Велики - империјална свест, Срби подсвест, а Албанци пумпају мишиће

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић поновио је данас да никада неће одустати од става да би најбоље било да Срби и Албанци постигну споразум, јер, како је рекао, тако постигнути договор морали би да прихвате сви у свету.

Међутим, истакао је, у погледу постизања споразума са Приштином није оптимистичан.

"Нисам оптимистичан, али не само да нисам оптимиста, већ сам песимиста. А, да ли ћу урадити све што је у мојој моћи да он буде постигнут, урадићу", рекао је Вучић новинарима у Председништву Србије, где је сумирао јучерашњу посету председника Русије Владимира Путина.

На питање новинара албанске Kлан телевизије да ли је добио од Путина конкретну идеју или обећање и у ком биформату могло да буде решено питање Kосова, Вучић каже да са руским председником није причао о форматима.

Он, казао је, а то се може и приметити, не воли политичке расправе које су изван његовог домена.

"Могу ли ја да одређујем политику САД или Русије? Још мање то могу лидери Албанаца, али видим да се у то највише петљају, иако немају толики утицај у свету", приметио је Вучић.

Његова суштинска идеја када је реч о постизању споразума са Приштином је истиче та да Срби и Албанци постигну договор.

У том случају, истакао је, сви други у свету морају да подрже тај договор.

"Тај свој став не мењам и никада нећу га променити", казао је председник.

Песимизам према постизању споразума са Приштином, председник објашњава тиме да, како каже, зна да нико не подржава то што он говори.

"Велике земље имају своју империјалну свест, тако и ми имамо неку врсту империјалне подсвести, а Албанци пумпају мишиће већим него што јесу. Зато понављам оно што је болно и није лако, али носи мир, бољи живот и будућност", јасан је Вучић.

Искрено, истиче, не занима га то што се некима не допада довољно то што говори, али је уверен да и ти којима се то не допада на изборима неће гласати против њега.

Јер, прецизира, када људи размишљају о својој будућности и будућности своје деце и породице они доносе рационалну одлуку.

Управо је то, каже, оно што улива наду, тај рационални део свести да препознамо оног другог и да са тим другим морамо да разговарамо и договарамо.

Изразивши поштовање према албанском новинару што добро говори српски језик и то му, приметио је, вероватно помаже да боље ради свој посао, Вучић је рекао да би волео да боље разуме албански језик.

Јер, објашњава, познавајући једни друге можемо боље да уредимо наше односе, можемо да их уредимо на бољи начин и то је један од кључних успеха.

"Надам се да ћемо нешто да урадимо, али не само да нисам оптимиста, већ сам песимиста, а да ли ћу да уложим све што је у мојој могућности да бисмо нешто урадили, хоћу", закључио је председник Вучић.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести