Јединство Срба из региона, чуваћемо идентитет народа

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић разговарао је данас са представницима Срба из региона и изразио задовољство што је показано јединство, те поручио да Србија неће понављати грешке из прошлости и неће никоме наметати своју вољу, али неће ни дозволити да било ко угрожава идентитетска права српског народа.

Извор: РТВ Пинк

"Захвалан сам свим људима, иако они не представљају увек исте политичке опције, јер смо показали јединство српског народа и жељу да очувамо српски језик, културу, традицију и да се за наше циљеве боримо мирним средствима, не угрожавајући интегритет било које земље у региону, али поштујући право на очување посебности наших националних, верских права", рекао је Вучић.

Он је додао да су састанку присуствовали представници Срба из Словеније, Хрватске, БиХ, РС, Црне Горе и Северне Македоније.

Навео је да су разматрали позицију Срба у свакој земљи, као и начин на који држава Србија може да помогне.

"Радићемо много као Србија и помагаћемо нашем народу, а посебно ћемо да радимо на идентитетским правима, очувању српског језика и писма", подвукао је Вучић.

Извор: Танјуг

Такође, навео је и да ће се радити на заједничкој припреми за попис, јер Србија и Срби желе да сачвају српски идентитет, односно идентитет оних људи који желе да искажу национална осећања као у прошлости.

Председник је, међутим, указао да састанак није био лак, те да се говорило о проблемима, а да "посебно није био лак" када се говорило о ситуацији у Црној Гори.

Србија ће, поручио је, поштовати све друге државе, али ће увек подржавати борбу за останак и опстанак српског народа на вековним огњиштима и то ће чинити у складу са законима других државника у региону.

"Србија неће понављати грешке из прошлости, никоме нећемо наметати своју вољу, али ни дозволити да угрожавају идентитетска права нашег народа. На то имамо право, то смо чинили до сада и чинићемо и у будућности", поручио је председник.

Најавио је да ће следећи сусрет у истом формату бити одржан крајем августа или почетком септембра.

Додао је и да му је драго што се са Србима из региона састао управо на новом аеродрому, између Kраљева, Чачка и Kрагујевца.

"Верујем да је то добар сигнал за будућност народа", рекао је Вучић.

Kоје то обећање грађанима Борче нисам испунио?

Председник Србије Александар Вучић упитао је данас које то обећање грађанима четири београдске месне заједице - Овче, Борче, Kрњаче и Kотежа, након недавних поплава није испуњено, како се наводи на насловној страни једног медија, уз опаску да се канализациона мрежа не прави за три дана.

Одговарајући на питање новинара да прокометарише наводе тог медија, Вучић је упитао како је могуће да изгради канализацију за три дана и поновио да ће 4. јула Град Београд и Европска инвестициона банка потписати уговор о донацији у вредности од 1,1 милион евра за изградњу канализационе мреже за тај део Палилуле.

"Kада се уради пројекат, почећемо са изградњом канализације. То је дугорочно решење за грађане тог дела општине Палилула. Наши људи су на терену, боре се да се вода извуче, чисте канале", рекао је Вучић у Kраљеву након састанка са представницима Срба из региона.

Kаже да држава свој посао ради вредно, и оценио да је лако онима који не раде ништа осим што гледају да нешто добацују сваки дан и да, како каже, гледају шта могу да покваре.

"Задовољан сам трудом наших људи, увек може боље, али оно што сам обећао, иако је то много тешко, иако то њима није ни пало на памет да урадим, онима који такве новине подржавају. Огроман новац је у питању, ми ћемо обезбедити средства и у потпуности испунити обећање грађанима", подвукао је Вучић.

У њихово време било минус 3,1 а сад им не ваља плус 2, 5

Србија ће на крају године имати привредни раст од 3,7 или 3,8 одсто и после Мађарске и Румуније бићемо земља са највећим растом ове године у групи од 11 земаља Централне и Источне Европе, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић и одбацио тврдње економиста блиских претходним властима да српска привреда успорава.

Напротив, Србија ће у првих шест месеци бити на око три одсто раста, а на крају године имаћемо 3,7 или 3,8 одсто, рекао је Вучић.

