Добио сам обећање, до Божића готов ауто-пут до Пожеге

Вучић
Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас радове на деоници ауто-пута "Милош Велики" од Прељине до Пожеге, на најдужем тунелу Лаз, кроз планину Јелицу, који ће имати две цеви дуге по скоро три километра.

Ова деоница дуга 31 километар најзахтевнија је на правцу до Пожеге, имаће три тунела и 35 мостова, што је отприлике трећина дужине те деонице, а Вучић је замолио представнике кинеске компаније Чајна констракшн комјуникејшн компани (CCCC) да ако могу заврше радове до 19. децембра или најкасније до Нове године или Божића.

Извор: Српска напредна странка

Кинези су упознали Вучића да имају проблем са геологијом односно тереном у извођењу радова на другом тунелу - Муњино брдо.

Председник је, ипак, био упоран и у полушаљивом тону "преговарао" са генералним директором  Џангом Сјаојуеним убеђујући га да се потруде и да му обећа да ће цео ауто-пут бити завршен најкасније до Божића.

"Нећу да одем одавде, али мораћеш да прихватиш, ниси упознао тврдоглавијег човека од мене", казао је Вучић Џангу у шали, али не одустајући од циља.

Вучић
Извор: Српска напредна странка

После готово десетоминутног убеђивања, Вучић и Џанг су се руковали, чиме су кинески извођачи потврдили да ће ауто-пут Прељина - Пожега бити најкасније завршен до 7. јануара.

Вучић је казао Џангу да је раније обећао грађанима да ће бити готово ауто-пут до Светог Николе, али је напоменуо да је по уговору рок до половине 2023. године и да ће и мало померање завршетка радова бити значајно пре рока.

Председник је казао да Џангу да ће се врло брзо ићи и на потписивање са уговора са том компанијом за наставак ауто-пута ка Црној Гори, од Пожеге до Бољара.

Извор: Српска напредна странка

"То ће бити важно нарочито за Ариље, Ивањицу и Сјеницу, Нови Пазар и цео Пештер. Јесте ли спремни, ваљда неће бити цена већа од 1,5 милијарди евра", упитао је Вучић.

Џанг му је оговорио да ће отприлике бити та цена, на шта се Вучић насмејао.

Вучић је додао да ће се градити и наставак ауто-пута ка Ужицу.

Обиласку радова присуствују и министар грађевине Томислав Момировић, директори Коридора Србије и Путева Србије Александар Антић и Зоран Дробњак, амбасадорка Кине Чен Бо, као и бивши министар грађевинарства Милутин Мркоњић.

На делу Коридора 11 од Прељине до Пожеге биће изграђени тунели Лаз, Муњино Брдо и Трбушани са по две одвојене тунелске цеви у укупној дужини од 11,8 километара.

Радови ће, према уговору са кинеском компанијом Чајна констракшн комјуникејшн компани коштати 450 милиона евра.

Завршетака овог дела ауто-пута Милош Велики омогућиће да се од Чачка до Пожеге стигне за пола сата.

Када деоница буде завршена, кинеска компанија ће наставити градњу Коридора 11 од Пожеге ка граници са Црном Гором. Та деоница дуга је 107 километара, а процењена вредност радова је око 1,5 милијарде евра.

До септембра креће градња обилазнице око Ужица

Председник Александар Вучић најавио је да ће до септембра почети изградња обилазнице око Ужица.

“До септрембра видећете велики број радника који ће кренути да раде на обилазници”, рекао је Вучић новинарима у Чачку на питање када креће градња обилазнице.

Вучић је најавио да ће се кренути и са комплетним реновирањем Здравственог центра Ужице, вредно 30 милиона евра.

“То је огроман новац, као да дижемо све потпуно ново. Биће то најмодернија болница, са најмодернијим апартаима. То ће значити много целом ужичком крају”, рекао је Вучић.

Вучић
Извор: Српска напредна странка

Већ у мају уговор за наставак ауто-пута до границе ЦГ

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас, после разговора са кинеском компанијом Чајна констракшн комјуникејшн компани (CCCC) да ће ауто-пут од Прељине до Пожеге бити завршен накасније у јануару или евентуално фебруару, али и да ће већ у мају бити потписан уговор са Кинезима за градњу наставак ауто-пута од Прељине до Бољара на граници са Црном Гором.

Вучић је истакао да ће када цео ауто-пут буде готов моћи да се стигне до Црне Горе за само два сата и 15 минута.

"Велика вест за данас је да ћемо већ у мају, односно за месец или месец и по дана, покушати да потпишемо уговор за ауто-пут до границе са Црном Гором, што је додатних 107 километара. То ће бити на велику радост за грађане Ариља, Ивањице, целог Пештера и свих околних места, али и за грађане Црне Горе", навео је Вучић.

То ће значити да ће, како је рекао, за само два сата и 15 минута моћи да се стигне од Београда до црногорске границе.

"То нико није могао раније да замисли, то су тектонске промене", нагласио је Вучић.

Председик је нагласио да ће Србија бити премрежена ауто-путевима.

