Више неће бити никаквих изненађења

Најновије
Извор: Танјуг

Направили смо погрешну процену, јер смо мислили да имамо посла са лидерима који су нормални и рационални, али то се више неће догодити, јер видимо да "на разум фашисте Обрадовића и тајкуна Ђиласа не можемо да рачунамо", истакао је данас председник Србије Александар Вучић поводом стрепњи у делу јавности од новог упада у РТС.

Вучић је, након обиласка радова на згради РТВ-а, у изјави медијима, поручио да нема потребе да се људи плаше.

"Оно што се догодило, догодило се зато што смо мислили да имамо посла са лидерима који су нормални и рационални, али када видите да имате посла са двојицом тајкуна, којима се жури да обнове своје финансије, који не умеју другачије осим пљачком државе и фашисте који је предводио упад, више не рачунамо на њихов разум. Спроводићемо све мере и зато нема разлога да се плаше“, казао је он.

Вучић је рекао да никакво насиље неће бити дозвољено ни против кога.

Указао је да је видео како се секирају људи и да се више скупило у року од сат времена који су хтели да иду у Београд, него што је било на регуларним протестима.

"Људима мора да се каже хвала за бригу, али и да нећемо крвопролиће, да страда иједна српска глава. Нама су потребни мир, напредак, развој, нове зграде, болнице, клинички центар који градимо у Новом Саду. То је оно што нам је потребно и зато ћемо се борити још снажније и јаче“, објаснио је председник.

Vucic RTV
Извор: Танјуг

Он је указао да не треба веровати у приче да је на хиљаде грађана на протестима, наводећи да их је јуче било у Рашки 31, у Новом Саду 692, у Нишу 541, у Владичином Хану 8.

Пресуда Kараџићу не значи укидање Републике Српске

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да су потпуно неоснована очекивања неких да пресуда Радовану Kараџићу има било какве везе са опстанком Републике Српске, те истакао да неће бити никаквог укидања Српске.

Вучић је, након обиласка радова на згради РТВ-а, у изјави новинарима рекао да је став по том питању изнео још после првостепене пресуде Kараџићу, и да не види да се ишта променило по том питању.

"Три су поруке кључне, а прва је да Србија мора да гледа у будућност и сопствени развој, мора да размишља како себе и своју снагу да изгради. Политичке снаге нема без економске", рекао је Вучић.

Поводом реакција из региона на пресуду ратном председнику Републике Српске које су се тицале Српске, а не Kараџића, поручио је онима који маштају да пресуда може да значи укидање Републике Српске, да је она дејтонска и уставна категорија.

Вучић је истакао да као председник Србије, која је гарант Дејтонског споразума, може да поручи да неће бити никаквог укидања Републике Српске.

"То је централно и најважније питање“, казао је он.

Трећа ствар, како је додао, је питање какав је Хашки трибунал, додајући да је о томе говорио већ безброј пута.

Просечна плата у јануару први пут већа од 460 евра

Просечна плата у јануару у Србији први пут је већа од 460 евра, изјавио је данас председник Александар Вучић.

Vucic radovi
Извор: Танјуг

"У понедељак ћете добити званичне податке, да је просечна плата у јануару, први пут у Србији преко 460 евра - 462 евра. То је 40 одсто више него што сам затекао 2014. године, када сам постао премијер", рекао је Вучић новинарима у Сремској Kаменици.

Председник је истакао да зна да људи нису задовољни и да тешко живе, али је додао да је поносан на такве резултате.

Додао је да је јавни дуг пре неколико година био 23,1 милијарду, да је данас исто 23,1 милијарду, али да је у међувремену БДП "скочио" кумулативно за 10 одсто, што значи да је и јавни дуг мањи за 10 одсто.

"Ова стабилност је могла да се деси тек од када сам постао премијер, када смо кренули у мере фискалне консолидације. Од тада задуживања нема", рекао је Вучић.

Он је изразио уверење да ће БДП расти, иако је у првом кварталу био нешто лошији, док би трећи требало да буде најбољи, и да ће се ове године одржати 3,5 одсто.

"То ће бити веома добар резултат", подвукао је Вучић.

Додао је да грађани могу да очекују само бољитак.

"Људи треба да буду задовољни штедљивости владе и државе и марљивошћу коју показујемо. Пред нама су још много бољи резултати", рекао је Вучић.

Увели и хвалили кредите у швајцарцима, сад подржавају протест

Свашта сам видео, али да они који су опљачкали грађане и кажу да подржавају протест оних које су опљачкали, то још нисам видео, рекао је председник Александар Вучић поводом изјаве Борка Стефановића да подржава протест задужених у швајцарским францима.

Vucic konf RTV
Извор: Танјуг

"Подржавају их људи који су их увалили у те проблеме, у чије време су узимали кредите, зато што су се као државни функционери хвалили тим кредитима. Нисам се ја сликао пред камерама и хвалио те кредите, већ су то радили Ђилас, Јеремић и њихов режим. Сада долазе и кажу ''подржавамо протест, зато што смо вас опљачкали''. Свашта сам видео“, рекао је он.

Опозиција да каже да ли је за изборе или жели да ме убије

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да опозиција може да дође на власт само на изборима или може да га убије, а то што не желе изборе, пошто их народ неће, довољно говори да окупљање није окупљања ради.

"Kоји је то други начин да се докопају власти осим да ме убију и избори? Било би нормално да су избори опција, али они знају да их народ неће. Шта им остаје као друга опција? Немојте да лажете народ да вам је то некакво окупљање", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара у Новом Саду.

Истакао је да може да их се окупи и 10.000 или 20.000, али да то не значи да је промењена власт.

"Шта је смисао? Kажите људима: Или хоћемо изборе или да га убијемо. Ако хоћете да причате о изборним условима, па они су данас веома неповољни за нас. Али нећу даље ни да причам о томе, већ када дође време за изборе. Имаћемо Председништво странке у понедаљак па ћемо полако да разговарамо о многим стварима", навео је Вучић.

Он је изразио уверење да је Србија пристојних, нормалних, добрих људи који хоће да се боре за долазак нових инвестиција, као на пример Фолксваген, неупоредиво снажнија од оних који би да је растуре и врате у пљачкашке 2000-те године.

Тада, како је рекао, нисмо могли ни да сањамо о обнови зграде РТВ, и других које је срушио НАТО и да се обнови било шта у Новом Саду, јер су они који су тада били на власти милисли да су паре само за њихов џеп.

На питање новинара да ли постоји и колико је оштра поларизација између Србије која гради и Србије која руши, Вучић каже:

"Мој посао је да се борим за инвестиције и да се борим за Србију која ради и напредује, али наш посао је и да се изборимо да Србију било ко не сруши. Будите уверени да ћемо у том послу успети, ма колико непријатности и проблема нама то носило."

Vucic RTV
Извор: Танјуг

Он је подсетио на насилне протесте од прошле суботе, наводећи да су лидери СзС милсили да не постоји нико ко може да им се супростави у тој атмосфери, али су се преварили.

"Има и храбријих од њих, а нису силеџије и насилници и то је њихов највећи проблем", истиче Вучић.

Подсећа да су својевремено биле ударене новинарке Пинк ТВ, а да се говорило да су то глумиле, пре тога је, каже, нападнута Мира Kоичић из РИK-а, потом су Маји Гојковић завртали руку, па доносили вешала, па су хтели да нападну Дијану Хркаловић само зато што су очекивали другачије резултате избора.

"Зато су били потребни немири и тако долазите до тога да је нормално да неко разбија стакло камиона и каже: ''Вози против полиције'' и ником ништа. И још соле памет политички, а удара с леђа полицајца и чим се полицајац окрене, он побегне. Још нам држе придике да је то будућност Србије и да су то најбољи људи", рекао је он.

Нисам никог смењивао у РТС и РТВ

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да није никога сменио у РТС и РТВ, јер то није посао шефа државе. Вучић је, након обиласка радова на згради РТВ, упитан да ли је смењивао запослене у РТВ, одговорио да је само једном био на тој телевизији, а и да никада није доводио никог како у РТВ, тако и РТС. 

"У странци ме критикују да су жути довели све, и на РТВ и на РТС. Ја сам им рекао да не могу тиме да се бавим. Ја сам председник Србије", објаснио је он. 

Вучић је подсетио да у РТС нико није смењен и да не зна ко је смењен у РТВ, нити жели тиме да се бави.

Указао је да је кадрове у РТВ поставио Бојан Пајтић, и рекао да није ваљда нормално да оне које је тај политичар поставио остану доживотно на функцији. 

"Требало би Пајтића да питате кога је постављао, он је постављао све", казао је Вучић.

Подвукао је да у Београду није променио нити једног човека, уредника. 

"Сви који су били и пре и за време Тијанића су остали, а сви су директно доведени после 5. октобра, када су изубијали, линчовали запослене испред РТС, па су неке и стрпали иза решетака да би довели своје. Ти исти људи су 19 година касније још на својим функцијама. Нико није смењен. Ја сам вероватно крив што су исти људи на РТС-у", казао је он. 

На питање о студентима који су били ухапшени током протеста и упада у РТС, а потом пуштени, и који су се јуче обратили новинарима испред зграде јавног сервиса, Вучић је приметио да је РТС у извештају са тог догађаја, иако је један од њих ударао полицајца, еуфемистички навео да је он био хапшен "због познатих догађаја са угла улица Краља Милана и Кнеза Милоша".

Vucic RTV
Извор: Танјуг

"Као стокхолмски синдром, када таоци и отмичари стекну неку врсту психолошке везе, тешко објашњиве. Тако и овде. Не смете да кажете да је човек тукао полицајца. Није он ухапшен што је леп, млад и паметан, него што је тукао полицајца", рекао је Вучић.

За то је, додаје, новчано кажњен са 160 или 170 евра.

"Замислите ту злочиначку државу која је казнила са 160 или 170 евра некога што је ударио полицајца. И хоћете да ме убедите како нико нигде ништа не сме да каже?", констатовао је председник.

Каже, слушао је и разне приче како не би требало да излази са бројкама окупљених на протесту, јер их "то нервира", али напомиње да ће увек да говори колико је окупљених, "да не би лагали да их је на десетине хиљада", као што су, каже, измишљали на почетку.

На констатацију новинара да већи део медија није објавио да су "Репортери без граница" осудили упад у РТС, Вучић је рекао су грађани ту да осуде или не осуде такве ствари и да све виде.

"Замислите да се нађе неко да то похвали, да каже "донели смо тестеру да бисмо фризуру намештали". Мислим да људи то одлично разумеју.", рекао је Вучић.

Вучић о објављивању снимка из притвора

Председник Александар Вучић одбацио је данас као лицемерне примедбе што је објављен снимак на којем се види да је учесник протеста и упада у РТС прошлог викенда, Урош Савић, добијао и храну и воду, иако је он тврдио супротно.

"Њему је фашистички лидер Бошко Обрадовић рекао да каже да није ништа јео и пио. А, када покажете људима да је јео и пио, колико је хтео, онда кажу "што си објавио те снимке". А, да није објављено, испало би да су гладовали, да их је неко мучио, да је неки Менгеле у српској полицији који мучи, шиканира. То је најгора врста лицемерја", рекао је Вучић новинарима у Сремској Каменици.

Он је додао да је Савић члан Двери, као и да нису сви приведени чланови странака и политички активисти, али да јесу они који су се појављивали у јавности.

На питање шта ће бити 13. априла на скупу који најављује опозиција и да ли би разговор са њима смирио ситуацију рекао је да свако има право да организује митинге и да ће у Новом Саду бити заказан скуп у оквиру кампање Будућност Србије, на коме ће се окупити више људи него на скупу опозиције у Београду.

Vucic konf
Извор: Танјуг

"Са овим лоповима нећу да разговарам, а хвала њима што су рекли да разговре не желе", додао је Вучић и истакао да су тако донели коначну одлуку и ставили ексер у сандук преговора.

На питање новинара да ли је прошле недеље градоначелник Новог Сада Милош Вучевић позивао на грађански рат, Вучић је истакао да није и да је Вучевић рекао да у Београду угрожавају уставни поредак и да неће да пусте да уђу у Председништво "да убију човека".

"И он је позвао на грађански рат? Kако вас није срамота", поручио је Вучић.

Истакао је да је скуп у недељу испред Председништва био противзаконит пошто није био пријављен и запитао:

"Јесте ли чули да је то негде могуће у свету? Није", нагласио је Вучић.

Kаже да се када су демонстранти срушили ограду видела разлика између пристојних људи који су се у више наврата враћали и неколико силеџија Бошка Обрадовића, Драгана Ђиласа и Вука Јеремића који су позивали на насиље.

"Видело се да има пристојних људи који то неће да раде", нагласио је председник.

Рекао је да се видело после да су неки говорили да је држава крива пошто није поставила кордон и запитао а зашто да се постави кордон ако су протести били мирни.

"Мисле да ће да добију као у некадашњој Македонији техничку владу, па ће сви медији да раде као што РТС ради у последња три дана, за њих. Отприлике сви морају да буду као Н1 пошто је то изгледа пример професионалног новинарства. Ако нису као Н1 онда угаси Пинк, Прву и све друго. Само оно што је њихово, то је добро".

Вучић је приметио и да је претходна власт у Војводини била три или четири пута више од садашње власти на РТВ-у, наводећи као пример да је Бојан Пајтић када је отварао мост дуг пет метара био прва вест на РТВ-у, што је и био највећи успех покрајинске владе.

"А, када смо имали митинг са 15.000 људи у Новом Саду, извештај је трајао 35 секунди", додао је Вучић.

То је била НАТО агресија и ми то умемо да кажемо

Оно што се догодило 1999. године је била агресија НАТО, рекао је данас председник Србије Александар Вучић, додајући да грађани Србије данас треба да буду сигурни у своју будућност, јер се земља опоравила у односу на то време, независна је и неупоредиво снажнија економски, али и војно. 

На питање новинара у Новом Саду која је његова порука поводом 20. годишњице од почетка бомбардовања, као и како коментарише то што је зграда РТВ срушена 3. маја на Међународни дан медија, Вучић је одговорио:

"Воле они те симболе. Свако бира свој однос према томе."

Vucic RTV
Извор: Танјуг

Како каже, поносан је на чињеницу да већ пет година обележавамо на свечан, озбиљан начин годишњице НАТО агресије, што спроводимо и неку врсту националне консолидације, што се не стидимо и не плашимо да будемо жртва и да кажемо да јесмо жртва и да ствари назовемо правим именом.

"Јер, ти исти су нас терали, и терали су све наше медије, чак и државне, да то називају НАТО кампањом, чак не ни НАТО бомбардовањем, него кампањом, као да је то кампања за изборе. То је НАТО агресија и ми то умемо да кажемо", рекао је Вучић.

Каже да је сваког 24. марта са својим народом.

"И шаљем поруку да такве ствари никада више не смеју да се понове, говорим да нам је потребан добар и пристојан однос са НАТО, да никада Србију не доведемо у такву позицију. Али, нам је такође важно да не заборавимо злочине које су над нашим народом и децом починили. Неко је увек са својим народом, неко иде тог дана у Вашингтон и то су различити приступи", каже Вучић.

Он је, истиче, изабран од стране нашег народа.

"Нико други ме није бирао и неће бирати и нико други Србијом неће управљати", додао је.

"Србија се од тога опоравила, налази се на европском путу, али Србија држи до себе и независна је и суверена земља, неупоредиво снажнија него што је била 1999. пре свега економски, и по висини примања, али Србија је данас снажнија и војно, на шта сам веома поносан", наглашава он.

Поручио је да грађани Србије треба да буду сигурни у своју будућност.

"Наше је да радимо, да чувамо земљу и бринемо и њеној будућности", закључио је он.

Приштина "тестира" Србе на северу КиМ

Председник Александар Вучић изјавио је данас да су нове провокације Приштине озбиљан проблем и да су последњом акцијом на северу КиМ хтели да "тестирају" Србе и виде ко је и на који начин спреман да им се супротстави.

"Имали смо јуче узменирење Срба на северу, пошто су, тобож, ишли да обилазе кладионице и да "хапсе машине" које Срби држе по кладионицама", рекао је Вучић новинарима на питање да прокоментарише то што се појачавају притисци Приштине на Србе и како види војну вежбу са војним формацијама из Тиране.

Коментаришући јучерашњу акцију по кладионицама, Вучић је истакао да су Албанци то радили по техници тзв. куване жабе.

"Да виде ко ће и на који начин да им се супротставља и онда ће да крену на другу акцију да контролишу рафове у продавницима итд, да би направили комплетну, "тачкасту слику" о могућим местима отпора у будућности", објаснио је Вучић.

Vucic RTV
Извор: Танјуг

Истакао је да Албанци желе у попутности да "убију сваку жељу свим мирним и пристојним становницима севера КиМ да живе у својој отаџбини Србији".

Косовски парламент је јуче усвојио резолуцију о затварању коцкарница и забрани коцкања на тој територији.

Борићемо се за долазак Фолксвагена у Србију

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да не сме да говори о евентуалној градњи фабрике Фолксвагена у Србији како својим изјавама не би угрозио ту инвестицију.

"Забрањено ми је да говорим о томе, ако хоћемо било шта да се надамо о било чему - ни реч. Али, мале су наше шансе поред свих великих, али борићемо се", поручио је Вучић.

Председник Вучић је 20. марта посетио седиште немачког аутогиганта Фолксваген, што је оснажило очекивања да би та компанија могла да инвестира у Србију.

За инвестицију "Фолксвагена" заинтересовано је више земаља у региону.

Извор: РТВ Пинк

Остале вести