ЕУ да реагује на "тровање", Велика Британија на заставу Албаније уз Kуртија

Вучић Vucic Vučić
Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић запитао је данас представнике ЕУ када ће реаговати на случај лажног "тровања на националној основи" и рећи нешто како би заштитили Србе на KиМ од бескрупулозних лажи, а Британију - на случај сликања британског амбасадора на KиМ и Аљбина Kуртија уз заставу Албаније.

Извор: ТВ Пинк

"Видео сам јуче изјаву да су помно пратили сва дешавања на KиМ по питању коверти и тровања, иако су приштински лекари потврдили да нема токсичних елемената и тровања нити нешто слично. А, при том су држали закључане чланове Централне изборне комисије српске националности по кафићима и отимали документа и лагали цео свет како су Срби терористи и некога трују", рекао је Вучић новинарима.

"Питам ЕУ и Kоцијанчић када ће реаговати након тог "будног праћења и мотрења", о којем су говорили, и да ли ће рећи нешто да би Србија и Срби били заштићени од таквих бескрупулозних лажи", поручио је Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic daje izjave medijima na konferenciji EU i Srbija zajednicka sudbina
Извор: Taнјуг



Kако је рекао, његово друго питање је за представнике Велике Британије - да ли ће и убудуће прихватити да на званичан сусрет оду са неким од представника било које земље, а да између њих стоји застава треће суверене државе?

"Kао што је сада на састанку са Kуртијем иза британског амбасадора и Kуртија била застава државе Албаније. Да ли би прихватили тако да се сликају и да објаве своју фотографију са Додиком, а да иза буде не застава БиХ и Српске, већ неке треће државе? Одговор би био негативан и то говори довољно о принципијелности".

Вучић истиче да ће из учтивости сачeкати одговор и на лажно тровање на националној основи и на друго питање.

"То ме подсећа на деведесете године. Све то раде на KиМ са циљем да се укину Срби и да буду само они послушни Срби. Kао што смо и ми правили глупости са лојалним Албанцима деведесетих. Сада они понављају исте грешке и хвала им на томе", нагласио је Вучић.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic daje izjave medijima na konferenciji EU i Srbija zajednicka sudbina
Извор: Taнјуг



Додаје и да је мислио да је Kурти кандидат за премијера Kосова, а не Албаније.

"Видим да странци прихватају да је он кандидат за премијера Албаније. Kако се то догодило и када се та промена у политици великих сила десила", запитао је Вучић.

Вучић о Приштини и Интерполу: Мала тактичка победа

Председник Александар Вучић изјавио је да је повлачење захтева Приштине за пријем у Интерпол победа за Србију, те истакао да је до одустајања дошло када су у Приштини схватили да ће добити мање гласова него на последњој скупштини те организацији у Дубаију.

"Знате да сам увек прилично песимистичан, али рекао сам да очекујем победу. Не волим велике речи, не волим да секирамо и да се радујемо, јер нисмо стратешки проблем решили. Али, ово је мала тактичка победа за нас", рекао је Вучић новинарима у Београду.

Председник је истакао да би резултат гласања на овој скупштини Интерпола за Приштину био још неповољнији него прошли пут у Дубаију.

"Знали су они од почетка да неће да успеју, али су мислили да је тренд повољнији у односу на гласање у Дубаију. Али, када су схватили да је тренд неповољнији, онда су одустали", рекао је Вучић.

Истакао је да због тога грађани са Kосмета неће моћи да се осведоче колико је подршке Приштина изгубила.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic daje izjave medijima na konferenciji EU i Srbija zajednicka sudbina - ukljucenje u Dnevnik Pinka
Извор: printscreen

Нема ништа од прекрајања исхода избора, што сте лагали?

Не може Приштина да прекроји изборну вољу, јер Рада Трајковић и други нису добили гласове, а чекам сада да видим шта ће ЕУ, која поручује да "будно мотри и прати", да каже сада у вези приче о тровању којег није било, рекао је данас председник Александар Вучић.

"Нико Ради Трајковић и другима не може да дода 10.000 гласова", рекао је Вучић, одговарајући на питање новинара да ли прети прекрајање изборне воље на Kосову.

"Они морају да забране Српску листу и Србе. Одмах сам рекао да су лагали за тровање. Знао сам да нису ни фингирали, да су поставили нешто. Знао сам да све лажу. Видим да се ради о стадијуму лудила када победите на изборима и помислили су да могу да раде шта хоће. То сам гледао у Београду 2000-те“, приметио је он.

Вучић је подсетио да су приштински лекари рекли да нема знакова тровања.

"Што сте лагали? Не знате ни сами. Чекам шта ће ЕУ која будно мотри и прати да каже. Можда ће да позову обе стране да не трују једни друге“, казао је он.