Вучић
Извор: Српска напредна странка

У августу креће градња ауто-пута Ниш-Мердаре

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће изградња ауто-пута Ниш-Мердаре почети у августу.

Вучић је рекао да је у току тендерска процедура.

"Добили смо повољну цену и грант од 40,6 милиона евра на укупну цену од 255 миллиона евра између Ниша и Белољина“, објаснио је он.

Казао је да очекује да ће у августу кренути изградња, те да је због тога рекао да ће 1. децембра бити у изградњи осам ауто-путева.

Ако буде постојала опасност за српски народ

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да најављено формирање базе Косовских безбедносних снага (КБС) у Јужној Митровици и учешће у војној вежби НАТО, није ни први ни последњи покушај албанске стране да покаже како су они ти који могу да чине шта хоће.

"Верујем да ће се сачувати мир и стабилност на Косову и Метохији. Ово није ни први ни последњи покушај албанске стране да покаже како су они ти који могу да чине шта хоће, без превише одговорности. Ако буде постојала озбиљнија опасност или угроженост за српски народ... Не морам да наставим. Знају Срби са Косова и Метохије све“, поручио је он.

Вучић
Извор: Српска напредна странка

Стабилност се не гради понижавањем Србије

Председник Србије Александар Вучић поновио је данас да не види како би признање тзв. Косова довело до стабилизације у региону.

"Ако неко мисли да ће се стабилност западног Балкана градити тако да Срби буду понижени то неће бити могуће", поручио је Вучић замољен да прокоментарише поруке западних званичника да Србија треба да призна тзв. независно Косово ради просперитета западног Балкана, а на уштрб Србије.

То је одговор, истакао је, који ћу увек понудити.

Видеће се ускоро ко се понашао правно а ко противправно

Уверен сам да ће грађани наредних дана и недеља имати могућност да виде ко се понашао правно а ко противправно, истакао је данас председник Србије у вези писања појединих медија да министар Небојша Стефановић и Дијана Хркаловић нису згрешили ништа у вези афере прислушкивања.

Вучић је, упитан да прокоментарише наводе у медијима који сада бране Хркаловић и Стефановића у вези прислушкивања, а нападају њега, рекао да су ти медији бранили и Беливука и многе друге гворећи да нема доказа.

"Гледаћете и видећете ускоро све и све ће бити јасно. Ја сам за то да надлежни органи раде свој посао. Све остало ће људи моћи сами да виде ко се понашао правно а ко противправно“, нагласио је он.

Вучић је позвао грађане да сами оцене у данима и недељама пред нама.

Надамо се, у првом кварталу пад БДП само 0,5 одсто

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да очекује да ће Србија у првом кварталу ове године имати пад БДП-а од само 0,5 одсто, иако је предвиђен пад од 1,3 одсто.

"Надамо се да можемо да имамо минус 0,5 одсто. Подсећам да смо прошле године имали убедљиво најбољи резултат у првом кврталу (са којим се пореди први квартал ове године)", навео је Вучић одговарајући на питања новинара.

Каже да је циљ да се оствари у 2021. години раст БДП од шест одсто и да очекује да ће други и квартал по расту БДП-а бити много бољи него претходне године.

"Зато морамо да дижемо грађевинску индустрију и стопу раста, а то значи и веће плате и пензије", казао је Вучић.

Навео је да је у Србији сада 2,7 одсто више запослених, којих сада има укупно 2,24 милиона у Србији, као и да сада има за 400.000 запослених више него пре десет година.

Путеви иду уз јаку економију

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да само када имате стабилне јавне финансије и јаку економију можете да размишљате о великим пројектима и градњи путева као што је аутопут "Милош Велики".

"Тек када то имате можете да радите велике пројекте и да градите путеве које су људи 70 година само замишљали", рекао је Вучић одговарајући на новинарско питање како се ствара економија која одолева пандемији и отвара градилишта.

Додао је да томе доприносе и компаније које успешно раде и посебно похвалио кинеску комапнију "CRBC" наводећи да је мало оних који раде тако одговорно као они.

Изразио је уверење и да ће, како је рекао, кинески пруијатељи успети да заврше све што је планирано, иако су имали много мука са короном, као и сви у Србији.

Вучићу је постављено и питање о томе како на друштвеним мрежама са његових налога кружи вест да је дао оставку због моралних обавеза према својој држви, па да ли значи да то није тачно, с обзиром да је данас рекао да ће до краја мандата радити на градњи путева.

"То је вероватно 1. април, докон поп и јариће крсти", рекао је Вучић коментаришући то као могућу првоаприлску шалу и додао да се пита да ли ти људи имају паметнија посла него да нечије налоге фалсификују.

Не пада ми напамет да критикујем Кину да би се додворавао

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Кина изразито пријатељска држава Србији са којом никад нисмо имали ниједан проблем и да му не пада напамет да код страних представника критикује Кину због наводног кинеског утицаја, само да би се неком додворавао.

Вучић је тако одговорио на питање новинара да прокоментарише то што је потпредседник црногорске владе Дритан Абазовић први пут ишао у Бриселу и тражи помоћ од Европе у враћању кинеског кредита како би смањио кинески утицај и да ли ће и Србија евентуално питати Европу за помоћ и да ли нам је таква помоћ потребна.

