Грађани су поново почели да се возе железницом

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас градилиште на железничкој станици Земун која је део пројекта изградње брзе пруге од Београда до Новог Сада и Суботице, а кинески извођачи су најавили да ће прва деоница, од Београда до Старе Пазове, бити завршена до краја септембра.

Извор: РТВ Пинк

Вучић је контролу радова на будућој прузи, за возове брзине до 200 км на сат, започео на деоници Београд Центар - Стара Пазова, где је од кинеских компанија добио обећање да ће пруга бити завршена до краја септембра и да ће моћи да се пусти у саобраћај до краја године.

Такође, Kинези су, на питање председника када ће почети да граде и последњу деоницу брзе пруге од Новог Сада до границе са Мађарском, најавили да ће радове започети 1. септембра.

"Србија у свему најбрже напредује. Али наша мађарска браћа ће да ураде одличан посао, то су озбиљни људи", приметио је председник.

"Ово је друго лице Србије. Грађани су поново почели да се возе железницом. Kада буде готова брза пруга, биће ми лакше да идем до Новог Сада возом, биће брже и лепше путовање", рекао је Вучић.

"Људи из Србије и даље не верују да ће то да буде. Ми се одавно не возимо возовима, тек сад су људи из Ваљева и Вршца почели да иду ка Београду, да помало користе возове. Ми смо заборавили на железницу. Ми не можемо да направимо ни физибилити студију, јер не знамо колики ће број људи да се вози возовима", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да ће путовање од Београда до Новог Сада бити много краће возом, јер се тако избегавају саобраћајне гужве на улазу и излазу из та два града на ауто-путу.


"Дупло брже ће да се стиже возом и дупло лепше. Зато нам је председник Си са иницијативом "Појас и Пут" ставио у изглед нешто о чему ми нисмо чак ни размишљали, тако да вама много хвала", рекао је председник Србије.


Председник Србије Александар Вучић данас је такође обишао завршне радове на изградњи вијадукта у Бешкој и полагању колосека на вијадукту, у оквиру градње брзе пруге од Старе Пазове до Новог Сада, а компанија "РЖД Интернешнел" је најавила да ће у септембру почети да гради нови Диспечерски центар за управљање железницом у Србији.

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас градилиште на железничкој станици Земун која је део пројекта изградње брзе пруге од Београда до Новог Сада и Суботице, а кинески извођачи су најавили да ће прва деоница, од Београда до Старе Пазове, бити завршена до краја септембра.
Извор: Танјуг


Вучић се током обиласка градилишта интересовао када ће Руси, који изводе радове на тој деоници, почети да граде и најмодернији Диспечерски центар за управљање српским пругама, а директор "РЖД Интернешнел" у Србији Мансурбек Султанов најавио је да ће уговор за прву фазу пројекта бити закључен у јуну и да ће физички радови кренути у септембру.

Султанов је казао да ће цео пројекат Диспечерског центра, који има више фаза, бити завршен до краја 2023. године, када ће се из новог центра у Макишу покривати цела мрежа српских пруга.

Вучић је истакао да ће нови Диспечерски центар бити од пресудног значаја за развој српских железница, пошто ће се тако остварити потпуна контрола над железничким саобраћајем.


"Имаћемо већу уштеду и сигурност, знаћемо које пруге и возови су заузети, имаћемо пуну контролу", нагласио је Вучић.


Остале вести