Помирење да, понижење никада

Најновије
Извор: Танјуг

Само уједињени можемо све, разједињени не можемо ништа, поручио је вечерас председник Србије Александар Вучић на обележавању страдања Срба у Хрватској у операцији "Олуја", на мосту у Сремској Рачи којима су прогнани дошли у Србију.

Извор: РТВ Пинк

Српски председник је подсетио да Србија и Република Српска од 2014. године заједнички обележавају српска страдања, на шта је, истиче, поносан.

Истакао је, обраћајући се народу српском и грађанима Србије и Српске, нашим дичним Крајшницима, да од 2014. Србија и Српска заједнички обележава српска страдања и да је на то веома поносан.

"Додик и ја смо то предложили, а срећан сам и поносан што видим да је готово целокупан српски народ разумео значај те идеје и заједничког рада и показује да уједињени можемо све, а раздвојени не можемо ништа, јер били и би много слаби као те 1995. године".

Вучић је истакао да је поносан што нису успели да  нам забране да носимо српско име и презиме, јер Срби сада у правом смислу те речи имају своју слободну и независну државу, која може да устане у одбрану српских гробова и српске будућности.

"Више агресије не називају интервенцијама и кампањама, а злочине против нашег народа инцидентима и лошим искуствима, већ правим именима", рекао је Вучић.

Такође, захвалан је Додику и свима у Србији што су разумели да морамо да имамо поштовање према себи и свом народу, али показујући поштовање према туђим жртвама.

Српски народе, не заборави да нико више не говори о геноциду у НДХ над српским народом, поручио је Вучић.

Каже да су направили зид ћутања у Јасеновцу на испразне приче политичке, коме је дозвољено да положи цвет и стави усташку таблу у пречнику од неколико километара.

Напоменуо је да су Срби затирани само зато што су Срби и да су опустели од Козаре до Пребиловаца, као и да ни 10 година после Другог светског рата није било српског младића стасалог за војску.

Били су оркестрирани покличи да су Срби били криви за све и да та матрица је постављена и тешко ћемо је ми данас и сутра изменити, додао је  Вучић.

Истиче да имамо обавезу према нашој деци у Србији и Српској да то урадимо и да им истином отворимо очи, али не маштајући да ћемо променити мишљење света, јер у Хрватској то нису сами радили.

Председник Србије наглашава да морамо, не ћутећи о злочинима који су и наши сународници починили, да укажемо на све ужасе које су Срби искусили.

Како је рекао, само је мала и унижена Србија која нема шансу за економски и демографски опоравак била прихватљива западним  силама и свима око нас.

"Морамо да им покажемо да у тим плановима нису успели и да смо успели као Србија и Српска да кажемо ''не'' лажима и да подигнемо главу и не вређајући кажемо да Србија живи и да неће нестати и неће носити жиг срамоте који су јој на чело стављали".

Вучић је рекао да то нећемо дозволити ма коликом ценом то плаћали.

Одговарајући на позиве да се у име помирења прослави годишњица "Олује", а тиме и страдање Срба у Хрватској, Вучић је рекао да Србија није никог терала да призна геноцид, само да покаже пијетет према српским жртвама, онако како је Србија имала снаге да не прећути злочине које су починили Срби.

"Нисмо вас терали никада да признајете геноцид почињен над српским народом што је нешто толико очигледно, већ смо само тражили  да покажете пијетет према српским жртвама. Не морате ни лажне сузе да показујете. Само реците да знамо да је у Јасеновцу страдао цео један народ, јер је носио погрешно презиме".

Вучић Сремска Рача 0031
Извор: printscreen

Да се каже да је у Јасеновцу страдао цео народ, као и у Јадовну и Пребиловцима, само зато што су носили српско име и презиме.

"Ми смо имали снаге да кажемо, када год су Срби негде нешто учинили да то не сакривамо".

Зато, каже - немојте да нас терате да славимо заједно са вама убијање Срба и да говоримо да су то "велики кораци напред", како бисмо били добри Европи.

Ова избегла колона, каже, показује како је то било  пре 25 година и сведочи шта је прошао наш народ.

"Хоћете да славимо да би добили аплаузе у Европи, да би били добри њима. Нећемо да славимо трагедију српског народа и убијање српских цивила, српске деце… Србија неће пристати никада на такво понижење", рекао је Вучић.

"Што се тиче оних који ћуте о најтежим злочинима из Другог светског рата и најтежем етничком чишћењу после Другог светског рата каква је била "Олуја", наше је да им кажемо да  ми помирење желимо и мир - увек, помирење да, али понижење никада", поручио је Вучић.

Извините Крајишници, бескрајно вам хвала за оно што сте урадили за своју Србију

Председник Србије Александар Вучић упутио је вечерас посебно извињење Крајишницима, због те 1995. године, не само зато што је Србија подигла белу заставу, већ зато што је Србија, како је рекао, срамно ћутала, и јер им није дала да тракторима уђу у центар Београда.

"Сви прилази граду били су запоседнути да они који су живели у Београду не би видели размере трагедије и катастрофе нашег народа, да неко не би видео како народ тешко живи и од чега и од кога је побегао. Извините Крајишници, бескрајно вам хвала за оно што сте урадили за своју Србију", истакао је Вучић у Сремској Рачи на обележавању 25. годишњице Олује. 

Он се позвао на речи једног немачког писца - да се без родне груде може, али без деце и свог народа не.

"Крајишки народ пронашао је своју Србију и свој народ, и данас је крајишки народ који са свима другима доприноси расту и напретку Србије. Видите огромну снагу коју имају да јачају Србију", рекао је Вучић.