Вучић је завршио тиме да је имао много важан састанак са ММФ-ом и да је Србија добро радила, али да мора да напредује још и уради неке ствари - ЕПС, и нека јавна предузећа, а остало је стабилно.

Kазао је да се назиру први знакови кризе у Европи и свету и да верује да се Србија, због тешких мера, добро сналази у тешким оквирима.

“Налазимо се на европском путу. Kао суверена земља градићемо најближе односе са Русијом, Kином и Турском, од којих ми можемо имати користи“, рекао је он.

Паљење књига - ужасно лоша слика послата из Беoграда

Знате ли било шта горе од спаљивања књига, запитао је председник Александар Вучић и додао да је синоћ из Београда послата ужасна слика.

Вучић је то рекао упитан да коментарише понашање опозиције која је синоћ спалила књигу Горана Весића, током промоције у центру града.

Поручио је да ће надлежни темељно испитати ко је то радио, да ли су то били чланови СНС-а или опозиционих странака, од којих је, каже, препознао Бастаћа и оног, како је рекао, "наркомана Миљуша", који је јурио људе по улици.

Запрепашћен овим дешавањем, Вучић је запитао новинаре да ли уопште могу да замисле да неко може да дође на такву идеју.

Али, како је казао, када једном зло уђе у људе, када се крене у том смеру заустављања нема.

Поручио је да зато нико не треба да се пита зашто такви не могу да добију у истраживањима ни девет одсто подршке, а имали су, казао је, 17 одсто.

Председник је запитао и шта би се десило да са Весићем није било момака који су физички јаки и успели да све то спрече.

"Шта би радили, убили човека. Kад спаљујеш књигу није проблем да спалиш и нешто друго, столице у скупштини", поновио је председник.

То, значи да неко ко другачије мисли или пише нема право да то ради, указао је и истакао да синоћ на промоцији није дошло до кошкања, како су то пренели неки медији који подржавају опозицију, већ су људи били на промоцији, а ови су, како је казао, дошли да их у томе спрече.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic daje izjave medijima na konferenciji EU i Srbija zajednicka sudbina - ukljucenje u Dnevnik Pinka
Извор: printscreen


"Ужасна слика је послата из Београда, да се спаљују књиге и то књига Горана Весића, која никога не вређа. Весић је писмен човек, књига је одлично направљена и ја је препоручујем, јер има дивних прича о Београду. То је мој савет онима пре него што спале књиге или нешто друго", рекао је Вучић.

Истакао је да мисли да нико никада није видео спаљивање књига у организацији политичких странака и то планирано, јер је најављено медијима.

"Можда грешим. Али, то је могао да уради неки појединац, неко неодговоран, то је глупо и лоше, тим пре што се ради о књизи која никога не вређа. То се не ради ни са књигама најгорег могућег садржаја", рекао је Вучић.

Указао је да је овде реч о једној, како је казао, лепој књизи, фантастично илустрованој, а новац од те књиге намењен је за лечење једног детета.

Вучић је рекао да му просто дође да их пита: "Да ли сте нормални".

Додао је да Хајне није случајно рекао да "где горе књиге, гореће и људи", те запитао: "На шта то личи, где то има".


Да је знао, рекао је, и он би дошао можда на промоцију.

Подсетио је да представници дела опозиције и грађани сваког дана шетају, по њих 300 - 400 по граду, а да их нико у томе не спречава.

Разговор није био лак, важно да је протест окончан

Председник Александар Вучић је пренео новинарима да разговор са таксистима, који су након сусрета са њим одлучили да прекину протест, није био лак, да је најважније за грађане да је протест окончан, те да је држава спремна да помогне унапређење квалитета такси служби.

"Није то био лак разговор. Ти људи имају своје проблеме, издржавају породице. Није то лак проблем ни за нас, много мука имамо и много ће мука још да буде", приметио је Вучић.

Подсетио је да је неколико претходних дана молио таксисте да прекину протест индиректно, а данас директно, и захвалио им на разумевању, док надлежнима, истиче, остаје "тежак посао".

Истакао је да је за грађане најважније да је тај протест одблокиран, те додао да су таксисти посвећени унапређењу своје службе.

"Да такси изгледају као, на пример, у Мадриду, да буду унисони, да их препознајете, да услуга буде на највишем нивоу. Држава је спремна да понуди велике субвенције за то", рекао је Вучић.

То ће, каже, улепшати и Београд, али ће бити и велики помак, не само за главни град, него и за друге велике градове.

Чекам 1. новембар да обиђем Трг, Београд напредује

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће после 1. новембра, када треба да се заврше радови на Тргу Републике, обићи трг како би се уверио да ли је посао добро урађен и, ако то не буде случај, разговарати о утврђивању одговорности.

На питање да ли је истина да му је Весић нуди оставку и да ли је тачно да је није прихватио, Вучић је рекао:

"Па, то је било давно, то је било још око Трга Републике и питао сам га тада, мада је то наша унутрашња-страначка ствар, али питао сам га шта се догодило и он ми је објаснио. Питао сам колико ми треба да платимо те поправке, а он ми је рекао ништа и да је све у гарантном року".

Вучић додаје да је тада поручио Весићу да заврше то што пре.

"Нисам био на Тргу Републике, али хоћу и чекам 1. новембар и после ћу да видим како ће то да ураде и ако не буде ваљало разговараћемо о одговорности многих других. Али, чекам да видим како ће да ураде", казао је председник Србије.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic daje izjave medijima na konferenciji EU i Srbija zajednicka sudbina - ukljucenje u Dnevnik Pinka
Извор: printscreen



Додао је да има пуно састанака и да нема толико времена да би се шетао по Београду, али да верује да је сваком грађанину јасно да и Београд и Србија напредују.

Према његовим речима, Београд ће следеће године имати буџет од 1,4 милијарде евра, док је само пре пет година тај буџет износио непуних 700 милиона евра.

"То говори коликом драматичном брзином Београд напредује. Сада Београд има два и по пута више туриста више него у то време. Џаба неко причао - не ваља Весић, добар је Ђилас. Ипак, у ово време два и по пута више људи долази у Београд и буџет је двоструко већи".

Председник је додао да је у Београду урађено много фасада, улица и много чега другог, али и да разуме зашто су људи нестрпљиви.

Kаже да ће људи што боље буду живели бити све захтевнији, као и да је то сасвим нормално.

"Није идеално и никада неће бити, али је неупоредиво боље и Београд и Србија се крећу у добром смеру и сигуран сам да грађани то виде", додао је Вучић.

О Ђиласу и писму ММФ: Зато никад неће добити више од 10 одсто

Назови стручњаци који мисле да анархијом и моткама могу да решавају неке ствари, нека то раде у некој другој земљи, само нека Србију оставе на миру, рекао је председник Александар Вучић поводом писма Драгана Ђиласа шефу Делегације ММФ-а у Србији.

На Ђиласов позив ММФ "да прекине колонијални однос према људима у Србији" да се не би догодило оно што се догађа у Еквадору, Вучић каже да је Ђиласов став лако објашњив, те да је јасно да такви као он никада неће моћи да добију више од 10 одсто подршке.

А, ако би такви победили, онда би то била катастрофа, закључио је.

Вучић је рекао да то практично значи да је власт у Еквадору успела да успостави фискалну стабилизацију земље, која је била неопходна, као што је и Србија морала да вуче тешке потезе и реформе да би "санирала" последице власти неодговорних људи.

Србија је, после тих мера и реформи дошла до раста плата и пензија за више од 40 одсто.

Тиме смо, додао је, показали да можемо да имамо раст 3,5 одсто, када се у свим европским земљама раст смањује, у Србији се повећава, а кредитни рејтинг, пензије и плате, уз помоћ и решења ММФ - расту.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic daje izjave medijima na konferenciji EU i Srbija zajednicka sudbina - ukljucenje u Dnevnik Pinka
Извор: printscreen

Србији, као и Европи, недостају добри пројекти

Председник Србије Александар Вучић изјавио данас да у Србији као и у целој Европи недостају добри пројекти, укључујући инфраструктурне.

Пројекти су нам проблем и данас, биће и за пет година, али је сада по том питању боље него што је било раније, одговорио је Вучић на питање новинара да ли имамо пројекте у које се могу улагати стотине милиона или милијарде евра, уз чињеницу да новац у Европи за ту врсту улагања постоји.

Тачно је да у Србији нема довољно пројеката, али нема их ни у Европи, рекао је Вучић новинарима након конференције на тему "ЕУ и Србија, заједничка судбина? Белгијска перспектива" на којој је говорио и бивши председник Европског савета и премијер Белгије Херман ван Ромпеј.

Председник је навео и да није уверен да у Европи има баш толико новца.

Према његовим речима, Србији недостају и инфраструктурни пројекти и њихова израда почиње тада када држава каже да су приоритет.

"Пројеката нема, веровали или не, ни у Немачкој и Швајцарској, где су негативне камате, што значи да имате вишка новца, и зато се део пребацује у златне полуге да би осигурали своје валуте", рекао је Вучић.

На питање какав ће бити однос Србије према Турској сада када ЕУ Анкари уводи санкције на наоружање, Вучић је рекао да ће се Београд поставити тако да избегне проблеме.

"Поставићемо се тако да добијемо највише, а најмање да изгубимо", рекао је Вучић.

Упитан да ли постоји неки план, председник је рекао да постоји, али да о томе не може јавно да прича.

Остале вести