Значајни резултати за стратешки развој, посебно за инфраструктуру

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да посета председника Русије Владимира Путина има значајне резултате у погледу стратешког развоја Србије, а посебно је истакао уговор који се односи на модернизацију железнице.

Он је на конференцији за новинаре истакао да се уговор, вредан 230 милиона долара, односи на завршетак радова на прузи од Старе Пазове до Новог Сада, на коридору ка Будимпешти, као и на изградњу Диспечерског центра, као и за уређење комплетне железничке инфраструктуре.

Вучић је рекао да се посебно разговарало о железници.

"Желимо да подигнемо железницу, јер сматрамо да је у томе будућност и у карго и у путничком саобраћају. Хоћемо део путника и робе на себе да преузмемо и морамо да пожуримо са великим инфраструктурним радовима", истакао је Вучић.

Он је рекао да је стратешко опредељење Србије да за два до три месеца заврши ауто-пут до границе са Северном Македонијом, и до границе са Бугарском.

"То су пројекти од стратешког значаја и успећемо да их завршимо", рекао јен он и додао да се о томе разговарало са Русима, Kинезима, Европљанима.

Председник Србије Александар Вучић
Извор: Танјуг

Вучић је рекао да је једна од кључних тема била и сарадња у области дигитализације и ИТ, као и са руским организацијама Росатом и Роскосмос.

Kаже да је видео неке добронамерне, али и недобронамерне, коментаре по питању тога, као и да је јасно да ми сигурно нећемо моћи у скоријој будућности да шаљемо људе на Месец, али да то и није тема те сарадње.

Вучић каже да је реч о примени у пољопривреди и испитивању земљишта, затим коришћењу нуклеарне енергије у фармацији, где је најзначајнија употреба нуклеарне енергије.

Додао је да ћемо радити на развоју те области и у то уложити много новца.

Такође, још једна тема је била Инвестициони фонд Руске Федерације, који је веома успешан, као и фондови Абу Дабија, Саудијске Арабије, Kине, Сингапура и Индонезије и још неких земаља.

"Размишљамо у којим сферама би могли да направимо улагања 50-50 одсто или у другим размерама у развој високих технологија, развој вештачке интелигенције, роботике и слично", навео је председник.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести