Показујемо да бринемо о обичном човеку

Најновије
Извор: printscreen

Председник Александар Вучић вечерас је, сумирајући данашњу посету Западнобачком округу, рекао да грађани желе да виде да неко брине о "обичном човеку", што и јесте његов циљ, брига о свим грађанима, у сваком месту.

Извор: O2 Тв

Грађани, каже, траже више, јер виде да држава може боље, негде водовод, негде канализацију, негде путеве, а у две од четири општине у Бачкој које је данас обишао - траже и великог инвеститора.

Заједничко свима је да траже боље амбуланте, домове здравља, болнице.

Вучић Фокус 0037
Извор: printscreen

"Када постигнете нешто, то вас тера да радите још жешће и јаче, да задовољите све људе, јер је природно да људи желе више", констатовао је председник.

Како је рекао, жели да људи виде да се брине о обичном човеку, у сваком месту.

Приметио је да не може локална самоуправа много тога да уради, јер нема новац, те додао да је било ранијих "лоших експеримената" када су локалне самоуправе бринуле о домовима здравља, да је било проблема.

Вучић Фокус 0036
Извор: printscreen

"Овим желимо да покажемо колико водимо рачуна о људима, али и да људи са локала знају да више никога не могу да варају, ни у Београду, ни у Новом Саду", рекао је Вучић.

Зато се, каже, мора разговарати са људима, иако, примећује, није лако разговарати са народом.

Додао је и да се изненадио бројем људи на скупу у Сомбору, те да су му пренели да је то, после Београда и Новог Сада, био највећи митинг и то, како је истакао, усред лета и у тренутку кад нема превеликих тензија у друштву.

Вучић Фокус 0038
Извор: printscreen

У првих пет месеци 1,52 милијарди евра страних инвестиција

Србија је у првих пет месеци ове године имала прилив страних директних инвестиција од 1,52 милијарде евра, што је више него у истом периоду прошле године, која је, иначе, била изванредна, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић.

Гостујући на О2ТВ рекао је да је то најновији податак који је данас добио од гувернерке НБС Јоргованке Табаковић и да показује да је остварен раст страних директних инвестиција између 15 и 22 одсто, у зависности од тога да ли је у питању нето или бруто износ.

Вучић Фокус 0042
Извор: printscreen

"Зависи од метода читања и износи између 15 и 22 одсто увећања броја инвестиција, у зависности да ли гледате нето или бруто, и то, у односу на изванредну прошлу годину".

Вучић је казао да је веома срећан због тога, али и због чињенице да држава после шест месеци има суфицит од 21,6 милијарди динара.

Да ли за све неко мора да буде крив?

Да ли у нашој земљи неко за све мора да буде крив, запитао је вечерас председник Александар Вучић у одговор на питање ко је крив за недавне поплаве у Београду и истакао да само у Србији на несрећи неко покушава да прикупља поене.

"Је л' у нашој земљи за све неко мора да буде крив, ако падне киша испред и поквасите одело, је л' неко крив? Ја не разумем то, за шта - ко је крив", упитао је Вучић гостујући на ТВ О2.

Вучић Фокус 0031
Извор: printscreen

У емисији су емитоване критике опозиције због поплава, али и снимци из неколико делова града када су обилне падавине 2008, 2010. и 2013. године правиле исте проблеме као и током недавних великих падавина у више наврата.

Вучић Фокус 0051
Извор: printscreen
Вучић Фокус 0054
Извор: printscreen
Вучић Фокус 0055
Извор: printscreen

Вучић је рекао да је његов одговор, за разлику од његових претходника, био да оде међу људе, да им се помогне у чишћењу канала, испумпавању воде, па и да чује тешке и ружне речи, што, каже, претходна власт никада није хтела да уради.

"Мој одговор је, изградићемо канализацију, потписујемо уговор и идемо у изградњу, а, народ нека процени шта је одговоран и озбиљан одговор", рекао је председник.

Он се осврнуо и на радове у Београду, рекавши да је то све чини да би град био лепши, да би узимали још више новца од туриста, Кинеза, Турака, из региона.

Подсетио је да су и Велике степенице на Калемегдану, код амбасаде Француске реконструисане.

Вучић Фокус 0056
Извор: printscreen

"Од руине коју су нам оставили направили смо прелепе степенице а од њихових лажи грађанима нисмо могли ништа да објаснимо", рекао је Вучић и додао да ће саобраћај око Трга републике бити у функцији 1. септембра, а да ће радови око Трга републике бити настављени.

Одбацио је примедбе опозиције да се нови инвестициони план користи у предизборне сврхе, истичући да он никада није давао "лепа" предизборна обећања.

Вучић Фокус 0043
Извор: printscreen

"Побеђивао сам иако нисам лагао, већ говорио истину, обећавао реформе и тежак рад, имао сам план", рекао је Вучић.

Он је истакао и да се поверење стиче радом.

"Они су лажима покушавали да победе, ја се бавим озбиљним радом и плановима. Не могу да победим Ђиласа и Обрадовића, па ћу да измишљам 10 милијарди", рекао је Вучић додајући да на тај начин говоре они који полазе од себе.

Вучић Фокус 0089
Извор: printscreen

Он је истакао и да живи за овај инвестициони план, да има суфицита у буџету, да види какво је стање у државној каси, да имамо домаћинску државу.

Подигли економију и предузећа из пепела

Држава је из пепела подигла на ноге економију и скоро сва велика предузећа, која су била губиташка, а сада послују позитивно, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић и као пример навео РТБ Бор који данас има за 41 одсто већу производњу у односу на исти месец 2018, а Еп Србија је, истиче, постала најбоља авио-компанија у региону.

Вучић је рекао гостујући на О2ТВ да је за 41 одсто повећана производња сировог катодног бакра и да за 42 одсто има више концентрата у топионици у Бору, што су изванредни резултати.

Вучић Фокус 0012
Извор: printscreen

Истиче да је претходна власт оставила РТБ Бор са дугом већим од милијарду евра, Петрохемију са 630 милиона евра акумулираних дугова, да Железара није радила и Американци су нам је вратили за један долар, ЈАТ као један од највећих губиташа, Симпо и Јумко који су нестајали.

Вучић Фокус 0042
Извор: printscreen

Нагласио је да се подижу и српске железнице и да ће Србија за неколико година имати добру железницу.

Вучић каже да опет имамо суфицит у буџету на крају јуна и то од 21,6 милијарди динара, да смо се задужили на берзи у Лондону по камати од само 1,6 одсто, док је раније та камата пре осам година износила 7,5 одсто.

Вучић Фокус 0017
Извор: printscreen

"Да немамо проблем са Косовом имали би камату од само 1,2 одсто, што је боље од земаља са инвестиционим кредитним рејтингом".

Председник наводи да је иницирао велики инвестициони план, јер нам је потребан привредни раст од око четири до шест одсто, али тако да јавни дуг не скочи.

"Зато морају да буду осмишљени најбољи пројекти у инфраструктури, где се види велики раст и корист за обичног човека, канали, водовод, канализација амбуланте, болнице, школе, путеви, а то ће довести и до већих плата и пензија. Додатне јавне инвестиције треба да допринесу већем расту и још већим платама и пензијама".

Вучић Фокус 0033
Извор: printscreen

Како је рекао, у спровођењу инвестиционог плана водиће се рачуна да дефицит буџета никад не буде већи од 0,5 или највише један одсто.

Објашњава да плате у реалном сектору прате оне у јавном сектору и да је то јако важно, због чега ће држава покушати да помогне приватницима тако што би још смањила порезе на зараде и да се уведу још неке олакшице за привреднике.

