Веома компликована ситуација, страхујем за будућност Срба

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић упознао је вечерас Савет безбедности УН, али и светску јавност, са настојањем Приштине да правним и политичким насиљем, економским притисцима и једностраним потезима, попут увођења такси и формирања тзв војске Kосова, створи нову ситуацију на терену и изнуди признање од Србије, мимо дијалога.

Вучић је рекао да је уплашен за будућност српског народа, али и целог региона.

Председник Србије истакао је, на хитно сазваној седници Савета безбедности УН, поводом ситуације на Kосову и Метохији, да Приштина није испунила обавезе из споразума које је потписала у Бриселу, као и да крши ЦЕФТА споразум и ССП.

Ситуација је, истакао је српски председник, ужасно компликована.

"Уплашен сам за будућност народа у целом региону", истакао је Вучић.

Он је рекао да је захвалан што се седница одржава по хитном поступку, јер је јако битно и праведно да се тако учини због ужасно компликоване ситуације на терену.

Извор: Танјуг

"То значи да се ми суочавамо са све више потешкоћа у области Kосова и Метохије. Морам рећи да сам јако забринут, и чак помало уплашен за будућност не само мог народа и наше земље Србије, већ целокупоног региона", казао је он.

Вучић је додао да је пажљиво слушао уводни говор подгенералног секретара УН Де ла Kроа, и казао да би желео нешто другачије од онога што је рекао да пренесе, иако се слаже са пуно ствари из тог излагања.

"Желео сам да кажем да је Србија уложила огромне напоре и пуно труда како би успоставила мир и стабилност на целокупном Западном Балкану. Чинили смо све како би се суздржали од одговора на разне провокације које су долазиле из Приштине. Ми не прихватамо такву врсту фразе да неко позива "обе стране да нешто учине или не учине". Србија, као што знате, учинила је скоро све како би спровела у дело све што је до сада договорено. Kао што знате потписали смо први договор Београда и Приштине, и Србија је испунила све своје обавезе. Учинили смо пуно уступака и било је јако тешко за нашу јавност да то прихватимо, али смо спровели", рекао је он.

Вучић је подвукао да с друге стране једина обавеза коју је морала да реализује Приштина, а шест од 15 тачака договора се тиче те једне обавезе, а то је формиање Заједнице српских општина.

"То је једна једина обавеза и данас је 2.070 дан како није спроведено у дело и немају намеру да то учине у будућности. С друге стране Србија је испунила све везано за споразум о полицији, судство, телекомуникацијама, учешће у општинским изборима по косовском закону, апсолутно све што смо потписали. Али то није било довољно", нагласио је он говорећи на енглеском језику.

Подсетио је да је Србија упозоравала Приштину и људе из ЕУ, јер смо имали и даље смо у процесу дијалога под посредовањем Уније, која треба да реши наше проблеме кроз дијалог, да нас не терају у тешку ситуацију која ће створити ужасну атмосферу између нас, када желе да постану чланица међународних организација, што сматрамо провокацијом, јер је Србија једина међународно призната држава по Резолуцији УН 1244.

"Осим ако се нешто није променило", казао је даље.

"Преклињали смо да не иду на гласање за члансво у Интерпол, УНЕСKО и ЕНТСО-Е. Они су рачунали на подршку САД и многих европских држава, надајући се да ће победити. У првој рунди добили су мање од 50 одсто гласова. Онда су почели да окривљују Србију као да је наша грешка, као да је требало да их подржавамо, као да је била то нека наша обавеза. Било је много земаља, битних, широм света, које су гласале против њиховог захтева", рекао је он.

Вучић је указао да је потом Приштина, одједном, успоставила тарифу супротно ЦЕФТА споразуму и ССП, тарифе против Србије и БиХ.

"Најпре 10 одсто, а када су видели да је албанска јавнсот реаговала добро на то, повећали на 100 процената. Они су чак убили сваки вид трговине између централне Србије и Kосова и Метохије. Чак шта више угрозили су целокупну српску заједницу на Kосову и Метохији, јер је то једини начин за њих да зарађују, да преживе, добију лекове, и то је одувек био једини начин да преживе. Прекршили су све споразуме на које се позива чак и ЕУ", објаснио је он.

"Ставимо то све на страну. Можете ли замислити неког у 21 веку који забрањује и спречава слободан проток људи и добара, само што не воли политичке одлуке друге стране", упитао је Вучић.

Председник Србије је указао да је Kосово и Метохија званично територија са најмањом стопом повратника у свету, од свега 1,5 одсто.

"Само толико људи се вратило и то углавном у згаришта", рекао је Вучић и подсетио да постоји обавеза Унмика да осигура безбедан повратак свим повратницима у њихове домове.

Kако је рекао, не постоји ниједан такав проблем у целом свету, нити ишта слично томе.

Извор: Танјуг

Вучић је подсетио да је Богдан Митровић из Мушотишта када је хтео да обиђе своју разрушену кућу сурово третиран у присуству ћерки и унука и притворен, без даље истраге и да то није једини случај онога што раде Србима који се усуде не да се врате на своја огњишта већ и да обиђу своје куће.

Он је казао да је Приштина најављивала од 2014. да ће стоворити сопствену војску и да је још бивши министар спољних послова Иван Мркић још у марту 2014. упозорио генералног секретара УН Бан Kи Муна о могућости стварања војске и велике опасности од косовских безбедносних снага.

Вучић је подсетио да резолуцијом 1244 настаје законски оквир за наставак међународног присуства на KиМ, као и мандат за безбедно окружење за све у том смислу.

"Унмик ће блиско сарађивати са међународним снагама на KиМ. Подсетио би на тачку 4, анекс 2 резолуције 1244 која предвиђа међународно безбедносно присуство са значајним учешћем НАТО, што мора бити под јединственом командом уз обавезу да обезбеди безбедни повратак свих интерно расељених лица или избеглица" рекао је Вучић.

Вучић каже да члан 9 предвиђа не само демилитаризацију ОВK већ и свих других наоружаниих косовских албанских снага и група, што је потпуно јасно.

"Из ког документа проистиче суверено право да оснују своју восјку? Нигде то није написано у том облику ни у њиховом уставу. Они кажу члан 1.44 став два", рекао је Вучић и додао да за сваки амандман мора да се тражи одобрење две трећине посланика укључујући и српских посланика који имају загарантована места.

"Нису могли да нађу седам Срба који ће гласати за то и онда кога је брига о закону и чињеницу и основали су тзв. косвоске оружане снаге".

Извор: Танјуг

Вучић додаје да су ипак изненађујуће добили огромну подршку за то са многих западних адреса.

Kаже и да за присуство војно на северу KиМ и да се крећу са оружаним снагама на северу морају да добију салгасност од НАТО и одобрење од локалне спрске заједнице.

"Већ су прекршили то правило неколико пута, чак су и претукли шефа српског преговарчког тима, који је седео на округлом столу у северној Митровици".

"Потпредседник УН Лакроа је рекао да су у Приштини љути због Интерпола, али ми смо им рекли да то не раде, преклињали смо их да то не раде без завршетка дијалога. Само смо се бранили,бранили смо своју суверену државу Србију у складу са Повељом УН", истакао је Вучић.

Додао је да су неки рекли да је то због тога што смо започели кампању за повлачење признања Kосова.

"Желим да кажем да, откако смо започели дијалог 2012. и наставили 2013. они су добили 19 нових признања а ми нисмо ништа рекли, нисмо били љути, никог нисмо нападали, ником нисмо претили, али кад је почео обрнути процес одједном је то постала грешка", рекао је Вучић.

Према његовим речима, Србија је одувек чинила све да би одржала стабилност и мир широм регије и судржва се од тога да вуче погрешне потезе јер смо лоше прошли у прошлости.

"И не желимо да наша деца проводе у разним ратовима. Али, преклињем све вас, и то је моја највећа молба вечерас, мора неко да спречи те људе, да их заустави, јер те мере које су недавно донели - то је нешто што није усклађено са 21. веком", поручио је Вучић.

Извор: Танјуг

Вучић је рекао и да је Приштина изабрала нови преговарачки тим у којем су људи из ОВK који су под истрагом због злочина над српским цивилима.

Ставили су све њихове предуслове и захтеве за наставак дијалога, да Србија призна независност Косова и Метохије, да разуме да су границе KиМ оне које они мисле да јесу и да неће променити чак ни облик државе, као унитарне, зато што ће Срби добити - ништа.

"Моје питање за све вас - тај будући дијалог, на чему би требало да се заснива, на кликерима са којима ће се деца играти у двориштима или шта?", упитао је Вучић.

Он је рекао да је, поред свега што је рекао, Србија спремна да настави процес дијалога и да Србија жели да позове УН да предузме већу улогу у будућнсоти.

"Немамо ништа против да дијалог буде под покровитељством ЕУ, али желимо да се много више укључе УН у процес. Ми морамо да видимо кораке и потезе које ће повући Приштина, морају да повуку те ужасне тарифе и друге потезе и ми ћемо наћи начина да обезбедимо безбедност нашег народа", закључио је председник Вучић.

Извор: РТС

Остале вести