Подижемо углед Србије

Најновије
Извор: Taнјуг

Председник Србије Александар Вучић истакао је, после сусрета са низом светских лидера у Паризу, да се Србија и њен углед у свету поново подижу и да ће то бити његов циљ и посао и у будућности.

Вучић је српским новинарима пренео да је канцеларка Ангела Меркел пре свечаности обележавања 100 година од завршетка Великог рата, имала сусрет само са њим и генералним секретаром УН Антониом Гутерешом.

"Неколико минута пре светковине, Меркелова је желела да разговара са нама и разговарали смо готово 40 минута", истакао је српски председник.

"То је био веома важан састанак за нас и разговарали смо о свим регионалним питањима, билатералним односима. Говорили смо о дијалогу Београда и Приштине, разговарали о региону у ширем контексту - од БиХ до Македоније и Турске. Наравно, разговарали смо и о економским и политичким односима. Причали смо о регионалним питањима, билатералним односима, дијалогу и региону у ширем контексту", рекао је Вучић и пренео да је уверен да ће Немачка сигурно реаговати на неприхватљиво рушење споразума ЦЕФТА од стране Приштине, дизањем такси на робу из Србије.

Kаже да Меркелова жели да помогне, те да јој се он захвалио на помоћи у инвестицијама.

Vucic u Parizu povodom 100 godina od Prvog svetckog rata
Извор: Танјуг

"Ја сам се захвалио због чињенице да данас имамо висе од 52. 000 запослених радника у немачким компанијама. Kада сам постао премијер било је 14.000 запослених, а надали смо се 20.000 радних места", указао је он рекавши да је то изванредан резултат и основа што данас имамо веће пензије него икада, што ће плате у јавом сектору, свима, осим најужем делу, бити повећане од 1. јануара, пре свега лекарима, медицинским сестрама, учитељима, професорима и наставницима.

Подсетио је на позиције са којих полазе Немачка и Србија када је реч о KиМ, али истиче да је сагласност Немачке важна за многе ствари, пре свега када је реч о путу ка ЕУ и позиционирању Србије у свету.

"Важно је да за све оно што радимо да покушамо да добијемо сагласност Немачке јер без Немачке тешко да можете да очекујете било какав напредак ка ЕУ, али и кад је реч о позиционирању Србије у савременом свету", рекао је о састанку са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Са Путином је, каже, говорио кратко, а синоћ мало дуже са Лавровим.

"Очекујемо га средином јануара, посета се припрема", додао је Вучић, рекавши да мисли да током његове посете може да буде потписано 10 важних споразума, можда чак и 15.

Разговарао је и са Борсовим.

У два наврата разговарао је са Трампом накратко.

"Рекао је да су Срби велики народ и да ја представљам велики народ. Поносан сам јер је он, поред Путина, највећа звезда. Ово је рекао пред 25 људи", рекао је Вучић.

Вучић је указао да је разговарао и у три наврата, кратко, са председником Француске Емануелом Макроном, који ће за 20 дана доћи у Беогард.

Vucic u Parizu povod 100 godina od Prvog svetckog rata
Извор: Taнјуг

''То је оно што је био део нашег посла. Оно на шта не можемо да утичемо, а знам да свако у Србији има кнедлу у грлу, чињеница да је свуда истакнута косовска застава и њихов однос, али не мислите да је он једнак, пошто сви знају разлику између нас. То је нешто што траје деценију, можда од 1988", рекао је Вучић.

Он је истакао да се то неће скоро променити, те додао:

"Ми морамо своју позицију да мењамо, да будемо снажнији и све присутнији, да имамо више аргумената и боримо се још јаче", закључио је Вучић.

''Честитам празник грађанима Србије и сто година од велике српске победе у Првом светском рату, у којем смо положили много живота на олтар отаџбине. После деценија пропадања и урушавања наше земље Србију поново подижемо. Њен углед, али и економску снагу пре свега, али и сваку другу и то ће бити наш посао и у будућности", нагласио је Вучић у изјави новинарима.

Извор: Пинк

Остале вести