Односи Србије и Аустрије на високом нивоу

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са председником Националног савета Парламента Аустрије Волфгангом Соботком са којим је разговарао о билатералним односима, економској сарадњи, ситуацији у региону и европском путу Србије.

Председник Вучић је истакао да ће посета делегације Националног савета, након посете аустријског председника и канцелара, дати додатни подстицај не само унапређењу парламентарне сарадње, већ и свеукупној сарадњи двеју земаља.

Vucic i Sobotka
Извор: Танјуг

"Наши билатерални односи су на високом нивоу, стабилни и свеобухватни. Карактерише их сарадња на свим пољима, интензиван политички дијалог и све боља економска сарадња. Аустрија је један од најзначајнијих економских партнера Србије и један од највећих инвеститора у Србији. Први пут ове године трговинска размена износи преко милијарду евра", истакао је председник Вучић. Он је нагласио да очекује даље повећање вредности трговинске размене и раст аустријских инвестиција, првенствено у инфраструктуру, модернизацију индустрије, енергетику и обновљиве изворе енергије.

Председник Вучић обавестио је Соботку о тешкоћама у дијалогу са Приштином, као и последњим потезима Приштине везаним за повећање такси на робу из Србије и БиХ, нагласивши да је веома неодговоран начин на који се приштинска страна односи према постигнутим споразумима и регионалној сарадњи.

Vucic i Sobotka
Извор: Танјуг

Председник Вучић је захвалио Аустрији на подршци коју пружа Србији у процесу евроинтеграција, као и на чињеници да је током свог председавања Аустрија задржала тему проширења ЕУ.

Председник Националног савета Парламента Аустрије Волфганг Соботка истакао је важност наставка јачања веза две земље и рекао да је његова посета једна у низу многих аустријских званичника која показује нову еру у односима Србије и Аустрије. "На врху наше агенде током председавања ЕУ је проширење“, нагласио је Соботка и истакао да, када је у питању дијалог Београда и Приштине, Аустрија ће подржати свако решење до кога дођу Београд и Приштина. Он је честитао председнику Вучићу на резултатима економских реформи.

Остале вести