Он је указао да је Србија сада јача него што је била 2005. и 2015. и биће, каже, јача 2025. него што је 2020. године и захвалио се и Крајишницима на томе.

Вучић Сремска Рача 0021
Извор: printscreen

Осврнуо се и на Бранка Ћопића и његову песму Петровачка цеста, на како је рекао, прогоњеног Ћопића, за кога нема места у многим градовима бивше Југославије.

"Ћопић је спевао песму Петровачка цеста, а наш грех је што ништа нисмо знали, што смо ћутали док је он певао о деци избеглицама у Другом светском рату. Зато нам се то поново десило на истој, Петровачкој цести" указао је Вучић.

Он је рекао да је "Олуја" била највећи злочин етничког чишћења у коме је протерано више од 250 000 људи, убијено на хиљаду деце, стараца..

"Наша обавеза је да више не ћутимо да се Петровачка цеста не би поновила, одбијамо да то чинимо", поручио је Вучић.

"Да смо само то понављали за Ћопићем, "О, страшна птицо...шта сам ти крива била", можда данас не бисмо били овде", рекао је Вучић и поставио како је рекао најпростије питање.

"Шта су вам та деца била крива, зашто сте последњег дана после свега и ту децу морали да убијете, шта су вам били криви људи у колони да их протерате и отмете имовину",  упитао је Вучић.

"Да ли је могуће да је држава могла само без њих да се створи и зато што су били други народ и друга вера", приметио је Вучић у обраћању.

Он је додао да се и данас понављају исти захтеви, али је то узалуд. 

"Србија цени мир и никога не угрожава и не тражи ништа. Не пристаје ни на понижење, ни на ћутање", рекао је председник.

Он је Хрватској поручио и да док они славе, ми ћемо да тугујемо.

"Не можете то да нам забраните, да тугујемо за нашим Крајишницима", поручио је Вучић.

Тугујемо, каже, јер су их са таквом радошћу протерали са вековних огњишта из Книна, Славоније, Срема, Барање...

"Нећемо дозволити да неко било када некажњено убија ни Срђана, ни Мрђана ни Млађана", поручио је Вучић осврћући се на, како је рекао, најлепшу српску песму "Стојанка мајка Кнежопољка".

Србија више никада неће бити тако слаба као пре 25 година да би многи у региону и свету могли да буду срећни и задовољни.

Он је истакао да ће Србија поштујући суседе и БиХ бити уз Републику Српску и помоћи, као и за наше Крајишнике.

Србија неће дозволити да се ћути о српским жртвама

Када Србија прича о Јадовну, о Петровачкој цести, колони у “Олуји”, говори о муци и чемеру, о својој тузи, страдању и јаду, али никада није и никада се неће радовати туђим жртвама и муци, јер поштујемо све жртве и у томе се разликујемо, поручио је вечерас председник Србије Александар Вучић.

“Али, Србија више никада никоме неће дозволити да се ћути о жртвама српског народа”, нагласио је председник Србије на обележавању 25. годишњице страдања и прогона Срба из Крајине у акцији “Олуја” у Сремској Рачи.

Вучић Сремска Рача 0044
Извор: printscreen

Како је рекао, данас нам о политици и демократији придике држе они који имају улице које носе назив Миле Будака, творца поклича “Србе на врбе” и идеологије по којој је трећину Срба у НДХ требало побити, трећину протерати, а трећину покрстити.

Број Срба сведен је на статистичку грешку, не само у НДХ, већ и у прогонима крајем прошлог века, указао је Вучић.

“Питање је зашто и други ћуте и траже од нас да ћутимо. Зашто се гура под тепих судбина једног народа? Зар ни би требало да је правда иста за све?  Зар се злочини и жртве деле на мале и велике, па су српски злочини велики, али жртве мале? Погрешно је то”, рекао је председник Србије.

Мале су, каже, биле жртве, јер  је реч о деци, али је такав злочин био највећи и никаква политика нити “играрије” неће га умањити.

“Јер је Србија данас довољно јака, озбиљна и спремна да децу заштити, онемогући "Олује" у будућности. Србија која ће увек говорити, јер није српски ћутати”, рекао је Вучић.

Он је истакао да правда мора бити иста за све, али да би више од тога био позив на нови рат, што никада нећемо урадити, јер је ратова било доста на овим просторима, где је потребан мир, живот, где су потребна деца.

“Памћење нам омогућава да ценимо живот, да га не дајемо у бесцење и да га не трошимо олако. То памћење је залог за будућност”, додао је Вучић.

Он је рекао и да не жели да буде један од српских лидера који хоће да се праве да не виде колико су нам неправде нанели и који би се додворавали другима, говорећи лоше о свом народу.

Додао је и да две крајишке капе на спомен плочи значе почетак градње спомен парка, када у близини буде изграђен ауто-пут.

Вучић Сремска Рача 0012
Извор: printscreen

“Нови мост који спаја Србију и Републику Српску, Београд, Бањалуку и Сарајево, на најбољи начин говори колико смо се променили, научили како да водимо паметнију и мудрију политику и како морамо да будемо снажнији да штитимо истину, чувамо понос и достојанство, као што смо и тробојку умели да штитимо”, рекао је председник Србије.

Додао је да ће правда можда једног дана и стићи, али да дотле неће изостати љубав према крајишком народу, јер је наша реч о судбини  Крајишника брана сваком новом злочину.

“Док живе Србија и Република Српска злочин над крајишким народом неће бити заборављен. Борићемо се за свој народ, за снажење и благостање, да будемо уједињени, чувамо шта имамо, да бранимо земљу и нашу децу. Предстоје нам не лака времена, а само уједињени можемо да будемо снажнији и успешнији”, рекао је Вучић.

Остале вести