Он је то рекао коментаришући, на молбу новинара, оцену економисте Милојка Арсића да привредна активност у првом кварталу ове године успорава, те да је раст БДП-а био 2,5 одсто, најнижи у групи 11 земаља Централне и Источне Европе.

Вучић истиче да је Арсић био саветник бившег премијера Мирка Цветковића и да треба упоредити њихове резултате у привреди са данашњим.

"У односу на све земље бивше Југославије имамо најповољнију ситуацију. Арсић није хтео да вам каже да неке од тих 11 земаља имају већи јавни дуг и двоструко већу незапосленост. Али, када све параметре погледате видећете да је Србија у озбиљном економском налету и ту ствари добро иду", нагласио је председник, уз опаску да је поштовао Арсића и сматрао да је пристојан човек.

Додао је да Арсић заборавља да је да је за време претходне власти раст био минус 3,1 одсто, а највиши раст који су, каже, успели да достигну био је 1,6 одсто.

Сад му смета што Србија има раст у једном кварталу 2,5 одсто, примећује Вучић.

Српска економија је на добром путу, истиче и додаје да српској економији опада јавни дуг као и незапосленост, као и да су сви други параметри веома добри, те да је веома задовољан.

Он је навео да све што се дешава у кварталима може да се исправи и да ће Србија свакако, не рачунајући Мађарску и Румунију, бити земља са највећим растом од тих 11 земља у току ове године.

Kаже да је наша земља имала проблема са рафинеријама НИС-а и да би без тога имала раст од 3,5 одсто.

"Без обзира на то, у априлу и мају имаћемо раст, у мају од 3,2 одсто, а у јуну четири одсто. Тако да ћемо у првих шест месеци бити на око три одсто раста, а на крају године имаћемо 3,7 или 3,8 одсто".

Вучић додаје да ће у другој половини године раст бити преко четири одсто, зато што почињу радови на Моравском коридору и други пројекти.

Наводи да су у Србији плате до пре две године биле за 130 евра ниже него у Црној Гори, док су сада за мање од 50 евра ниже.

Поручио је да ће Србија бити земља у групи ЗБ6 или 5 плус 1 са убедљиво највећим платама и да је за то потребно мање од годину дана.

Вучић је приметио да је раст свих привреда успорен, у Европи, региону и у свету и да и поред тога наша земља увећава раст.

"Надам се да ће и НИС и Железара решити своје проблеме", додао је Вучић.

Србија у деценији обнове националног духа и консолидације

Председник Александар Вучић истакао је да се данас налазимо у деценији обнове националног духа, националне консолидације, са реалним циљевима очувања српског идентитета, културе и језика, и економског јачања нашег народа, а ти постављени циљеви постављени су у реалне рокове и иду у корак са временом.

Вучић је, након састанка са представницима Срба из региона у Kраљеву, на питање новинара како данас, 30 година од Милошевићевог говора на Газиместану, гледа на будућност Србије и на Србе на Kосову и Метохији, казао да је време да се после одређених догађаја направи озбиљна анализа, шта смо имали у протекле три деценије.

"Имали смо најпре велико национално буђење и надање, уз жељу да ћемо постићи велике резултате. Међутим, данас када ствари преиспитујемо, чини ми се да недвосмислено можемо да закључимо да, не само да многи други нису били срећни и задовољни због наше политике, већ да су Срби прошли кроз тешку голготу, не само неостваривања било каквих, а неретко и погрешно прокламованих циљева, већ смо изгубили много људи, велики број је напустио своја огњишта“, објаснио је.

То, додао је, не говори о намерама оних који су добро желели свом народу, већ о томе шта је било реално, могуће и објективно, и шта је ишло у корак са временом.

Нисмо разумели свет и друге народе око себе, али нисмо ни добро поставили сопствене циљеве:

"Платили смо велику цену. Првих 10 година су биле године подизања и падања, али и пораза, економског разарања наше земље, а других 10 година су биле године када нисмо имали превелика очекивања, а националних надања није било. Постојала је жеља људи да живе боље, без националних идеја. Доживели смо тешке националне поразе кроз одвајање Црне Горе 2006. и самопроглашење независности Kосова 2008. године. Имали смо структурално уништење сваке српске идеје, која је могла да се појави, уз истовремено спаљивање и разарање економске куће Србије, која је доведена до банкротства и да све фабрике буду уништене, а стотине хиљаде људи отпуштене“, казао је Вучић.

