Србија посвећена обезбеђивању мира и стабилности у региону

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас новоименованог специјалног представника генералног секретара Уједињених нација и шефа Канцеларије УН у Београду Мари Јамашиту и пожелео јој добродошлицу и успех у раду.

Председник Вучић је рекао да Србија сматра УН међународном организацијом од највеће важности, пре свега за заштиту суверенитета и територијалног интегритета наше земље. Такође је, овом приликом, рекао да је рад Канцеларије УН веома значајан, имајући у виду да је она веза са Мисијом УН на Косову и Метохији, те је изразио наду да ће се наставити добра сарадња.

Председник Вучић је нагласио да Србија придаје велику важност раду УНМИК, имајући у виду да је на основу Резолуције 1244 Савета безбедности УН, гарант статусне неутралности међународног присуства на Косову и Метохији. Он је изразио очекивање да ће УНМИК остати ангажован у несмањеном обиму и са неизмењеним мандатом.

Званичница Уједињених нација Јамашита је обавестила председника Вучића да ће седница Савета безбедности, посвећена извештају генералног секретара УН о раду УНМИК, бити одржана средином априла.

Председник Вучић је рекао да је Србија посвећена томе да обезбеди мир и стабилност у региону, уз спремност за дијалог и компромис као једини начин за решавање отворених питања, какво је и питање Косова и Метохије.

Специјална представница генералног секретара Уједињених нација и шеф Канцеларије УН у Београду Јамашита честитала је председнику Вучићу на успешној кампањи вакцинације, коју спроводи Србија.

Остале вести