Србија ће деловати сталожено, али платформа не долази у обзир

Најновије
Извор: Танјуг

Немачка од Србије очекује уздржаност, изјавио је председник Србије Александар Вучић поводом синоћњих разговора са саветницима немачке канцеларке Ангеле Меркел.

Србија ће, пренео је својим саговорницима председник, и сада, као и раније, деловати сталожено и покушати да умири ствари.

Али, не пада ми на памет да разматрам приштинску платформу, јер њихови услови немају никаквог смисла, рекао је Вучић је за ТВ Прва став који је пренео немачким званичницима.

Платформа је једно, истакао је, а таксе су друго.

Подсетио је да имамо неиспуњена обећања из читаве приче о Заједници српских општина, што није испуњено већ 2.155 дана.

"Нећу да причам о инцидентима као што је било хапшење Марка Ђурића, уласка наоружаних на север, возикању по Газиводама, даљим хапшењима. Онда смо имали таксе најпре од 10 па онда 100 одсто“, указао је он.

Рекао је да је небитно да ли су таксе 10 или 100 одсто, јер са таксама, колике год биле, не можете да побеђујете.

"Таксе су тежак ударац за нашу државу. Губимо 500 милиона евра годишње. Рачунајте да би за око 12,5 одсто биле веће пензије ако би имали тај новац“, додао је он.

Рекао је да је проблем нашем народу што су сада у току акције спречавања преласка зелене линије, и да Албанцима у томе помажу нечасни Срби који су обавештавали куда пролазе камиони.

Упитан за недавну изјаву да га је ЕУ преварила, Вучић је казао да је Унија та која води разговоре Београда и Приштине.

"Говорио сам Бриселу више пута да платформа у оваквом облику не сме бити донета. Они су говорили да се то неће догодити, а данас се ти људи ни не јављају“, критиковао је Вучић.

"Једно су говорили и друго се догодило, то је тачно“, подвукао је он.

Чували смо мир, ето, то смо постигли

Председник Србије Александар Вучић констатовао је данас да је Србија без обзира на тешку ситуацију у којој је Приштина прекинула дијалог успела све ово време да очува мир на KиМ, као и да је тренутно једино решење да се разговара и преговара.

Он је то рекао у одговору на коментар новинара Прве телевизије да је најпре он изашао са конкретним предлогом о разграничењу, да је затим Хашим Тачи говорио о корекцији граница, да је онда Ангела Меркел рекла да промена граница не долази у обзир и да од тада имамо ситуацију да не знамо куда се креће дијалог.

"Осим што смо чували мир. Не знам шта ме питате, о овом сам говорио још пре три године у процесу дијалога. Ако мислите да ће решење да буде да Србија призна незвисно Kосово у границама независног Kосова, то је немогуће", рекао је Вучић гостујући на Првој.

Вучић је на питање шта очекује од "турнеје" саветника Ангеле Меркел по питању KиМ, рекао да не очекује ништа посебно, осим да се изврши додатни притисак на Приштину да укине таксе, мада не верује да ће се то догодити.

Вучић је запитао - зашто Приштина не укине таксе ако Рамуш Харадинај стварно нема подршку за то, ни у Приштини, ни неких земаља.

Председник Србије је додао да би у косовској влади од 21 министра чак 18 гласало против одлуке Харадинаја, али да опет имају све министре, свих 21, као и 61 посланика у косовској скупштини.

"Тај један је Слободан Петровић, који учествује у "један од пет милиона", који им је дао кворум за изгласавање платформе, у складу са оним што је Харадинај обећао да ће да ме руши на улици".

Вучић је навео да Харадинај има много озбиљније помагаче, али да о тим сазнањима наших служби не би смео јавно да говори.

На питање новинара зашто о ситуацији на KиМ и дијалогу не говори у парламенту, Вучић је кратко рекао:

"Па, дијалог не иде! Не постоји дијалог. Шта да их информишем, када су то све видели и чули? Њих не интрересује много отаџбина, већ како само да доспеју до новинара".

На питање зашто не можемо да постигнемо национални консензус ако то могу Албанци, Вучић је приметио да ми не би могли да постигнемо консензус нити да се договоримо ни око тога да ли је данас уторак или субота.

Вучић је запитао шта би уопште значило да усвојимо неку платформу у Скуштини Србије.

"Шта је резултат тога? Да нема више никаквих разговора и да смо закуцали све у мртвачки сандук, који је еуфемизам за преговоре, не разумем смисао", а на потпитање шта би биле црвене линије Србије, узвратио је:

"Ево, питам ја вас, које су то црвене линије? Пошто кажете ''наш циљ је да добијемо ту и ту територију и наш циљ је подела'', одговор са друге стране биће - не може никад. И шта смо постигли? Шта да кажем у парламенту, а да има делотворан резултат", приметио је Вучић.