Вучић каже да ће у првих шест месеци привредни раст бити око три одсто, а на крају године 3,6 или 3,7 одсто, чему ће допринети изградња гасовода, Моравског коридора, раст грађевинарства.

Вучић Фокус 0032
Извор: printscreen

Вучић наглашава да Србија ове године мора бити у првих три или четири земље региона по расту БДП и да мора да има још веће јавне инвестиције мада их је више него икада.

"Ово је једна позитивна утакмица, јуримо Црну Гору по платама, имамо економију која је брзорастућа, зато инвеститори имају поверење и улажу у нашу државу. Министар финансија, као и ја жели, да држава уштеди више, али морамо мислити на народ, али са сигурношћу можемо да кажемо да ће у каси увек бити новца за поновна повећање плата и пензија.

Вучић Фокус 0043
Извор: printscreen

Нада се и једнократном давању за пензионере и то пре краја године, за сиромашне пензионере од 5.000 или 6.000 динара.

Срби на Косову неће бити гладни

Председник Александар Вучић поручио је вечерас да Срби на Косову и Метохији неће бити гладни и додао да има решења, те критиковао политичаре који стају у одбрану Харадинаја и раде против своје земље.

Вучић Фокус 0061
Извор: printscreen

Вучић је, у емисији "Фокус" ТВ О2, упитан да прокоментарише најаву да од понедељка продавнице на северу Косова неће радити, и да ли прети хуманитарна катастрофа, рекао да не зна да је то неко најавио.

"Начитао сам се и наслушао глупости од наших политичара који стају у одбрану Рамуша Харадинаја тиме што говоре да хуманитарна катастрофа одговара Београду, све да смо такви генији, што нас одајете пред међународном заједницом ако је тако? Што радите против своје земље? То говори о њиховим намерама. Што стајете на албанску страну?", упитао је он.

Вучић Фокус 0064
Извор: printscreen

Вучић је објаснио да је оно што се дешава на Косову везано за пуцање на комби који је ишао алтернативним путем, и упитао ко ће сада да превози робу да прихвати да се пуца на њега.

"Што да изгубите главу да бисте неком допремили робу? Не може другачије да се допреми, јер постоји такса од 100 одсто, да дамо шећер и уље, хлеб за који ће се платити дупла цена, а да то иде у касу Приштине? Постоје решења. Сналазићемо се, али нећу о томе да причам. Свакако наш народ неће остати гладан", подвукао је он.

Вучић Фокус 0060
Извор: printscreen

Поновио је да неки раде против своје државе тиме што воде најпрљавију кампању против сопственог народа на северу Косова.

"Знам одакле то иде. Знам шта раде поједине стране земље, како агентуре захтевају, зашто им је важно да се разбије север. Они север осећају као рак рану независном Косову и раде све то преко домаћих политичара и медија”, објаснио је он.

Вучић Фокус 0062
Извор: printscreen

Народ је на КиМ, према његовим речима, већим делом јединствен, јер је прошао сито и решето:

"Одлично све разуме. Није наш народ Марко Јакшић и Рада Трајковић".

Вучић је указао да Албанци планирају да ојачају своју владавину на северу силом.

"Виде да на северу имају озбиљан отпор. По сваку цену хоће да сломе тај отпор и зато користе српске политичаре", констатовао је он.

Вучић Фокус 0063
Извор: printscreen

Каже да је мислио да је играрија када је Харадинај најавио да ће га срушити на улици у Београду, додајући да ни данас не види директну корелацију, али да је добро разумео, јер је видео неке политичаре који добро живе под окриљем Харадинаја.

"Када сам видео све то и како поједине стране агентуре како инсистирају на разарању севера почели смо да се штитимо, и бранимо, гледамо да укажемо шта се дешава. Људи не морају да брину, неће бити гладни, али да ли мислите да је пријатно да пуцају из аутоматског оружја на комби када превозите храну?", казао је он.

Спреман сам да угостим Ђукановића да разговарамо

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да је, упркос црногорској кампањи против Србије, српског народа и њега лично, спреман и сада, као и иначе, да угости у Београду Мила Ђукановића како би разговарали, уместо да се стварају проблеми и тензије.

"Важно је да изграђујемо нормалне односе, пристојне односе, а да очекујете превелику љубав нити има потребе, нити разлога за тим", рекао је Вучић гостујући на О2ТВ.

Вучић Фокус 0100
Извор: printscreen

Вучић је тако одговорио на коментар новинара да се у последње време говори о никад лошијем положају Срба у Црној Гори, да је био случај вербалног и физичког напада на српску децу у основној школи у Црној Гори, затим да је Црна Гора била иницијатор да Косово учествује на Евровизији, као и да он, Вучић, никад није био у званичној посети Црне Горе.

Надао се, каже, да ће Подгорица другачије да се понаша после изјаве премијера Душка Марковића да ће водити рачуна и о интересима Србије, не само о интересима Косова.

Вучић Фокус 0101
Извор: printscreen

"После тога, међутим, никада се није догодило да буду уздржани било где и по било ком питању, а само смо их то молили, да Србија не буде лошије третирана од ''независног Косова''. То говори о њиховом односу према нама", навео је председник.

Подсетио је да је затим замолио људе у Црној Гори да размотре усвајање закона који је усмерен на отимање црквене имовине, али да су уследиле салве личних увреда.

Вучић је нагласио да је видео да медији у Црној Гори воде кампању против Србије, српског народа и њега, али и да су наши домаћи медији то крили.

Вучић Фокус 0102
Извор: printscreen

Председник је истакао да Србија треба са Црном Гором да има нормалне односе и да је то у интересу Срба који тамо живе, а којих је 28,7 одсто.

Каже да је разговарао на Видовдан и са представницима Срба у Црне Горе како би се размотрило на који начин Србија може да помогне и финансира пројекте у Црне Горе, као што то чини и у Републици Српској и у БиХ.

Вучић Фокус 0103
Извор: printscreen

Председник наводи да би Србија требало и са Црном Гором да покуша да има заједнички гранични прелаз, као што ће то урадити са Северном Македонијом и БиХ.

Вучић је истакао да због свега тога није хтео да диже галаму, нити увредама да одговара на оно што је стизало из Подгорице и поновио да је важно да са Црном Гором имамо нормалне односе.

Вучић Фокус 0104
Извор: printscreen

Шта после Париза, који се није догодио?

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да не може да прогнозира шта ће се дешавати по питању решавања косовског питања после отказивања састанка у Паризу, али је указао да у Београд ускоро долази француски председник Емануел Макрон.

Упитан да ли би јаче укључење Вашингтона у решавање косовског питања било добро за Србију, каже да је Вашингтон већ укључен, да су Американци увек присутни и увек активни.

Вучић Фокус 0070
Извор: printscreen

"А, дајте да још некога укључимо ко је признао независно Косово, а да не укључимо никога ко га није признао", приметио је председник.

"Да ли да имамо више поверења у Доналда Трампа него у претходну администрацију, да, а да ли они могу да мењају своје суштински у односу на оне раније, не, то је варка чију удицу ми не смемо да прогутамо", рекао је Вучић.

Вучић Фокус 0030
Извор: printscreen

Поводом изјава америчког званичника Метјуа Палмера у Приштини каже да је озбиљан политичар који одлично познаје регион, али да ће он да уради све како би Косово функционисало као независна држава.

"Неки други који се са њим састају не смеју то да кажу, ја се одавно не плашим Палмера и свих других", истакао је Вучић.  

Вучић Фокус 0035
Извор: printscreen

Упитан о опцији разграничења поновио је да нисмо успели у ово време, јер наше нежне уши не воле да чују истину, али да ће неко једног дана неко некада морати да разговара ако у међувремену све не погубимо.