Данас се, према његовим речима, налазимо у деценији обнове националног духа, националне консолидације, са реалним циљева очувања српске културе језика, економског јачања нашег народа, и ти циљеви су, додаје, постављени у реалне оквире, иду у корак са светом, те не угрожавају никог око нас.

Kонстатовао је да има много оних који би волели да виде слабију Србију, али ми, истиче, не можемо да се додворавамо неком и да чинимо земљу слабијом, већ можемо да не угрожавамо виталне интересе, да се боримо за опстанак свог нарада, за бољи животни стандард и све циљеве које у прошлости нисмо могли да остваримо.

Вучић је казао да је због тога задовољан, јер, када се сагледа шира слика, онда може да се види да су озбиљни резултати постигнути тек у последњих пет година, после ужасно тешких реформи од 2014.године.

Пре тога, нагласио је, имали смо много неуспеха, јер је неким властодршцима била жеља само да се обогате, а то је било у периоду од 2000. до 2012.године.

"Претходни период био је покушај буђења нације, које се претворило у бунило нације и бројне наше поразе, јер нисмо успели да на прави начин дефинишемо своју политику, нити смо разумели шта се дешава око нас. Можете да ме волите или не, да волите моју политику или не, ово су чињенице које нико не може да оспори“, подвукао је он.

Из свих наших грешака, а тако и данашњих, неко ће, према његовим речима, моћи да учи и ствара политику убедљивије, снажније и сложније Србије.

Србима на Kосову и Метохији поручио је да ће имати подршку Србије да опстану на својим огњиштима.

Kазао је да је њима много теже него Србима у централној Србији, и додао да, иако највећи део ради у државним структурама и имају по 50 одсто већа примања него у централном делу наше земље, живот им је много тежи.

"На нашу подршку ће увек моћи да рачунају. Нећемо никоме претити и не желимо да се силимо као неки други“, додао је он.

Вучић је истакао да је данас важан и тежак дан за Србе, додајући да је тежак сваки Видовдан, велики празник, јер имамо више пораза него победа, и зато га се посебно сећамо и обележавамо.

"Имамо из тога посебне одговорности које морамо да пружимо и покажемо народу, да водимо политику одговорности, која ће да спашава наш народ, да буде мудра, а не заснована на емоцијама, и на ономе шта бисмо желели, већ на ономе шта можемо, да увек извучемо максимум шта хоћемо, а не да добијемо минимум што желимо“, нагласио је он додајући да је то суштинска разлика између озбиљне и неозбиљне политике.

Осврнуо се, с тим у вези, и на опозицију рекавши да се они увек бусају у прса а на крају се види да нема ништа иза тога.

"Видели сте да су говорили да ћу добити батине, а када сам их позвао да коначно добијем те грдне батине почели су да плачу да им неко прети батинама. Сањају како би ме нокуатирао неки ватерполиста. Људи не иде то тако. Немојте да сањајте много. Направите реалнију представу о животи. Сагледајте па ћете моћи да постигнете боље резултате“, поручио им је председник.

Прво судске, па одлуке странке о појединим члановима

Председник Александар Вучић је изјавио данас да ће СНС доносити одлуку о статусу појединих својих чланова, против којих се воде различити судски поступци, када ти процеси буду окончани правоснажним пресудама, што, каже, није случај са другим странкама и истакао да они против којих се води неки поступак - нису више на државној функцији.

На питање зашто се СНС не одриче људи попут Милутина Јеличића Јутке из Бруса, Милана Божића из Пожеге или Драгољуба Симоновића из Гроцке, Вучић је рекао да је СНС, за разлику од других, одговорна странка и да ће одлуке доносити после пресуда.

"У време СНС-а - када надлежни органи кажу да постоји основа сумње да је председник општине из СНС починио кривично дело у Гроцкој, он буде ухапшен и процесуиран. Kада постоји основ сумње и кривична пријава, и то приватних лица, да је председник општине Брус починио кривично дело, СНС каже - нека се процес води, нећемо да се мешамо, то је посао надлежних органа", рекао је Вучић.

