људе, али је таквих и потребно.

"Зато је важно да се слободно уђе у процес, да људи слободно кажу кога желе и шта мисле, а функционере, који су дуго у фотељи, молим да бар прочитају шта људи имају да кажу", додао је Вучић.

Навео је да ће на тој скупштини бити донети документи о деловању до 2030. године, изабрано руководство до 2025.

"Пред вама је огромна одговорност, јер следе избори, председнички, парламентарни, локални, у Београду и неким другим општинама. Уверен сам сад ће нас грађани подржати, ако будемо са њима разговарали, показали пажњу", рекао је Вучић.

Шапића за потпредседника Главног одбора странке

Председник СНС Александар Вучић данас је после уједињења напредњака са СПАС-ом рекао да би Александар Шапић требало да буде изабран на место потпредседника Главног одбора странке.

"Оно што је за нас важно данас је да изаберемо за потпредседника Главног одбора Александра Шапића, а да се онда припремамо за скупштину странке", рекао је Вучић на отвореном делу седнице Главног одбора.

Главни одбор усвојио је и декларацију са СПАС-ом коју су потписали Вучић и Шапић.

Главни одбор ће у затвореном делу седнице разматрати избор предложених кандидата у органе СНС, као и актуелну политичку ситуацију, план и програм СНС и припреме за Скупштину странке.

Хвала здравственим радницима за све што су учинили

Председник Александар Вучић захвалио је свим лекарима и здравственим радницима на свему што су током протеклих годину дана, током епидемије корона вируса, учинили и што су се борили за сваки живот.

"Тешко време је иза нас и зато желим да се захвалим лекарима, медицинском особљу на томе што су претходних годину дана радили више од свих других, борили се за сваки живот у земљи", рекао је Вучић на почетку обраћања у отвореном делу седнице Главног одбора СНС.

Додао је да је, захваљујући њима, у тој борби за живот, Србија била нешто успешнија од већине других земаља.

Да наставимо сарадњу са партнерима

Председник Александар Вучић изјавио је данас да ће његова порука на Скупштини странке, на јесен, бити да СНС настави сарадњу са коалиционим партнерима.

"Имамо коалиционе партнере са којима имамо коректну сарадњу. Морамо да употпунимо и наставимо сарадњу са онима са којима смо до сада сарађивали, али и да употпунимо и наставимо сарадњу са партнерима са других изборних листа, са СПС", рекао је Вучић у обраћању у отвореном делу седнице Главног одбора.

Према његовим речима, потребно је са свим партнерима видети како и на који начин сагледавају будућност Србије и како заједно могу да раде за ту будућност.

"То не значи да ћемо да правимо једну партију, то није могуће, није реално, али значи да смо спремни да разговарамо о свим модалитетима сарадње у будућим изборима", рекао је Вучић.

Остале вести