Показујемо да бринемо о обичном човеку

Најновије
Извор: printscreen

Председник Александар Вучић вечерас је, сумирајући данашњу посету Западнобачком округу, рекао да грађани желе да виде да неко брине о "обичном човеку", што и јесте његов циљ, брига о свим грађанима, у сваком месту.

Извор: O2 Тв

Грађани, каже, траже више, јер виде да држава може боље, негде водовод, негде канализацију, негде путеве, а у две од четири општине у Бачкој које је данас обишао - траже и великог инвеститора.

Заједничко свима је да траже боље амбуланте, домове здравља, болнице.

Вучић Фокус 0037
Извор: printscreen

"Када постигнете нешто, то вас тера да радите још жешће и јаче, да задовољите све људе, јер је природно да људи желе више", констатовао је председник.

Како је рекао, жели да људи виде да се брине о обичном човеку, у сваком месту.

Приметио је да не може локална самоуправа много тога да уради, јер нема новац, те додао да је било ранијих "лоших експеримената" када су локалне самоуправе бринуле о домовима здравља, да је било проблема.

Вучић Фокус 0036
Извор: printscreen

"Овим желимо да покажемо колико водимо рачуна о људима, али и да људи са локала знају да више никога не могу да варају, ни у Београду, ни у Новом Саду", рекао је Вучић.

Зато се, каже, мора разговарати са људима, иако, примећује, није лако разговарати са народом.

Додао је и да се изненадио бројем људи на скупу у Сомбору, те да су му пренели да је то, после Београда и Новог Сада, био највећи митинг и то, како је истакао, усред лета и у тренутку кад нема превеликих тензија у друштву.

Вучић Фокус 0038
Извор: printscreen

У првих пет месеци 1,52 милијарди евра страних инвестиција

Србија је у првих пет месеци ове године имала прилив страних директних инвестиција од 1,52 милијарде евра, што је више него у истом периоду прошле године, која је, иначе, била изванредна, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић.

Гостујући на О2ТВ рекао је да је то најновији податак који је данас добио од гувернерке НБС Јоргованке Табаковић и да показује да је остварен раст страних директних инвестиција између 15 и 22 одсто, у зависности од тога да ли је у питању нето или бруто износ.

Вучић Фокус 0042
Извор: printscreen

"Зависи од метода читања и износи између 15 и 22 одсто увећања броја инвестиција, у зависности да ли гледате нето или бруто, и то, у односу на изванредну прошлу годину".

Вучић је казао да је веома срећан због тога, али и због чињенице да држава после шест месеци има суфицит од 21,6 милијарди динара.

Да ли за све неко мора да буде крив?

Да ли у нашој земљи неко за све мора да буде крив, запитао је вечерас председник Александар Вучић у одговор на питање ко је крив за недавне поплаве у Београду и истакао да само у Србији на несрећи неко покушава да прикупља поене.

"Је л' у нашој земљи за све неко мора да буде крив, ако падне киша испред и поквасите одело, је л' неко крив? Ја не разумем то, за шта - ко је крив", упитао је Вучић гостујући на ТВ О2.

Вучић Фокус 0031
Извор: printscreen

У емисији су емитоване критике опозиције због поплава, али и снимци из неколико делова града када су обилне падавине 2008, 2010. и 2013. године правиле исте проблеме као и током недавних великих падавина у више наврата.

Вучић Фокус 0051
Извор: printscreen
Вучић Фокус 0054
Извор: printscreen
Вучић Фокус 0055
Извор: printscreen

Вучић је рекао да је његов одговор, за разлику од његових претходника, био да оде међу људе, да им се помогне у чишћењу канала, испумпавању воде, па и да чује тешке и ружне речи, што, каже, претходна власт никада није хтела да уради.

"Мој одговор је, изградићемо канализацију, потписујемо уговор и идемо у изградњу, а, народ нека процени шта је одговоран и озбиљан одговор", рекао је председник.

Он се осврнуо и на радове у Београду, рекавши да је то све чини да би град био лепши, да би узимали још више новца од туриста, Кинеза, Турака, из региона.

Подсетио је да су и Велике степенице на Калемегдану, код амбасаде Француске реконструисане.

Вучић Фокус 0056
Извор: printscreen

"Од руине коју су нам оставили направили смо прелепе степенице а од њихових лажи грађанима нисмо могли ништа да објаснимо", рекао је Вучић и додао да ће саобраћај око Трга републике бити у функцији 1. септембра, а да ће радови око Трга републике бити настављени.