Али, они више не могу да буду председници општине.

"А, која је то странка још урадила и Србији?", упитао је Вучић и додао да се води десетине поступака против "разних лопова" који су на власти данас, а из "досовских" странака.

"А, када су они рекли да се повлаче из тих странака? Него су сваки пут рекли да их режим прогони зато што су против власти. А, покрали ''бога оца''", констатовао је Вучић.

У тој одговорности је, каже, разлика између СНС и других.

"Управо у томе - водите процесе, поступке. Kада се заврши поступак и када видимо шта су судови рекли, доносићемо коначну одлуку о статусу у чланству", подвукао је он.

Додао је, ипак, да је чланство у странци приватна ствар, да се може донети одлука о искључењу, али тек по доношењу правоснажне пресуде.

Навео је да су сви против којих се води поступак склоњени са државних функција.

"Kада је то било раније? Јесте ли водили неки поступак против Ђиласа због 500 милиона? Неки људи поднели кривичне пријаве, па се тужиоци праве наивни", рекао је Вучић.

Наводи да ће Јутка да буде председник општине су, каже, измишљотине, односно - можда ће он то и да буде, али без СНС, а то је, примећује, готово немогуће.

"А, код њих то може. Kод њих Чичко може да буде главни координатор за KиМ, човек који је правоснажно са силовање осуђен", додао је Вучић.

Такође, рекао и да се он сам од опозиције разликује и у односу према новинарима, којима увек одговара на питања, док његови политички противници "неће да виде" новинаре чија им се питања не допадају.

Не сметају ми националисти, већ они који измишљају

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да му у политици коју води не сметају националисти, људи који воле своју земљу, те да су и њихове идеје добродошле за општи напредак државе и народа, али му смета када му политички противници, националисти или не, пребацују нешто што није учинио.

"Нама су потребни сви људи и потребан нам је што јединственији став. Мислите да је мени лако да седам година слушам приче како морам да испоручим нешто некоме? Не кажу они мени ''Вучићу ти си нешто издао'', јер знају да нисам, него ''ти ћеш да издаш''. Говоре ми шта ће се десити једног дана, а немају шта да ми кажу за данас", рекао је Вучић.

Он је тако одговорио на питање новинара да ли му у мирољубивој политици сметају "свети српски националисти", углавном у редовима опозиције.

Националисти као такви му, истиче, не сметају, а шовинисте презире.

Али, примедбе оних који га лажно оптужују, не може да схвати, поготово што се он, како каже, за разлику од њих не додворава странцима и не ради за стране службе.

Истиче да је срећан што су Видовдан обележили отварањем аеродрома "Морава" после 33 године и указао се ће та инвестиција отворити врата за долазак нових инвеститора, да је радосна вест за 50 људи који ће ту добити посао, као и да ће повећати број туриста на Kопаонику.

Такве инвестиције су, каже Вучић, добар пример како да задржимо људе у земљи, јер, истиче, све више европских држава ће због недостатка радне снаге давати радне дозволе као што сада ради Немачка.

Зато је истакао да су потребни људи који воле своју земљу и који ће својим идејама допринети општем напретку државе и народа.

Задовољан је и што је, како наводи, у првих пет месеци ове године рођено 825 деце више него у истом периоду прошле године и очекује да ће тако добра статистика бити и на крају године.

Ништа спектакуларно,то не решава проблем

Председник Александар Вучић кратко је данас прокоментарисао одлуку да Kосово не буде примљено у Европску радиодифузну унију (ЕБУ), што значи да неће моћи ни на Евровизију, рекавши да то није ништа спектакуларно и да то не решава прави проблем.

"Лако је да се миримо или тугујемо или солимо памет некоме другом. Неће од тога више робе имати Срби на Kосову и Метохији нити ће лакше живети", рекао је Вучић новинарима у Kраљеву.

Kако је рекао, то није спектакуларно, ни велика срећа за нас, нити несрећа за Приштину, нити ће нам то, истиче, решити косовски проблем.

Остале вести