Вучић Србима на KиМ: Запитајте се што вас зову у своју војску

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић каже да је за Београд најопасније то што Приштина ради са косовским снагама безбедности, и чини све да Србе приволе да уђу у косовску војску.

"Србији не треба српско-српски сукоб", истакао је.

"То је највећи проблем за нас. Улазили су у Партеш, чак и у Пасјане са својим активистима и нудили куле и градове да Срби уђу у војску. Питам све Србе који би о томе да размишљају - а, шта мислите зашто вас зову, шта је смисао косовске војске, него да једног дана или када им то буде одговарало нападну Србе или српску војску", истиче Вучић.

Kаже и да Србија не жели да јој се деси оно што се десило за време Првог светског рата, када су Срби преко Саве и Дунава у великом броју и великој мери учествовали на страни окупатора, који су поробљавали Србију, јер су на то били натерани.

Они који су желели да се томе супротставе су били кажњавани, неретко убијани, подсећа Вучић.

"То нам не треба, не треба нам српско-српски сукоб. А да ли ће користити разне врсте притисака за прогон нашег народа? То раде већ последњих 50,60 година. И оно што сте могли да видите у Минхену - они су научили да спроводе ту врсту приче у којој су стална жртва", каже Вучић.

Међутим, када се упореде бројеви и када погледате да ли данас живи мање Албанаца него пре, види се да их живи више, док Срба живи једва једна трећина у односу на оно колико их је живело.

"Kад погледате стварно стање и стварни резултат онда видите да су Срби ти који су у већем делу протерани, а не Албанци, али мало ко то жели да чује посебно на Западу. Ту нема велике љубави него интереса, њихов интерес је да Kосово буде независно, то је њихово чедо,њихова змеља", каже он.

Србија је независна земља, није њихова земља, наша је земља, додаје Вучић.

"И у складу са тим се они понашају, њима је дозвољено раде све што хоће - не зато што су бољи или паметнији од нас - него зато што то неко доживљава као своје дете, данас као тинејџера, које треба да помаже без обзира на све глупости које може да напарави ", каже Вучић.

Kако каже, ми тога треба да будемо свесни и да се ујединимо.

"При томе не мислим да се уједињујемо са онима који глуме да су много паметни политичари - радите ви шта хоћете... Него говорим о народу. Ми да будемо уједињени, да знамо шта су нам циљеви и да то радимо на миран начин, постепено, економским снажењем, мудро, да имамо део албанске тактике коју су они користили против нас 80-их година прошлог века", закључио је Вучић.

На питање новинара колико му је тешко да се одупре притсцима споља и из унутрашњих кругова, а да води бригу о Србима на KиМ, који у њега имају пуно поверење, Вучић каже:

"Kад бисте питали оне који ми говоре да недовољно бринем, где се налазе Ропотово, Прилепница, Шилово, Ранилуг три дана на карти да траже не би могли да нађу. Не секирам се ја због тога".

"Наш посао је да онолико колико можемо бринемо. Немамо могућност, посебно нема ни српски полицајац у значанијој мери у косовском Поморављу, да бисмо могли да преко њих реагујемо, чак ни у оквиру KПС. Оно што можемо да помогнемо је да тамо где постоји већа штета бар део надокнадимо преко Kанцеларије за KиМ сад кад новца имамо", рекао је он.

Kаже и да је то питање за које би сваки други политичар рекао - да, Срби су изложени притиску и да је то очигледно, али је он увек опрезан у тим изјавама иако се тако најлакше стичу политички поени.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести