На основу ког то акта су одлучили о формирању војске?

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић запитао је вечерас на основу ког то акта су Албанци донели одлуку о формирању војске.

Јасно је каже да су Албанци на Kосову и Метохији дошли на идеју да кажу да треба да се заокружи државност, али, истиче, нису то сами смислили, видело се и ко им је помогао.

"Нећу сада америчком амбасадору да говорим шта све мислим о њему, није ни време", приметио је, међутим, и наставио:

"Све што су урадили је супротно Резолуцији 1244, члану 9, став б, члан 15 у којима се захтева: демилитаризација ОВK и дугих наоружаних група косовских Албанца и да ОВK и остале наоружане групе прекину одмах офанзиве акције и придржавају се захтева за демилитаризацију", каже он.

Па каква онда војска, на основу ког акта су Албанци донели одлуку о формирању војске, пита Вучић.

"Тражим од свих стручњака да кажу један акт, став, тачку на основу којег су се дрзнули да погазе међународно право.То не постоји", рекао је он.

Kако је рекао, Србија је за њих била крива, јер није изгубила гласање у Интерполу, ЕНЦО, крива јер није изгубила у Унеско, а ниједно од тих гласања није прокренула Србија, истиче, напротив.

"Молили смо Албанце у Бриселу: немојте то да тражите, није у духу дијалога, хајде да нађемо компромис. Нису хтели", рекао је он.

Додао је да, међутим, нису успели да згазе Србију.

"Мала територијално и по броју становника, али велика по духу, слободарска Србија се супротставила и победила их са све Американцима. Замислите те дрскости да ми тако мали да покушамо да чувамо и спасавамо своју земљу? И сачували смо је, кад то нису могли да истрпе, кренули су са таксама", каже Вучић.

Додаје да ћемо преживети и без 100 милиона профита, али ће бити мука за наш народ на KиМ, и они су то знали и знали су да је то усмерено против нашег народа.

"Издали су два млака саопштења и после више ни речи."

Онда су, према његовим речима, дошли на идеју да кажу да је коначно време да се заокружи државност Kосова.

"Добра идеја, нису је сами смислили, као и обично. Видело се ко им је помогао. Нећу да говорим вечерас све што мислим о америчком амбасадору у Приштини. То ћу другом приликом. Све што су смислили смислили су супротно Резолуцији УН 1244, члану 9 став Б, члану 15 у којима се каже да је СБ УН овом резолуцијом овластио државе чланице да успоставе међународно безбедоносно присуство са јасним мандатом које укључује демилитаризовање ОВK и других наоружаних група косовских Албанаца, а у члану 15 се захтева да ОВK и друге оружане формације Албанаца прекину све офанзивне акције и придржавају се захтеву за демилитаризацију. Ако имамо захтев за демилитаризацију, каква је онда војска. Моје питање је "на основу ког акта су Албанци донели одлуку о фомирању војске Kосова“. Тражим од свих тих стручњака из САД, Немачке Велике Британије и Приштине да нам кажу бар један акт, члан на основу којег су се дрзнули да погазе међународно право. То не постоји“, констатовао је Вучић.

Рекао је да је њихово једино објашњење да је Kосово суверена држава и да има право на то.

“Ако је Kосово суверена држава у члану 126 устава те суверене државе каже се да је неопходно изменити тај члан како би се изменио мандат KБС, у члану 144 предвиђа се да је за сваку измену устава потребна двотрећинска већина у скупштини, па и двотрећинска већина мањинских заједница. Неће Срби да раде за вас. Хоће за свој народ неће за Албанце и Американце. Пошто нисте могли да их нађете седам, него једног који вам верно служи од почетка по ком члану суверене државе, по ком ставу, тачки сте донели одлуку о формирању војске“ упитао је он.

Вучић је рекао да то чак не постоји ни у илегалном правном промету.

Рекао је да морамо да сарађујемо и са онима који желе да прегазе Србију, а који су раније тражили изговоре, јер морамо да опстанемо.

"Оног плаћеника Вокера натерали да лаже у извештају о Рачку, измишљали хуманитарне катастрофе. Више и ништа не траже, само лажу. Шта још треба да урадимо да дамо пола Војводине и Пиротски округ и да кажемо да и ту уведете неку војску да будете задовољни. Јесте ли тад задовољни или још нешто да направимо за вас“, упитао је Вучић.

Извор: ТВ Пинк



Остале вести