Културу сећања гајимо заједно

Вучић уручио Додику донацију Србије за Републику Српску
Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да ће Србија и Република Српска наставити да гаје културу сећања на НАТО агресију, и да ће сутра на обележавању 22. године од почетка НАТО агресије "бити заједно".


Он је казао да су Србија и РС почеле културу сећања да гаје заједно и изразио уверење да ће то трајати годинама, деценијама и вековима, јер припадамо истом народу.

"То је важна тековина наше сарадње“, истакао је Вучић.

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик који ће сутра присуствовати академији у Комбанк дворани којој ће због епидемиолошких мера присуствовати око 40 људи, истакао је да ће Српска заједно са Србијом да се сећа својих жртава.

"То је тежак дан за наш народ и заједно ћемо се сећати као и сваки пут“, додао је он.

Не чекамо ЕУ, уздамо се у себе за набавку вакцина

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да се Србија узда у себе у вези набавке вакцина против корона вируса и да само снажна и суверена земља може имати пријатеље у свету.

Вучић је, на питање да прокоментарише најаве из ЕУ да остаје могућност да одбију извоз вакцина, и питање да ли то може да направи проблем за нашу земљу и свет, рекао да увек чекамо и имамо велику жељу да добијемо подршку из ЕУ.

"Јавили су нам из Ковакс програма да ћемо добити нешто мање АстраЗенека вакцина. Уместо 90.000, колико је требало, добићемо 56.700 вакцина. Све су мањи бројеви, а нама је потребно пола милиона, милион или два", казао је он.

Додао је и да ако стигне АстраЗенека вакцина није једноставно вакцинисати, јер људи хоће све да приме осим ње, из њему , како каже, непознатог разлога, јер се ради о доброј вакцини, али, констатује, "кампање су чудо ".

Када је реч о дозволи ЕУ за извоз вакцина каже: "Ми се уздамо у се. Да ли ће да забране или не нама то дође на исто. И до сад када нису забранили добили смо нулу. Сада када забране не можемо добити мање од нуле. Рачунамо на себе, своју марљивост, стрпљење, трпељивост грађана Србије. Успећемо да обавимо свој посао и обезбедимо вакцине”.

Вучић је казао да је Србија на европском путу, али и да је неопходно имати много пријатеља у свету, да будете земља која је поштована, независна и суверена да би је други ценили и помогли.

Каже и да не жели да се жали народу и каже да нема вакцина, као и што неће да се хвали уговорима које смо потписали.

“Биће мука око набавке вакцина, али снаћи ћемо се”, нагласио је он.

Вучић је рекао да нико у свету не прича о цени вакцина и додао да их је Србија повољно набавила, иако би платила и више да је тражено.

Како је истакао наручили преко 14 милиона вакцина, а добили 2.850.000.

Подсећа да је данас стигло 100.000 Спутњик В, јуче 55.000 Фајзер, а да ће ускоро моћи да каже и за милион доза Синофарм вакцина.

"Хоћу да уђемо у брзу вакцинацију, имаћемо за још 600 000 да брзо вакцинишемо, а онда ће доћи још неке вакцине", најавио је Вучић.

Поновио је да ће ићи од села до села да пропагира вакцинацију и да ће у малим местима примити и вакцину и ревакцину.

Каже да је задовољан, али не и са ситуацијом око короне и поручује - "само вакцина, вакцина и вакцина".

Силовање најодвратније кривично дело, посао за надлежне

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да је силовање тешко кривично дело од чијег починиоца се свакоме гади.

Вучић је упитан за коментар поводом пријаве једне глумице да ју је силовао колега Бранислав Лечић, казао је да није тужилац ни судија.

"Не постоји одвратније ни теже кривично дело од силовања. Посао је надлежних органа да се баве тиме. Све друго рушило би презумпцију невиности", објаснио је он.

Остале вести