Храм у Мостару важан за Србе, али и Бошњаке и Хрвате

Најновије
Извор: РТРС

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, након обиласка Саборне цркве Свете Тројице у Мостару да је тај храм важан за цео српски народ, али значајан и за Бошњаке и Хрвате јер говори о томе да можемо да живимо заједно и да се поштујемо међусобно.

Вучић је новинарима рекао да је црква у Мостару једна од највећих и најзначајнијих светиња у бившој Југославији, која је на ужасан начин уништена 1992. године, када је срушена и спаљена.

"Поносан сам на то што су Србија и РС дале пуни допринос за обнову овог храма. Хвала на указаној части да Србија колико може помогне", рекао је председник Србије о подсетио да је Саборна црква Свете Тројице саграђена 1873. године и била највећи српски православни храм, до изградње Храма Светог Саве.

Председник Србије је истакао да је храм важан за Србе у Мостару, њих 4.000-5.000 који данас живе у том граду, за целу источну Херцеговину и цео српски народ, али значајан и за Бошњаке и Хрвате, јер говори о томе да можемо да живимо заједно и да поштујемо једни друге.

Истакао је да је Србија издвојила значајна средства за обнову храма и да ће своје обавезе да испуни.

"Надам се да ћемо пре краја 2020. моћи да присуствујемо отварању овог величанственог храма, где ће осим осликвања, сви радови бити завршени. То је дивна вест за све Србе где год да живе", рекао је Вучић.

Вучић је најавио да ће Србија у наредне две недеље уплатити додатних 1,5 милиона евра за цркву у Мостару.

Vucic obisao Sabornu crkvu Svete Trojice u Mostaru
Извор: РТРС

Он је указао да Србија тиме даје мало више од Републике Српске и захвалио се Додику што је нашој држави дозволио да имамо ту част.

Председник је додао да је Србија дала и 154.000 евра на основу обећања дата Србима у Мостару, и да то може захваљујући томе што четврту годину заредом има суфицит у буџету, који имају свега четири државе у ЕУ.

Додик је указао да је из цркве речено да је потребно 2,2 милиона евра да се уради све до осликавања, а да РС даје 700.000 евра.

Владика захумско-херцеговачки Димитрије захвалио је на помоћи Србији и РС, јер без те помоћи, како је рекао, храм не би био, сада већ, скоро завршен.

"Имамо чврста уверења да ће храм 2020. бити потпуно завршен", рекао је владика.

"Нама остаје да, осим што волимо Бога, волимо све људе, своје по вери, али и све друге. Све националности, све припаднике осталих вера. Тиме ћемо најбоље посведочити да смо прави хришћани", рекао је он.

Владика Димитрије је поклонио златник председнику Србије.

Сутра са представницима Срба о изборима за градоначелника

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће сутра имати дуге разговоре са представницима Срба са Kосова и Метохије, након чега очекује доношење одлуке у вези избора које је Хашим Тачи расписао за места градоначелника у четири општине на северу покрајине, о чему, каже, већ има неке идеје.

Вучић је, у изјави новинарима у Мостару, упитан да прокоментарише одлуку Приштине о расписивању избора, рекао да жели о томе најпре да разговара са представницима Срба са Kосова и Метохије.

"Имаћемо сутра дуге разговоре са стварним представницима Срба, који представљају народ, а не само себе. Очекујем да са њима донесемо одлуке. Имам одређене идеје", указао је он.

Vucic u Mostaru
Извор: Инстаграм

Вучић је казао да нико од стварних представника Срба није консултован за то када и на који начин да буду расписани избори.

Рекао је да разуме које су идеје Приштине, и додао да су Срби на Kосову и Метохији до сада успели да сачувају своја огњишта и увек били уз своју државу, те да не треба сумњати да ће они донети одлуку, као и да је сигуран да ће желети да чују мишљење Србије.

"Имао сам неколико тешких разговора са страним представницима. Предстоји посета Kини и велики значајни састанци, о чему нисам овлашћен да говорим, јер очекујем да их домаћини најаве“, казао је он.

Вучић је казао да очекује да ће многи покушати да утичу на Србију да одустане од захтева да таксе буду укинуте као предуслов за наставак дијалога, додајући као што је постало потпуно нормално да ЗСО не буде формирана, да хапсе Марка Ђурића када им падне на памет и као што је израда платформе против дијалога.

Многи западни представници, додао је, кажу да је та платформа само "улаз", а не и крајњи резултат, али истиче да када се прочита нема о чему да се разговара.

"Старбакс" је у Србији

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће амерички ланац кафетерија "Старбакс" за шест дана отворити локал у Београду, у Рајићевој улици.

"Старбакс је стигао у Београд", рекао је Вучић на питање новинара да се најављује долазак чувеног ланца у Београд.

Он је позвао и грађане Републике Српске и БиХ да посете Београд.

Наводећи да је још један велики бренд дошао у Србију, Вучић је рекао да су грађани раније ишли у Будимпешту и друге европске градове да попију еспресо кафу, а да је сада имају и у Београду.

Вучић је рекао да је уз Русију Србија једина земља која је успела да обезбеди да "Старбакс" пише и на ћириличном писму, а не само на латиници, што показује да желимо да очувамо и одбранимо оно што је наше.

Трговинска размена са БиХ драматично расте

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је сарадња Србије са Републиком Српском најбоља у досадашњој историји, као и да су економски односи са БиХ добри, али да могу да буду још бољи.

Vucic u Mostaru
Извор: Танјуг

Вучић је у изјави новинарима рекао да Србија са БиХ има највећу трговинску размену, која из године у годину "драматично расте".

Kако је рекао, она сада износи милијарду и 900 милиона евра, а 2015. године је била милијарду евра.

"Имамо добру сарадњу и верујемо да може да буде још боља", рекао је Вучић.

Он је истакао да је поносан што је, захваљујући и ангажману Милорада Додика, председник који је учинио да Србија у свакој општини у Републици Српској уради макар један пројекат, како би Срби у Републици Српској осетили присуство Србије.

"Ми смо спремни да то радимо и у БиХ", подвукао је Вучић.

Пристојна Србија победиће насиље, избори враћају неке у реалност

Пристојну Србију која жели фабрике, која жели да ради не можете победити насиљем и непристојношћу, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

На изборима ће, уверен је, његови политички противници бити враћени у реалност.

Он је тако одговорио на питање новинара у Мостару о изјави Драгана Ђиласа који га оптужује да жели да изазове грађански рат, као и Бошка Обрадовића који најављује пробијање свих блокада 13. априла, али је истакао да не жели да им на то одговара из Мостара.

Указао је да се спрема за два дана велики народни скуп у Новом Саду, а после тога и, како истиче, највећи скуп у историји Србије, 19. априла у Београду.

"Живи били па видели. Пристојну Србију, која жели фабрике, да ради, не можете да победите насиљем и непристојношћу. Шта мислим о тим људима? У овом тренутку не мислим да има смисла да говорим са овог места“, истакао је он.

Kаже да слуша од њих да треба да се плаши, те додаје да се не плаши насилника, што је показао тиме што је остао на радном месту све време када су насилници организовали такав скуп директно испред Председништва.

"Нећу се никада уплашити. Само народном вољом на изборима се долази на власт. Србија је демократска земља“, подвукао је он.

Поручио је даље да не треба грађани да се секирају што неки људи маштају да имају много више снаге него што имају.

"Биће сигурно одржани избори и тада ће бити враћени у потпуну реалност“, нагласио је он.

Вучић је казао да је поносан што је у последње три године Србија помагала највише свом народу у региону.

Најавио је да ће сада бити размотрена и идеја о јединственом српском буквару, мерама за очување језика и ћириличног писма.

"Уз Русију ми смо једина земља која је успела да на "Старбаксовој“ кафетерији пише назив и на ћириличном писму. Тиме показујемо да желимо да сачувамо и одбранимо своје“, казао је он.

Извор: РТВ Пинк

Остале вести