Нема дијалога док Приштина не повуче противправне одлуке

Најновије
Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас у Бриселу, после дијалога са Приштином, да ће се дијалог наставити кад Приштина повуче своје противправне одлуке.

"Овде се нико од нас неће појавити док они не повуку противправне одлуке", рекао је Вучић. Упозорио је и на намеру Приштине да формира војску и један гарнизон упути према северу, што је супротно Бриселском споразуму и споразуму који имамо са НАТО.

"Они који мисле да ће довести своју војску на север Косова - то се неће догодити",поручио је Вучић.

Он је рекао да ће одлука Приштине о додатном порезу од 10 одсто на робу из Србије остати на снази, да се у Европи нису много због тога узбудили, а такође је упозорио да Европљани намеравају да избаце Србију енергетске мреже за север Косова.

"Грађанима Србије желим да кажем да су тешки дани у политичком смислу пред нашом земљом. Претходних дана добили смо одлуке приштинских власти у којима су противправно ЦЕФТА споразуму повећали порез за робу из Србије. Нико се није из Европе нарочито узбудио, осим саопштења Могерини", рекао је он.

"Оно што се сутра дешава је трећа ствар - Европљани покушавају да нас избаце из енергетске мреже за север Косова, противправно. У нацрту, предлогу енергетског спора било је јасно да мора да се форимара ЗСО а онда две мешовите компаније на северу које би биле преносник до албанског оператера. Пошто није формирана ЗСО, кривицом Приштине, они то сада нама хоће да отму, да нам отму право на струју, да изгубимо далеководе ка Македонији, Албанији, Црној Гори", рекао је Вучић.

Желе да нас избаце, противправно, не уважавајући наше аргументе, упозорава Вучић и додаје да ће та одлука бити у понедељак. Како је рекао, против нас су се изјаснили Немачка, Француска, Италија, Швајцарска, Белгија, Луксмебург, Хрватска, Холандија.

За нас су Шпанија, Словачка, БиХ.

"Боримо се колико можемо, али шансе су мале", рекао је он.

"У свему том ми смо рекли разумемо шта ви многи из Европе који сте признали независност Косова, радите против Србије. Борићемо се против вас", рекао је Вучић и додао да ће директорка ЕМС-а Јована Матејић имати његову пуну подршку и да Србија неће спроводити одлуке у вези енергетске мреже.

"Чак и када их донесу, упозоравам их на противправност њихових одлука. Жалићемо се на свим местима и тражићемо најпре привремене мере у року од 14 дана, жалићемо се свуда и и када донесу одлуку, такву противправну, ми је нећемо примењивати" нагласио је председник Србије. Додао је да ако хоће да праве такву врсту енергетског хаоса да ће онда имати одговор Србије, јер нећемо дати да газе ни наш народ ни нашу земљу, како су то замислили.

Истакао је да Бриселски дијалог није испуњен у делу формирања ЗСО, где се предвиђа право на оснивање две компаније за пренос електричне енергије, а сада хоће да криве нас, а нису формирали ЗСО. Он се осврнуо и на дешавања око Интерпола и навео да то што раде како би другу, тзв. албанску државу на Балкану убацили у Интерпол "то пас са маслом не би појео" и додао да се чак нуде и купују карте за бизнис класе и посебни лежајеви како би се путовало и стигло на гласање.

Навео је да је о томе свему говорио вечерас и Могерини и да је потпуно јасно да ми увек желимо да се дијалог настави, али да ће се наставити када Приштина повуче своје противправне одлуке у правом смислу те речи. Увек смо спремни да разговарамо о свему, будућности, компромисима али не и са неким ко ће да вас вара свакога дана, поновио је и назначио да је то све рекао и пред Могерини и пред представницима Приштине.

Он је рекао и да је Цефта потписан још у време Коштуница и Тадић 2007. 2008. године, а да Приштина после 10 година крши споразум.

"Шта онда очекујете од нас. Шта очекујете да се договарамо даље" рекао је Вучић.

Међутим, додао је, за једно су у ЕУ били у праву и навео да су рекли да је за то што се дешава око 10 одсто пореза на робу из централне Србије кривица само једне стране, Приштине, и да то не може да се толерише.

Поновио је да се једном мора рећи - тачка.

"Испуните нешто и онда дођите да разговарамо. Јер не можемо ми да испуњавамо све, а да ви не испуњавате ништа. Морате да испуните макар нешто што сте потписали. Макар то пре десет година. Онда и оно пре пет година па да видимо шта ћемо и како ћемо даље да радимо", подвукао је председник Србије.

На питање новинара да ли је било речи о свеобухватном споразуму Београда и Приштине Вучић је узвратио контра питањем - како се може уопште питати о томе, а Приштина не испуњава ни Цефта, ни Бриселски споразум.

"О чему да разговарамо онда. Ја да учествујем у бајкама новина не могу" рекао је Вучић.

Извор: Танјуг

Остале вести