"Замислите да узмете од банке кеш кредит и кажете да је банка крива што вам је дала кредит и да утиче на вас и вашу породицу. Па, то сте сами избрали, то је питање одговорности државе. Што сте то тражили од Кине", запитао је Вучић.

Каже да је Србија узимала зајмове од Кине и ангажовала њихове извођаче како би под најповољнијим условима и најбрже изградила аутопутеве, јер из буџета за те пројекте може да се издвоји од 10 до 30 одсто.

"И замислите када Кина све то уради да ја кажем како они то користе за свој утицај. Ваљда смо ми ти који бирамо са ким ћемо да радимо и од кога узимамо кредит", нагласио је Вучић.

Запитао је шта би могла ту Кина да буде крива Србији, што се реализују инфраструктурни пројекти под повољним условима.

Нагласио је да је то што су Кинези ангажовани у Србији био захтев и молба Србије.

"Не спадам у оне који ће, да би му подигли пиједестал и да бих могао да се похвалим како сам велики и успешан због три изјаве у четири новине, да иде негде да критикује Кину која нам је изразито пријатељска земља и због које ниједан проблем нисмо имали и нећу никоме да се доворавам, не пада ми напамет", поручио је Вучић.

Додаје да је управо у време кризе изазване пандемијом неопходно да земља има јавне инвестиције и потрошњу, како би могао да се обезбеди раст БДП-а.

Већ у мају уговор за наставак аутопута до границе ЦГ

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас, после разговора са кинеском компанијом Чајна констракшн комјуникејшн компани (CCCC) да ће аутопут од Прељине до Пожеге бити завршен најкасније до јануара или евентуално фебруара, али и да ће већ у мају бити потписан уговор са Кинезима за градњу наставак аутопута од Прељине до Бољара на граници са Црном Гором.

Вучић је истакао да ће када цео аутопут буде готов моћи да се стигне до Црне Горе за само два сата и 15 минута.

"Велика вест за данас је да ћемо већ у мају, односно за месец или месец и по дана, покушати да потпишемо уговор са аутопут до границе са Црном Гором, што је додатних 107 километара. То ће бити на велику радост за грађане Ариље, Ивањице, целог Пештера и свих околних места, али и за грађане Црне Горе", навео је Вучић.

То ће значити да ће, како је рекао, за само два сата и 15 минута моћи да се стигне од Београда до црногорске границе.

"То нико није могао раније да замисли, то су тектонске промене", нагласио је Вучић.

Председик је нагласио да ће Србија бити премрежена аутопутевима.

Вучић је данас обишао радове на деоници аутопута "Милош Велики" од Прељине до Пожеге, на најдужем тунелу Лаз, кроз планину Јелицу, који ће имати две цеви дуге по скоро три километра.

Том приликом је захвалио бившем министру Милутину Мркоњићу што присуствује обиласку радова, као неко ко је дуго водио ресор задужен за грађевинарство и изградњу Србије.

Вучић је казао да је до сада пробијемо око 700 метара тунела Лаз у обе цеви и напоменуо да је то изузетно захтеван и тежак посао.

Напоменуо је да је по уговору предвиђено да цела деоница од Прељине до Пожеге буде завршена у 2023. години, али да је замолио кинеску компанију да то буде до краја јануара, као и да се нада да ће због проблема који постоје због геологије све бити завршено до јануара или фебруара 2021.

"Тим аутопутем се отварају капије западне и југозападне Србије", нагласио је Вучић.

Додао је да ће на аутопуту бити изгађене три обилазнице и посебне петље за грађане Горњег Милановца, како не би морали да иду преко Такова.

"Истовремено за људе у Пожеги и посебно Ужицу где је веома скупа, око 15 до 20 милона евра", навео је председник.

Истиче да је много људи настрадало управо на старом путу од Чачка до Пожеге и да је сада траса измештена и аутопут иде кроз планину Јелицу.

Аутопут ће привући много инвеститора у тај део земље, каже Вучић и додаје да ће у Прибоју ускоро и званично почети да ради немачка фабрика делова за аутомобиле.

"У западној Србији људи су пре само могли да сањају аутопут", нагласио је Вучић.

Похвалио је кинеску компанију додајући да је то градилиште "школски пример" како треба да се ради.

Србија ће имати на тој деоници најмодерније тунеле, попут оних у Швајцарској и Аустрији, казао је Вучић и још једном замолио кинеске и српске раднике да убрзају радове.

То не сме да буде на уштрб безбедноти и квалитета, додао је председник.

"Извините и због притиска за вакацине и аутопутеве, то радим јер искрено ценим и поштујем вашу земљу и мој посао је да се до краја мадата борим за своју земљу, резервну немам и волим је навише на свету", рекао је Вучић обраћајући се амбасадорки Чен Бо и представницима кинеске компаније.

Деоница Прељина - Пожега дуга 31 километар најзахтевнија је на правцу до Пожеге, имаће три тунела и 35 мостова, што је отприлике трећина дужине те деонице.

Извор: РТВ Пинк

Извор: РТВ Пинк

Остале вести