Одбацио је примедбе опозиције да се нови инвестициони план користи у предизборне сврхе, истичући да он никада није давао "лепа" предизборна обећања.

Вучић Фокус 0043
Извор: printscreen

"Побеђивао сам иако нисам лагао, већ говорио истину, обећавао реформе и тежак рад, имао сам план", рекао је Вучић.

Он је истакао и да се поверење стиче радом.

"Они су лажима покушавали да победе, ја се бавим озбиљним радом и плановима. Не могу да победим Ђиласа и Обрадовића, па ћу да измишљам 10 милијарди", рекао је Вучић додајући да на тај начин говоре они који полазе од себе.

Вучић Фокус 0089
Извор: printscreen

Он је истакао и да живи за овај инвестициони план, да има суфицита у буџету, да види какво је стање у државној каси, да имамо домаћинску државу.

Подигли економију и предузећа из пепела

Држава је из пепела подигла на ноге економију и скоро сва велика предузећа, која су била губиташка, а сада послују позитивно, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић и као пример навео РТБ Бор који данас има за 41 одсто већу производњу у односу на исти месец 2018, а Еп Србија је, истиче, постала најбоља авио-компанија у региону.

Вучић је рекао гостујући на О2ТВ да је за 41 одсто повећана производња сировог катодног бакра и да за 42 одсто има више концентрата у топионици у Бору, што су изванредни резултати.

Вучић Фокус 0012
Извор: printscreen

Истиче да је претходна власт оставила РТБ Бор са дугом већим од милијарду евра, Петрохемију са 630 милиона евра акумулираних дугова, да Железара није радила и Американци су нам је вратили за један долар, ЈАТ као један од највећих губиташа, Симпо и Јумко који су нестајали.

Вучић Фокус 0042
Извор: printscreen

Нагласио је да се подижу и српске железнице и да ће Србија за неколико година имати добру железницу.

Вучић каже да опет имамо суфицит у буџету на крају јуна и то од 21,6 милијарди динара, да смо се задужили на берзи у Лондону по камати од само 1,6 одсто, док је раније та камата пре осам година износила 7,5 одсто.

Вучић Фокус 0017
Извор: printscreen

"Да немамо проблем са Косовом имали би камату од само 1,2 одсто, што је боље од земаља са инвестиционим кредитним рејтингом".

Председник наводи да је иницирао велики инвестициони план, јер нам је потребан привредни раст од око четири до шест одсто, али тако да јавни дуг не скочи.

"Зато морају да буду осмишљени најбољи пројекти у инфраструктури, где се види велики раст и корист за обичног човека, канали, водовод, канализација амбуланте, болнице, школе, путеви, а то ће довести и до већих плата и пензија. Додатне јавне инвестиције треба да допринесу већем расту и још већим платама и пензијама".

Вучић Фокус 0033
Извор: printscreen

Како је рекао, у спровођењу инвестиционог плана водиће се рачуна да дефицит буџета никад не буде већи од 0,5 или највише један одсто.

Објашњава да плате у реалном сектору прате оне у јавном сектору и да је то јако важно, због чега ће држава покушати да помогне приватницима тако што би још смањила порезе на зараде и да се уведу још неке олакшице за привреднике.

Вучић каже да ће у првих шест месеци привредни раст бити око три одсто, а на крају године 3,6 или 3,7 одсто, чему ће допринети изградња гасовода, Моравског коридора, раст грађевинарства.

Вучић Фокус 0032
Извор: printscreen

Вучић наглашава да Србија ове године мора бити у првих три или четири земље региона по расту БДП и да мора да има још веће јавне инвестиције мада их је више него икада.

"Ово је једна позитивна утакмица, јуримо Црну Гору по платама, имамо економију која је брзорастућа, зато инвеститори имају поверење и улажу у нашу државу. Министар финансија, као и ја жели, да држава уштеди више, али морамо мислити на народ, али са сигурношћу можемо да кажемо да ће у каси увек бити новца за поновна повећање плата и пензија.

Вучић Фокус 0043
Извор: printscreen

Нада се и једнократном давању за пензионере и то пре краја године, за сиромашне пензионере од 5.000 или 6.000 динара.

Срби на Косову неће бити гладни

Председник Александар Вучић поручио је вечерас да Срби на Косову и Метохији неће бити гладни и додао да има решења, те критиковао политичаре који стају у одбрану Харадинаја и раде против своје земље.

Остале вести