Договор о гасу значајан за развој Србије

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је споразум о гасу, који је постигнут са Русијом, од пресудног значаја за Србију, јер ће омогућити да се, када се реализује у потпуности подићи "вредност“ наше земље.

Вучић је, на конференцији за штампу поводом резимирања посете председника Руске Федерације Владимира Путина, указао на изјаву шефа Гаспрома Алексеја Милера да ће до краја године бити изграђен гасни конектор ка Бугарској.

"Ми то називамо централним гасоводом од 420 километара. То би било од суштинског стратешког значаја за будућност Србије. Реч је о огромној инвестицији, а финансирање ћемо почети, у ком проценту остаје још да се види“, казао је он.

Вучић је нагласио да је то од огромног значаја за будућност, индустријализацију, напредак Србије и раст БДП-а.

Указао је да идемо на изградњу гасног складишта за 750 милиона кубних метара, како би могли да у сваком тренутку интервенишемо када дође до несташице.

"Није гас само за употребу у домаћинствима, већ пре свега у предузећима, доноси или одводи инвеститоре. Треба да проводимо гасификацију. Данас имамо гасификацију до Лесковца, али не и јужније. Имамо проблем са Текласом, у Врању, свуда јужније. Морамо тај проблем да решавамо. И у другим деловима немамо проведен гас, па је проблем за долазак инвеститора“, објаснио је он.

Рекао је да се ради о битним стварима које суштински и структурално мењају изглед наше државе, повећавају вредност наше целе земље.

Подсетио је да смо подигли нашу потрошњу гаса са 1,5 на 2,15 милијарди кубних метара, а да ћемо, у складу са убрзаном индустријализацијом, до 2020. године потрошњу подићи до три милијарде кубних метара.

То значи снажнију индустрију, подвукао је Вучић.

Захвалио се Путину на посети, што је одвојио време за Србију, а посебно на конкретним споразумима које смо потписали.

Извор: ТВ Пинк

Остале вести