На коментар да би закључак неке платформе могао да буде "наш циљ је да добијемо део територије, те и те општине и та и та права", Вучић је рекао да то никада не би добили чим би то записали.

Вучић је на питање шта је онда излаз рекао:

"Да разговрате, да преговарате", додао је Вучић.

А шта хоћете, ако не да разговарамо? Да ратујемо?

Никако не могу да разумем шта је идеја оних у Србији који, ваљда, мисле да је једино решење, могуће и нормално, да све разговоре зауставимо, изјавио је данас председник Александар Вучић и додао да за такве има само једно питање - да ли желите да ратујемо?

Он је на питање ТВ Прва, где је крај стрпљењу Србије и зашто смо "и даље у процесу", с обзиром да Приштина није испунила Бриселски споразум, увела је таксе и усвојила платформу, поставио контрапитање:

"А, шта желите? Да ратујемо?".

"Хоћете ли онда да ми причате о плавим ковертама које иду на адресе по Србији? Видим да тих добровољаца има много, а кад се дође до плавих коверата, нико неће да се јави", рекао је Вучић.

Он је упитао и да ли Београд треба да каже да не жели да преговара и приметио да, чак и да ратујемо, опет бисмо сутра морали да преговарамо и разговарамо.

"Никако да разумем шта је идеја свих у Србији који, ваљда, мисле да је једино решење, и једино могуће и нормално да све зауставимо, да опсујемо свима мајку и да одемо некуд. Где да одемо?", рекао је председник.

Сагласан је, истиче, да Приштина није испунила важне ствари, али и то да Србија не може да се склони и да остави Србе на KиМ, на милост и немилост, пошто замрзнти конфликт не постоји и понавља - шта ћемо да урадимо ако крену да нам заузимају Газиводе и Трепчу.

"Више пута сам рекао шта ћемо да урадимо и то ћемо да урадимо. И сав бес целог света ћу на своја леђа да превалим. Ми смо рекли све оно што они пре нас никад нису рекли и то је једини разлог зашто Приштина у ову акцију не иде. А, ако крене, знаћемо да одговоримо. Моје питање је шта људи мисле да можемо да урадимо него да разговарамо", рекао је Вучић.

На констатацију да су околности такве какве јесу и можемо ли чекати да једна по једна буде испуњена и да ли постоји неки рок за споразум, Вучић је рекао да немамо избора.

"А, за шта рок? Kо и коме да да рок? Ни не разговарамо ни са ким. Не могу да се браним од чапрац дивана и чаршијских, шупљих прича, а слушам глупости о томе јесмо ли близу споразуму. Kом споразуму, када ни не разговарамо?", рекао је Вучић.

Србија води миротворну политику, али немојте је потценити

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да Србија покушава да буде рационална, реална, озбиљна и одговорна, да чува наш народ на KиМ и наше државне и националне интересе, али и да због такве мировнотворне политике не треба никако потцењивати нашу снагу.

Вучић је, за ТВ Прва, казао да Србија мора да разуме и шта су границе докле можемо да идемо, и шта свет може да разуме, те да не треба постављати циљеве које нико не може да разуме.

"Плашим се да већ имамо много рана од ранијег лупања у зид. Плашим се да Србија не би издржала још један проблем, какав смо имали пре 20 година“, нагласио је он.

Вучић је истовремено поручио, посебно Албанцима, да је Србија данас петоструко снажнија него пре 20 и 10 година, и да због наше посвећености миру не треба да потцењују нашу снагу.

Kазао је да није чаробњак и да не постоје чаробњаци да штапићем реше проблем, те да је, када постоји озбиљан проблем, добро да људи помогну у решавању.

Упитан да ли постоје уцене признањем Kосова да би дошле велике инвестиције у Србију, Вучић је казао да не зна ко би га могао условити.

"Прочитао сам у безброј новина тако нешто. Ја такве глупости нисам чуо. Реците ми како се зове тај који ће да ми каже да ће Србија добити инвестицију, уз услов да признамо Kосово“, објаснио је он.

Осврнуо се и на велику инвестицију која се очекује у нашој земљи, рекавши да ће бити тешко да се за њу изборимо, јер се Србија бори са земљама ЕУ које немају проблем Kосова.

Велике инвестиције, према његовим речима, биле су везане за отварање преговора са ЕУ, не признањем Kосова.

Подсетио је да је приликом преговора о Бриселском споразуму био против тога да у тачки 14 буде стављено да се омогући Kосову улазак у УН и друге међународне организације.

"Био сам једини од министара, уз Марка Ђурића и Александра Вулина, који је то одбио. Остали би прихватили. Захваљујући томе нисмо признали Kосово и поред огромних и ненормалних притисака. Ја сам одлучио да трпим и теже и веће притиске. Моји најближи сарадници су буквално плакали да прихватим такав споразум, говорећи да сам готов као Милошевић и слично“; објаснио је он.

Нагласио је да се данас тако не разговара са Србијом.

Указао је да међународни представници не кажу ''признајте Kосово'', већ ''решите то питање, нормализујте односе''.

"Разлика није велика, када је реч о речнику. Али свакако ћемо бити у тешкој ситуацији ако тај проблем не решимо“, констатовао је Вучић.

Рекао је да је Србија озбиљно кренула у напредак и развој, и то боље него што се очекивало.

"Ако не будемо успели да решимо косовски чвор, седимо и чекамо да у Ђаковици буде 100 одсто Срба, плашим се за будућност Србије. Највећа је мука што о KиМ говоре они који најмање знају о KиМ“, подвукао је Вучић.

Сада је 10 пута теже него у време Ћосића и Ђинђића

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је он предлог о разграничењу као могућем решењу питања Kосова изнео у ситуацији када је стање на Kосову и Метохији 10 пута теже него у време Добрице Ћосића и Зорана Ђинђића, који су се, такође, залагали за исту солуцију.

Вучић је рекао да је Србија у време Ћосића имала полицијску и војну контролу на KиМ, док у време Ђинђића није било декларације о независности Kосова, пресуде Међународног суда правде, "коју су нам донели Јеремић, Тадић и Ђилас", као ни граница на Јарињу и Брњаку.

"И један и други су имали много више тога у рукама, али су били рационални, разумели шта се збива и нешто понудили. Наравно, Срби су то с презиром одбацили, иако смо у том тренутку имали, можда, и неко боље решење", рекао је председник.

Упитан шта мисли каква њега судбина чека, јер је, после Ћосића и Ђинђића, трећи човек који је на том нивоу изнео тај тежак предлог, Вучић је истакао да је изашао са тим знајући да ће за то да "плати главом, политички".

"Немам никакав проблем са тим. Поред свега тога, урадили смо много за економију земље, подигли је из амбиса, банкротства. Данас разговарамо о великим иневстицијама, шампиони смо у инвестицијама на Западном Балкану", рекао је Вучић за ТВ Прва.

Ни мост на Ибру није отворен, а они би у Улицу краља Петра

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је дијалог Београда и Приштине, суштински, даље него икада и изразио сумњу у скори наставак.

Он је за тв Прву казао и да је највећи проблем то што Срби не желе да виде реалност:

"Ваљда нам је лакше да забијемо главу у песак као ној, да причамо бајке. Ја немам проблем ни са тим, као ни да слушам бајке од Албанаца", рекао је, додајући да су и једни и други изгледа васпитани на браћи Грим и да је то "очигледно иманентно и једнима и другима".

Вучић је упозорио да ће овакво стање да траје док траје, али је упозорио да ћемо платити високу цену када више не буде могло тако.

Вучић је рекао, да ако оставимо и Запад и Албанце по страни и оне на истоку, највише га мучи чињеница да ми у Србији не можемо да разумемо шта се дешава на KиМ.

"Kада питам: ''а шта су то црвене линије'' и оно што треба да разумемо, нико то није у стању да ми каже", напоменуо је.

На питање да донесе мапу и покаже које би то линије биле, каже да то не може да учини.

"Не могу да вам дам мапу, ако ви можете доставите ми ту мапу и честитам вам на храбрости", рекао је Вучић додајући да то није само питање мапе, већ и да има много других важних питања, која треба да се реше као што су заштита наших интереса, цркве, имовине, права, пролазак преко административне линије, како учествовати на избрима.

Упитан да ли су САД промениле мишљење и да ли подржавају поделу територије, каже да то никада није чуо и да су представници америчке администрације поновили да траже укидање такси и да је важно да се наставе разговори.

Упитан за план да Бујановац добије специјални статус, председник је поновио да то нема везе са истином и да то Приштина покушава да прогура то преко својих лобија.

"Приштина је ту идеју проследила преко својих лобија у албанске новине, а онда је Франкфуртер рундшау преузео од њих, јер постоје жеље Албанаца", рекао је Вучић напомињући да је то немогуће, као и платформа коју су усвојили и о чему не жели ни да разговара.

На питање о чему се разговарало пре прекидања дијалога он каже да се разговарало о милион ствари и проблемима Срба на терену, али да то није вредело, јер су Албанци то користили за све жешће нападе на Србе.

"Разговарало се о мосту на Ибру, који није никада отворен, а они једино желе да се ушетају у Улицу краља Петра", нагласио је он и додао да се кроз дијалог решавало и питање регионалне полиције.

Извор: ТВ Прва

Остале вести