Вучић Фокус 0076
Извор: printscreen

"Никада компромис нисмо прихватали, ја сам понудио компромис, неће га Срби, неће га Албанци, нема проблема, своју историјску улогу по том питању сам извршио, задатак није обављен, шта могу више".

Опозиција незналачки, неозбиљно и неодговорно о КиМ

Председник Александар Вучић оценио је вечерас да идеја опозиције да парламент усвоји декларацију о помирењу Срба и Албанаца показује да они немају појма о ономе шта се дешава на Косову и Метохији.

Вучић Фокус 0080
Извор: printscreen

На једном од ранијих снимака који су емитовани у емисији у којој је Вучић гостовао, на О2 ТВ, лидер Двери Бошко Обрадовић рекао је за председника "да је најгори преговарач, и да толико лоше води преговоре да је дисквалификован да се бави даље разговорима", док је Драган Ђилас предлагао да се усвоји декларација о помирењу Срба и Албанаца.

"Такав предлог је пример незрелости, неодговорности, неозбиљности, аљкавости, једног тоталног непрофесионализма и на крају крајева страшног непознавања стварности на Косову и Метохији, мука и проблема нашег народа, да два парламента усвоје декларацију и решили смо проблеме?", рекао је Вучић.

Вучић Фокус 0081
Извор: printscreen

Председник је поручио да и кад би се сутра усвојила таква декларација, то не би донело слободу кретања, проток роба, нити би укинуло таксе.

"Ово је толико неозбиљно и неодговорно, да парламент усвоји декларацију о помирењу, и, шта онда? Помирили смо се? Албанци су се помирили са Србима, а они то никада неће учинити док Србија не призна независност. Никада. Немојте да лажемо народ у Србији", рекао је Вучић.

Вучић Фокус 0082
Извор: printscreen

Председник је навео да су исто тако лагали и 2000. године када су говорили да ће се питање КиМ решити, а да само треба да се сруши Слободан Милошевић.

"Све су то бајке за малу децу", поручио је Вучић.

Вучић Фокус 0083
Извор: printscreen

Коментаришући оцене опозиције да је лош преговарач и да води тајне преговоре, иронично је рекао да су у праву и да јесте најгори преговарач, јер је, ваљда, у његово време Косово прогласило независност, 100 држава подржало ту одлуку, а отишла је и Црна Гора.

Говорећи о тврдњама опозиције да постоји тајни план за преговоре, Вучић је упитао да ли ико мисли да је могуће да он сам каже све о чему може и мора да се разговара.

"То је немогуће, онда ту нема преговора и разговора", констатовао је.

Вучић Фокус 0084
Извор: printscreen

У емисији је реемитован и снимак дела разговора с Вуком Јеремићем на Н1 о стратегији Владе из октобра 2010. године за преговоре са Приштином под ознаком поверљиво, чији садржај је био познат само члановима Владе, и на констатацију да тај документ никада није објављен, Јеремић је рекао да не зна да ли је тај документ икада објављен.

На то је Вучић приметио да припадници не знају ни где је на карти Косово, а Јеремић, који се ни не сећа да ли је платформа његове Владе објављена, на КиМ је као главног борца за српска права активирао човека који је осуђен за силовање српских девојчица у Грачаници.

Вучић Фокус 0086
Извор: printscreen

На констатацију да је интересантно да је својевремено и бивши премијер Зоран Ђинђић покушавао оно што и он сада, Вучић је рекао да су тада околности ипак биле другачије, јер Косово није било независно и није га признало 100 земаља.

"Мислим да је то било рационално и смислено, за разлику од тих људи који данас не знају где је Косово", рекао је Вучић и додао да ће Србија имати много проблема због КиМ.

Вучић Фокус 0087
Извор: printscreen

Поновио је да је питање КиМ једино што га мучи, јер би Србија све друго савладала и била веома успешна земља.

Остале вести